TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

test: Pioneer N-70AE

Solid afspiller der kan (næsten) alt

Pioneer har givet deres netværksafspillere en seriøs opgradering, og flagskibet N-70AE er særdeles vellykket.

Af / 09/11/2017 - 23:29
Pioneer N-70AE

Lyd & Billede mener

  • En rigtig panserkonstruktion, hvor alle komponenter er nøje gennemtænkt. Lyden er særdeles god, og multirumsfunktion er glædeligt.
  • Kan gå lidt i stå, når man skifter mellem apps. Pioneers app tillader ikke at lægge numre i kø og kan være lidt træg.

Pioneer N-70AE er et herligt skue – en tank af en netværksafspiller med en vægt på heftige 11,4 kg. Helt klart en seriøs hi-fi-enhed hele vejen igennem.

Digitale kilder og lydfiler får behandling af ikke én, men to ES9016S SABER digitalkonvertere med 32 bit/384 kHz opløsning. I alt otte kanaler er parallelt forbundet for at skubbe støjgulvet helt ned i afgrunden og give musikken frie tøjler. For at holde støjen nede på signalets videre færd er afspilleren udstyret med balancerede kredsløb ud over de sædvanlige ubalancerede. Brug dem (XLR), hvis du har en forstærker, der understøtter det.

Pioneer N 70AE silver 22148

(Foto: Pioneer)

Højopløst lyd

Hvis man vil høre musik med 32 bit/384 kHz opløsning, kan sådanne musikfiler ikke afspilles direkte. En pc eller Mac må sluttes til USB-DAC-indgangen, så netværksafspilleren bruges som lydkort. Så understøttes også DSD-musikfiler helt op til 11,2 MHz. De fleste musikfiler kan desuden afspilles via kablet eller trådløst netværk. Alternativt kan man afspille musik, der er gemt på USB-hukommelse.

Lyd med lavere opløsning kan op-samples til 32 bit, hvilket skulle give en mere naturlig lydgengivelse. Min erfaring er, at det indimellem sker på bekostning af fart og punch i rytmisk musik; jeg foretrækker som regel N-70AE i Direct-mode, så musikken påvirkes mindst muligt.

Annonce

Pioneer N 70AE inside 22151

Gedigne komponenter helt vejen på et velordnet bundkort. Bemærk de totalt adskilte analoge og digitale dele med hver sin strømforsyning. Foto: Pioneer

Kan spille det allermeste

Hvad formatunderstøttelse angår, er der ikke noget at bekymre sig om. Ligesom sin forgænger kan N-70AE afspille de fleste musikfiler fra netværk eller USB-hukommelse og streame musik fra næsten alle tjenester. Spotify Connect er indbygget, og hvis du har en iPhone, kan du streame trådløst fra din telefon med AirPlay.

Endnu mere cool er indbygget Chromecast, der understøtter en række streaming-tjenester som Tidal, Deezer, YouTube og SoundCloud i høj opløsning (op til 24 bit/96 kHz). Så bruges mobilen egentlig bare som fjernbetjening, da al streaming sker via afspilleren. Hvis du f.eks. starter en playliste i Tidal, kan du tale i telefon, lige så meget du vil, uden at afspilningen stopper, og du tærer heller ikke på mobilbatteriet, som du gør med AirPlay.

Pioneer N 70AE black 22147

Pioneer N-70AE ser også godt ud i sort. Bemærk hovedtelefonudgangen, som drives af en Texas Instruments TPA6120 forstærker med op til 1,5 watt i klasse AB. Det burde række. Foto: Pioneer

En anden fordel ved Chromecast er, at det giver mulighed for at afspille på flere enheder samtidig – altså multirumsfunktion. Ordentlig multirumsfunktionalitet er også indbygget i form af FireConnect, hvor man let kan gruppere flere afspillere eller trådløse højttalere sammen og spille samme eller forskellig musik på dem alle – uanset hvor i huset de er placeret – såfremt de er koblet til hjemmenetværket.

Helt nyt er desuden, at Pioneer har indgået samarbejde med Audirvana. Det er den mest populære high-end musikafspiller til Mac, og nu kan man endelig streame direkte fra den til Pioneer-afspilleren over det trådløse netværk.

2071

Indbygget Chromecast gør til en leg at bruge Pioneer N-70AE. Foto: Geir Gråbein Nordby

Nem i brug

Netværksafspillere lavet til hi-fi-markedet kan ofte være lidt træge i brug, især hvis man er vant til f.eks. Sonos og Apple TV. Opsætningsmenuerne, hvor man kan justere lydkvalitet og andre funktioner, er ofte rigide og tunge at danse med. Her er Pioneer N-70AE bedre end de fleste med sin intuitive fjernbetjening og sin flotte 3,5 tommers skærm, som giver et godt overblik. Skærmen kan i øvrigt slås fra, hvis man vil.

Men det, der gør afspilleren så brugervenlig, er når man bevæger sig uden for Pioneers egen app. I testperioden brugte jeg mest Chromecast-funktionen, da jeg så bare kunne åbne en musik-app (normalt Tidal) på mobilen og sende lyden direkte herfra til N-70AE.

Hvis du har flere Chromecast-produkter koblet til netværket, kan de også nemt grupperes i app’en Google Home for at få multirumsafspilning. Det kan man også gøre i Pioneers app (takket være FireConnect), men så skal man helst bruge app’en til at manøvrere i sin musik.

App’en er okay, men noget mangelfuld. Den virker lidt træg, og det lader ikke til, at man kan lægge numre i kø til afspilning på den. Kun vælge en fil til afspilning med det samme, hvilket gør den mindre brugervenlig til festlige lejligheder.

Pioneer N 70AE rear 22149

Ud over at streame musik fra det trådløse netværk kan Pioneer N-70AE modtage digitalsignaler fra forskellige lydkilder, inklusive USB-DAC. Der er også både balancerede og ubalancerede analogudgange. Foto: Pioneer

Lyden af N-70AE

Det bedste ved Pioneers afspiller er, at den lyder lige så godt, som den ser ud. Lyden er dejlig opløst, koblet balanceret til den nye integrerede Hegel H190, som til lejligheden driver de store, dyre Audiovector SR6 AA (ja, den kan faktisk uproblematisk håndtere et par højttalere til 170.000 kroner, uden at det lyder skævt).

Trondheimsolisternes In Folk Style er en af mange MQA-masters på Tidal. Opløsningen er 24 bit/352,8 kHz, men da N-70AE ikke er MQA-kompatibel (endnu), skaleres det ned til 88,2 kHz. Det lyder alligevel rigtig godt afspillet via Audirvana sluttet til trådløst. Strygerne lyder herligt organisk i et stort og luftigt rum. Celloerne er varme og fyldige i klangen, mens anslagene på violiner og bratscher er sprøde uden at blive påtrængende. Her er luft i massevis, samtidig med at kontrabasserne har et klippefast fundament.

Radioheads genudgivelse af OK Computer, hvor de har digitaliseret og afpudset de analoge masterbånd, lyder bedre end nogensinde i 24 bit/96 kHz opløsning. Hør bare, hvordan Thom Yorkes stemme bærer gennem rummet på “No Surprises” med klokkespillet, der hænger i luften, og den dejlige lyd af guitarer og tamburiner.

Pioneer-afspilleren får det frem med et væld af detaljer, uden at det lyder påtvunget. Snarere tværtimod: Her er der nerve, så det holder, og det er ofte dér, det kan gå lidt galt med så neutralt klingende hi-fi-enheder som her.

Musik lyder fint med AirPlay, selv om jeg synes, det måske lyder lidt fladere end med Chromecast. Helt sikker er du på at få den bedste lyd, hvis du spiller fra Audirvana, enten trådløst over netværket eller måske allerhelst via USB fra Mac’en.

Det, jeg savner, er muligheden for at hoppe frem og tilbage i spillelister oprettet i Audirvana. Man kan starte og pause en sang og gå tilbage til begyndelsen af sangen med Pioneers fjernbetjening. Men at skifte til næste sang kan man kun gøre direkte på Mac’en, da Pioneer i realiteten fungerer som en DAC.

Konklusion

Pioneer N-70AE er en rigtig god netværksafspiller. Ud over at ligne en massiv hi-fi-tank og lyde lige så seriøst, som den ser ud, er den mere brugervenlig og fleksibel, end vi er vant til fra de fleste hi-fi-producenter. Man kan også lave justeringer på den digitale master-clock, hvis man føler for den slags.

Med multirumsfunktionalitet og understøttelse af de fleste musiktjenester er det kun Pioneers egen app, der hænger lidt. Den er udmærket og overskuelig nok, men ikke specielt hurtigt i vendingen. Vi oplevede også at måtte slukke og tænde afspilleren igen, efter at den gik i stå, da vi gik fra Tidal-app’en med Chromecast til at bruge Pioneers app til at afspille fra Tidal.

Lydmæssigt svarer N-70AE til en DAC til mindst 5.000 kroner (den opleves som mindst lige så god som Hegel HD12 og YBA WD202), der forvandler din digitale musiksamling til et rigtigt hi-fi-mekka. Kan varmt anbefales!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget