Test: Ortofon MC Anna

Ortofon MC Anna

Annas sang

Ortofons MC Anna er en klangmester af rang med ekstreme kvaliteter.

Plus
Fænomenalt fokus, eksplosiv dynamik og enestående gennemsigtighed. Tonal perfektion.
Minus
Får ikke de sidste 5 procent af dybbassen frem. Pebret.

Man skal aldrig spørge om en kvindes alder. Men jeg kan afsløre, at Anna Netrebko er langt yngre end Ortofon, som har beskæftiget sig med elektronik og pickupper længere, end de fleste har levet.

Relationen mellem den russiskfødte sopran og danske Ortofon er rent musikalsk, og denne pickup føjer sig ind i rækken af produkter, der er opkaldt efter kendte og mindre kendte personer.

Anna Netrebko har altså fået æren af at få sit blik og sit navnetræk på siden af en af Ortofons ædleste pickupper. MC Anna, som den hedder, er en eksklusiv MC-pickup i en høj prisklasse. Udviklet til kræsne ører og tilpasset de mere eksotiske pladespillerne på markedet.

Anna Netrebko kigger på dig fra titaniumhuset. Foto: Ortofon

Pickuppen er ikke helt ny. Den debuterede for syv år siden og er stadig tilgængelig.

Det kan skyldes, at den simpelthen er populær i high-end-kredse. Hvor den konkurrerer med eksotiske pickupper fra Van den Hul, Lyra, Audio-Technica og DS Audio, for nu at nævne nogle producenter med alternativer i samme prisklasse.

Hvis man spørger Ortofon, er MC Anna udviklet til dem, der ønsker en kompromisløs pickup, som formår at gengive både mikro- og makrodynamik med tonalt flow og tekstur. En vanskelig balancegang. Kravene til præcis og neutral lyd medfører ofte en tyndere klang, men her har man forsøgt at få begge dele. Altså både præcision og musikalitet. Ofte betragtet som fyldigere klang.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Replicant 100

For at få det til at lykkes er der mange ting, der skal klappe. Ortofon har valgt deres egen slibning af den diamant, der følger rillerne. Det er en temmelig skarp slibning, der efterfølgende er poleret og monteret i en nålearm af boron.

Skarpslebet betyder også, at man skal være mere præcis under monteringen, og Ortofon anbefaler 23 graders hældninger på nålearmen, hvilket med 2,6 grams nåletryk skal give 90 graders vinkel bag på Replicant 100-slibningen.

Ortofon anslår en levetid på op til 2.000 timer før retipping af nålen, men en gradvis ændring i lyden fra ca. 1.000 timer må man regne med.

Magnetsystemet er udviklet med mere aktive komponenter for at få et mere uniformt magnetfelt, når spolerne er i bevægelse. Her har man forsøgt at optimere geometrien med neodymmagneter og et ikke-magnetisk ophæng i polymer.

God plass til ledninger, og gjenget pickuphus betyr enkel montering. Foto: Ortofon

Montering

Pickuphuset er lavet af lasersmeltet titanium, og samlet vejer pickuppen 16 gram. Det er relativt meget for en pickup, men nåleophænget er relativt stift, så man stadig formår at holde resonansfrekvensen så lav, at den ikke påvirker lyden.

Med gevind i pickuphuset er første monteringstrin såre simpelt. Pickuppen kan monteres med nålebeskyttelsen på, hvilket er en fordel. Så langt, så godt.

Jeg vil sige, at det også er en fordel, hvis armen på pladespilleren har højdejustering. Selv om pickuppen er tung, er den ikke særlig høj, men det er en fordel med nøjagtig justering for optimal sporing under afspilningen.

Efter lidt frem og tilbage med lytning og justering samt en lup og en protraktor for at korrigere geometrien var jeg stærkt fornøjet med resultatet.

Krystalklar klang

Pickuppen trivedes fremragende på Technics SL-1000R og SL-1200g, og blev koblet sammen med phono-trinene Gryphon Sonett og Audio Research PH0 samt phono-indgangen på McIntosh C2600.

En sammenligning med Audio Technica AT-ART1000 og DS-Audio DS-002 var uundgåelig, da jeg havde alle tre samlet i en periode. Selv om de alle tre stiller op i high-end klassen, lyder de slet ikke ens. MC Anna minder mere om ART1000, men uden dennes mægtige basdynamik og evne til at grave dybt ned i kælderen efter de laveste frekvenser.

MC Anna er den stramme her, med et yderst gennemført fokus og en enestående evne til at hente detaljer frem i musikken. Man kan mærke atmosfæren fra indspilningen på kroppen, og pickuppen er djævelsk god til at løfte små nuancer i lydbilledet frem.

Den stramme regi giver en lidt mere behersket dybbas sammenlignet med ART1000, men MC Anna lyder aldrig lyst, spidst eller betonet. Den er snarere endnu mere neutral i klangen, men mangler heller ikke varme eller fylde. I hvert fald ikke i mellemtonen.

Sopraner som Anna Netrebko og Maria Callas (der egentlig var koloratursopran) – eller tenorer, for den sags skyld – er ikke det eneste, MC Anna tackler med lethed. De mange lag i Mozarts Requiem kommer glimrende frem i lydbilledet, og solostemmerne står frem på magisk vis, foran koret.

Pickuppen henter de fineste teksturer og klange frem. F.eks. på Radka Toneffs Fairytales, hvor svaghederne i originalindspilningen kommer tydeligt frem. Klaverets varierende tonehøjde er opsigtsvækkende tydelig her. Men Radkas vokal er gribende i sin realisme. De små, næsten ikke hørbare ændringer i dynamikken er fænomenalt gengivet.

På musik med mere dynamik i bassen, såsom Dire Straits’ Love Over Gold, er der mere bund i ART1000, og selv om dynamikken selv i bassen er lynhurtig, er tyngden i trommeslagene mere behersket her. Det fratager ikke musikken drive eller nerve, men rytmen er ikke så fremtrædende i lydbilledet som med ART1000.

Konklusion

Ortofon MC Anna er ikke en pickup udelukkende til opera eller kammermusik. Den behersker alle genrer, men er i sit es på kompleks musik, selv om den ikke helt har den dybbasdynamik, som man forventer i prisklassen. Pickuppen er alligevel i stand til at hente meget mere ud af rillerne, end de fleste tror er muligt, og den ekstremt raffinerede tekstur, den fornemt fokuserede mellemtone og den ubesværede klang gør det til en pickup for de allermest kræsne.

Bedste pris på Ortofon MC Anna
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Type: MC-pickup
 • Vægt: 16 g
 • Anbefalet nåletryk: 2,6 g
 • Anbefalet tonearmsmasse: n/a
 • Udgangsspænding: 0,2 mV
 • Anbefalet modstand: >10 ohm
 • Compliance: 9 µm/dynamisk
 • Kanalbalance: 0,5 dB/1 kHz
 • Kanalseparation: 25 dB/1 kHz
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz (+/-1,5 dB)
 • Web: ortofon.com
Ortofon MC Anna produktside
Pris: 51999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.