TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Denon DNP-800NE

Moderne radio

Streaming-modtageren er for nutidens lyttere, hvad FM-radioen var for deres forældre. Lyt til musik fra hele verden og alle streaming-tjenesterne.

Af / 18/12/2018 - 08:15
Denon DNP-800NE

Lyd & Billede mener

  • Let at gå til. En nem, elegant og betalelig måde at få streaming ind i stereoanlægget på.
  • Kan ikke bruges som DAC. Kan ikke modtage FM-radio (men din yndlingsstation er også på nettet).

Da denne tester var en ung hi-fi-nørd, var FM-radioen den vigtigste adgang til musikalsk inspiration. Her kunne man stifte bekendtskab med helt nye navne. I dag synger FM-teknologien på sidste vers, og rollen som musikalsk inspirator er overtaget af internettet og streaming-tjenesterne. Derfor er der brug for at opgradere stereoanlægget til dagens standard.

Denon DNP-800NE er en streaming-modtager og netværksafspiller, der kan håndtere digital musik fra nær og fjern. Det vil sige fra både hjemmenetværk og internet.

Af ydre minder den mest af alt om en gammeldags radiotuner: En nydelig, let buet aluminiumfront med et stort display i centrum. En krans af knapper bruges til navigation, og der er desuden en hovedtelefonudgang og en volumenknap. På bagsiden finder man to antenner til Wi-Fi og Bluetooth. Desuden er der to stereoudgange, henholdsvis med og uden volumenregulering, samt en Ethernet-indgang til kablet netværk og en optisk digitaludgang.

Denon DNP-800NE skal tilsluttes til husets netværk, men processen er simpel og velsmurt. Man kan endda vælge imellem tre forskellige metoder, alt efter om man sidder med mobilen, og om den har minijack-indgang eller ej. Har du flere HEOS-multirumsenheder, finder afspilleren selv sin plads i husets system, hvorefter dine musiktjenester også kan bruges på den. HEOS understøtter alle relevante musiktjenester og afspilning over netværk samt USB-enheder fra porten på fronten.

Digital eller analog?

Der er ikke indbygget FM-modtager i Denon DNP-800NE, men du behøver ikke at undvære din yndlingsstation af den grund, da den med hundrede procent sandsynlighed har en internetudgave, der kan høres via TuneIn, som giver adgang til omkring 100.000 netradiostationer fra hele verden. Og selvfølgelig kan favoritstationer gemmes som forvalg.

Annonce

Men er det lige så godt? Signalet på web-radiostationer overføres i komprimerede formater, hvilket uundgåeligt giver kvalitetstab. Men en MP3-fil med 192 kbit/s båndbredde giver stadig en ganske acceptabel kvalitet, der kræver en god FM-antenne på taget for at blive overgået.

Strømmende musik fra hanen

Ligesom andre enheder fra Denon og Marantz bruger Denon DNP-800NE HEOS-systemet, der giver adgang til streaming-tjenesterne Spotify, Tidal, Deezer, SoundCloud og Napster, hvis du har abonnement. Vi brugte Tidal HiFi under testen.

At man også kan afspille egne musikfiler fra netværk og USB-lager, er nærmest en selvfølge. Men det kan man – og i fuld HD-kvalitet. Denon-afspilleren klarer alle gængse formater i op til 24 bit opløsning og 192 kHz sampling-frekvens. Samt DSD-filer op til 5,6 MHz. MQA-filer er til gengæld ikke understøttet.

Skulle der være en musiktjeneste, der ikke er indbygget (iTunes og YouTube falder i øjnene), kan de streames trådløst fra mobilen. Enten via Bluetooth eller AirPlay 2.

Sidst, men ikke mindst, kan Denon DNP-800NE stemmestyres. Næsten. I skrivende stund er Amazon Alexa-styring på vej, men du vil ikke kunne tale direkte til afspilleren, som ikke har indbygget mikrofon. Der skal en mobil eller en Alexa-smart-højttaler til, før du kan snakke med din hi-fi.

Lyden af Denon DNP-800NE

Som netværksmodtager og -afspiller er de to faktorer, der har mest betydning for lydkvaliteten, digitalkonverteren og kvaliteten af de digitale filer, der modtages og afspilles. Den sidste begrænsning kan der ikke gøres ret meget ved, og den er i øvrigt den samme, uanset hvilken netværksafspiller du vælger. Hvad digitalkonverteren angår, klarer Burr-Brown PCM1795-konverteren opgaven fint til prisen. Faktisk skal man sammenligne den med noget langt dyrere for at få svaghederne frem i lyset.

For at isolere lyden af konverteren i DNP-800NE blev den tilsluttet til både line-indgangen og den optiske digitalindgang på NAD M32-forstærkeren, der blev brugt som reference under testen. Sammenlignet med den mange gange dyrere NAD er der en mindre forskel, når Denons digitalkonverter kommer med i kæden. Rummet bliver ikke gengivet helt så dybt og præcist via DNP-800NE’s line-udgang, og diskanten er ikke helt så luftig og fri. Det kan f.eks. høres på whiskers på highhat.

Stemmer er heller ikke helt så nuancerede. Men venner, det her er altså en netværksafspiller i den billige ende af skalaen! Og lader man være med at holde den op imod high-end-grej, lyder den på ingen måde dårligt. Faktisk kunne man godt ønske, at der havde været en digitalindgang i Denon DNP-800NE, så man kunne udnytte DAC’en til at friske op på lyden fra en ældre cd-afspiller.

Men det er der ikke. Til gengæld er der digitalindgange i den tilhørende forstærker, Denon PMA-800NE, der koster præcis det samme som netværksafspilleren, og vi regner med, at der vil blive solgt mange af dem som par. Måske med cd-afspilleren DCD-800NE oveni, hvis man har en nostalgisk forkærlighed for fysiske medier.

Sammenlignet med andre netværksafspillere ligger Denon DNP-800NE lunt i svinget. Den er lydmæssigt et skridt op i forhold til forgængeren DNP730AE, og næsten alle konkurrenter er betydelig dyrere. Marantz ND8006 lyder bedre og har flere features, men man kan få et komplet anlæg for samme pris.

Konklusion

Denon DNP-800NE er “kun” en netværksafspiller. Den optager en plads i stereoanlægget, den kan ikke afspille cd’er, og den udmærkede digitalkonverter kan heller ikke bruges til dekodning af andre digitale signalkilder. Som selvstændig “netværkstuner” er den på den anden side så let at bruge og så rimelig i pris, at alt dette ikke spiller nogen rolle. Og den gør sit job perfekt. Takket være HEOS får du desuden multirumsfunktionalitet foræret oven i købet.

picture2 picture3 de dnp 800ne sp ot 001 hi 47179 dendnp800nebk 1 47180 dendnp800neps 1 47181 de dnp 800 ne e3 e2 st 001 hi 47182 de dnp 800 ne e3 e2 st 002 hi 47183 de dnp 800ne bk ot 001 hi 47184 de dnp 800ne e2 bk re 001 hi 47185 de dnp 800ne e2 jp sp right 001 hi 47187
<
>
Der er de nødvendige ind- og udgange på Denon DNP-800NE, men man kan ikke bruge den fine DAC til andre signalkilder.
Karakter
Denon DNP-800NE
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset