NAD har en næsten kultagtig status, når det gælder hi-fi-udstyr til rimelige priser. Det mest berømte eksempel er den klassiske NAD 3020, der efter næsten 40 år stadig har rekorden som den mest solgte forstærker nogensinde. Men firmaet har mange vellykkede modeller på samvittigheden. Så godt som alle i et design, der ville få en gråspurv til at virke pralende.
NAD C338 er den mindste i firmaets New Classic-serie af forstærkere. Ligesom topmodellen C388, som vi tidligere har testet, er der tale om en integreret klasse D-forstærker. Men hvor de øvrige modeller kan udvides med MDC-moduler (Modular Design Construction) udviklet til NAD’s Masters-serie, må man her nøjes med de ind- og udgange, som forstærkeren leveres med.
Det er nu heller ikke så ringe endda: Tre analogindgange, heraf en til pladespiller, og fire digitalindgange (optiske og koaksiale). Det ville være nok for de fleste. Men dertil kommer trådløse indgange for Bluetooth og Chromecast. Man kan altså streame musik trådløst i fuld kvalitet fra f.eks. Tidal.
Af ydre er NAD C338 så ydmyg og minimalistisk, som man kan forestille sig. Et display og en drejeknap samt to trykknapper til at vælge kilde. Bass Eq-funktionen har dog fået sin egen knap.
Da kabinettet er meget kompakt, er der godt fyldt op på bagsiden. Bøsningerne er solide og i okay kvalitet uden at være overdådige. Højttalerudgangene er i plast og ligner noget fra et skolefysiklokale. Præcis som man ville forvente hos NAD. Alt det gode skal jo gerne være indeni! Tre drejbare antenner giver forbindelse til Bluetooth og Wi-Fi.
Hi-fi over Wi-Fi
Klasse D forstærkermodulerne i C338 er designet af hollandske Hypex. Ligesom i C388. Men her er de kun på 50 watt og ikke balancerede. Den mest interessante feature er dog Chromecast. Googles protokol for Wi-Fi medie-streaming i hi-fi-kvalitet er godt på vej til at blive en standard, der kan true selv Apples AirPlay. Det er dog få forstærkere endnu, der selv har den indbygget.
Når først C338 er indlemmet i netværket, kan man streame til den fra de fleste musik-apps på mobil og computer. Det er intet mindre end fremragende.
Lyden af NAD C338
NAD C338 tegner et åbent og sammenhængende billede af den akustiske scene. Luften mellem instrumenterne er rimeligvis ikke så ren og gennemsigtig, som langt større og dyrere forstærkere magter. Men helheden er helstøbt og varm. Dybdeperspektivet er måske oplevet bedre, men det udlignes til fulde med musikalitet og nærhed i spandevis.
På “I’m Confessin’” fra Jazz at the Pawnshop fornemmer man virkelig spilleglæden og live-stemningen. Samtidig imponerer dynamikken. Selv om effekten er begrænset, er der energi nok til spidserne. Vibrafonslag og trommer får alt det smæk, som de skal have. Det tyder på en rigeligt dimensioneret strømforsyning.
C338 har et voldsomt overskud for en så lille forstærker. Så længe man ikke prøver at spille umuligt højt, er der ro og kontrol over lydbilledet. Selv velvoksne gulvhøjttalere som Q Acoustics Concept 500 – der koster ti gange så meget som C338 – holdes i et stramt greb i de dybe basdrøn på “Right Hand Man” fra Hamilton. Ikke så fast som på kæmpeforstærkere som Marantz PM-10 og Gato DIA-400S. Men ikke desto mindre flot.
NADC338 lyder på mange måder som en langt større og dyrere forstærker. Der, hvor den trods alt møder sin begrænsning, er når der skal spilles højt. Når volumenknappen vrides højre om, og lydtrykket nærmer sig festniveau på mellemfølsomme højttalere (her 87 dB), træder virkeligheden i funktion igen: Bassen mister kontrol, og mellemtonen bliver hård og presset. Men det sker altså ved et højere lydniveau, end vi er vant til for en forholdsvis billig 50 watt forstærker.
Bass Eq-funktionen undrer mig lidt. For det første mangler forstærkeren ikke magt i bassen i forvejen, og for det andet hæves den dybe bund ikke ved at trykke på knappen. Det gør til gengæld den øvre bas (omkring 80-100 Hz). Det kan godt tænkes, at et par små reolhøjttalere med tilbagetrukket bas vil have gavn af løftet, men har du højttalere med en rimelig basgengivelse, blive effekten nærmest det modsatte, da mellembassen ender med at maskere for den egentlige bund.
Konklusion
NAD C338 er en lille charmetrold af en forstærker, der kombinerer streaming, behagelig lyd og velvalgte features i velkendt minimalistisk NAD-indpakning. Selv om prisen er skåret helt ind til benet – og et stykke ind i knoglen – er lyden helt, som den skal være.
Måske har vi ikke med en ny klassiker til at efterfølge NAD 3020 at gøre. Men skal du sætte et begynderanlæg sammen, er den helt perfekt. Og for de fleste vil der nok aldrig være grund til sidenhen at kigge efter noget dyrere til at afløse den.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer