TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Reloop HiFi TURN3

Vellydende multikunstner

Reloops første forsøg udi hi-fi-pladespillere lyder glimrende og kan sluttes direkte til en hvilken som helst forstærker.

Af / 03/05/2017 - 17:26
Reloop HiFi TURN3

Lyd & Billede mener

  • En meget brugervenlig og fleksibel grammofon, der næsten er prisen værd for lydkvaliteten alene.
  • Vi savner lidt tyngde i bassen og lidt mere rum i lydbilledet.

Reloop er et ukendt mærke i hi-fi-sammenhæng, mest fordi den tyske producent hidtil udelukkende har koncentreret sig om DJ-pladespillere. Man kunne måske tro, at det betyder, at de starter med et handicap, men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

Vibrationer udefra er en pladespillers værste mareridt, og det gælder især, når man skal spille musik for fuld hammer på en natklub eller i en koncertsal med dundrende subwoofere, der står og ryster. En pladespiller, som lader sig påvirke af vibrationerne, vil generere et feedback-loop, der er dræbende for både lydanlæg og ører, og som vil rydde lokalet hurtigere, end du kan nå at sige: “Throw your hands in the air!”

Med hi-fi-pladespilleren TURN3 har Reloop derfor overført deres viden om vibrationer og dæmpet alle de vigtigste steder. Den har en tilfredsstillende vægt og virker meget solid.

Fødderne absorberer stød og slag, tallerkenen i aluminium har gummipolstring på indersiden, og motoren, der kører på jævnstrøm, er også lavet til at generere minimale vibrationer. Som de fleste hi-fi-pladespillere er den remdrevet, hvor DJ-turntables har direkte drift. Remmen vil også absorbere noget vibration.

Armen har Reloop selv fremstillet, og de lover optimale sporingsegenskaber med en god vægt, der gør, at den ikke vibrerer i takt med nålen fra pickuppen. Som i dette tilfælde er en Ortofon 2M Red – en rigtig god pickup for en pladespiller til denne pris.

Annonce

Brugervenlig

Ud over at holde vibrationerne på et minimum har man også tænkt på brugervenligheden. Pladespilleren starter automatisk, når du fører pickuppen ind til begyndelsen af pladen, og stopper automatisk – og løfter armen – når siden er spillet færdig. Pickup-hovedet har et universelt DJ-fæste, som let kan udskiftes ved at løsne en skruemuffe. Dermed kan man have flere pickupper klar, fæstnet til hver sit hoved, og nemt skifte fra pickup til pickup.

Hvor man må tage tallerkenen af på konkurrenter fra f.eks. Pro-Ject og Rega for at skifte hastighed (ved at flytte remmen til et andet remhjul), har TURN3 en knap til det. Her kan du vælge imellem 33 1/3, 45 og 78 omgange i minuttet.

Og som om alt dette ikke var brugervenligt nok, har grammofonen indbygget RIAA-forstærker. Det betyder, at den kan sluttes til en line-indgang på en hvilken som helst forstærker. Den har endda indbygget analog-til-digital konverter og en USB-udgang, så du let kan digitalisere pladesamlingen via en computer!

Har du en avanceret pladespillerforstærker, så kan du vælge den med en omskifter på bagsiden.

picture1 picture2 picture3 picture3 picture2 picture6 picture7
<
>
Med en omskifter kan du vælge phono eller line out. Bemærk den digitale USB-port! Foto: Reloop Hi-Fi

Overraskende god lyd

Med al den funktionalitet kunne man tro, at Reloop TURN3 har middelmådig lydkvalitet. Det ville i så fald være forkert. Pladespilleren lyder nemlig meget rytmisk og musikalsk.

For at sammenligne med min egen Pro-Ject Debut Carbon Esprit – samme pris, men uden indbygget RIAA – måtte jeg gennem en del forstærkere. Det viste sig nemlig, at i vores lytterum er man afhængig af en forstærker med jordet strømforsyning for at slippe for jordbrummen på min Pro-Ject. Det eneste af slagsen, vi havde til rådighed, var McIntosh MA7000, forgængeren til MA8000, som nu koster 90.000 kroner.

Reloop-pladespilleren var på sin side tavs som graven, uanset hvilken forstærker den blev koblet til. Første point går derfor til Reloop, før vi overhovedet har spillet så meget som et enkelt nummer.

Med McIntosh’en koblet til Sonus faber Olympica III får vi at høre, hvad Reloop TURN3 er god for. Jess Morgans “The Longest Arm” fra folk-albummet Edison Gloriette skildres med en dejlig varme, hvor Jess’ stemme har den nødvendige fylde til, at musikken kan få fat. Anslagene på guitaren er kontante, men stadig bløde, mens klangbunden er mørk og dyb nok til at skabe den nødvendige kontrast.

Debut Carbon Esprit lyder meget ligesådan, da den også har en 2M Red-pickup ligesom Reloop. Pro-Ject-pladespilleren er en anelse mere fokuseret og opløst, men det er så marginalt, at jeg let kunne vælge Reloop-grammofonen på grund af funktionaliteten.

Ikke mindst når jeg skal spille Bat For Lashes’ nyeste plade, The Bride. Den er nemlig overført i 45 rpm, hvilket betyder, at jeg må tage tallerkenen af min egen pladespiller, hvor jeg på TURN3 bare skal dreje hastighedskontrollen en tand.

Sangen “In God’s House” har seje trommerytmer og dybe orgeltoner. TURN3 er overraskende taktfast, og musikken har den nødvendige sjæl og klangbund til at holde sig interessant. Overtoneområde kommer også godt frem, og lydbilledet er rumligt.

Pro-Ject Debut Carbon Esprit har lidt mere styr på rytmerne, og hvis jeg skulle vælge udelukkende ud fra lyden, ville jeg tage den. Og når jeg sætter den pickup på, jeg normalt bruger, nemlig Ortofon 2M Black til 4.500 kroner for pickuppen alene, så stormer Pro-Ject forbi.

Men den indbyggede RIAA-forstærker gør det mere rimeligt at sammenligne TURN3 med Pro-Jects Essential III til omkring 2.500 kroner. Her står TURN3 ikke tilbage, ikke mindst fordi Essential III har den billigere Ortofon-pickup OM10. Den lyder godt i toppen, men har ikke rytmikken i bassen til at måle sig med 2M Red.

Konklusion

Reloop TURN3 er til 3.500 kroner en solid pladespiller med vibrationsdæmpning på alle de rigtige steder. Den er meget brugervenlig med indbygget pladespillerforstærker og A/D-konverter med USB-udgang, automatisk start/stop samt aftageligt pickup-hoved.

Pladespilleren er udstyret med den overdådige pickup 2M Red, der alene sender den op i en liga over andre pladespillere til 3.000-4.000 kroner. Dermed er der lagt op til musikalske oplevelser, som afgjort er prisklassen værdige, også uden alle ekstrafunktionerne.

Det er den første budgetpladespiller, jeg har hørt, med denne type brugervenlighed, som giver virkelig flotte musikoplevelser. Anbefales!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget