Search
Generic filters

to musikafspillere

 itemprop
to musikafspillere

Lækker lyd i lommen

Forbered dig på lyd i drømmeklassen!

 • Produkter i testen
 • FiiO X5
 • Sony NW-ZX2
 • En smartphone er god til mange ting: At holde styr på aftaler, skrive dokumenter, spille spil – og følge med i kalorieindtaget. Som vi alle ved, kan den også afspille både film og musik, men for rendyrkede hi-fi-purister har den sine svagheder. F.eks. er det få mobiltelefoner, der understøtter højopløste lydformater.

  Med både mobil- og internetantenne samt Bluetooth indbygget er der også mulighed for, at elektriske spændinger kan overføres mellem de interne komponenter, hvilket vil påvirke lydkredsløbene. Desuden er den analoge del ofte begrænset med en forstærker, der kræver letdrevne hovedtelefoner.

   

  Hi-fi-hovedtelefoner

  Hvis man har et par hi-fi-hovedtelefoner, som man bruger hjemme i stuen med en ordentlig hovedtelefonforstærker (f.eks. McIntosh MHP1000, Sony MDR-Z7 eller HiFiMan HE-6), så kan det være fristende at tage dem med sig for at få drømmelyd på farten. Men en mobiltelefon kan ikke drive den slags hørebøffer ordentligt. Lyden bliver som regel ikke høj nok og heller ikke ren nok til at udnytte potentialet i ægte hi-fi-hovedtelefoner.

  Endelig er batterikapaciteten også et problem. Mobilen løber hurtigt tør for strøm, når den skal bruge kræfter på at afspille musik.

   

  Rendyrket

  Netop derfor er der kommet øget fokus på de rendyrkede musikafspillere. Her kan producenterne fokusere al deres energi på at få den bedst mulige lyd. Alt fra digital/analog-konverteren til forstærkertrinet er udvalgt og finjusteret for at få den bedst mulige lyd i den sidste ende.

  annonce

  Brugerfladen kan også tilpasses specifikt til lydgengivelse. Selv om mobiltelefoner paradoksalt nok ofte har en mere intuitiv brugerflade end mange musikafspillere!

  annonce

   

  To løsninger

  Her tester vi to afspillere, der begge har samme formål – at give de absolut bedste musikoplevelser i lommeformat – men en meget forskellig tilgang til målet. De koster heller ikke det samme, da den ene er mere end dobbelt så dyr som den anden.

  X5 er topmodellen fra kinesiske FiiO og storebror til X3, som vi har testet tidligere. Den kan afspille de allerfleste musikformater, højopløste såvel som lavopløste, inklusive DSD (SACD-format), og gemmer musikken på hukommelseskort af typen microSD. Prisen er lidt stiv, omkring 4.000 kroner.

  Men hvis man synes, det er dyrt, så tag et kig på Sony NW-ZX2. Den koster ca. 10.000 kroner og er en helt anden type afspiller.

  annonce

  Også den understøtter nærmest alle musikformater, som både kan lagres internt og på microSD-kort. Men den kan også en masse andre ting. Den anvender nemlig Android-operativsystemet og kan køre alle mobile Android-apps bortset fra telefonopkald. Den har både Wi-Fi og Bluetooth indbygget, og her kan man installere både den ene og den anden streaming-tjeneste, såsom Spotify, WiMP, Tidal og Deezer.

  Spørgsmålet er nu, om det musikalske nirvana er inden for rækkevidde!

  Produkter i testen
   data-srcset
  Sony har kørt den helt ud. Med Android-operativsystem kan denne afspiller mange ting, og byggekvaliteten er noget ud over det sædvanlige. Det er prisen også!

  Sony NW-ZX2 har rundere kanter end FiiO X5, og farve touch-skærmen giver et meget glattere udtryk. Den virker mere kompakt, selv om den faktisk er højere. Men den er tung. Med sine 235 gram kan den sikkert bruges som slagvåben. På den anden side føler man, at her er der kvalitet hele vejen.

  Selv om det er en afspiller for audiofile, har Sony valgt at lade den køre Android og dermed give den meget af funktionaliteten fra en smartphone. Det betyder f.eks., at man kan downloade streaming-tjenester – såsom Tidal eller WiMP, der tilbyder musik i ægte cd-kvalitet. Og downloade og se videoer.

  Der er både Wi-Fi og Bluetooth med forenklet NFC-tilslutning, og Sonys egen LDAC-teknologi giver op til tre gange så høj dataoverførsel via Bluetooth.

   

  Brugervenlighed

  Android-brugere vil straks føle sig hjemme, selv om afspilleren ikke benytter den nyeste version. Hvis man vil multitaske, mens man spiller musik, skal man bare bruge trådløst netværk.

  Det er let at slutte NW-ZX2 til Bluetooth-modtagere og streame musik via stereoanlægget. Præcis som en mobiltelefon (ganske vist en ret tung en). Sejt nok, men samtidig har jeg jo allerede en smartphone. Vil jeg lade den blive hjemme, når jeg tager musikafspilleren med ud? Næppe. På den anden side: Hvis man vil bruge streaming-tjenester, skal afspilleren have disse funktioner, så hvorfor ikke få det bedste ud af et Tidal hi-fi-abonnement?

  Sony_NW-ZX2_under
  Forgyldt tilslutningspunkt både indeni og udenpå for at give den bedst mulige kontakt mellem stik og afspiller. Sony NW-ZX2 har læser til ét microSD-kort på op til 128 gigabyte. I midten sidder Sonys proprietære USB-port.

  annonce

   

  annonce

  Lydkvalitet

  Rent tonalt er der meget lidt at udsætte på Sonys lydgengivelse. Musikken virker vægtløs og åndende, og lydbilledet er stort og opløst. Dena Piano Duos flygler gengives med dansende tangenter og meget stor bredde mellem de dybeste og de højeste oktaver.

  Af samme grund får jeg lyst til at skrue op for volumen. Men bliver noget overrasket, da jeg finder ud af, at det kan jeg ikke! Selv min iPhone 6 Plus spiller betydelig højere, og FiiO X5 jorder Sony fuldstændig i den henseende. Jeg downloader multiafspilleren VLC, der kan overstyre lyden 100 procent, men desværre er det også sådan, det kommer ud. Overstyret, altså.

  Sony_NW-ZX2_bibliotek
  Sony-afspilleren har et overskueligt musikbibliotek.

  Al musik lyder opløst og godt, men jeg ville virkelig ønske, at jeg kunne skrue mere op for Daft Punk. Og hvis man har åbne hovedtelefoner, er man nærmest nødt til at bruge dem i stille omgivelser. Uanset hvad jeg gør, bliver det lidt for lavt.

  annonce

  Sony_NW-ZX2_hastighet
  Med proprietær USB-overførsel går det noget hurtigere at downloade musik til Sony end til FiiO X5. Men 11 Mbit/s skrivehastighed og 20 Mbit/s læsehastighed er ikke ligefrem imponerende.

   

  Konklusion

  Det her er den dyreste lomme-musikafspiller, vi har testet. Og på papiret virker den fantastisk. Højopløste musikfiler håndteres af det ypperste inden for komponenter, og afspilleren kan mange ting, som andre ikke kan. Den er nemlig en fuldgyldig Android-afspiller.

  Lydmæssigt er den fremragende, hvad opløsning og tonegengivelse angår. Superluftig og lækker lyd. Men desværre er ankepunktet temmelig alvorligt. Den kan ikke spille højt nok, hvilket betyder, at den må give fortabt på tungtdrevne hovedtelefoner, og dermed forsvinder en del af pointen unægtelig. NW-ZX2 har meget godt at byde på, men til denne pris er det vanvid.

  Fakta
  • Touch-skærm: Ja
  • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
  • Lagring: 128 GB intern + 128 GB microSD
  • Understøtter: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, APE (16-24 bit/44,1-192 kHz), DSD (2,8/5,6 MHz), AAC, HE-AAC, MP3, WMA
  • Digital ud: USB OTG
  • Digital ind: Nej
  • Batteri: 3,7 V, 1880 mAh / 33-60 timer
  • Vægt: 235 g
  Pris: 9999 kr
  PlusLyden fra Sony er super-opløst! Med Android som styresystem kan man også downloade streaming-tjenester.
  MinusLyden er ikke kraftig nok til hovedtelefoner med høj modstand. Og prisen er ekstrem.
   data-srcset
  FiiO X5
  FiiO X5 er en seriøs musikafspiller med god formatunderstøttelse og masser af forstærkerkraft.
   Subscribe
   Notify of
   0 Comments
   Inline Feedbacks
   View all comments

   Alternativer til to musikafspillere

   (Foto: Producent)

   Sonoros anlæg er et godt valg for alle, der vil have alt på ét sted, så længe man er klar over begrænsningerne.

   (Foto: Producent)

   Vil du have hi-fi-lyd på farten, så drop mobilen og køb en dedikeret musikafspiller.

    data-srcset

   Forbered dig på lyd i drømmeklassen!

    data-srcset

   De nye lydprodukter fra Simple Audio gør det let som aldrig før at sprede lyd med høj kvalitet rundt om i huset!

    data-srcset

   Den legendariske Rega-grammofon findes i mange udgaver. Her er den version, som bekræfter dens legendestatus.

    data-srcset

   Denne bærbare musikafspiller fra Colorfly lyder virkelig fantastisk. Men udseendet og brugsområderne er nok mest for særligt interesserede.

    data-srcset

   PRØV LB+ I 3 UGER
   3 UGER LB+ FOR 3 KR
   Fuld adgang til lydogbillede.dk
   PRØV i 3 UGER
   Ingen bindingstid
   Luk
   Scroll til toppen