TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Wiim Pro

Billig streaming med højopløst lyd

Med både Chromecast Audio og AirPlay 2 er Wiim Pro den bedste musikstreamer i sin klasse.

Af / 24/03/2023 - 14:00
Wiim Pro

Lyd & Billede mener

  • Enkel opsætning. Overskuelig app med EQ og alle tjenester. Understøtter både Chromecast Audio og AirPlay 2. Bit-perfect streaming op til 24-bit/192 kHz. Understøtter også multirum.
  • Understøtter ikke Apple Music, MQA eller Roon.

Man behøver ikke at bruge mange penge for at få god lyd. Ikke engang hvis man er mere end almindeligt optaget af lydkvalitet. Det fandt vi ud af sidste år, da vi testede den lille Wiim Mini. En simpel musikstreamer, der tilsluttes og giver dig mulighed for højopløste musikoplevelser.  

Det samme gør den bedre udstyrede Wiim Pro. Den er bygget på den samme streamingplatform, men den er udbygget med Chromecast Audio, som Mini’en ikke har. Og mange andre musikstreamere heller ikke. 

Dermed kan du streame, hvad du vil fra hvadsomhelst, og fra en hvilken som helst mobiltelefon.   

Wiim Pro er lidt større end et Apple TV og lige så let at sætte op som moderne Apple-produkter. Første gang du sætter den i stikket og installerer den, skal du bare åbne Wiim-appen og følge instruktionerne, så er du klar til at høre musik i løbet af et par minutter.   

WIIM PRO box
Foto Lasse Svendsen

Selv om Wiim Pro også har Bluetooth-streaming, er det først med Wi-Fi – eller Ethernet – at dens potentiale udnyttes fuldt ud. Den understøtter lyd i flere rum (multiroom) med AirPlay 2 ud over Chromecast Home, og den har naturligvis stemmestyring med Siri, Google og Alexa. App’en understøtter en lang række streamingtjenester, Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, TuneIn radio og mange flere, deriblandt Amazon.  

Annonce

Wiim Pro

Ligesom Wiim Mini understøtter Pro-versionen også højopløst lyd op til 24 bit og 192 kHz fra udgangene på bagsiden. Den understøtter dog ikke MQA-filer og kan ikke styres med en Roon-klient. 

WIIM PRO kabler scaled
Foto Lasse Svendsen

Opsætning på et øjeblik

Du kan selv vælge, hvad du vil tilslutte den til, og mulighederne er mange. Et par aktive højttalere, en receiver eller forstærker uden streamer, den gamle radio i køkkenet … eller du kan integrere den i husets Google Home- eller AirPlay-netværk. Så kan alle i huset afspille, hvor de vil, så længe der er en tilsluttet højttaler med AirPlay 2, Amazon Echo eller Google Home, som f.eks. Nest-enheder.   

Med de digitale udgange på bagsiden kan den tilsluttes en ekstern digital konverter – DAC – af bedre kvalitet end den, der er indbygget i Wiim Pro, så du får endnu bedre lyd end gennem de analoge RCA-udgange på bagsiden.  

WIIM PRO bak
Digitale udgange og en indgang på bagsiden. (Foto Lasse Svendsen)

Den har også en analog stereo-indgang og en optisk digital indgang, og dermed kan der også tilsluttes andre lydkilder. Valg af kilde sker nemt i app’en, hvor du også kan finde og tilføje andre enheder på netværket. Er du ikke helt tilfreds med lyden, kan du selv justere den på EQ’en.   

App’en har nemlig en 10-bånds grafisk EQ og parametrisk EQ (på vej), som du selv kan lege med, eller du kan vælge en af 26 (!) forudindstillinger.  

Hvis du tilslutter den til en forstærker, der styrer volumen, kan du frakoble volumenkontrollen på Wim Pro og vælge op til 2 mV fast udgangsspænding.  

Der findes en fjernbetjening til Wim Pro. Men den er ekstraudstyr, da de fleste foretrækker at bruge app’en. Eller de fire touch-knapper på forsiden af Wiim Pro. 

