TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: 4K Blu-ray spillere

Knivskarp biografkvalitet

4K Blu-ray jorder streaming-tjenesterne og udfordrer professionelle biografer på lyd- og billedkvalitet. Der er linet op til duel i high-end-klassen!

Af / 06/12/2018 - 09:00
4K Blu-ray spillere

Blu-ray-afspillere og fysiske film nyder ikke samme popularitet, som de gjorde for fem-ti år siden. Mange i den opvoksende generation ved ikke engang, hvad disse “skivespinnere” er til for! Forklaringen ligger i streaming-tjenester som Netflix, Amazon og ikke mindst YouTube, som får stadig bedre kvalitet og vinder mere og mere terræn. Mens over halvdelen af de skandinaviske husstande (61 procent i 2017) nu bruger streaming-tjenester, er der stadig færre (-12 procent i 2017), der køber en ny Blu-ray-afspiller.

Derfor er der ingen tvivl om, at de nyeste 4K UHD Blu-ray-afspillere bliver et nicheprodukt for de allermest hardcore entusiaster, der går mere op i lyd- og billedkvalitet end flertallet og sætter pris på at have fysiske kopier i deres filmsamling.

Film er bedst på Blu-ray

Ægte filmfans og serie-aficionados abonnerer sandsynligvis på både Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime. Alligevel er der visse filmtitler, som fortjener en plads i reolen og bare SKAL ses og høres i den bedst tilgængelige kvalitet. Så er 4K Blu-ray sagen, for selv om nogle streaming-tjenester efterhånden har fået både Ultra HD-opløsning, HDR og udvidet surround-sound med Dolby Atmos, er både lyd og billede foreløbig af ret komprimeret karakter.

Til hjemmebrug er der kvalitetsmæssigt ingen over eller ved siden af 4K Ultra HD Blu-ray, som byder på lyd- og billedkvalitet svarende til den, man får i biografen. Kundegruppen er især interesserede film-entusiaster, og der er grund til at tro, at mange af dem har et ret sejt tv eller en ditto projektor samt et rimelig heftig hjemmebiograf med Atmos-lyd.

Små 10.000 kroner

Af samme grund synes vi, at det er relevant at se, hvad en 4K Blu-ray-afspiller i high-end-segmentet kan. Hvad får man, når man nærmer sig 10.000 kroner? Det vil vi finde ud af med Pioneers allerførste 4K Blu-ray-afspiller, UDP-LX500, samt Panasonic DP-UB9000, til henholdsvis 8.000 og 9.000 kroner.

Annonce

En dyr Blu-ray-afspiller kan ikke tilgives for at have videoprocessering af andet end den sejeste slags, og den skal selvfølgelig også være en hamrende god cd-afspiller. Der findes nemlig stadig mange og store cd-samlinger derude.

HDR Tone Mapping

I denne prisklasse er det ikke urimeligt at antage, at der vil være en relativt høj andel af projektorbrugere. Så melder der sig pludselig en vigtig funktion: Tone Mapping.

Kort fortalt betyder det, at man tager et billede med stort dynamisk omfang (HDR) og tilpasser det til en fremviser, der ikke er i stand til at vise dette dynamiske område. En projektor har nemlig ikke tilstrækkelig høj lysstyrke til at vise HDR-indhold, uden at billedet generelt bliver alt mørkt for at gøre plads til den ekstra information i de lyseste områder.

Nogle få HDR-projektorer gør dette arbejde selv, men de fleste har brug for hjælp. Så må Blu-ray-afspilleren have mulighed for at tilpasse lysindholdet i HDR-video, så det ser rigtigt ud på en projektor med begrænset lysstyrke.

picture2 picture3 Panasonic DMP UB9000 Pioneer UDP LX500 SPREAD 2 46402 Lucy Poster 46405
<
>
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Panasonic DP-UB9000

Filmoperatørens våde drøm

Panasonic DP-UB9000 har alt, hvad der skal til for at give en perfekt filmoplevelse. At den desuden er bygget som en tank, er heller ikke en ulempe.

Med knivskarpt billede og ditto lyd samt masser af justeringsmuligheder er Panasonic DP-UB9000 som skabt til kræsne entusiaster.
Man skal have ret seriøst A/V-udstyr for at værdsætte forskellene mellem UB9000 og billigere modeller.
Læs hele testen

Pioneer UDP-LX500

Panservogn med mangler

Den er ultrasolidt bygget og oser af kvalitet. Kun et par små, men vigtige mangler holder UDP-LX500 væk fra podiet.

Lydkvaliteten er rigtig god, og under perfekte forhold er billedkvaliteten upåklagelig.
HDR Tone Mapping mangler, hvilket gør, at HDR-indhold ser mindre godt ud med de fleste projektorer. Vi savner balanceret lydudgang til denne pris.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar