TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Rega Planar 6

Reference-grammofon

Rega Planar 6 er den pladespiller, du skal have, hvis lyden er vigtigere end udseendet.

Af / 14/09/2017 - 23:55
Rega Planar 6

Lyd & Billede mener

  • Klippefast, fokuseret og fyldig lyd, rig på detaljer og nuancer. En pladespiller for de kræsne, der kan strække budgettet lidt.
  • Fås kun i en kedelig matgrå farve, som får den til at se billigere ud, end den er.

Vinylrenæssancen har været en velsignelse for pladespillerproducenterne. Engelske Rega har aldrig udsendt så mange nye pladespillere på så kort tid, som de har gjort det seneste år. Her er den allernyeste.

Det er måske deres bedste pladespiller i forhold til prisen, for hør bare: Rega Planar 6 deler tonearm med lillebror Planar 3, den allerbedste pladespiller til under 10.000 kroner. Men alt andet er forædlet, forbedret og fornyet.

For det er sådan, at en pladespiller er et følsomt instrument, hvor fysiske elementer ophøjes til et mekanisk præcisionsværk, som genererer den elektricitet, man skal bruge for at få musik ud af vinylpladerne. Det er en proces, man ikke kan tage let på, hvis målet er at få så meget musik som muligt ud af vinylen.

Det er også grunden til, at der findes pladespillere fra under en tusse til over en million.

Letvægtsgrammofon

Planar 6 er heldigvis ikke i oligark-klassen, men snarere i segmentet for viderekomne entusiaster, der har bestemt sig for at opgradere til en bedre pladespiller. Chancen for, at det sker med Planar 6, er overvældende. For i testkonfigurationen formår den at udspille meget dyrere grammofoner.

Annonce

Det er der flere grunde til. Traditionen tro er Planar 6 en letvægtskonstruktion. Rega hører ikke til dem, der sværger til tung masse for at dæmpe resonanser. Eller til dem, der sværger til avanceret affjedring.

I stedet laver de lette, stive og døde chassiser med lav masse, hvor der ikke er mange steder, resonanserne kan forplante sig. Dermed skal pickuppen kunne arbejde uforstyrret med at pløje skånsomt i de nåletynde riller for at få mest mulig musik – og mindst muligt af alt andet – ud til forstærkeren.

Rega-pladespilleren leveres færdigmonteret med en håndlavet MC-pickup kaldet Ania. Den er flere kvalitetstrin op i forhold til, hvad der er almindeligt at montere på pladespillere i denne prisklasse.

Ny strømforsyning

For at Ania skal have de bedst mulige betingelser, er Rega Planar 6 udstyret med en ny, separat strømforsyning kaldet Neo PSU. Den bruger samme digitale processor til at styre pladespillerens nyudviklede 24 volt motor. De to er kalibreret på fabrikken, så vibrationer ikke genereres og forplanter sig i chassiset.

En tolags glastallerken med næsten hele massen langs yderkanten hviler på en indertallerken af aluminium, drevet af en hvid gummirem fra en drejet pullert i aluminium. Chassiset er lavet af letvægts presset skum og lamineret med noget, der hedder Polaris HPL. Vent og se: Det samme materiale kan dukke op i flere af Regas pladespillere, for de har fundet ud af, at det fungerer bedre end tilsvarende skumlaminat i de dyrere RP-modeller, RP8 og RP10.

Chassiset er afstivet med beslag på over- og undersiden, og en RB330-arm er monteret for enden af beslagene. Det er den samme arm, som vi allerede kender fra Planar 3.

Lynhurtig og mægtig lyd

Det er en kanongod kombination med den nye Ania-pickup. Vi testede den med Regas nye Fono MC – en pladespillerforstærker (RIAA-trin), der passer som hånd i handske til grammofonen.

Bedre end Planar 3? Absolut. Planar 6 med Ania-pickup sætter en ny standard for, hvor godt en pladespiller i denne klasse kan lyde.

Keith Jarrett improviserede klaverkoncert fra Köln lyder klippefast uden hørbare afvigelser i hastighed eller pitch. Klaverets klang er mægtig, den dynamiske kontrast er fremragende, og lyden er klar og fokuseret. Uden at blive spids, tynd eller anæmisk. Rega RP8 har mere vægt i bassen, men Planar 6 er lige så artikuleret og kontrolleret.

De dybe toner fra trommerne på Dire Straits’ klassiker “Love Over Gold” mangler lidt af den mægtige pondus, som en RP8 kan have, men har den dynamiske snert, man forventer. Stephane Grappellis violin og Barney Kessels og guitar lyder spændstigt og fokuseret. Stereoperspektivet er bredt, og der er både horisontal og vertikal dybde i lydbilledet.

Rega Planar 6 lyder fyldigere og mere detaljeret end Planar 3, men har ikke lige så meget tyngde i de nederste oktaver som RP8. Den kan kaldes et vellykket kompromis, for den spiller næsten lige op med den dyrere pladespiller og mærkbart bedre end treeren. I hvert fald med en Elys2-pickup monteret på sidstnævnte.

Bedst i klassen

Rega Planar 6 med Ania-pickup er klart vores nye reference-pladespiller til under 20.000 kroner. I samme klasse findes Pro-Ject Classic Superpack, men den har vi ikke testet endnu, så indtil da er Planar 6 referencen og den pladespiller, man skal have i denne klasse. Punktum.

picture1 picture2 picture4 picture6 PL6 with Ania MC fitted 20056
<
>
Planar 6 kan fås med pickuppen Rega Ania, og det anbefaler vi på det kraftigste. Den passer perfekt til pladespilleren.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget