Test: Gryphon Sonett

Gryphon Sonett

Gylden analoglyd

En avanceret phono-forforstærker kan give meget bedre lyd fra dyre pickupper.

Plus
Stort lydbillede med farverig, varm klang og et markeret fravær af støj.
Minus
Tilpasning og justeringer kan ikke foretages på fronten.

Danske Gryphon startede med et phono-trin, som Flemming Rasmussen lavet til sig selv i 1985. Head Amp blev den kaldt, og rygtet ville vide, at den var ganske god. For at sige det mildt.

Den lille forforstærker blev starten på eventyret Gryphon Audio Designs, og hyppige læsere husker sikkert Gryphon Diablo, den integrerede forstærker, som vi har hyldet, lige siden den første gang blev testet for over ti år siden.

Sonett er på mange måder den naturlige arvtager til The Head Amp fra 1985. Den er ganske vist meget større og dyrere, men langt pænere – og mere overkommelig end Legato Legacy, Gryphons reference-phono-trin i den absolutte topklasse, også prismæssigt.

Gryphon Sonett koster under det halve, men bortset fra de manglende balancerede udgange er meget af konstruktionen faktisk hentet fra Legato.

Korte signalveje, polypropylen-kondensatorer fra WIMA, diskrete komponenter, nul negativ feedback, DC-kobling hele vejen og dobbelte transformatorer fra Talema er blot nogle af de gode sager i Sonett.

MC og MM

Højre og venstre kanal er fuldstændig adskilt med hver sit kredsløb, og signalet køres i klasse A for lavest mulig forvrængning. Det er ikke så dumt, al den stund signalet fra især MC-pickupper kan være ekstremt lavt.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Indvendig er forstærkeren delt i to med separate kredsløb for hver kanal. (Foto: Gryphon)

Sonett kan også bruges med MM-pickupper, og så må låget af for at tjekke, om den er konfigureret til MM eller MC. Tre koblinger pr. kanal skal der flyttes på for at vælge MM eller MC.

På bagsiden er der seks små dipswitches (for hver kanal) til tilpasning af belastningsimpedansen. Justeringerne skal laves på bagsiden; der er ingen omskiftere, potmetere eller switches på fronten. En ulempe for dem, der ofte skifter pickup; for andre spiller det næppe nogen rolle.

Alle justeringer skal gøres på bagsiden. (Foto: Gryphon)

Man kan vælge imellem 10, 20, 80,6, 100, 200 og 402 ohm til MC-pickupper, men det er også muligt at kombinere switches (vip dem ned), hvis der er behov for en anden værdi. Vipper man nummer 3 og 4 ned, får man f.eks. 44,6 ohm.

Hvis man bruger en MM-pickup, skal alle switches stå på nul (op).

Men Sonett har ingen justering af gain. Forstærkningen på MC er 64 dB, på MM er den 42 dB, og det er det, man får.

I brug

Bortset fra det er den let at leve med. On/off-knappen sidder gemt under chassiset; det er det eneste, man behøver at forholde sig til, medmindre man ofte skifter pickup.

Som jeg gør. Så er det en pine hele tiden at skulle trække forstærkeren frem for at ændre belastningsimpedansen. Det endte med, at jeg flyttede rundt på komponenterne på mit Solidsteel-møbel og placerede den på toppen, så jeg lettere kunne komme til de små dipswitches.

Sonett bruger så lidt strøm, at den ikke bliver varm. Derfor kan den være tændt det meste af tiden, og da den er pænt slank, fylder den ikke alverden.

Varm og klangrig lyd

Jeg kan ikke komme på nogen for- eller integreret forstærker, der lyder lige så godt som Gryphon Sonett og ikke koster en bondegård.

Den er helt stille, selv på MC-pickupper med så lav udgangsspænding som Ortofon MC Annas 0,2 mV. Det er noget af det vigtigste ved et RIAA-trin, som en phono-forstærker trods alt er. En korrekt korrigeret RIAA-kurve i kombination med et lavt støjgulv er et must for et RIAA-trin.

Netop det er på plads i Sonett, der er så stille, at der er totalt mørke, indtil nålen sænkes ned i rillerne. Så kommer mere af musikken frem. F.eks. på Radka Toneffs Fairytales, hvor vokalen lyder så tæt på, at det er skræmmende. Klangen af Steve Dobrogosz’ klaver på den gamle optagelse er varm og fyldig, og der er ingen aggressiv diskant, der fører lyden i en mere spids retning. Tværtimod.

De dybe toner i strygersektionen på Trondheimsolisternes Mozart-indspilning (fra 2L) med Marianne Thorsen på soloviolin lyder fremragende fokuseret, så den varme klang lægger ikke nogen dæmper på opløsningen. Hverken i bassen eller andre steder.

Sonett får dybden i musikken frem på forbilledlig vis og opleves som både dynamisk og hårdtslående. Pick Withers’ trommespil på Dire Straits’ “Love Over Gold” får massiv vægt bag slagene i de korte tromme-bridges, og man kan mærke bassen i kroppen, når volumen står på 11.

Gryphon Sonett har ikke den kølige, kliniske (læs: neutrale) klang, som mange foretrækker, men som ikke klæder musik på vinyl så godt.

Den hælder i en varmere retning, men har et tydeligt fokus fra top til bund, som aldrig dæmper definitionen af instrumenter og vokaler, og præsenterer musikken i et bredt stereoperspektiv. At den er musestille, er ingen selvfølge, men den er ikke bare det; den formår også at hente detaljer fra optagelsen frem, som ellers ville være dæmpet. Eller i værste fald helt væk.

Konklusion

Brugervenlighed er ikke Gryphon Sonetts store styrke. Men så længe den kan sluttes til, uden at man har behov for at ændre på justeringer, er det ikke noget problem.

Sonett giver pladespillere med dyre pickupper et velkomment løft i lydkvalitet. Klangen har en besnærende tiltalende fyldighed, og den skaber et stort, støjfrit rum med musik på vinyl. Den henter mere musik ud af vinylen, end de fleste tror er muligt, og er bygget i Gryphons sædvanlige skudtætte kvalitet.

<
>
Indvendig er forstærkeren delt i to med separate kredsløb for hver kanal. (Foto: Gryphon)
Danske Gryphon startede med et phono-trin, som Flemming Rasmussen lavet til sig selv i 1985. Head Amp blev den kaldt, og rygtet ville vide, at den var ganske god. For at sige det mildt.Den lille forforstærker blev starten på eventyret Gryphon Audio Designs, og hyppige læsere husker sikkert Gryphon Diablo, den integrerede forstærker, som vi har hyldet, lige siden den første gang blev testet for over ti år siden.Sonett er på mange måder den naturlige arvtager til The Head Amp fra 1985. Den er ganske vist meget større og dyrere, men langt pænere – og mere overkommelig end Legato Legacy, Gryphons reference-phono-trin i den absolutte topklasse, også prismæssigt.Gryphon Sonett koster under det halve, men bortset fra de manglende balancerede udgange er meget af konstruktionen faktisk hentet fra Legato.Korte signalveje, polypropylen-kondensatorer fra WIMA, diskrete komponenter, nul negativ feedback, DC-kobling hele vejen og dobbelte transformatorer fra Talema er blot nogle af de gode sager i Sonett.

MC og MM

Højre og venstre kanal er fuldstændig adskilt med hver sit kredsløb, og signalet køres i klasse A for lavest mulig forvrængning. Det er ikke så dumt, al den stund signalet fra især MC-pickupper kan være ekstremt lavt.[caption id="attachment_83980" align="alignnone" width="850"] Indvendig er forstærkeren delt i to med separate kredsløb for hver kanal. (Foto: Gryphon)[/caption]Sonett kan også bruges med MM-pickupper, og så må låget af for at tjekke, om den er konfigureret til MM eller MC. Tre koblinger pr. kanal skal der flyttes på for at vælge MM eller MC.På bagsiden er der seks små dipswitches (for hver kanal) til tilpasning af belastningsimpedansen. Justeringerne skal laves på bagsiden; der er ingen omskiftere, potmetere eller switches på fronten. En ulempe for dem, der ofte skifter pickup; for andre spiller det næppe nogen rolle.[caption id="attachment_83979" align="alignnone" width="850"] Alle justeringer skal gøres på bagsiden. (Foto: Gryphon)[/caption]Man kan vælge imellem 10, 20, 80,6, 100, 200 og 402 ohm til MC-pickupper, men det er også muligt at kombinere switches (vip dem ned), hvis der er behov for en anden værdi. Vipper man nummer 3 og 4 ned, får man f.eks. 44,6 ohm.Hvis man bruger en MM-pickup, skal alle switches stå på nul (op).Men Sonett har ingen justering af gain. Forstærkningen på MC er 64 dB, på MM er den 42 dB, og det er det, man får.

I brug

Bortset fra det er den let at leve med. On/off-knappen sidder gemt under chassiset; det er det eneste, man behøver at forholde sig til, medmindre man ofte skifter pickup.Som jeg gør. Så er det en pine hele tiden at skulle trække forstærkeren frem for at ændre belastningsimpedansen. Det endte med, at jeg flyttede rundt på komponenterne på mit Solidsteel-møbel og placerede den på toppen, så jeg lettere kunne komme til de små dipswitches.Sonett bruger så lidt strøm, at den ikke bliver varm. Derfor kan den være tændt det meste af tiden, og da den er pænt slank, fylder den ikke alverden.

Varm og klangrig lyd

Jeg kan ikke komme på nogen for- eller integreret forstærker, der lyder lige så godt som Gryphon Sonett og ikke koster en bondegård.Den er helt stille, selv på MC-pickupper med så lav udgangsspænding som Ortofon MC Annas 0,2 mV. Det er noget af det vigtigste ved et RIAA-trin, som en phono-forstærker trods alt er. En korrekt korrigeret RIAA-kurve i kombination med et lavt støjgulv er et must for et RIAA-trin.Netop det er på plads i Sonett, der er så stille, at der er totalt mørke, indtil nålen sænkes ned i rillerne. Så kommer mere af musikken frem. F.eks. på Radka Toneffs Fairytales, hvor vokalen lyder så tæt på, at det er skræmmende. Klangen af Steve Dobrogosz’ klaver på den gamle optagelse er varm og fyldig, og der er ingen aggressiv diskant, der fører lyden i en mere spids retning. Tværtimod.De dybe toner i strygersektionen på Trondheimsolisternes Mozart-indspilning (fra 2L) med Marianne Thorsen på soloviolin lyder fremragende fokuseret, så den varme klang lægger ikke nogen dæmper på opløsningen. Hverken i bassen eller andre steder.Sonett får dybden i musikken frem på forbilledlig vis og opleves som både dynamisk og hårdtslående. Pick Withers’ trommespil på Dire Straits’ “Love Over Gold” får massiv vægt bag slagene i de korte tromme-bridges, og man kan mærke bassen i kroppen, når volumen står på 11.Gryphon Sonett har ikke den kølige, kliniske (læs: neutrale) klang, som mange foretrækker, men som ikke klæder musik på vinyl så godt.Den hælder i en varmere retning, men har et tydeligt fokus fra top til bund, som aldrig dæmper definitionen af instrumenter og vokaler, og præsenterer musikken i et bredt stereoperspektiv. At den er musestille, er ingen selvfølge, men den er ikke bare det; den formår også at hente detaljer fra optagelsen frem, som ellers ville være dæmpet. Eller i værste fald helt væk.

Konklusion

Brugervenlighed er ikke Gryphon Sonetts store styrke. Men så længe den kan sluttes til, uden at man har behov for at ændre på justeringer, er det ikke noget problem.Sonett giver pladespillere med dyre pickupper et velkomment løft i lydkvalitet. Klangen har en besnærende tiltalende fyldighed, og den skaber et stort, støjfrit rum med musik på vinyl. Den henter mere musik ud af vinylen, end de fleste tror er muligt, og er bygget i Gryphons sædvanlige skudtætte kvalitet.[gallery ids="83978,83979,83980" ]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Gryphon Sonett
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Phono-forforstærker
  • Til: MM/MC-pickup
  • Teknologi: Diskret DC-koblet klasse A, dual mono
  • Tilslutninger: RCA ubalanceret ind/ud
  • MC-belastning: 10, 20, 80,6, 100, 200, 402 ohm*
  • MM-belastning: 47K ohm/200 pF
  • Gain: MC 64 dB, MM 42 dB
  • Mål og vægt: 47 x 9,2 x 37 cm / 7 kg
  • Web: gryphon-audio.com
  • * 16, 44,6, 66,7 og 133,6 ohm også muligt
Pris: 56.000,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Gruppetest
Seks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Duel
Gaming laptops

Ny sherif i byen

De første maskiner med Nvidias hidtil hurtigste PC-grafikprocessor er ankommet. Hvem kommer først over målstregen?

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.