TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Pro-Ject Automat A1: fuldautomatisk pladespiller

Enklere bliver det ikke

Med fuldautomatisk afspilning har Pro-Ject gjort det lettere at nyde musik på vinyl.

Af / 06/09/2022 - 10:00
Pro-Ject Automat A1: fuldautomatisk pladespiller

Lyd & Billede mener

  • Enkel og brugervenlig pladespiller, som holder hvad den lover. Indbygget phono-trin, som kan slås fra.
  • Mangler engagement og dynamik. Virker billig og har få muligheder for opgradering.

Med superenkel betjening er Pro-Ject A1 en pladespiller, som ikke giver anledning til nervøse trækninger. Alle kan spille plader på den – den er så nem at bruge, at du ikke skal røre andet end startknappen. 

Den har også indbygget phono-trin, altså en forforstærker til pickuppens lave udgangsspænding og pladernes indspillede frekvenskurve, hvilket betyder, at man ikke behøver et phono-trin i den forstærker, man planlægger at bruge. 

Det skal man have, hvis man køber en anden pladespiller. Udvalget af pladespillere i denne prisklasse med indbygget phono-trin er beskedent. 

Men de findes. Rega Planar 1 Plus og Reloop Hi-Fi Turn3 er i samme prisklasse. Det samme er Pro-Jects egen T1 BT Phono, som desuden har Bluetooth indbygget. 

Ingen af dem er fuldautomatiske. Det vil sige, at man skal trykke start og placere nålen i rillen selv, og man skal løfte armen tilbage til udgangspositionen, når pladesiden er færdigspillet. 

Annonce

Det behøver man ikke her. Sæt pladen på, tag beskyttelseshætten af pickuppen, og sæt knappen på start. Så tager pladespilleren sig af resten. Når pladen er spillet færdig, løftes armen og vender tilbage til startpositionen, og pladespilleren stopper. 

Vend pladen, og gentag processen. 

Project a1 6
Fuldautomatik betyder, at du starter afspilningen, og så stopper pladespilleren af sig selv. (Foto: Lasse Svendsen)

Hvis man vil spille et enkelt spor på pladen, starter man på samme måde, men her løfter man armen ved at sætte den aflange knap på lift, så armen ikke sænker pickuppen ned i rillen. Når man har placeret pickuppen over det ønskede spor, sænker man armen med samme knap. 

Enklere bliver det ikke. 

Færdigmonteret 

De fleste pladespillere kræver en lille personlig indsats, før man kan spille musik. Det er ikke nødvendigt her. Alt er færdigmonteret fra fabrikken i Tyskland. Det eneste, der står mellem dig og musikken, er at sætte stikket i kontakten, lægge filtmåtten på, og sætte støvdækslet på plads. 

Ingen justeringer er nødvendige. Det er sådan set heller ikke muligt. Pickuppen, som er en fremragende OM10 fra Ortofon, er monteret på den enkelte aluminiumsarm, som har en fast kontravægt i den ene ende. 

Project a1 5
Helstøbt arm med fastmonteret kontravægt gør det vanskeligt at opgradere til en bedre pickup. (Foto: Lasse Svendsen)

Kablet er af god kvalitet, men det er også fastmonteret og kan ikke udskiftes. 

Kort sagt har du ingen opgraderingsmuligheder på selve afspilleren, men du kan vælge at bruge et bedre phono-trin end det, pladespilleren leveres med. Under alupladen er der en lillebitte kontakt, som slukker for phono-trinnet, så du kan bruge et separat. 

Project a1 2
Afbryderen til at slå det indbyggede phono-trin til eller fra sidder under tallerkenen. (Foto: Lasse Svendsen)

Mange foretrækker måske at gøre det. Men først lidt om gangpræcisionen, som viste sig at være rigtig god for en remdrevet pladespiller i denne prisklasse. 

Afvigelsen var marginal med en målt hastighed på 33,32 og en afvigelse på meget lave +0,03 procent. Wow og Flutter var ikke helt så imponerende med en afvigelse på 1,03 procent, hvilket er det højeste, vi har målt på en pladespiller. 

Gråt og uengageret lydbillede 

De fleste pladespillere med indbygget phono-trin lyder bedre, når man kobler den fra og bruger phono-trinnet på forstærkeren. Sådan er det også her. Afspillerens phono-trin klarer absolut opgaven, og f.eks. på et par aktive højtalere eller en Bluetooth-højttaler (med AUX-indgang) kommer man ikke uden om det indbyggede phono-trin. 

Men lyden bliver grå og farveløs, med meget lidt dynamik, og pladespilleren leverer generelt et svagt og uengagerende lydbillede. Der er meget lidt tyngde i bassen, og det lyder simpelthen fladt, uanset hvad man gør. Hvis man frakobler phono-trinnet og bruger det, der er indbygget i forstærkeren, eller et separat som Schiit Mani, Rega Fono eller Pro-Jects egen Phono Box, bliver alting meget bedre. 

Project a1 4
Ortofon OM10 er en god pickup til prisen, her følger den med pladespilleren. (Foto: Lasse Svendsen)

Så kommer den dynamiske kontrast bedre frem, lydbilledet vokser lidt i yderpunkterne med bedre og fyldigere basgengivelse, og det hele åbner sig, så man endelig kan mærke musikken. Det viser, at der er mere i pladespilleren, end man får ud af det med det indbyggede phono-trin. Det bliver særligt tydeligt, hvis man tilslutter pladespilleren til f.eks. phono-trinnet på en McIntosh MA9500, eller til Primares eminente R35-phono-trin. 

Alligevel kan vi ikke komme uden om, at en Pro-Ject Debut Pro er en meget bedre pladespiller. Det samme gælder Rega Planar 1 Plus, som har mere livlig dynamik og et større og mere engagerende lydbillede. Hvis man er ude efter en overkommelig pladespiller med indbygget phono-trin, er Rega-afspilleren et godt bud, men vi vil stadig foretrække en Debut Pro, som er de ekstra penge værd. 

Project a1 3
Solide, men ikke udskiftelige kabler. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Pro-Ject Automat A1 er et oplagt valg for den, som ønsker sig en pladespiller uden nogen fiksfakserier. Den er såre enkel at sætte op og bruge, og den spiller helt fint for den, som bare af og til sætter en vinylplade på. De mere musikinteresserede med en lille pladesamling bør vurdere en anden pladespiller, hvis lydkvalitet også indgår i overvejelserne. Pro-Ject har selv mange alternativer, som lyder meget bedre og endda ser bedre ud. 

Karakter
Pro-Ject Automat A1: fuldautomatisk pladespiller
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

2 kommentarer til “Pro-Ject Automat A1: fuldautomatisk pladespiller”

  1. Jeg er meget glad for for min ProJect A1 Automatic men har et underligt problem ved start af afspilning og mellem numrene, nemlig en skrabende lyd som kommer med en fast interval ved pladetallerkenens omdrejning…

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget