TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Test: Panasonic DP-UB9000

Filmoperatørens våde drøm

Panasonic DP-UB9000 har alt, hvad der skal til for at give en perfekt filmoplevelse. At den desuden er bygget som en tank, er heller ikke en ulempe.

Af / 05/12/2018 - 13:57
Panasonic DP-UB9000

Lyd & Billede mener

  • Med knivskarpt billede og ditto lyd samt masser af justeringsmuligheder er Panasonic DP-UB9000 som skabt til kræsne entusiaster.
  • Man skal have ret seriøst A/V-udstyr for at værdsætte forskellene mellem UB9000 og billigere modeller.

Panasonic er kendt for at levere nogle af de bedste dvd- og Blu-ray-afspillere, og har en lang meritliste fuld af vellykkede afspillere til en fornuftig pris. Japanerne har dog glimret ved deres fravær i den egentlige high-end-klasse, hvor konkurrenter som Oppo har regeret. Mange har efterlyst en Panasonic-afspiller af den virkelig kræsne slags, og med den nye flagskibsmodel DP-UB9000 får vi netop det.

Panasonic er startet helt fra bunden for at bygge en kompromisløs Blu-ray-afspiller. DP-UB9000 adskiller sig fra andre modeller med et kraftigt og eksklusivt tolagskabinet og separate strømforsyninger til video- og lyddelene. Det hele handler om at minimere vibrationer og støj og dermed potentielt kvalitetstab. De har også gjort sig den umage (og betalt licens for) at få afspilleren THX-certificeret.

Brugervenlighed og funktioner

Som det sig hør og bør for en high-end-model har Panasonic DP-UB9000 en fornuftig fjernbetjening med bagbelysning, hvilket er uundværligt i hjemmebiomørket. Afspilleren er også behagelig og hurtig i brug: UB9000 er knap et sekund om at åbne diskskuffen fra standby, og hvad angår at læse filmene, er den væsentlig hurtigere på aftrækkeren end duellant fra Pioneer.

UB9000 understøtter alt, hvad der hedder dvd, Blu-ray og 4K UHD Blu-ray, inklusive nye film kodet med dynamiske metadata (Dolby Vision og HDR10+). Tilslutningsmulighederne er også rigtig gode med to HDMI-udgange og analoge 7.1-udgange til dem med ældre surround-receivere. Rosinen i pølseenden for hi-fi-entusiaster er dedikerede stereoudgange med RCA og balanceret XLR.

I modsætning til Pioneer kommer Panasonic-afspilleren også med flere streaming-apps om bord, inklusive Netflix og Amazon Prime, som også understøtter HDR. En fin tilføjelse, især for projektorejere, der ikke har et moderne smart-tv eller en medieafspiller til rådighed.

Annonce

Brugerfladen er i øvrigt meget lig forgængernes – og deres forgængeres. Den gør, hvad den skal, men har ikke lige så lækker menugrafik, som Samsung f.eks. tilbyder på deres modeller.

Billedkvalitet

Billedkvaliteten har traditionelt været Panasonics store styrke, og her er UB9000 ingen undtagelse. Under panseret sidder den topspecificerede videoprocessor HCX2, som vi kender fra producentens sejeste tv-modeller. Den tager sig af al billedprocessering og giver også adgang til en række avancerede justeringsmuligheder.

Med et digitalt videoformat som Blu-ray er der som udgangspunkt ikke spillerum for de store forskelle mellem de forskellige afspillere, men det har ændret sig lidt med indtoget af 4K og HDR. Mange HDR-film fremstår simpelthen for mørke, når de vises på visse projektorer og tv’er.

Panasonic UB9000 tilbyder en række smarte funktioner for at kompensere for dette, deriblandt HDR Optimizer, som analyserer videoindholdet og automatisk tilpasser lysstyrke og kontrast til hver enkelt titel. Man kan også justere tv’ets videoindstillinger eller projektorens maksimale lysstyrke.

En separat “info for nørder”-skærm viser filmens metadata, inklusive hvor mange nit den er masteret med. Desuden er der manuelle kontroller, som kan bruges til at få bedre detaljeniveau i mørke partier og/eller forhindre, at billedet brænder ud i hvid.

Det fandt vi særlig nyttigt med den udfordrende testfilm Lucy, mens andre titler så væsentlig bedre ud i biografmørket med HDR Optimizer aktiveret. HDR Optimizer-funktionerne bliver imidlertid slået fra, når man ser film i Dolby Vision-format – her er det Dolbys egne kredsløb, der styrer showet.

Både Pioneer og Panasonic ser fantastisk ud med 4K Blu-ray, men det lykkedes os at få billedet til at se endnu bedre ud på sidstnævnte takket være de omfattende justeringsmuligheder.

Lydkvalitet

På lydsiden kan UB9000 prale af dedikerede D/A-konvertere, separat strømforsyning for optimal lyd og – ikke mindst – balancerede XLR-udgange. Vi benyttede os mest af disse, når vi testede lydkvaliteten i stereo.

Panasonic-afspilleren lyder også rigtig godt, når den prøver kræfter med afdøde, men udødelige David Bowie og hans sidste mesterværk, “Lazarus”. Med UB9000 kommer vi meget tæt på Bowies stemme, og det musikalske drive får os straks til at stampe takten.

“Instrumenterne får den plads, de har brug for. Der er rytmisk præcision her og ordentlig tryk på saxofonen,” siger Audun. Geir nikker bifaldende: “Lyden har en fornem dybde, og det hele lyder glasklart og tydeligt, uden nogensinde at blive for skarpt.”

Vi kunne ikke dy os og måtte tjekke Panasonic-afspilleren op imod vores reference-cd-afspiller Hegel Mohican til ca. 30.000 kroner. Og jo, selv om Hegel-afspilleren utvivlsomt lyder lidt større, mere hårdtslående og “live”, kommer Panasonic på alle områder meget tæt på – nok til at gøre den til en interessant cd-afspiller for lyd-entusiaster. Den eneste ulempe er, at UB9000 ikke understøtter afspilning af DVD-Audio eller SACD-skiver.

Konklusion

Panasonic DP-UB9000 er en helt igennem luksuriøs Blu-ray-afspiller, stopfuld af de nyeste funktioner og med understøttelse af de nyeste videoformater, avancerede justeringsmuligheder og ikke mindst solid byggekvalitet.

Den har masser af tricks oppe i ærmet, der gør det muligt at optimere hjemmebioseancen – hvad enten det drejer sig om ældre filmklassikere eller topmoderne 4K-film. En ægte drømmeafspiller for biografentusiaster!

picture2 picture3 dmp ub9000 46406 Panasonic UHD Blu ray Player UB9000 left 46407 Panasonic UHD Blu ray Player UB9000 front 46408 01 UB9000 Tray 01 46410 EGEBGNPCP UB9000 k image4 h80625 46412 scaled
<
>
UB9000 har rigeligt med tilslutningsmuligheder, inklusive dobbelt HDMI-udgang, 7.1 analog RCA og balancerede XLR-stereoudgange. (Foto: Panasonic)
Karakter
Panasonic DP-UB9000

Også i denne test:

Pioneer UDP-LX500

Panservogn med mangler

Den er ultrasolidt bygget og oser af kvalitet. Kun et par små, men vigtige mangler holder UDP-LX500 væk fra podiet.

Lydkvaliteten er rigtig god, og under perfekte forhold er billedkvaliteten upåklagelig.
HDR Tone Mapping mangler, hvilket gør, at HDR-indhold ser mindre godt ud med de fleste projektorer. Vi savner balanceret lydudgang til denne pris.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede