Med Chromecast-donglen gjorde Google det nemt for alle at streame video til et “dumb-tv”. Nu vil de gøre det samme for musik med den nye Chromecast Audio.
Den lille puck har kun to tilslutninger, en Micro USB til strøm og en lydudgang. Sidstnævnte er en kombineret 3,5 mm AUX og Mini-TOSLINK, så man både kan tilslutte analogt og digitalt, hvis man har det rigtige kabel. I vores tilfælde sluttede vi den til AUX-indgangen på en aktiv højttaler, der i forvejen havde Bluetooth, for at kunne sammenligne lydkilderne.
I brug
Den enkleste måde at installere den på er ved at bruge Chromecast-app’en på sin mobile enhed. App’en skaber forbindelse til donglen med Bluetooth og afspiller en testlyd, så man kan høre, at alt er rigtigt tilsluttet. Derefter kan man vælge et navn til den for at skelne den fra eventuelle andre Chromecast-enheder. Til sidst vælger man, at den skal benytte samme trådløse netværk, som man har sluttet sine mobile enheder til.
Derefter er det bare at åbne sin musik-app, trykke på det lille casting-ikon og vælge Chromecast Audio som højttaler. Blandt musik-apps, der understøtter det, er Google Play Music, Spotify, Rdio, Deezer og TuneIn Radio. Men ikke Tidal.
Man kan også bruge højttaleren til at få bedre lyd, når man ser Netflix, Viaplay, HBO Nordic og selvfølgelig YouTube. Fra sin computer kan man bruge Chrome-browseren til at “caste” fra web-tjenester.
Lige før bladet gik i trykken, kom der en software-opdatering med understøttelse af multirum. Dermed kan man parre flere højttalere og lade dem spille samme musik. Det har vi desværre ikke nået at teste, men Google siger, at det også vil fungere med højttalere med indbygget understøttelse af Google Cast.
Lydkvalitet
Det er nemt ved første øjekast at afvise den lille puck som endnu et produkt, der ikke er bedre end en hvilken som helst Bluetooth-dongle. Men Google lader faktisk til at have gjort sig mere umage end ventet. Chromecast Audio understøtter f.eks. HD-lyd med 24 bit ved 96 kHz. I app’en kan man også aktivere HDR, hvis man kobler den til en forstærker eller studiemonitor.
Alt dette er selvfølgelig kun teoretiske fordele, så længe man ikke rent faktisk streamer HD-lyd til den. Spiller man Spotify i 320 kbit/s, så er det ligegyldigt, hvad enheden muligvis er i stand til.
Den lydoplevelse, man får, er altså den teoretisk bedste, man kan få fra en mobiltelefon. Men det lyder mere, som om man har sluttet den til med ledning end via Bluetooth. Takket være Wi-Fi-tilslutningen får musikken bedre dynamik, og detaljer træder tydeligere frem. Et klart skridt op!
Konklusion
Google har tydeligvis et mål om at gøre det trådløse hjem let tilgængeligt for almindelige mennesker til få penge. Den lille puck er let at plugge i lydindgangen på eksisterende højttalere eller forstærkere og installere med app’en. Derefter er det bare at fortælle sin musik-app at spille gennem højttaleren.
Både rækkevidde og lydkvalitet er bedre end med Bluetooth. Og efter opdateringen, der understøtter multirum, er det blevet et endnu bedre køb.
https://youtu.be/CbIuRHbwKQE
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer