Bang & Olufsens produkter er kendetegnet af en forarbejdning og brugervenlighed, der er svær at matche og umulig at overgå. Men prismæssigt befinder de sig til gengæld i et leje, der er forbeholdt de få.
Anderledes ligger det med producentens “ungdommelige” mærke, B&O Play. Her får man stadig lækker kvalitet, men til priser, der oftest kun er firecifrede. Satsningen har været en succes for B&O-koncernen, og Play-produkterne er de mest solgte i virksomhedens historie.
BeoSound 1, der blev lanceret på den nyligt afsluttede IFGA-messe i Berlin, kunne ligne et forsøg på at efterligne opskriften fra Play-produkterne. Der er tale om en selvstændig, trådløs højttaler med streaming af musik fra lokale filer og streaming-tjenester til en pris på kun lidt over det halve af BeoSound 35, som vi testede i forsommeren.
BeoSound er en fuldt rundstrålende tovejskonstruktion. I bunden af det kegleformede aluminiumkabinet sidder en 4 tommers bas-enhed, der stråler ud gennem en vandret spalte, som går hele vejen rundt. Omkring 5 cm fra toppen finder man en akustisk linse, der er inspireret af diskantsektionen fra BeoLab 5 og BeoLab 20. Det er dog ikke en diskant-enhed, men en lille 1,5 tommers fuldtone-enhed, der spiller ned mod sprederen. Bassen drives af en 20 watt klasse D-forstærker, mens enheden i toppen har fået hele 40 watt at boltre sig med.
Spredningen betyder, at man hører lige godt, uanset hvor man befinder sig i forhold til højttaleren. Det giver også en behagelig rumlig effekt. Stereoeffekt er der af gode grunde ikke tale om, da højttaleren spiller i mono. Og i modsætning til mange andre trådløse højttalere kan man ikke sammenkoble to styk til stereo. Du kan godt have flere BeoSound A1 på netværket, men de vil spille præcis det samme.
Der er understøttelse af streaming-tjenesterne Spotify (Connect) og Deezer, video fra QPlay og internetradio fra TuneIn. Man kan desuden afspille lokale filer med AirPlay og DLNA samt streame fra mobil, tablet og bærbar med Bluetooth. Senest er også Google Cast kommet med på listen over streaming-muligheder.
Højttaleren afspiller de fleste normalt forekommende lydformater, også tabsfrie og i HD-opløsning op til 24 bit/192 kHz. Dog ikke de “audiofile” DSD-filer.
Betjeningen sker enten via BeoMusic-app’en (iOS og Android), B&O’s egne fjernbetjeninger eller direkte på højttaleren, hvor den øverste ring i toppen fungerer som volumenknap, mens toppen er berøringsfølsom og bruges til at starte og stoppe afspilningen.
BeoSound 1 kan sluttes til både lysnet og netværk med kabel. Men den kan også bruges trådløst. Helt trådløst. Takket være et indbygget batteri kan man tage højttaleren med sig og bruge den, hvor man har lyst.
Det er praktisk til en hyggeaften på terrassen, men rigtig transportabel er højttaleren dog ikke. Dertil er opladningen for besværlig og batteritiden for kort. Og på grund af den glatte, koniske form skal man bruge to hænder til at løfte den.
Lydkvalitet
BeoSound 1 lyder pænt, som vi er vant til fra andre aktive B&O-højttalere. Lyden er varm og behagelig, og bassen er imponerende dyb og fast i forhold til størrelsen. Stiller man den tæt på siddepladsen, leverer den et detaljeret og solidt lydbillede, der kan bruges til mere end bare baggrundstapet. Lyden beholder sin pondus, når der skrues op, indtil maksimumgrænsen nås omkring 96 dB.
Overgangen mellem de to enheder fungerer problemfrit. B&O oplyser ikke noget om delefrekvensen mellem de to, men den lille fuldtone-enhed dækker givetvis langt ned i mellemtonen. Og det gør den godt. Stemmer lyder åbent og naturligt, og højttaleren er behageligt fri for indelukkethed og resonanser.
Da lyden spredes fuldkommen jævnt, varierer klangen kun meget lidt, når man bevæger sig rundt. BeoSound 1 har dog ikke rumkorrektion som f.eks. Sonos.
I både design og lydfilosofi minder BeoSound 1 om Samsung Wireless Audio 360 R7, der ligeledes spreder lyden 360 grader og har nogenlunde samme bestykning og forstærkereffekt. BeoSound 1 er dog en anelse mere detaljeret, og den klarer kompleks musik med mere overskud i behold. Til gengæld koster den fire-fem gange så meget, som en R7 gør i dag.
Som med andre aktive Bang & Olufsen-højttalere tages der en del elektronik til hjælp for at opnå den ønskede lyd. B&O kalder systemet Adaptive Bass Linearisation, hvilket populært sagt dækker over, at DSP’en booster bassen, så frekvensgangen er lineær ved lav volumen, men skruer gradvist ned for korrektionen, i takt med at lydstyrken stiger, så enhederne ikke tvinges ud over deres grænser.
Konkurrencen blandt trådløse højttalere med multirumsfunktion er barsk, og nye tronprætendenter melder sig stort set hver måned. BeoSound 1 gør sig her bemærket ved at være en af markedets dyreste modeller. Det er modigt, når det drejer sig om en lille tovejs monohøjttaler med en samlet forstærkereffekt på bare 60 watt.
Konklusion
I kraft af prisen bliver BeoSound 1 næppe nogen bestseller. Man kan få et helt (lille) stereoanlæg for de samme penge. Og sammenlignet med andre multirumshøjttalere får man mere lyd for færre penge hos f.eks. Sonos. Men design-aficionados vil givetvis foretrække B&O’s løsning.
Den er der heller ikke noget galt med. BeoSound 1 er en imponerende lille højttaler med lækker lyd og topkvalitet i materialevalget. Og det må man være parat til at betale for.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer