Test: Denon DNP-800NE

Denon DNP-800NE

Moderne radio

Streaming-modtageren er for nutidens lyttere, hvad FM-radioen var for deres forældre. Lyt til musik fra hele verden og alle streaming-tjenesterne.

Plus
Let at gå til. En nem, elegant og betalelig måde at få streaming ind i stereoanlægget på.
Minus
Kan ikke bruges som DAC. Kan ikke modtage FM-radio (men din yndlingsstation er også på nettet).

Da denne tester var en ung hi-fi-nørd, var FM-radioen den vigtigste adgang til musikalsk inspiration. Her kunne man stifte bekendtskab med helt nye navne. I dag synger FM-teknologien på sidste vers, og rollen som musikalsk inspirator er overtaget af internettet og streaming-tjenesterne. Derfor er der brug for at opgradere stereoanlægget til dagens standard.

Denon DNP-800NE er en streaming-modtager og netværksafspiller, der kan håndtere digital musik fra nær og fjern. Det vil sige fra både hjemmenetværk og internet.

Af ydre minder den mest af alt om en gammeldags radiotuner: En nydelig, let buet aluminiumfront med et stort display i centrum. En krans af knapper bruges til navigation, og der er desuden en hovedtelefonudgang og en volumenknap. På bagsiden finder man to antenner til Wi-Fi og Bluetooth. Desuden er der to stereoudgange, henholdsvis med og uden volumenregulering, samt en Ethernet-indgang til kablet netværk og en optisk digitaludgang.

Denon DNP-800NE skal tilsluttes til husets netværk, men processen er simpel og velsmurt. Man kan endda vælge imellem tre forskellige metoder, alt efter om man sidder med mobilen, og om den har minijack-indgang eller ej. Har du flere HEOS-multirumsenheder, finder afspilleren selv sin plads i husets system, hvorefter dine musiktjenester også kan bruges på den. HEOS understøtter alle relevante musiktjenester og afspilning over netværk samt USB-enheder fra porten på fronten.

Digital eller analog?

Der er ikke indbygget FM-modtager i Denon DNP-800NE, men du behøver ikke at undvære din yndlingsstation af den grund, da den med hundrede procent sandsynlighed har en internetudgave, der kan høres via TuneIn, som giver adgang til omkring 100.000 netradiostationer fra hele verden. Og selvfølgelig kan favoritstationer gemmes som forvalg.

Men er det lige så godt? Signalet på web-radiostationer overføres i komprimerede formater, hvilket uundgåeligt giver kvalitetstab. Men en MP3-fil med 192 kbit/s båndbredde giver stadig en ganske acceptabel kvalitet, der kræver en god FM-antenne på taget for at blive overgået.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Strømmende musik fra hanen

Ligesom andre enheder fra Denon og Marantz bruger Denon DNP-800NE HEOS-systemet, der giver adgang til streaming-tjenesterne Spotify, Tidal, Deezer, SoundCloud og Napster, hvis du har abonnement. Vi brugte Tidal HiFi under testen.

At man også kan afspille egne musikfiler fra netværk og USB-lager, er nærmest en selvfølge. Men det kan man – og i fuld HD-kvalitet. Denon-afspilleren klarer alle gængse formater i op til 24 bit opløsning og 192 kHz sampling-frekvens. Samt DSD-filer op til 5,6 MHz. MQA-filer er til gengæld ikke understøttet.

Skulle der være en musiktjeneste, der ikke er indbygget (iTunes og YouTube falder i øjnene), kan de streames trådløst fra mobilen. Enten via Bluetooth eller AirPlay 2.

Sidst, men ikke mindst, kan Denon DNP-800NE stemmestyres. Næsten. I skrivende stund er Amazon Alexa-styring på vej, men du vil ikke kunne tale direkte til afspilleren, som ikke har indbygget mikrofon. Der skal en mobil eller en Alexa-smart-højttaler til, før du kan snakke med din hi-fi.

Lyden af Denon DNP-800NE

Som netværksmodtager og -afspiller er de to faktorer, der har mest betydning for lydkvaliteten, digitalkonverteren og kvaliteten af de digitale filer, der modtages og afspilles. Den sidste begrænsning kan der ikke gøres ret meget ved, og den er i øvrigt den samme, uanset hvilken netværksafspiller du vælger. Hvad digitalkonverteren angår, klarer Burr-Brown PCM1795-konverteren opgaven fint til prisen. Faktisk skal man sammenligne den med noget langt dyrere for at få svaghederne frem i lyset.

For at isolere lyden af konverteren i DNP-800NE blev den tilsluttet til både line-indgangen og den optiske digitalindgang på NAD M32-forstærkeren, der blev brugt som reference under testen. Sammenlignet med den mange gange dyrere NAD er der en mindre forskel, når Denons digitalkonverter kommer med i kæden. Rummet bliver ikke gengivet helt så dybt og præcist via DNP-800NE’s line-udgang, og diskanten er ikke helt så luftig og fri. Det kan f.eks. høres på whiskers på highhat.

Stemmer er heller ikke helt så nuancerede. Men venner, det her er altså en netværksafspiller i den billige ende af skalaen! Og lader man være med at holde den op imod high-end-grej, lyder den på ingen måde dårligt. Faktisk kunne man godt ønske, at der havde været en digitalindgang i Denon DNP-800NE, så man kunne udnytte DAC’en til at friske op på lyden fra en ældre cd-afspiller.

Men det er der ikke. Til gengæld er der digitalindgange i den tilhørende forstærker, Denon PMA-800NE, der koster præcis det samme som netværksafspilleren, og vi regner med, at der vil blive solgt mange af dem som par. Måske med cd-afspilleren DCD-800NE oveni, hvis man har en nostalgisk forkærlighed for fysiske medier.

Sammenlignet med andre netværksafspillere ligger Denon DNP-800NE lunt i svinget. Den er lydmæssigt et skridt op i forhold til forgængeren DNP730AE, og næsten alle konkurrenter er betydelig dyrere. Marantz ND8006 lyder bedre og har flere features, men man kan få et komplet anlæg for samme pris.

Konklusion

Denon DNP-800NE er “kun” en netværksafspiller. Den optager en plads i stereoanlægget, den kan ikke afspille cd’er, og den udmærkede digitalkonverter kan heller ikke bruges til dekodning af andre digitale signalkilder. Som selvstændig “netværkstuner” er den på den anden side så let at bruge og så rimelig i pris, at alt dette ikke spiller nogen rolle. Og den gør sit job perfekt. Takket være HEOS får du desuden multirumsfunktionalitet foræret oven i købet.

<
>
Der er de nødvendige ind- og udgange på Denon DNP-800NE, men man kan ikke bruge den fine DAC til andre signalkilder.
Bedste pris på Denon DNP-800NE
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Indgange: Ethernet, USB-medier (front)
 • Udgange: 2 x analog RCA stereo (fast/variabel), digital optisk (TOSLINK)
 • Trådløst: AirPlay2, Spotify Connect, Bluetooth, TuneIn internetradio, Wi-Fi
 • Netværk: DLNA, NAS, pc, Mac, HEOS-multirum, Amazon Alexa-stemmestyring
 • Opløsning: 24 bit/192 kHz / DSD 5,6 MHz
 • Filformater: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, ALAC, DSD, FLAC HD
 • DAC: Burr-Brown PCM1795
 • Styring: App, fjernbetjening og frontpanel
 • Mål: 43,4 x 10,7 x 31,2 cm
 • Vægt: 3,9 kg
 • Web: hifiklubben.dk
Denon DNP-800NE produktside
Pris: 3699,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

AirPods får stemmestyring

Apples AirPods får trådløs opladning og Hej Siri.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.