Alcons Audio CRMS Compact

De sejeste biografhøjttalere

Det her er simpelthen de bedste højttalere til hjemmebiografbrug, vi har hørt – nogensinde!

Plus
Dette seriøse højttalersystem giver en rå, nærmest ubegrænset dynamik samt en opløsning og detaljegrad, der stiller selv svinedyre stereohøjttalere i skyggen. Kort sagt det bedste hjemmebiosystem, vi har hørt!
Minus
Prisen er høj, og hjemmebiograf-højttalere i denne liga stiller høje krav til installationen for at yde som forventet. Kravet om dedikeret Alcons Sentinel3-forstærker trækker prisen op, men den er nødvendig for at få det fulde udbytte.

“Var det dig, der skød vores ven?” Vi er i Det Vilde Vesten, hvor Kevin Costner og Robert Duvall står over for fem ubehagelige, bevæbnede mænd (og flere i skjul). Stilheden er til at tage og føle på, mens de svedende cowboys overvejer den farlige situation. Da den adspurgte revolvermand med slet skjult tilfredshed svarer ja, trækker Costner uden videre sin seksløber og skyder ham i panden!

Det er starten på et af de sejeste shoot-outs, der nogensinde er fanget på film: Revolverskuddene brager højt og klart, og kuglerne hviner metallisk hen over vores hoveder, så vi nærmest er nødt til at dukke os. Hver salve kan mærkes fysisk i brystet. Og når haglgeværet tordner, føles det, som om gulvet er ved at revne under vores fødder.

Vi taler selvfølgelig om Open Range, en westernfilm, der er mere berømt for sit krudtstærke lydspor end for banebrydende skuespillerpræstationer. Men i dette tilfælde må det meste af æren gå til et højttalersystem ud over det sædvanlige. For selv om vi har set Open Range snesevis af gange, har oplevelsen aldrig føltes så realistisk!

 

Alcons-CRMSCompact
Alcons-højttalerne er bl.a. kendetegnet ved deres hornladede bånddiskanter, som giver en sjælden kombination af dynamik og raffinement.

 

Professionelle biografhøjttalere

Der er hjemmebiograf, og så er der hjemmeBIOGRAF. Nogle er tilfredse, så længe de har et dedikeret biografrum med et stort lærred og højttalere på alle sider. Men for nogle stopper det ikke dér: Hjemmebio-hobbyen bliver en lidenskab, hvor kun det bedste er godt nok.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Den senere tid har vi testet flere højttalersystemer, der bringer biografoplevelsen ind i hjemmet: Topklassesystemer fra producenter som XTZ og Adam Audio har imponeret med rigtig god lyd til prisen. Det højttalersystem, vi tester denne gang, er imidlertid i en helt anden liga, både med hensyn til pris og ydelse. Her er der tale om professionelle biografhøjttalere til hjemmebrug, som kan konkurrere med de store biografsale!

 

Alcons-CB151sl

 

Alcons CRMS Compact

Hollandske Alcons har siden starten i 2002 slået sig op som en velrenommeret producent af professionelle biograf- og PA-højttalere. Virksomheden leverer skræddersyede højttaler- og forstærkerløsninger, som er designet og produceret på deres fabrik i Zwaag i Holland. En række anerkendte biografer – bl.a. Colosseum i Oslo – har installeret Alcons-højttalere i forbindelse med opgraderingen til højopløste lydformater.

Et af kendetegnene ved Alcons-højttalerne er deres egenudviklede, hornladede bånddiskant, som de kalder ProRibbon. En meget avanceret diskantløsning, der kombinerer finkornet opløsning med høj følsomhed og effekttolerance, og ifølge producenten giver “hi-fi lydkvalitet på koncertvolumen”. Horndiskanten har også den fordel, at den giver en jævn, kontrolleret spredning af diskantfrekvenserne, hvilket er afgørende i en biograf med mange siddepladser.

Et andet kendetegn ved Alcons er brugen af aktiv højttaler-opsætning. Som udgangspunkt kræves det, at man anvender dedikerede Alcons kontrolforstærkere, der leveres med indbyggede DSP- og equalizer-indstillinger for de forskellige højttalere. Nyheden CRMS Compact er derimod et mere kompakt, passivt højttalersystem til hjemmebrug, der kræver færre forstærkerkanaler end tidligere.

 

Alcons-Sentinel-XX

 

Fuldfrekvens biografhøjttalere

Det system, vi tester, består af tre identiske CRM Compact fronthøjttalere med matchende baghøjttalere. Kompakte er de dog kun af navn: Der er tale om store trevejshøjttalere, som kan gengive væsentlig dybere bas (40 Hz – 3 dB) end almindelige hjemmebiograf-højttalere. Det betyder, at bas-informationen i front- og centerkanalerne kan routes direkte til deres respektive højttalere, mens LFE/.1-kanalen routes til subwooferen.

Højttalerne kan sættes til LARGE i opsætningsmenuen; alternativt kan man vælge en lav delefrekvens på omkring 40 Hz.

De dybeste basfrekvenser gengives af CB151 Slim, en gigantisk, men temmelig flad subwoofer, der er omtrent en meter høj og bred, men kun 21 cm i dybden. Den er ligesom fronthøjttalerne beregnet til montering på væggen bag lærredet. Man bør dog være opmærksom på, at de fysiske mål kan give udfordringer i trange hjemmebiografrum. Da er montering på bag- eller sidevæg et alternativ.

De baghøjttalere, vi har valgt, er de matchende CRMScs surround-højttalere, der anvender samme diskant- og mellemtone-elementer som frontrækken. Disse højttalere bør deles omkring 100 Hz.

Samtlige Alcons-højttalerne inklusive subwooferen er passive og kan i teorien drives af en hvilken som helst surround-receiver. I dialog med Alcons’ chef, Tom Back, blev vi dog forklaret, at der er et krav om at bruge en eller flere Sentinel3-forstærkere. Det er en meget kraftig firekanals forstærker med indbyggede DSP- og equalizer-indstillinger, som er forprogrammeret til CRMSc-højttalerne.

Alcons-forstærkere bruger avanceret teknologi til at optimere lyden og beskytte højttalerne mod overbelastning. Derfor stilles der som krav for gyldig garanti på højttalerne, at man anvender Alcons’ forstærkere. Det skal man lige lægge mærke til, da det hæver prisen med omkring 60.000 kroner for en forstærker. Som i øvrigt bør rack-monteres i et andet rum, da den har kraftig blæserkøling.

 

RBN601_voor_zij_achtr_vrij_schumacher_KLEUR

 

Opsætning og installation

Alcons-højttalerne vinder nok ingen skønhedskonkurrencer, men de er også lavet til at høres, ikke ses. CRMS Compact er beregnet til skjult installation bag et lydtransparent lærred. Allerhelst bør man bygge en ny væg med udskæring til højttalerne (en såkaldt baffelvæg). Alternativt kan man bygge solide reoler eller hylder for at placere højttalerne bag lærredet. I vores testrum har vi allerede bygget en falsk væg til vores Procella-højttalere, så vi måtte nøjes med at sætte højttalerne på gulvet.

Og lad os slå én ting fast med det samme: CRMS Compact er et omfattende system at sætte op og ikke noget for nybegyndere – man er nødt til at afsætte tid til en grundig installation for at opnå det ønskede resultat. Vi brugte de fire kanaler på Sentinel3-forstærkeren til at drive front, center og subwoofer, mens en Yamaha RX-V3040 surround-receiver blev brugt til at drive baghøjttalerne. En opsætning, der kræver, at man matcher niveau og gain på den kraftige Alcons-forstærker.

Alcons-højttalerne bruger professionelle terminaler (Neutrik speakON) med fire ledere pr. kanal. Det kræver lidt fingerfærdighed, når man terminerer kablerne, hvis man ikke køber dem færdigtermineret. Top- og bunddel skrues sammen med et metalbeslag og forbindes med et ekstra link-kabel. Desuden skal Sentinel3-forstærkeren indstilles med de rigtige højttalerprofiler, hvilket i vores tilfælde krævede opdateret firmware via USB.

 

Alcons_CRMSC-SR-surround

 

Lydkvalitet i stereo

Det kræver lidt tålmodighed at få sådan et semiprofessionelt biografsystem op og køre. Men i dette tilfælde er det også besværet værd! Med forstærkeren færdigjusteret og Yamaha-receiverens YPAO-rumkorrektion sat til Flat kan man høre potentialet fra første strofe. Alcons-højttalerne har en besnærende åbenhed og luftighed over sig, der umiddelbart minder om dyre hi-fi-højttalere af højeste klasse.

Forskellen er, at CRMS Compact kan lægge væsentlig mere slagkraft og dynamik bag anslagene. Bassen er fast, hurtig, stram og dyb, selv før vi har tilsluttet den separate subwoofer. Timingen og sammenhængen mellem diskant, mellemtone og bas er også upåklagelig.

Når det er sagt, så havde højttalerne en lidt mørk, bastung klangbalance i vores rum, som måtte tæmmes med equalizeren, før det lød helt rigtigt. Vi måtte også eksperimentere med placeringen, hvor vi endte med at hæve højttalerne lidt op fra gulvet og vinkle den øverste del indad for at få det rette fokus på lyden i “smørhullet”. Med rumkorrektionen aktiveret fik vi en lidt lysere klang, uden at det lød aggressivt.

Alcons-systemet spiller musik med en vældig engagerende live-følelse, og gengivelsen af stemmer og instrumenter er meget ren og direkte. Højttalerne har en formidabel opløsning og dynamisk præcision. Selv vores Procella P6 referencehøjttalere må kigge langt efter den gode sammenhæng og det finkornede lydbillede, som de store Alcons-højttalerne præsterer.

Udsagnet “PA-lydniveau med hi-fi-opløsning” viser sig at stemme godt, og man bliver simpelthen hooked på den sjældne kombination af power og raffinement. Det her er uden tvivl de mest musikalske biografhøjttalere, vi har hørt!

 

Alcon-Element

 

Mesterlig filmlyd

Efter at være blevet overbevist om de musikalske egenskaber var det tid til at slippe højttalerne løs i 5.1 kanaler. Og nu skulle man måske tro, at det var et hæsblæsende, action-fikseret højttalersystem, der udelukkende serverede filmlyd som en knytnæve i ansigtet. Sandheden er det modsatte: Alcons lyder utrolig behageligt, ubesværet og ægte.

Selv på referencevolumen har centerhøjttaleren en forbløffende klar stemmegengivelse, og dialogerne står med knivskarp præcision og tilstedeværelse. Det er som at høre mange af vores referencefilm for første gang: Tonen i stemmerne virker langt mere varieret og naturtro. Samtaler er lettere at forstå. Højttalerne følger dialogerne uden at farve eller forvrænge de hårdeste stemmer.

En anden egenskab, man umiddelbart lægger mærke til, er den gode sammenhæng mellem højttalerkanalerne. Fronthøjttalerne skaber en mur af lyd, hvor panoreringer sker tydeligt og gnidningsløst. Og ikke nok med det: Forbindelsen mellem front- og baghøjttalerne er opsigtsvækkende god.

Når flyet passerer hen over os i begyndelsen af Transformers: Age of Extinction, sker det uden det sædvanlige “hul” midt mellem højttalerne. Noget, der sikkert kan tilskrives de matchende baghøjttalere med bånddiskanter. Vi er ikke i tvivl om, at vi foretrækker et 5.1 setup med disse baghøjttalere frem for et 7.1 setup med dårligere baghøjttalere!

Vi var spændt på at se, hvordan lyden fra 15 tommers subwooferen Slim ville arte sig, og vi blev ikke skuffet. Det er en rigtig “bjørnebas” med overbevisende tryk og skub! Med subwooferen placeret i højre hjørne fik vi en meget ren og ubesværet jordskælvsbas, der fulgte godt med de andre højttalere. Endnu et bevis på, at kubikvolumen stadig tæller, når det gælder subwoofere.

Subwooferen i sig selv er relativt billig (ca. 10.000 kroner), men kræver en kraftig separat forstærker. Hvis man virkelig vil vække de døde – eller har et meget stort rum – kan man overveje to 15-tommere eller den større 18 tommers model.

Det er vores første møde med virkelig store fronthøjttalere, hvor man i modsætning til de typiske subwoofer/satellitsystemer kan vælge en lavere delefrekvens. Det betyder, at et 5.1 eller 7.1 lydspor kan gengives i sin helhed med fuldt frekvensområde i frontkanalerne, frem for at dybbassen sendes til subwooferen sammen med LFE-sporet.

Det er ikke tilfældigt, at både biografsale og miksestudier anvender den slags fuldfrekvens højttalere: Lydeffekterne bliver saftigere, mere fyldige og lettere at lokalisere, og det er især tydeligt, hvordan filmmusikken kommer bedre frem i frontkanalerne. Det forudsætter imidlertid, at man arbejder grundigt med placering, akustik og equalizer for at undgå generende ujævnheder i basområdet.

 

Konklusion

Testen levner ingen tvivl: Alcons CRMS Compact er det mest potente hjemmebiografsystem, vi nogensinde har testet. Det serverer biograflyden for os med en enorm spændvidde: Fra saftige dynamik og slagkraft i de sejeste actionscener til en sart og delikat gengivelse af selv de mindste detaljer. En yderst sjælden kombination, som vi ved, at mange entusiaster vil værdsætte.

Når vi tager så mange superlativer frem i omtalen af dette system, skal det dog også ses i sammenhæng med den meget høje pris. Når man lægger over 160.000 kroner for et højttalersystem med effektforstærker, så skulle det da bare mangle, at lyden er god!

Alcons-systemet bliver nok ikke kåret til Bedste Køb, men vi mener, at det holder, hvad producenten lover af lydkvalitet og ydelse. Derfor er CRMS Compact en særlig anbefaling værd til hardcore hjemmebiograf-entusiaster med penge på bankbogen.

“Var det dig, der skød vores ven?” Vi er i Det Vilde Vesten, hvor Kevin Costner og Robert Duvall står over for fem ubehagelige, bevæbnede mænd (og flere i skjul). Stilheden er til at tage og føle på, mens de svedende cowboys overvejer den farlige situation. Da den adspurgte revolvermand med slet skjult tilfredshed svarer ja, trækker Costner uden videre sin seksløber og skyder ham i panden!Det er starten på et af de sejeste shoot-outs, der nogensinde er fanget på film: Revolverskuddene brager højt og klart, og kuglerne hviner metallisk hen over vores hoveder, så vi nærmest er nødt til at dukke os. Hver salve kan mærkes fysisk i brystet. Og når haglgeværet tordner, føles det, som om gulvet er ved at revne under vores fødder.Vi taler selvfølgelig om Open Range, en westernfilm, der er mere berømt for sit krudtstærke lydspor end for banebrydende skuespillerpræstationer. Men i dette tilfælde må det meste af æren gå til et højttalersystem ud over det sædvanlige. For selv om vi har set Open Range snesevis af gange, har oplevelsen aldrig føltes så realistisk! [caption id="attachment_51920" align="alignnone" width="460"]Alcons-CRMSCompact Alcons-højttalerne er bl.a. kendetegnet ved deres hornladede bånddiskanter, som giver en sjælden kombination af dynamik og raffinement.[/caption] 

Professionelle biografhøjttalere

Der er hjemmebiograf, og så er der hjemmeBIOGRAF. Nogle er tilfredse, så længe de har et dedikeret biografrum med et stort lærred og højttalere på alle sider. Men for nogle stopper det ikke dér: Hjemmebio-hobbyen bliver en lidenskab, hvor kun det bedste er godt nok.Den senere tid har vi testet flere højttalersystemer, der bringer biografoplevelsen ind i hjemmet: Topklassesystemer fra producenter som XTZ og Adam Audio har imponeret med rigtig god lyd til prisen. Det højttalersystem, vi tester denne gang, er imidlertid i en helt anden liga, både med hensyn til pris og ydelse. Her er der tale om professionelle biografhøjttalere til hjemmebrug, som kan konkurrere med de store biografsale! Alcons-CB151sl 

Alcons CRMS Compact

Hollandske Alcons har siden starten i 2002 slået sig op som en velrenommeret producent af professionelle biograf- og PA-højttalere. Virksomheden leverer skræddersyede højttaler- og forstærkerløsninger, som er designet og produceret på deres fabrik i Zwaag i Holland. En række anerkendte biografer – bl.a. Colosseum i Oslo – har installeret Alcons-højttalere i forbindelse med opgraderingen til højopløste lydformater.Et af kendetegnene ved Alcons-højttalerne er deres egenudviklede, hornladede bånddiskant, som de kalder ProRibbon. En meget avanceret diskantløsning, der kombinerer finkornet opløsning med høj følsomhed og effekttolerance, og ifølge producenten giver “hi-fi lydkvalitet på koncertvolumen”. Horndiskanten har også den fordel, at den giver en jævn, kontrolleret spredning af diskantfrekvenserne, hvilket er afgørende i en biograf med mange siddepladser.Et andet kendetegn ved Alcons er brugen af aktiv højttaler-opsætning. Som udgangspunkt kræves det, at man anvender dedikerede Alcons kontrolforstærkere, der leveres med indbyggede DSP- og equalizer-indstillinger for de forskellige højttalere. Nyheden CRMS Compact er derimod et mere kompakt, passivt højttalersystem til hjemmebrug, der kræver færre forstærkerkanaler end tidligere. Alcons-Sentinel-XX 

Fuldfrekvens biografhøjttalere

Det system, vi tester, består af tre identiske CRM Compact fronthøjttalere med matchende baghøjttalere. Kompakte er de dog kun af navn: Der er tale om store trevejshøjttalere, som kan gengive væsentlig dybere bas (40 Hz – 3 dB) end almindelige hjemmebiograf-højttalere. Det betyder, at bas-informationen i front- og centerkanalerne kan routes direkte til deres respektive højttalere, mens LFE/.1-kanalen routes til subwooferen.Højttalerne kan sættes til LARGE i opsætningsmenuen; alternativt kan man vælge en lav delefrekvens på omkring 40 Hz.De dybeste basfrekvenser gengives af CB151 Slim, en gigantisk, men temmelig flad subwoofer, der er omtrent en meter høj og bred, men kun 21 cm i dybden. Den er ligesom fronthøjttalerne beregnet til montering på væggen bag lærredet. Man bør dog være opmærksom på, at de fysiske mål kan give udfordringer i trange hjemmebiografrum. Da er montering på bag- eller sidevæg et alternativ.De baghøjttalere, vi har valgt, er de matchende CRMScs surround-højttalere, der anvender samme diskant- og mellemtone-elementer som frontrækken. Disse højttalere bør deles omkring 100 Hz.Samtlige Alcons-højttalerne inklusive subwooferen er passive og kan i teorien drives af en hvilken som helst surround-receiver. I dialog med Alcons’ chef, Tom Back, blev vi dog forklaret, at der er et krav om at bruge en eller flere Sentinel3-forstærkere. Det er en meget kraftig firekanals forstærker med indbyggede DSP- og equalizer-indstillinger, som er forprogrammeret til CRMSc-højttalerne.Alcons-forstærkere bruger avanceret teknologi til at optimere lyden og beskytte højttalerne mod overbelastning. Derfor stilles der som krav for gyldig garanti på højttalerne, at man anvender Alcons’ forstærkere. Det skal man lige lægge mærke til, da det hæver prisen med omkring 60.000 kroner for en forstærker. Som i øvrigt bør rack-monteres i et andet rum, da den har kraftig blæserkøling. RBN601_voor_zij_achtr_vrij_schumacher_KLEUR 

Opsætning og installation

Alcons-højttalerne vinder nok ingen skønhedskonkurrencer, men de er også lavet til at høres, ikke ses. CRMS Compact er beregnet til skjult installation bag et lydtransparent lærred. Allerhelst bør man bygge en ny væg med udskæring til højttalerne (en såkaldt baffelvæg). Alternativt kan man bygge solide reoler eller hylder for at placere højttalerne bag lærredet. I vores testrum har vi allerede bygget en falsk væg til vores Procella-højttalere, så vi måtte nøjes med at sætte højttalerne på gulvet.Og lad os slå én ting fast med det samme: CRMS Compact er et omfattende system at sætte op og ikke noget for nybegyndere – man er nødt til at afsætte tid til en grundig installation for at opnå det ønskede resultat. Vi brugte de fire kanaler på Sentinel3-forstærkeren til at drive front, center og subwoofer, mens en Yamaha RX-V3040 surround-receiver blev brugt til at drive baghøjttalerne. En opsætning, der kræver, at man matcher niveau og gain på den kraftige Alcons-forstærker.Alcons-højttalerne bruger professionelle terminaler (Neutrik speakON) med fire ledere pr. kanal. Det kræver lidt fingerfærdighed, når man terminerer kablerne, hvis man ikke køber dem færdigtermineret. Top- og bunddel skrues sammen med et metalbeslag og forbindes med et ekstra link-kabel. Desuden skal Sentinel3-forstærkeren indstilles med de rigtige højttalerprofiler, hvilket i vores tilfælde krævede opdateret firmware via USB. Alcons_CRMSC-SR-surround 

Lydkvalitet i stereo

Det kræver lidt tålmodighed at få sådan et semiprofessionelt biografsystem op og køre. Men i dette tilfælde er det også besværet værd! Med forstærkeren færdigjusteret og Yamaha-receiverens YPAO-rumkorrektion sat til Flat kan man høre potentialet fra første strofe. Alcons-højttalerne har en besnærende åbenhed og luftighed over sig, der umiddelbart minder om dyre hi-fi-højttalere af højeste klasse.Forskellen er, at CRMS Compact kan lægge væsentlig mere slagkraft og dynamik bag anslagene. Bassen er fast, hurtig, stram og dyb, selv før vi har tilsluttet den separate subwoofer. Timingen og sammenhængen mellem diskant, mellemtone og bas er også upåklagelig.Når det er sagt, så havde højttalerne en lidt mørk, bastung klangbalance i vores rum, som måtte tæmmes med equalizeren, før det lød helt rigtigt. Vi måtte også eksperimentere med placeringen, hvor vi endte med at hæve højttalerne lidt op fra gulvet og vinkle den øverste del indad for at få det rette fokus på lyden i “smørhullet”. Med rumkorrektionen aktiveret fik vi en lidt lysere klang, uden at det lød aggressivt.Alcons-systemet spiller musik med en vældig engagerende live-følelse, og gengivelsen af stemmer og instrumenter er meget ren og direkte. Højttalerne har en formidabel opløsning og dynamisk præcision. Selv vores Procella P6 referencehøjttalere må kigge langt efter den gode sammenhæng og det finkornede lydbillede, som de store Alcons-højttalerne præsterer.Udsagnet “PA-lydniveau med hi-fi-opløsning” viser sig at stemme godt, og man bliver simpelthen hooked på den sjældne kombination af power og raffinement. Det her er uden tvivl de mest musikalske biografhøjttalere, vi har hørt! Alcon-Element 

