TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uden baghøjttalere

Sennheiser hævder, at deres Ambeo Soundbar Plus ikke har brug for baghøjttalere, for at omringe dig med lyd. Og det stemmer faktisk.

Af / 28/03/2023 - 09:00
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Lyd & Billede mener

  • Meget stort og omsluttende lydbillede, selv uden baghøjttalere. Klar, åben og dynamisk lyd. Automatisk rumkalibrering.
  • Lidt tam subwoofer. Kan ikke udbygges med baghøjttalere.

Sennheiser har nu endelig tilbudt os en mere overkommelig soundbar end den gigantiske – og svinedyre – Ambeo Soundbar, som efterfølgende har fået tilnavnet “Max”. Den nye Ambeo Soundbar Plus er mindre, men kan til gengæld parres trådløst med ikke bare én, men indtil fire (!) Ambeo Sub bashøjttalere. Her tester vi dem begge som samlet system.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus detail 3
Foto: Sennheiser

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Sennheiser lover “utrolig” surroundlyd fra Ambeo Soundbar Plus, helt uden brug af eksterne baghøjttalere. De fleste populære lydformater er understøttet, deriblant Dolby Atmos og DTS:X.

Læs også Verdens bedste soundbar Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?

Sennheiser skilter med 7.1.4 surroundlyd, selv om soundbaren kun har fem højttalerenheder i det horisontale plan, og fire på toppen. Sennheiser bruger dét, der kaldes “channel mapping”, hvor de to ekstra kanaler behandles individuelt i processoren, og derefter deles de øvrige høyttalerne om at genskabe de to kanaler.

Det samme gøres med subwooferkanalen, for soundbaren har ikke nogen basenheder selv. Alligevel hævder Sennheiser, at soundbaren har mere end nok bas til at dække de flestes behov.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus exploded
7.1.4 lyd blot med 5.0.4 højttalere? Sennheiser løser problemet med såkaldt “channel mapping”. Foto: Sennheiser.

Ambeo Sub

Nuvel. Vi har hørt soundbaren med og uden sub, og selv om den klarer sig omtrent ligesom Sonos Arc uden sub (læs: ganske udmærket), så er det ingen tvivl om, at vi anbefaler Ambeo Sub som tillægsudstyr.

Annonce

Den går helt ned til 27 Hz, og har en kraftig 350 watts Klasse D forstærker ombord. Den koster ca. 5500 kroner yderligere, men vi ville ikke undvære den. Så er spørgsmålet om det måske ikke er lidt overdrevet at købe sig fire af dem og koble til – for den mulighed har du nemlig!

Rumkorrektion

Som de fleste soundbars i high-end-klassen har Ambeo Soundbar Plus indbygget rumkorrektion, så den tilpasser sig det rum, den står i. Der sidder fire mikrofoner i soundbaren; disse opsamler testsignaler fra soundbaren, og justerer lyden alt efter resultatet. Der korrigeres for både lydbalance og tid, både for soundbaren og subwooferen.

Rumkorrektionen indstilles hurtigt og nemt.

Sennheiser Smart Control app
Ambeo Sound Bar Plus har bekvem appstyring. Foto: Sennheiser

Tilkobling

Soundbaren kobles problemfrit til hjemmenetværket via Google Home-app’en. Derefter finder man den i app’en Sennheiser Smart Control, hvor den kan kalibreres til rummet. Dét klares med ca. 3 minutters telefonoperation.

Ambeo Soundbar Plus har eARC på HDMI-udgangen, for på nemmest mulig måde at få lyd fra TV’et. Desuden har den to HDMI-indgange, hvor du for eksempel kan tilkoble et spillekonsol og en kabel-TV-boks, eller Apple TV.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus connections
To HDMI-indgange, samt en udgang med eARC. Bemærk også RCA analogindgang, og desuden udgang til kablet subwoofer. Foto: Sennheiser

Lydkvaliteten

Vi er behørigt imponerede over et vældigt stort lydbillede, selv uden baghøjttalere, og med relativt kompakte fysiske mål. Og så er klangen i dialoger, sangstemmer og musikinstrumenter mere naturlige og fyldige end med Sonos Arc. Dette er i det hele taget virkelig godt.

Lyden er måske ikke helt så varm som med Sony HT-A7000, men den har bedre opløsning i overtonerne end både JBL Bar 1300 og LG S95QR. Pigen og “moren”, der synger i «Rachel’s Song» på albummet Tuvayhun, udgivet på 2L med Morten Lindberg som teknisk producer, lyder virkelig skønt. Lydbilledet er stort, men måske lidt diffust. Når man skaber surround-effekt med fase-manipulation, opnår man ikke samme præcise placering af de forskellige effekter, som hvis man havde højttalere rundt omkring sig.

Sennheiser Ambeo Sub GeirNordby
Ambeo Sub er den første trådløse subwoofer fra Sennheiser. Op til fire styk kan kobles til soundbaren samtidig. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sennheisers største ankepunkt er nok subwooferen. Den er lidt slappere end dem fra både JBL og Sony. Både musik, og f.eks. kanonsalverne i genindspilningen af Intet nyt fra vestfronten, er knap så hårdtslående her. Denne sub overgår klart LG’s, men det er ikke helt nok. Vi har stor forståelse for dem, der ønsker at tilføje en ekstra subwoofer – eller tre! Men så ryger prisen også helt i loftet.

Så det skal siges at, selv om soundbaren producerer imponerende surroundlyd på egen hånd, så ville det have været endnu bedre med et par baghøjttalere. Så ville man få endnu mere præcis surroundlyd, plus at man frigør soundbaren til at koncentrere sig om andre ting. Som vil give endnu bedre dynamik, og endnu mere naturlig lyd.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus er et imponerende stykke håndværk. Dette er dén soundbar i sin klasse, som er suverænt bedst til at skabe et holografisk lydbillede uden separate baghøjttalere. Den formidler både musik og film på glimrende vis, med mellemtoneområdet som sit største plus. Dynamikken er også god, og vi tror på dét, vi hører.

Subwooferen kunne godt have været kraftigere, og trods alt ville vi ønske, at det var muligt at tilkoble baghøjttalere, så man kunne få en endnu mere præcis surroundlyd.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar
High End

Også i denne test:

LG S95QR

Prøv igen, LG

Det ser meget imponerende ud på papiret - men soundbaren fra LG falder igennem, når det virkelig gælder.

Omsluttende surroundlyd, også i højden. Nem at bruge. Rumkorrektion.
Lyden mangler opløsning, specielt i diskanten. Der er pulserende støj fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrolleret nok, og man kan tydeligt høre, hvor den er placeret.
Læs hele testen

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 højttalere i surround-kanalerne bagtil, er scenen sat til en imponerende stor, naturtro og omsluttende lyd. Cirklen er sluttet!

Sonos-systemet omslutter os med tætpakket og detaljeret surroundlyd. Baghøjttalerne skaber et massivt surround-lydbillede, som hænger godt sammen med soundbar og sub.
Med kraftige baghøjttalere bliver prisen høj, og soundbaren mangler understøttele af lydformatet DTS:X.
Læs hele testen

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylde

Denne potente pakkeløsning fra Sony fungerer fremragende til både filmlyd og musik.

Sony leverer et stort og luftigt surround-lydbillede med klar stemmegengivelse. Højttalerne kan spille højt og rent, med en sprudlende dynamik i bassen.
Prisen er høj, og den brede soundbar kræver godt med plads.
Læs hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrænsninger

Bluesound laver altid vellydende produkter. Men med systemet omkring Pulse Soundbar+ savner vi noget vigtigt.

Vældig naturlig og fin lyd. Dialogerne i mellemtonen lyder fremragende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krudt, baghøjttalerne er vanskelige at synkronisere korrekt i tid i forhold til resten. Uden tophøjttalere er det særdeles begrænset med Dolby Atmos-effekt. Ingen rumkalibrering.
Læs hele testen

JBL Bar 1300

Storslået biograflyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste soundbar i testen, men det forhindrer den ikke i at levere særdeles potent og hårdtslående hjemmebiograf-lyd.

JBL serverer et stort og dynamisk lydbillede med heftig dybdebas og overbevisende surround-effekt. Derudover også gode tilkoblingsmuligheder og helt trådløse baghøjttalere.
Afhængig af om baghøjttalerne er med i systemet, kan denne soundbar blive lige lovlig pladskrævende.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet