Blu-ray-afspillere og fysiske film nyder ikke samme popularitet, som de gjorde for fem-ti år siden. Mange i den opvoksende generation ved ikke engang, hvad disse “skivespinnere” er til for! Forklaringen ligger i streaming-tjenester som Netflix, Amazon og ikke mindst YouTube, som får stadig bedre kvalitet og vinder mere og mere terræn. Mens over halvdelen af de skandinaviske husstande (61 procent i 2017) nu bruger streaming-tjenester, er der stadig færre (-12 procent i 2017), der køber en ny Blu-ray-afspiller.
Derfor er der ingen tvivl om, at de nyeste 4K UHD Blu-ray-afspillere bliver et nicheprodukt for de allermest hardcore entusiaster, der går mere op i lyd- og billedkvalitet end flertallet og sætter pris på at have fysiske kopier i deres filmsamling.
Film er bedst på Blu-ray
Ægte filmfans og serie-aficionados abonnerer sandsynligvis på både Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime. Alligevel er der visse filmtitler, som fortjener en plads i reolen og bare SKAL ses og høres i den bedst tilgængelige kvalitet. Så er 4K Blu-ray sagen, for selv om nogle streaming-tjenester efterhånden har fået både Ultra HD-opløsning, HDR og udvidet surround-sound med Dolby Atmos, er både lyd og billede foreløbig af ret komprimeret karakter.
Til hjemmebrug er der kvalitetsmæssigt ingen over eller ved siden af 4K Ultra HD Blu-ray, som byder på lyd- og billedkvalitet svarende til den, man får i biografen. Kundegruppen er især interesserede film-entusiaster, og der er grund til at tro, at mange af dem har et ret sejt tv eller en ditto projektor samt et rimelig heftig hjemmebiograf med Atmos-lyd.
Små 10.000 kroner
Af samme grund synes vi, at det er relevant at se, hvad en 4K Blu-ray-afspiller i high-end-segmentet kan. Hvad får man, når man nærmer sig 10.000 kroner? Det vil vi finde ud af med Pioneers allerførste 4K Blu-ray-afspiller, UDP-LX500, samt Panasonic DP-UB9000, til henholdsvis 8.000 og 9.000 kroner.
En dyr Blu-ray-afspiller kan ikke tilgives for at have videoprocessering af andet end den sejeste slags, og den skal selvfølgelig også være en hamrende god cd-afspiller. Der findes nemlig stadig mange og store cd-samlinger derude.
HDR Tone Mapping
I denne prisklasse er det ikke urimeligt at antage, at der vil være en relativt høj andel af projektorbrugere. Så melder der sig pludselig en vigtig funktion: Tone Mapping.
Kort fortalt betyder det, at man tager et billede med stort dynamisk omfang (HDR) og tilpasser det til en fremviser, der ikke er i stand til at vise dette dynamiske område. En projektor har nemlig ikke tilstrækkelig høj lysstyrke til at vise HDR-indhold, uden at billedet generelt bliver alt mørkt for at gøre plads til den ekstra information i de lyseste områder.
Nogle få HDR-projektorer gør dette arbejde selv, men de fleste har brug for hjælp. Så må Blu-ray-afspilleren have mulighed for at tilpasse lysindholdet i HDR-video, så det ser rigtigt ud på en projektor med begrænset lysstyrke.
Panasonic DP-UB9000
Filmoperatørens våde drøm
Panasonic DP-UB9000 har alt, hvad der skal til for at give en perfekt filmoplevelse. At den desuden er bygget som en tank, er heller ikke en ulempe.
Pioneer UDP-LX500
Panservogn med mangler
Den er ultrasolidt bygget og oser af kvalitet. Kun et par små, men vigtige mangler holder UDP-LX500 væk fra podiet.