WIIM PRO scaled
Foto Lasse Svendsen

Bit-perfect

I app’en kan du vælge, hvor høj opløsning du vil have på de digitale udgange, op til 24 bit og 192 kHz. Wiim Pro understøtter også bit-perfect, hvilket betyder, at musikken streames i sin oprindelige opløsning – 24 bit / 192 kHz forbliver 24/192 hele vejen til DAC’en i den anden ende.  

Den understøtter også gapless afspilning, hvilket betyder, at der ikke opstår kunstige pauser mellem sangene, f.eks. i en liveoptagelse. 

Læs også De bedste musikstreamere i high-end-klassen Trådløs musik kan være en nydelse, når man befinder sig i high-end-himmelen, især når man ofrer en god slat penge på sagen.

Velkendt lydkvalitet

Den overskuelige app mangler Apple Music, men jeg bruger lige så ofte Tidal HiFi, som ligesom Qobuz har musikfiler i høj opløsning. Den indbyggede DAC understøtter ikke den MQA, som Tidal bruger til masterfilerne i Tidal HiFi, men det er næppe et problem for nogen. Det vigtigste er, at den understøtter hi-res, og at det spiller godt i den anden ende.  

Det gør det absolut, men ligesom med Wiim Mini lyder det allerbedst, når man bruger en forstærker med indbygget DAC. Lyden fra de analoge udgange på bagsiden er ikke så dynamisk, åben og transparent, som når jeg tilslutter lyden fra den optiske udgang, via DAC’en, til en Hegel H190.   

Men så rocker den altså ret godt. The Hard Way med PNAU og Khalid fylder rummet med rigtig fed bas, lydbilledet er åbent, og det hele lyder dynamisk og engagerende. Vokalen klinger fokuseret, og der er masser af detaljer i lydbilledet.  

Miley Cyrus’ Flowers, fra albummet Endless Summer Vacation, bliver gengivet med smittende engagement og godt drive. Der er ikke meget at sætte fingeren på.  

Det er først, når man afspiller musik som Short Story fra Arild Andersen Groups album Affirmation, at man indser, at optagelsen ikke gengives med samme gennemsigtighed og klangrigdom som med en dyrere streamer. Men der er rigtig god tyngde i kontrabassen, og slagtøjet gengives med autoritet. Det er de fineste nuancer, der drukner i lydbilledet. Det store billede er godt bevaret. 

IMG_9098 IMG_9095 IMG_9096 IMG_9097
<
>
Foto Lasse Svendsen

Konklusion

Ligesom den enklere Wiim Mini er Wiim Pro en relativt billig mulighed for trådløs streaming af højopløst musik over anlægget. Den lille Mini-udgave er perfekt til dem, der ikke har behov for tilslutninger, ikke behøver Chromecast Audio – eller bare gerne vil have den billigst mulige løsning. Pro-versionens fordele er mange. For mange er førnævnte Chromecast er helt sikkert en af dem, mens det for andre er ind- og udgange, der gør Pro-versionen mere fleksibel og anvendelig. Med sin meget enkle brugergrænseflade er den også brugbar for teknologiforskrækkede folk med 10 tommelfingre. 

Læs også Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
Karakter
Wiim Pro
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

4 kommentarer til “Wiim Pro”

  1. Wiim pro skulle jf. producent have MQA decoding. Ved ikke om det kun er beta endnu.
    Der står omtalt MQA core decoding. Er det mon den fulde udpakning?

  2. I håb om hjælp til investering i / Go lyd
    Og TV … lad mig høre fra jer

    Forstår ikke , helt konceptet ? Kan man tag den med til Spanien ?? Er det en gang pris . ? For box ? Og 109 d.kr om mdr m
    Sorry er lidt langsom men ser super
    Go ud .. og vil Gere købe ?

  3. Peder B Hansen

    Det er beta. Jeg ved ikke om det er den fulde udpakning. Ved ikke hvordan jeg tester det.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kan man lære gamle noder nye tricks?

Yderst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget