TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bose Soundbar 700

Topsejt fra Bose

Bose har lavet en meget vellykket soundbar, der lyder virkelig sejt på film og overrasker på musik.

Af / 23/12/2019 - 11:00
Bose Soundbar 700

Lyd & Billede mener

  • Lyden er kraftfuld og medrivende, og rumkorrektionen tilpasser lyden godt til rummet. Brugervenligheden er i top, og vi kan godt lide den programmérbare fjernbetjening.
  • Lydbilledet er ikke så finmasket og opløst som på de allerbedste. Musik i stereo får en slags surround-effekt, som man ikke kan slå fra.

Bose har lang erfaring med at lave soundbars, og selv om de ikke har været lige vellykkede lydmæssigt alle sammen, har brugervenligheden altid været i orden. Men når Soundbar 700 koster 7.000 kroner uden subwoofer og yderligere 6.000, hvis du skal have Bass Module 700 med, så er det ikke nok, at noget er nemt i brug. Bose vil gerne overbevise os om, at den nye soundbar er alle pengene værd og lidt til – også når det gælder lydkvalitet.

Der er kun én HDMI-udgang på bagsiden, men den er til gengæld eARC-kompatibel. Hvis du har et TV med en tilsvarende udgang, får du lyd – også højopløst – tilbage gennem soundbaren via HDMI-kablet. Dolby Atmos og DTS:X understøttes ikke, men det betyder, at du kan få Dolby TrueHD og DTS HD ud af TV’et.

Soundbaren understøtter både Google Assistant og AirPlay 2, så hvis du har smart-hjem baseret på en af disse, vil du let kunne udvide systemet med Soundbar 700. Musik-streaming er også let via disse to.

Bose Soundbar 700
(Foto: Bose)

Brugervenlighed

Soundbar er let at sætte op med Bose Music-app’en, og her tilføjer du også subwooferen. Lydindstillinger laves ligeledes i app’en, men derefter kan man bare bruge den medfølgende fjernbetjening. Som desuden let kan programmeres til at styre TV’et og andre enheder.

En ting, der er cool ved fjernbetjeningen, er at knapperne er skjult under en sort plastfilm, og det er kun de relevante knapper til den valgte lyd- eller billedkilde, der lyser op. Det giver et godt overblik.

Annonce

Lydkvalitet

Når man slutter soundbaren til, bliver man ledt igennem den automatiske rumkorrektion ADAPTiQ. Efter kalibrering lyder det fint og sammenhængende, og subwooferen er godt integreret. I vores lydbehandlede testrum, som er mere dæmpet end en typisk stue, mangler der lidt energi i overtoneområdet, synes jeg; det lyder lidt gråt.

Det bliver dog noget ganske andet, når jeg tager soundbarerne med hjem og slutter Bose til i stuen. Den hårdere klang fra rummet får mere af det øvre toneregister frem, og pludselig lyder soundbaren mere afbalanceret.

Pludselig synes jeg, at jeg forstår produktet bedre, for hjemme i min egen stue er der liv og glade dage. Lyden er sprælsk, bassen slår næsten gnister på lydeffekter på film, og dialogerne lyder stort – næsten som i biografen. Subwooferen gør så meget væsen af sig, at det blegner, når man deaktiverer den. Så jeg vil kraftigt anbefale at købe Bass Module 700 sammen med Soundbar 700.

Bose Bass Module 700
Du kan godt klare dig uden subwoofer, men Soundbar 700 lyder klart bedst med sub’en Bass Module 700. (Foto: Bose)

Soundbaren formår også at tegne et tredimensionelt lydbillede op, næsten som at have separate baghøjttalere. Men også kun næsten.

Musik i stereo gengives med samme mængde energi; det er afbalanceret og godt. Men 3D-effekten gælder også her, og i stereo vil jeg gerne slå den fra. Det kan jeg ikke. En mail fra Bose bekræfter, at teknologien, som Bose kalder PhaseGuide, og som er fasemanipulation ved hjælp af flere højttaler-enheder og digitalprocessering, altid er aktiveret. Også med musik i stereo.

Derfor vil jeg sige, at Soundbar 700 er fremragende på film, men kun okay på musik. Jeg havde samme ankepunkt med Sonos Beam.

Bose Soundbar 700 lifestyle2 scaled 1
Soundbar 700 findes skam også i hvid. (Foto: Bose)

Konklusion

Bose Soundbar 700 lyder imponerende i en almindelig stue, med flot dynamik og sej bas. Der er god sammenhæng i lyden, og dialoger på film er både store og klare. Man får også et ret godt indtryk af surround-effekter, selv om den ikke har baghøjttalere. Man kan købe Surround Speakers 700 for at gøre den komplet, men så taler vi 4.000 kroner mere oveni, og jeg er ikke sikker på, at den er det værd.

Soundbar 700 har ikke helt samme opløsning i toneområdet som B&W Formation Bar, men er til gengæld mere underholdende på film. På musik, derimod, savner vi opløsning – og desuden mulighed for at slå 3D-lydeffekten fra.

Karakter
Bose Soundbar 700
High End

Også i denne test:

Bowers & Wilkins Formation Bar

Soundbar i musikkens tjeneste

Formation Soundbar gør et lige så godt stykke arbejde på musik som på film. Opløst, varmt og vanedannende.

Lyden er forførende varm, fyldig og indbydende. Især musik lyder vanedannende. Subwooferen tilfører den savnede slagkraft i bassen.
Mellemtonen slår aldrig gnister. Sangstemmer og dialoger kunne komme endnu bedre ud. Baghøjttalere bør afgjort overvejes.
Læs hele testen

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksus til folket

Beosound Stage giver seriøs premiumfølelse til en overraskende behagelig pris. Men den er ikke for alle.

Lyden er afbalanceret, og bassen fyldig nok på egen hånd til, at man ikke har brug for en subwoofer. Fungerer både vægmonteret og liggende på et bord.
Brugerfladen er forvirrende, begreberne i app’en er uforståelige, og lyden mangler dynamik.
Læs hele testen

LG SL10YG

En masse udstyr er ikke nok

Topmodellen fra LG krydser de fleste af felterne på tjeklisten af. Men lydmæssigt er vi kun mellemfornøjede.

Atmos-lyd giver “lyd fra himlen”, og soundbaren har kræfter nok til at fylde stuen.
Mellemtoneområdet er for dæmpet, så dialoger og instrumenter ikke kommer godt nok frem. Lidt grovkornet lyd.
Læs hele testen

Samsung HW-Q96R

Stadig bedst i sin prisklasse

Til denne pris findes der fortsat ingen bedre soundbars.

Lyden er eksplosiv såvel som afbalanceret, og baghøjttalere giver seriøs hjemmebiograf! Og så har Samsung endelig løst det med Dolby Atmos ud af TV’et!
Subwooferen har ikke helt samme kvalitet og taktfasthed som resten af systemet. Begrænsede streaming-muligheder.
Læs hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens bedste soundbar

Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?

Vi har aldrig hørt bedre surround-lyd uden baghøjttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lav volumen har man slet ikke brug for en subwoofer.
Men hvem gider lav volumen med sådan en soundbar? Det betyder, at du alligevel skal have en subwoofer, og pludselig kommer vi op i en ret ekstrem pris.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Laserskarp projektor fra Sony

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser