annonse
annonse
annonse

Test: Rega Aura MC

Rega Aura MC

En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Plus
Fyldig og dynamisk klang, støjfrit lydbillede og tilpasningsdygtigt MC-trin. Alle pengene værd.
Minus
Duer ikke med MM-pickupper.

Mine plader lød nyvaskede og revitaliserede. Det spillede ingen rolle, hvilken pickup jeg brugte. En overkommelig Audio-Technica leverede en lydkvalitet, som jeg forbinder med langt dyrere pickupper; med en kostbar Rega-pickup åbnede det sig endnu mere; og et svinedyr Ortofon-pickup sparkede døren ind til en højere analog himmel.

Alt sammen på grund af en ekstra forstærker i anlægget.

Hvis udgangspunktet er en dyr pladespiller og en ditto pickup, er det vanvid at spare på det næste led i kæden: Phono-trinet. Også kaldet RIAA-trin, pladespillerforstærker eller phono-forforstærker.

De findes indbygget i forstærkere og receivere eller som separate enheder i alle prisklasser. Fra nogle få hundrede til sekscifrede beløb, og det eneste, de gør, er at korrigere og forstærke det delikate signal fra pickuppen på en pladespiller.

Hos Rega vil de nok hævde, at billedet er mere kompliceret, at det at lave en perfekt RIAA-forstærker er lige så svært, hvis ikke mere udfordrende, end at lave en forstærker.

Blandt meget andet skal RIAA-kurven korrigeres med størst mulig perfektion. Den lave udgangsspænding fra en pickup – især en Moving Coil (MC) – kræver meget forstærkning, hvilket medfører støj, forvrængning og andre problemer, der påvirker lyden negativt.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Tilpasset Moving Coil

Derfor er det naturligt, at Rega, som er en anerkendt producent af pladespillere og pickupper, laver deres egne RIAA-trin. Da de også laver temmelig dyre pladespillere og pickupper, er det ikke overraskende, at de ligeledes laver dyre phono-trin.

Såsom det forhåndenværende. Aura MC er – som navnet afslører – et phono-trin udelukkende til Moving Coil-pickupper, bl.a. Regas egne Apheta og Aphelion, men den kan selvfølgelig bruges sammen med andre MC-pickupper.

Det samme kan man sige om Gryphon Sonett og Audio Research PH9, som koster en pæn portion mere, men har også indgang til MM-pickupper.

Opsætning og betjening

Rega har sympatisk nok placeret alle de indstillinger, som det er nødvendigt at lave, på fronten. Hos andre sidder de på bagsiden eller under låget, som så må tages af for at ændre noget så simpelt som belastningsmodstand.

Her kan man vælge 50, 100, 150, 300 eller 400 ohm og tilpasse kapacitansen i fem trin fra 1000 til 5700 pF. Alt sammen på forsiden. Ingen små omskiftere, der skal vippes i særlige kombinationer, eller små modstande, der skal flyttes som puslespilsbrikker direkte på kredsløbskortene.

På Aura MC kan man vælge imellem 63,5 og 69,5 dB forstærkning, så man også kan bruge MC-pickupper med meget lav udgangsspænding. En knap til mono og en til mute er der også på fronten.

Der medfølger ikke nogen fjernbetjening, men det er heller ikke nødvendigt. Nogle vil måske savne en ekstra indgang, i hvert fald en balanceret, men Aura MC har både balancerede og ubalancerede (XLR) line-udgange. Der er ingen volumenkontrol, heller ikke nogen digital udgang til ekstern DAC.

Ubalancerede og balancerede (XLR) line-udgange. Foto: Lasse Svendsen

Symmetrisk klasse A

For al signalføring er rent analog hele vejen. Rega har valgt at lave to symmetriske kredskort, et for hver kanal. Signalet ledes til et klasse A-kredsløb med felteffekttransistorer, hvor EQ er passiv på de højeste oktaver (de højeste frekvenser på RIAA-kurven), og en differentialforstærker med klasse A, der kører aktiv EQ i de laveste oktaver.

Komponentkvaliteten er høj, og der er god plads til køling, selv om den ikke bliver særlig varmt. På trods af at signalet forstærkes gennem et klasse A-kredsløb uden switching. Hvilket er mere energikrævende og mindre effektivt, men giver lavere forvrængning.

Rega siger, at de har valgt muligheden for MM fra her, fordi det vil kræve et dobbelt sæt kredsløb, hvis man skal op i high-end-sfæren på lydkvalitet.

