Hvis du ikke har et smart-tv, men ellers er godt tilfreds med kvaliteten af dit fjernsyn, kan løsningen være at tilføje en ekstern boks, der giver dig adgang til de samme funktioner (internet, apps, streaming-tjenester og afspilning af mediefiler), men til en lavere pris, end det ville koste at udskifte stuealteret.
Apple TV, Google Chromecast samt spillekonsollerne er de velkendte valg, men der findes andre.
Vi har tidligere skrevet om medieafspilleren Xtreamer Wonder, der kan give dit almindelige “dumme” fjernsyn smart-tv-funktioner, køre Android-apps og afspille så godt som alle mediefiler fra netværk, SD-kort eller USB-lagre. Nu har vi så fået “storebror” Xtreamer Wonder Pro til test.
Opgraderer man til Xtreamer Wonder Pro fra Wonder eller Wonder Plus-versionen, bliver man sandsynligvis skuffet, når æsken åbnes. Pro-udgaven har nemlig præcis samme ydre som sine mindre søskende. Med andre ord en flad plastboks, der lige så godt kunne have været en trådløs router. Målene er på millimeter de samme, og antallet af tilslutninger er heller ikke ændret.
Også processoren er den samme, nemlig en firekerners Amlogic S812-H med 2 gigabyte DDR3-ram. Dog er lagerpladsen til apps det dobbelte, nemlig 32 gigabyte. Ellers er de fuldkommen ens, bortset fra at Pro er “Apple-hvid” i stedet for pianolaksort.
Der, hvor der er forskel, er bl.a. på forbindelseshastigheden – Xtreamer Wonder Pro understøtter den lynhurtige 802.11ac-protokol på det trådløse net og Gigabit Ethernet via kabel. Og godt det samme, da der skal bruges ekstra båndbredde til den anden forbedring, som er streaming af video i 4K-opløsning. Forgængerne måtte nøjes med Full HD. Styresystemet er også opgraderet til Android 5.1 Lollipop.
Der er tre USB 2.0-porte på siden af enheden, hvoraf den ene bruges til modtageren til fjernbetjeningen. De øvrige kan bruges til USB-lagerenheder (eksterne harddiske op til 2,5 terabyte er understøttet). Der er også en kortlæser til microSD-kort (op til 32 gigabyte). Af udgange er der HDMI, optisk lyd og analog stereolyd (3,5 mm mini-jack).
Ud over selve medieafspilleren og en strømadapter indeholder æsken et komplet udvalg af kabler og USB-adaptere (han/hun/standard/micro). Det er en god detalje, da man så ikke risikerer at have gjort klar til filmaften for så at opdage, at der mangler et kabel.
Fjernbetjeningen er usædvanlig lækker og avanceret. Ud over normale fjernbetjeningsknapper og en “learn”-funktion til at styre andre apparater kan den bruges som 3D-mus. Og det er ikke engang alt. Hele bagsiden er nemlig dækket af et QWERTY-tastatur, så man slipper for at fumle sig igennem indstillinger og indtastning af f.eks. adgangskoder til streaming-tjenester med musen. Sådan skal det gøres!
Overflødighedshorn af formater
Xtreamer Wonder Pro kan afspille et imponerende udvalg af videoformater, fra antikke VCD- og MPEG-filer over VOB (dvd) og MP4 til hardware-understøttet dekomprimering af H.265 HEVC, der giver op til dobbelt så god kompression som den “gammeldags” H.264, der bruges på Blu-ray. Og så er der, som flødeskummet på lagkagen, 4K-afspilning.
Mens man ikke kan klage over valgfrihed i videoformater (og skulle der mangle nogen af de mest eksotiske, kan problemet sandsynligvis løses ved at finde den rette app eller codec på Google Play), så er softwaren i sig selv lidt mindre velsmurt. Opdateringer fra Google Play “hang”, og det var undervejs nødvendigt at nulstille boksen og begynde forfra for at få tingene til at køre igen.
Og mens udvalget af medfølgende apps er flot, er det også forvirrende og inkonsistent. Hellere én velfungerende videoafspilnings-app end fem tilfældige. Der er også installeret flere forskellige portaler til håndtering af video og streaming, men grundlæggende streaming-apps som Netflix og HBO skal man selv hente.
Der skal med andre ord arbejdes lidt for at få det optimale ud af boksen, og man skal ikke forvente, at de medfølgende apps dækker behovet bedst muligt. Men til prisen er det okay, at der mangler den sidste finpudsning. Da man får en hel computer i boksen, kan den i realiteten bruges til hvad som helst. Tilsæt et tastatur og en mus eller en spilcontroller, og du er kørende.
Konklusion
Hvis du allerede har en Xtreamer Wonder-boks, er der ikke meget grund til at opdatere. Mangler du på den anden side en medieafspiller, er Wonder Pro-boksen glimrende og alsidig, og til prisen, der svarer til forgængerens pris for et år siden, er det – software-drillerier til trods – svært at finde konkurrenter.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer