Knivskarp biografkvalitet
4K Blu-ray jorder streaming-tjenesterne og udfordrer professionelle biografer på lyd- og billedkvalitet. Der er linet op til duel i high-end-klassen!
Blu-ray-afspillere og fysiske film nyder ikke samme popularitet, som de gjorde for fem-ti år siden. Mange i den opvoksende generation ved ikke engang, hvad disse “skivespinnere” er til for! Forklaringen ligger i streaming-tjenester som Netflix, Amazon og ikke mindst YouTube, som får stadig bedre kvalitet og vinder mere og mere terræn. Mens over halvdelen af de skandinaviske husstande (61 procent i 2017) nu bruger streaming-tjenester, er der stadig færre (-12 procent i 2017), der køber en ny Blu-ray-afspiller.
Derfor er der ingen tvivl om, at de nyeste 4K UHD Blu-ray-afspillere bliver et nicheprodukt for de allermest hardcore entusiaster, der går mere op i lyd- og billedkvalitet end flertallet og sætter pris på at have fysiske kopier i deres filmsamling.
Film er bedst på Blu-ray
Ægte filmfans og serie-aficionados abonnerer sandsynligvis på både Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime. Alligevel er der visse filmtitler, som fortjener en plads i reolen og bare SKAL ses og høres i den bedst tilgængelige kvalitet. Så er 4K Blu-ray sagen, for selv om nogle streaming-tjenester efterhånden har fået både Ultra HD-opløsning, HDR og udvidet surround-sound med Dolby Atmos, er både lyd og billede foreløbig af ret komprimeret karakter.
Til hjemmebrug er der kvalitetsmæssigt ingen over eller ved siden af 4K Ultra HD Blu-ray, som byder på lyd- og billedkvalitet svarende til den, man får i biografen. Kundegruppen er især interesserede film-entusiaster, og der er grund til at tro, at mange af dem har et ret sejt tv eller en ditto projektor samt et rimelig heftig hjemmebiograf med Atmos-lyd.
Små 10.000 kroner
Af samme grund synes vi, at det er relevant at se, hvad en 4K Blu-ray-afspiller i high-end-segmentet kan. Hvad får man, når man nærmer sig 10.000 kroner? Det vil vi finde ud af med Pioneers allerførste 4K Blu-ray-afspiller, UDP-LX500, samt Panasonic DP-UB9000, til henholdsvis 8.000 og 9.000 kroner.
En dyr Blu-ray-afspiller kan ikke tilgives for at have videoprocessering af andet end den sejeste slags, og den skal selvfølgelig også være en hamrende god cd-afspiller. Der findes nemlig stadig mange og store cd-samlinger derude.
HDR Tone Mapping
I denne prisklasse er det ikke urimeligt at antage, at der vil være en relativt høj andel af projektorbrugere. Så melder der sig pludselig en vigtig funktion: Tone Mapping.
Kort fortalt betyder det, at man tager et billede med stort dynamisk omfang (HDR) og tilpasser det til en fremviser, der ikke er i stand til at vise dette dynamiske område. En projektor har nemlig ikke tilstrækkelig høj lysstyrke til at vise HDR-indhold, uden at billedet generelt bliver alt mørkt for at gøre plads til den ekstra information i de lyseste områder.
Nogle få HDR-projektorer gør dette arbejde selv, men de fleste har brug for hjælp. Så må Blu-ray-afspilleren have mulighed for at tilpasse lysindholdet i HDR-video, så det ser rigtigt ud på en projektor med begrænset lysstyrke.
Test: Panasonic DP-UB9000

Filmoperatørens våde drøm
Panasonic DP-UB9000 har alt, hvad der skal til for at give en perfekt filmoplevelse. At den desuden er bygget som en tank, er heller ikke en ulempe.
Med knivskarpt billede og ditto lyd samt masser af justeringsmuligheder er Panasonic DP-UB9000 som skabt til kræsne entusiaster.
Man skal have ret seriøst A/V-udstyr for at værdsætte forskellene mellem UB9000 og billigere modeller.
Panasonic er kendt for at levere nogle af de bedste dvd- og Blu-ray-afspillere, og har en lang meritliste fuld af vellykkede afspillere til en fornuftig pris. Japanerne har dog glimret ved deres fravær i den egentlige high-end-klasse, hvor konkurrenter som Oppo har regeret. Mange har efterlyst en Panasonic-afspiller af den virkelig kræsne slags, og med den nye flagskibsmodel DP-UB9000 får vi netop det.
Panasonic er startet helt fra bunden for at bygge en kompromisløs Blu-ray-afspiller. DP-UB9000 adskiller sig fra andre modeller med et kraftigt og eksklusivt tolagskabinet og separate strømforsyninger til video- og lyddelene. Det hele handler om at minimere vibrationer og støj og dermed potentielt kvalitetstab. De har også gjort sig den umage (og betalt licens for) at få afspilleren THX-certificeret.
Brugervenlighed og funktioner
Som det sig hør og bør for en high-end-model har Panasonic DP-UB9000 en fornuftig fjernbetjening med bagbelysning, hvilket er uundværligt i hjemmebiomørket. Afspilleren er også behagelig og hurtig i brug: UB9000 er knap et sekund om at åbne diskskuffen fra standby, og hvad angår at læse filmene, er den væsentlig hurtigere på aftrækkeren end duellant fra Pioneer.
UB9000 understøtter alt, hvad der hedder dvd, Blu-ray og 4K UHD Blu-ray, inklusive nye film kodet med dynamiske metadata (Dolby Vision og HDR10+). Tilslutningsmulighederne er også rigtig gode med to HDMI-udgange og analoge 7.1-udgange til dem med ældre surround-receivere. Rosinen i pølseenden for hi-fi-entusiaster er dedikerede stereoudgange med RCA og balanceret XLR.
I modsætning til Pioneer kommer Panasonic-afspilleren også med flere streaming-apps om bord, inklusive Netflix og Amazon Prime, som også understøtter HDR. En fin tilføjelse, især for projektorejere, der ikke har et moderne smart-tv eller en medieafspiller til rådighed.
Brugerfladen er i øvrigt meget lig forgængernes – og deres forgængeres. Den gør, hvad den skal, men har ikke lige så lækker menugrafik, som Samsung f.eks. tilbyder på deres modeller.
Billedkvalitet
Billedkvaliteten har traditionelt været Panasonics store styrke, og her er UB9000 ingen undtagelse. Under panseret sidder den topspecificerede videoprocessor HCX2, som vi kender fra producentens sejeste tv-modeller. Den tager sig af al billedprocessering og giver også adgang til en række avancerede justeringsmuligheder.
Med et digitalt videoformat som Blu-ray er der som udgangspunkt ikke spillerum for de store forskelle mellem de forskellige afspillere, men det har ændret sig lidt med indtoget af 4K og HDR. Mange HDR-film fremstår simpelthen for mørke, når de vises på visse projektorer og tv’er.
Panasonic UB9000 tilbyder en række smarte funktioner for at kompensere for dette, deriblandt HDR Optimizer, som analyserer videoindholdet og automatisk tilpasser lysstyrke og kontrast til hver enkelt titel. Man kan også justere tv’ets videoindstillinger eller projektorens maksimale lysstyrke.
En separat “info for nørder”-skærm viser filmens metadata, inklusive hvor mange nit den er masteret med. Desuden er der manuelle kontroller, som kan bruges til at få bedre detaljeniveau i mørke partier og/eller forhindre, at billedet brænder ud i hvid.
Det fandt vi særlig nyttigt med den udfordrende testfilm Lucy, mens andre titler så væsentlig bedre ud i biografmørket med HDR Optimizer aktiveret. HDR Optimizer-funktionerne bliver imidlertid slået fra, når man ser film i Dolby Vision-format – her er det Dolbys egne kredsløb, der styrer showet.
Både Pioneer og Panasonic ser fantastisk ud med 4K Blu-ray, men det lykkedes os at få billedet til at se endnu bedre ud på sidstnævnte takket være de omfattende justeringsmuligheder.
Lydkvalitet
På lydsiden kan UB9000 prale af dedikerede D/A-konvertere, separat strømforsyning for optimal lyd og – ikke mindst – balancerede XLR-udgange. Vi benyttede os mest af disse, når vi testede lydkvaliteten i stereo.
Panasonic-afspilleren lyder også rigtig godt, når den prøver kræfter med afdøde, men udødelige David Bowie og hans sidste mesterværk, “Lazarus”. Med UB9000 kommer vi meget tæt på Bowies stemme, og det musikalske drive får os straks til at stampe takten.
“Instrumenterne får den plads, de har brug for. Der er rytmisk præcision her og ordentlig tryk på saxofonen,” siger Audun. Geir nikker bifaldende: “Lyden har en fornem dybde, og det hele lyder glasklart og tydeligt, uden nogensinde at blive for skarpt.”
Vi kunne ikke dy os og måtte tjekke Panasonic-afspilleren op imod vores reference-cd-afspiller Hegel Mohican til ca. 30.000 kroner. Og jo, selv om Hegel-afspilleren utvivlsomt lyder lidt større, mere hårdtslående og “live”, kommer Panasonic på alle områder meget tæt på – nok til at gøre den til en interessant cd-afspiller for lyd-entusiaster. Den eneste ulempe er, at UB9000 ikke understøtter afspilning af DVD-Audio eller SACD-skiver.
Konklusion
Panasonic DP-UB9000 er en helt igennem luksuriøs Blu-ray-afspiller, stopfuld af de nyeste funktioner og med understøttelse af de nyeste videoformater, avancerede justeringsmuligheder og ikke mindst solid byggekvalitet.
Den har masser af tricks oppe i ærmet, der gør det muligt at optimere hjemmebioseancen – hvad enten det drejer sig om ældre filmklassikere eller topmoderne 4K-film. En ægte drømmeafspiller for biografentusiaster!
- Type: 4K UHD Blu-ray-afspiller
- Udgange: 2 x HDMI (2.0), optisk digital, 7.1 analog og stereo RCA/XLR
- HDR: HDR10/10+, Dolby Vision
- Andet: Bagbelyst fjernbetjening
- Web: panasonic.dk
Test: Pioneer UDP-LX500


Panservogn med mangler
Den er ultrasolidt bygget og oser af kvalitet. Kun et par små, men vigtige mangler holder UDP-LX500 væk fra podiet.
Lydkvaliteten er rigtig god, og under perfekte forhold er billedkvaliteten upåklagelig.
HDR Tone Mapping mangler, hvilket gør, at HDR-indhold ser mindre godt ud med de fleste projektorer. Vi savner balanceret lydudgang til denne pris.
Pioneer UDP-LX500 er bygget som en 10 kilos tank med dobbelt understel, som bl.a. inkluderer en tyk plade i rustfrit stål. Drivværket er også lavet til at være så stille og vibrationsfrit som muligt for at forhindre fejlaflæsning. Og vi bemærker straks, at både diskskuffen og selve drevet er meget lydsvage.
HDMI-udgangene kan indstilles, så den ene kun viser video, mens den anden kun bruges til lyd. Tanken er, at man opnår renere signaler ved at adskille de to. Og hvis du kun skal høre musik, kan du slukke helt for videodelen for at sikre, at lyden ikke får interferens herfra. Til cd-afspilning har Pioneer givet afspilleren en højkvalitets analogudgang, men vi savner balanceret XLR.
Af HDR-indhold på Blu-ray understøttes HDR10 og Dolby Vision. HDR10+ understøttes ikke, men det bliver heller ikke brugt særlig meget. Skulle det en dag blive et udbredt format, kan vi håbe på en fremtidig firmware-opdatering.
Tricks til bedre lyd og billede
For at bevare både lyd- og billedkvalitet er afspilleren udstyret med en såkaldt Zero Signal Terminal. Den kan tilsluttes en kompatibel Pioneer-receiver med samme funktion, så jordsignalet i lyd- og videosignalerne mellem de to komponenter får samme niveau, hvilket skulle give endnu bedre signal/støj-forhold. Det har vi dog ikke testet.
Jitter på HDMI-udgangen reduceres med såkaldt PQLS (Precision Quartz Lock System). Det kræver ligeledes en kompatibel surround-receiver fra Pioneer.
Mangler HDR Tone Mapping
LX500 har en væsentlig mangel, nemlig Tone Mapping. Projektorer, der ellers ville vise for mørke billeder med HDR-indhold, kan nyde godt af HDR-justeringsmuligheder i diskafspilleren. Dermed man kan skrue op for lyset i mørke og halvmørke områder, så billedet ser rigtigt ud. Pioneer har ganske vist en egen HDR-kontrastjustering, men den fungerer kun i de lyse områder, så man får ikke de tilgroede detaljer i skyggeområderne tilbage.
Tv-brugere lider derimod ingen nød, men kan se frem til strålende videogengivelse med Pioneer-afspilleren.
Streaming nedprioriteres
Ud over UHD Blu-ray-diske afspiller UDP-LX500 selvfølgelig almindelig Blu-ray og desuden 3D Blu-ray, dvd, SACD, cd og det forældede DVD Audio-format. Se på det som højopløst lyds svar på HD DVD og Betamax. Streaming-tjenester er derimod fraværende; her er hverken Netflix, Amazon eller HBO, sandsynligvis fordi dagens smart-tv’er allerede har dette indbygget.
Brugervenlighed
Pioneer UDP-LX500 er nem i brug, hvilket kommer af, at den har meget få funktioner. Opsætningsmenuen er enklere og mere overskuelig end på Panasonic DP-UB9000. Den har dog en pæn portion indstillingsmuligheder, men altså ikke Tone Mapping, som for projektorbrugere er det vigtigste.
Ellers har afspilleren hurtig responstid. Fra standby reagerer den lynhurtigt, når man trykker på knappen for at skubbe diskskuffen ud. Selve skuffen bruger lidt længere tid på at komme ud end på Panasonic, men samtidig er Pioneer mere stille og giver mere kvalitetsfølelse. For dem, der går op i det.
Billedkvalitet
Video ser flot ud på Pioneer-afspilleren, under perfekte forhold. Hvis du har et godt tv med HDR er der ingen problemer, og især med et ordentligt OLED-tv får man virkelig at se, hvad UHD Blu-ray er godt for! HDR ligner en drøm!
Med referenceprojektoren Sony VPL-VW360ES er billedet også rigtig godt, og actionfilmen Lucy byder på knivskarpe billeder i HDR. Men HDR-kontrasten, som kan justeres på Pioneer-afspilleren, fungerer ikke godt nok til at få detaljerne frem i billedet, der gror til i sort, fordi det bliver for mørkt.
En projektor har nemlig meget dårligere lysstyrke end et tv, og for at få det indhold tilbage, man mister, bør man have mulighed for at justere lyset op i mørkt og halvmørkt, og ikke kun i den lyse ende af skalaen, som det er tilfældet med Pioneer. Vi endte med at justere billedet på selve projektoren i stedet.
Lydkvalitet
Med film overføres lyden digitalt via HDMI-kablet, så her vil lydkvaliteten hovedsagelig leveres af den tilsluttede processor og forstærker. Derimod er vi interesseret i at finde ud af, hvordan LX500 er som cd-afspiller, med analog stereoudgang.
Der er ingen tvivl om, at lyden er flere hak bedre end den, man får fra billige afspillere. David Bowies “Lazarus” har meget taktfaste rytmer, og overtonerne i saxofonen er glatte og detaljerede. Bowies stemme er klokkeklar, og lyden er meget velordnet, afspillet via den integrerede Hegel H590 og Audiovector SR3 Arreté Raw Surface Limited Edition – et heftigt anlæg til over 150.000 kroner.
I forhold til Panasonic DP-UB9000 savner vi lidt dybde i lydbilledet, og elbassen lyder ikke så tungt og klippefast på Pioneer. Bowies stemme opleves også som noget tyndere. Det er rigtig godt, men Pioneer når ikke helt til tops. Selv om man kan slukke for videodelen.
Konklusion
Pioneer UDP-LX500 virker alt andet end billig, og kvalitetsmæssigt byder den også mange lækkerier. Lydkvaliteten på cd er god, omend ikke helt så god som på ærkerivalen Panasonic UB9000. Billedkvaliteten er også glimrende, men projektorbrugere vil savne Tone Mapping for at få det bedst mulige billede på HDR-indhold.
Havde Pioneer-afspilleren haft dette og desuden streaming-tjenester, så man også kunne have lavet de samme billedindstillinger på f.eks. Netflix, ville denne Blu-ray-afspiller være helt i top. Desværre opleves den i stedet som noget mangelfuld.
- Type: 4K UHD Blu-ray-afspiller
- Udgange: 2 x HDMI (2.0 video/1.4 audio), optisk + koaksial digital, stereo RCA
- HDR: HDR10, Dolby Vision
- Andet: Bagbelyst fjernbetjening
- Web: pioneer-audiovisual.eu/dk

Løgnene bag Irak-krigen
Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

Et pust fra fortiden
Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
Tre nye Leica specialobjektiver
Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Fuldstændig uengagerende
Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Fuldtræffer med fuldformat
Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri
Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

En politisk knytnæve
Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Billig Nokia overrasker en smule
Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Ud af hovedet-oplevelse
Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Seriøs trådløs lyd
Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.
Kunstnerisk mord
Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.
Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos
Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Den vigtigste del
En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.
De første billeder fra Lumix S1R
Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Bonsai-stereo
Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver
Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.


Fem af de seje
Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.
Fin afspiller med en vigtig mangel
Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Leica til eventyrlystne
Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Nem overvågning koster på flere måder
Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

Ruark pakker anlægget ind
Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer
Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.
Drømmeforstærker
Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Racertrimmet Mac Mini
Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics
Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music
Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Ekstremt dyr
ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Klassisk og moderne ultrabærbar
ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

B&W er i den grad tilbage
Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.
Honor først med 48 megapixel mobilkamera
Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder
Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os
Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.