To symmetriske kredskort, et for hver kanal. Foto: Lasse Svendsen

Lyden af Aura MC

Og det her er virkelig high-end. Det kan man mærke, hvad enten det er den svinedyre Ortofon MC Annas 0,2 mV spænding, der skal igennem Aura MC, eller Denons DL-103R til en brøkdel af prisen. Jeg testede også med Ortofon Quintet S Red, Audio-Technica ART-F7, Rega Apheta 2 og Ortofon Cadenza Bronze.

Uanset hvilken pickup jeg brugte, var lyden fra Aura MC støjfri. Helt støjfri. Musikken blev malet på et begsort lærred, men fremstod tredimensionel, fyldig, åben og sprællevende og dynamisk.

Hver gang nålen sank ned i rillerne, var det med en kriblende forventning om det, der skulle komme. For Aura MC er en ren livseliksir for både nye og gamle plader.

Den præsenterer musikken med en drivende rytmisk kontrol, og basgengivelsen er af den formidable slags. Audio Research PH9 lyder lidt tyndere og placerer lytteren lidt længere tilbage i koncertsalen, men den er også mere opløst og finmasket. Her sidder man meget tættere på scenen, og det kan også mærkes på dynamikken. Blandt dem, vi har testet, er det kun Gryphon Sonett, der har bedre dynamisk kontrast.

Det betyder ikke, at den er tam.

Det brager godt i paukerne på klassisk musik, og vokaler i f.eks. opera er glasklart fremstillet. Om noget vil jeg sige, at klangen er varm, og det giver instrumenter som celloer og koncertflygler samt barytonsangere en ekstra realisme. I den anden ende oplever jeg diskanten som meget åben og luftig, og perfekt fokuseret. Den er måske lidt farveløs sammenlignet med PH9, som dog også er i en anden prisklasse.

Konklusion

Rega Aura MC er langtfra billig, selv om den koster næsten det halve af de nævnte konkurrenters alternativer, men den er alle pengene værd for dem, der gerne vil hente endnu mere ud af vinylsamlingen. Den eneste forudsætning for, at det bliver magisk, er at man matcher pladespiller og pickup til perfektion. Resten tager Aura MC sig af.

Mine plader lød nyvaskede og revitaliserede. Det spillede ingen rolle, hvilken pickup jeg brugte. En overkommelig Audio-Technica leverede en lydkvalitet, som jeg forbinder med langt dyrere pickupper; med en kostbar Rega-pickup åbnede det sig endnu mere; og et svinedyr Ortofon-pickup sparkede døren ind til en højere analog himmel.Alt sammen på grund af en ekstra forstærker i anlægget.Hvis udgangspunktet er en dyr pladespiller og en ditto pickup, er det vanvid at spare på det næste led i kæden: Phono-trinet. Også kaldet RIAA-trin, pladespillerforstærker eller phono-forforstærker.De findes indbygget i forstærkere og receivere eller som separate enheder i alle prisklasser. Fra nogle få hundrede til sekscifrede beløb, og det eneste, de gør, er at korrigere og forstærke det delikate signal fra pickuppen på en pladespiller.Hos Rega vil de nok hævde, at billedet er mere kompliceret, at det at lave en perfekt RIAA-forstærker er lige så svært, hvis ikke mere udfordrende, end at lave en forstærker.Blandt meget andet skal RIAA-kurven korrigeres med størst mulig perfektion. Den lave udgangsspænding fra en pickup – især en Moving Coil (MC) – kræver meget forstærkning, hvilket medfører støj, forvrængning og andre problemer, der påvirker lyden negativt.

Tilpasset Moving Coil

Derfor er det naturligt, at Rega, som er en anerkendt producent af pladespillere og pickupper, laver deres egne RIAA-trin. Da de også laver temmelig dyre pladespillere og pickupper, er det ikke overraskende, at de ligeledes laver dyre phono-trin.Såsom det forhåndenværende. Aura MC er – som navnet afslører – et phono-trin udelukkende til Moving Coil-pickupper, bl.a. Regas egne Apheta og Aphelion, men den kan selvfølgelig bruges sammen med andre MC-pickupper.Det samme kan man sige om Gryphon Sonett og Audio Research PH9, som koster en pæn portion mere, men har også indgang til MM-pickupper.

Opsætning og betjening

Rega har sympatisk nok placeret alle de indstillinger, som det er nødvendigt at lave, på fronten. Hos andre sidder de på bagsiden eller under låget, som så må tages af for at ændre noget så simpelt som belastningsmodstand.Her kan man vælge 50, 100, 150, 300 eller 400 ohm og tilpasse kapacitansen i fem trin fra 1000 til 5700 pF. Alt sammen på forsiden. Ingen små omskiftere, der skal vippes i særlige kombinationer, eller små modstande, der skal flyttes som puslespilsbrikker direkte på kredsløbskortene.På Aura MC kan man vælge imellem 63,5 og 69,5 dB forstærkning, så man også kan bruge MC-pickupper med meget lav udgangsspænding. En knap til mono og en til mute er der også på fronten.Der medfølger ikke nogen fjernbetjening, men det er heller ikke nødvendigt. Nogle vil måske savne en ekstra indgang, i hvert fald en balanceret, men Aura MC har både balancerede og ubalancerede (XLR) line-udgange. Der er ingen volumenkontrol, heller ikke nogen digital udgang til ekstern DAC.[caption id="attachment_94179" align="alignnone" width="989"] Ubalancerede og balancerede (XLR) line-udgange. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Symmetrisk klasse A

For al signalføring er rent analog hele vejen. Rega har valgt at lave to symmetriske kredskort, et for hver kanal. Signalet ledes til et klasse A-kredsløb med felteffekttransistorer, hvor EQ er passiv på de højeste oktaver (de højeste frekvenser på RIAA-kurven), og en differentialforstærker med klasse A, der kører aktiv EQ i de laveste oktaver.Komponentkvaliteten er høj, og der er god plads til køling, selv om den ikke bliver særlig varmt. På trods af at signalet forstærkes gennem et klasse A-kredsløb uden switching. Hvilket er mere energikrævende og mindre effektivt, men giver lavere forvrængning.Rega siger, at de har valgt muligheden for MM fra her, fordi det vil kræve et dobbelt sæt kredsløb, hvis man skal op i high-end-sfæren på lydkvalitet.[caption id="attachment_94180" align="alignnone" width="989"] To symmetriske kredskort, et for hver kanal. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Lyden af Aura MC

Og det her er virkelig high-end. Det kan man mærke, hvad enten det er den svinedyre Ortofon MC Annas 0,2 mV spænding, der skal igennem Aura MC, eller Denons DL-103R til en brøkdel af prisen. Jeg testede også med Ortofon Quintet S Red, Audio-Technica ART-F7, Rega Apheta 2 og Ortofon Cadenza Bronze.Uanset hvilken pickup jeg brugte, var lyden fra Aura MC støjfri. Helt støjfri. Musikken blev malet på et begsort lærred, men fremstod tredimensionel, fyldig, åben og sprællevende og dynamisk.Hver gang nålen sank ned i rillerne, var det med en kriblende forventning om det, der skulle komme. For Aura MC er en ren livseliksir for både nye og gamle plader.Den præsenterer musikken med en drivende rytmisk kontrol, og basgengivelsen er af den formidable slags. Audio Research PH9 lyder lidt tyndere og placerer lytteren lidt længere tilbage i koncertsalen, men den er også mere opløst og finmasket. Her sidder man meget tættere på scenen, og det kan også mærkes på dynamikken. Blandt dem, vi har testet, er det kun Gryphon Sonett, der har bedre dynamisk kontrast.Det betyder ikke, at den er tam.Det brager godt i paukerne på klassisk musik, og vokaler i f.eks. opera er glasklart fremstillet. Om noget vil jeg sige, at klangen er varm, og det giver instrumenter som celloer og koncertflygler samt barytonsangere en ekstra realisme. I den anden ende oplever jeg diskanten som meget åben og luftig, og perfekt fokuseret. Den er måske lidt farveløs sammenlignet med PH9, som dog også er i en anden prisklasse.

Konklusion

Rega Aura MC er langtfra billig, selv om den koster næsten det halve af de nævnte konkurrenters alternativer, men den er alle pengene værd for dem, der gerne vil hente endnu mere ud af vinylsamlingen. Den eneste forudsætning for, at det bliver magisk, er at man matcher pladespiller og pickup til perfektion. Resten tager Aura MC sig af.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Rega Aura MC
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Phono-forforstærker
  • Til: Moving Coil-pickup
  • Teknologi: Diskret transistor, symmetrisk dual mono
  • Tilslutninger: RCA ubalanceret ind/ud, XLR balanceret ud
  • MC-belastning: 50, 100, 200, 300, 400 ohm
  • Kapacitans: 1000, 2000, 3200, 4300, 5700 pF
  • Gain: 63,5 dB, 69,5 dB
  • Mål og vægt: 43,5 x 35 x 8,8 cm / 13 kg
  • Web: medlyd.dk
Rega Aura MC produktside
Pris: 38995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×