Mesterlig filmlyd

Efter at være blevet overbevist om de musikalske egenskaber var det tid til at slippe højttalerne løs i 5.1 kanaler. Og nu skulle man måske tro, at det var et hæsblæsende, action-fikseret højttalersystem, der udelukkende serverede filmlyd som en knytnæve i ansigtet. Sandheden er det modsatte: Alcons lyder utrolig behageligt, ubesværet og ægte.Selv på referencevolumen har centerhøjttaleren en forbløffende klar stemmegengivelse, og dialogerne står med knivskarp præcision og tilstedeværelse. Det er som at høre mange af vores referencefilm for første gang: Tonen i stemmerne virker langt mere varieret og naturtro. Samtaler er lettere at forstå. Højttalerne følger dialogerne uden at farve eller forvrænge de hårdeste stemmer.En anden egenskab, man umiddelbart lægger mærke til, er den gode sammenhæng mellem højttalerkanalerne. Fronthøjttalerne skaber en mur af lyd, hvor panoreringer sker tydeligt og gnidningsløst. Og ikke nok med det: Forbindelsen mellem front- og baghøjttalerne er opsigtsvækkende god.Når flyet passerer hen over os i begyndelsen af Transformers: Age of Extinction, sker det uden det sædvanlige “hul” midt mellem højttalerne. Noget, der sikkert kan tilskrives de matchende baghøjttalere med bånddiskanter. Vi er ikke i tvivl om, at vi foretrækker et 5.1 setup med disse baghøjttalere frem for et 7.1 setup med dårligere baghøjttalere!Vi var spændt på at se, hvordan lyden fra 15 tommers subwooferen Slim ville arte sig, og vi blev ikke skuffet. Det er en rigtig “bjørnebas” med overbevisende tryk og skub! Med subwooferen placeret i højre hjørne fik vi en meget ren og ubesværet jordskælvsbas, der fulgte godt med de andre højttalere. Endnu et bevis på, at kubikvolumen stadig tæller, når det gælder subwoofere.Subwooferen i sig selv er relativt billig (ca. 10.000 kroner), men kræver en kraftig separat forstærker. Hvis man virkelig vil vække de døde – eller har et meget stort rum – kan man overveje to 15-tommere eller den større 18 tommers model.Det er vores første møde med virkelig store fronthøjttalere, hvor man i modsætning til de typiske subwoofer/satellitsystemer kan vælge en lavere delefrekvens. Det betyder, at et 5.1 eller 7.1 lydspor kan gengives i sin helhed med fuldt frekvensområde i frontkanalerne, frem for at dybbassen sendes til subwooferen sammen med LFE-sporet.Det er ikke tilfældigt, at både biografsale og miksestudier anvender den slags fuldfrekvens højttalere: Lydeffekterne bliver saftigere, mere fyldige og lettere at lokalisere, og det er især tydeligt, hvordan filmmusikken kommer bedre frem i frontkanalerne. Det forudsætter imidlertid, at man arbejder grundigt med placering, akustik og equalizer for at undgå generende ujævnheder i basområdet. 

Konklusion

Testen levner ingen tvivl: Alcons CRMS Compact er det mest potente hjemmebiografsystem, vi nogensinde har testet. Det serverer biograflyden for os med en enorm spændvidde: Fra saftige dynamik og slagkraft i de sejeste actionscener til en sart og delikat gengivelse af selv de mindste detaljer. En yderst sjælden kombination, som vi ved, at mange entusiaster vil værdsætte.Når vi tager så mange superlativer frem i omtalen af dette system, skal det dog også ses i sammenhæng med den meget høje pris. Når man lægger over 160.000 kroner for et højttalersystem med effektforstærker, så skulle det da bare mangle, at lyden er god!Alcons-systemet bliver nok ikke kåret til Bedste Køb, men vi mener, at det holder, hvad producenten lover af lydkvalitet og ydelse. Derfor er CRMS Compact en særlig anbefaling værd til hardcore hjemmebiograf-entusiaster med penge på bankbogen.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Alcons Audio CRMS Compact
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Alcons CRMSc LCR højttalersystem
  • 12" bas, 6" mellemtone, horndiskant med bånd-element
  • CRMScs baghøjttalere
  • CB151sl 15" subwoofer
  • Sentinel3 effektforstærker med DSP
  • 4 x 750 W (4 ohm)
Pris: 160000,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.