Canvas HiFi 65” er et fascinerende produkt, der udfordrer den måde, vi tænker på hi-fi og hjemmebiograf. Er det en soundbar, en højttaler eller et møbel? Svaret er, at det er alle disse ting på én gang. Med sit elegante design og – forhåbentlig – fantastiske lyd henvender Canvas sig til kræsne hi-fi-entusiaster, som ønsker en problemfri integration af lyd og billede i deres stue.
Elegant design møder avanceret teknologi
For de sprogligt udfordrede er canvas det engelske ord for lærred, hvilket passer fint til en højttaler som denne. Canvas HiFi 65” gør et øjeblikkeligt indtryk med sit udsøgte, minimalistiske ydre. Den 144,5 cm brede frontgrill, som i mit tilfælde er i elegant valnøddetræ og tilføjer omkring 30 procent til prisen, passer perfekt til et 65” TV og giver indtryk af, at højttaleren og TV’et er designet som en enhed. Det magnetiske frontcover kan nemt udskiftes, og der er hele 13 forskellige finishmuligheder i alle størrelser fra 55” op til 75”.
Bag den slanke facade ligger avanceret teknologi. To 6,5 tommer bashøjttalere arbejder sammen med to diskanthøjttalere og to ovale slavehøjttalere for at levere et bredt frekvensområde med masser af energi. Kabinettet er solidt bygget i MDF med Canvas’ egenudviklede ”BridgeBrace”-teknologi, som er et strukturelt afstivningssystem, der minimerer vibrationer og giver de bedst mulige akustiske forhold.
Opsætningen
Det er ikke særlig svært at samle Canvas-højttaleren, men jeg stødte alligevel på enkelte udfordringer. Nogle af skruerne var lidt hårde i gevindet og krævede en god portion muskelkraft for at blive skruet ordentligt i. Desuden var der forskellige længder på de forskellige skruer, hvilket ikke var tilstrækkeligt beskrevet i monteringsvejledningen. Canvas har dog taget hånd om dette problem, og i de seneste leverancer er udvalget af skruer blevet forenklet med ens længder hele vejen rundt. Det skulle gøre samleprocessen nemmere og mere intuitiv.
Universalstativet, som er designet til at passe til alle TV’er i henhold til forskellige VESA-standarder, har en række forskellige skruer og fastgørelseselementer at forholde sig til. Det er nok uundgåeligt, når man skaber et fleksibelt system, men hold tungen lige i munden og følg installationsvejledningen, så skal det nok gå.
Da vi skulle installere et Philips 65″ OLED-TV, stødte vi på en uventet udfordring. TV’et har en fremspringende kant nederst på bagsiden, som gør, at de nederste beslag på foden er for korte til at hægte sig fast på de nederste ”pinde” på TV’ets bagside. Canvas løser nu dette problem ved at inkludere et ”førstehjælpssæt” med ekstra afstandsstykker til disse særlige TV-modeller. Disse kan bruges til at forlænge beslagene længere væk fra TV’ets bagside.
Standeren kan justeres i dybden for at få TV’et til at flugte helt med højttalerpanelet. For dem, der ønsker det, er det også muligt at vægmontere højttaleren og TV-beslaget. Det vil nok kræve lidt mere hovedbrud, men der er også instruktioner til det.
Brugervenlighed og tilslutningsmuligheder
Canvas HiFi 65” har de tilslutninger, du forventer af en aktiv højttaler eller soundbar, inklusive HDMI eARC-porten, der sikrer nem tilslutning til dit TV og høj lydkvalitet. Apropos trådløs, så understøttes Apple AirPlay 2, Google Cast (Chromecast) og Bluetooth, så du ikke behøver at tænde for dit TV for at afspille musik.
Den medfølgende app bruges primært til opsætning og valg af lydbillede, herunder rumkorrektion. I daglig brug styres enheden nemt via TV’ets fjernbetjening takket være HDMI eARC.
Rumkorrektion
Rumkorrektion fortjener et afsnit for sig. iPhone-brugere har det nemt, bare åbn app’en og tryk på ”start”, og bevæg dig derefter rundt i rummet ved at bruge din telefon som mikrofon. Hvis du har en Android-telefon, kan du enten låne en iPhone til opgaven eller købe Zen Wireless Microphone til 1.000 kroner og foretage opsætningen med den.
Ifølge instruktionerne i app’en skal du bevæge dig rundt i så stor en del af rummet som muligt. Min erfaring er dog, at det er bedre at koncentrere sig om, hvor man sidder, når man lytter. Med for mange data kan rumkorrektionen fjerne for mange frekvenser, som den opfatter som problemer, hvilket gør lyden ”koldere” og mere blodfattig. Det er i hvert fald min mening om sagen.
Under alle omstændigheder er det efter en runde målinger tydeligt, at højttaleren effektivt renser op i den nedre mellemtone og bas, hvilket giver en klarere og mere afbalanceret lyd uden at lyde kunstig eller forarbejdet.
Imponerende stereolyd
Når alt er sagt og gjort, er det næsten nok til at få en lille tåre frem i øjenkrogen. Det er så smukt! Ethvert TV ligner pludselig et stykke high-end møbel!
Men det er, når musikken begynder at spille, at Canvas HiFi 65” virkelig viser, hvad den er lavet af. Selv før rumkorrektionen er udført, lyder alt fyldigt og stort. Især dialogerne virker meget større og mere dynamiske end på noget andet TV, jeg har hørt. Det er mere opløst og mere ”hi-fi” end fra en almindelig soundbar, uanset om det er Sonos, Samsung eller Sony. Alt er på plads her.
Efter rumkorrektionen øges stereobilledet i bredden, og lyden får mere luft. Højttaleren adskiller mesterligt mellem instrumenter og vokal i musik, og dialogen i film og TV-serier er klar som dagen. Selv de mindste nuancer kommer frem.
Bassen lyder rigtig godt af en relativt kompakt højttaler at være. De to 6,5” basenheder og passive radiatorer arbejder godt sammen om at give en fyldig og kontrolleret bas. Den angives at strække sig ned til 30 Hz. Hvis man kigger i app’en, aftager den fra 100 Hz, men det kan også være, at mikrofonen i iPhonen ikke reagerer meget længere nede. Under alle omstændigheder oplever jeg bassen som dybere end 100 Hz, og den dybe dronebas på Limit to Your Love af James Blake kommer godt ud. Ganske vist kan højttaleren kradse lidt, når man spiller dette nummer for højt, fordi bassen er virkelig dyb.
Kraftig forstærker
Den indbyggede klasse D-forstærker med 4 x 250 watt RMS giver rigtig god kontrol og dynamik. Canvas HiFi 65” spiller ubesværet, indtil højttalerenhederne ikke kan strække sig længere, og lydbilledets klarhed bevares, uanset om du spiller højt eller lavt. Særligt imponerende er præstationen ved lav lydstyrke, hvor mange konkurrenter mister karakter og detaljer. Det sker ikke med Canvas.
BACCH 3D-teknologi udvider lydbilledet
Canvas HiFi 65” lyder både bredt og næsten tredimensionelt i stereo. Både i film og musik. Men den har et trick i form af BACCH 3D-teknologien. Aktiver den i app’en, og højttalerens digitale hjerne tryller med faseresponsen for at skabe et endnu bredere og mere omsluttende lydbillede. Det er ikke nogen meget voldsom forskel og det varierer også mellem forskellige musik- og filmudgivelser, hvor meget 3D-effekt man får. For at få en god oplevet effekt kan du tjekke denne Tidal-playliste, som Canvas selv har udvalgt.
Jeg er betaget af når Bob Dylan bruger sine evner som historiefortæller i sangen Man in the Long Black Coat. Det, der lyder som fårekyllinger i græsset, men som jeg formoder kommer fra en guitar i begyndelsen af sangen, omgiver mig, mens de to steelguitarer på hver side har så meget dybde og luft, at det er let at lade sig rive med.
Det, der imponerer mig allermest, er dog, at lydstrukturen ikke ændrer sig med 3D-lydeffekten. Tonalt lyder det lige godt både med og uden, og det er intet mindre end en præstation.
Effekten er især imponerende med filmlyd, hvor BACCH 3D-teknologien hjælper med at skabe en overbevisende surroundeffekt uden behov for separate baghøjttalere. Selv om det naturligvis ikke kan måle sig med et dedikeret surroundsystem, er det i klasse med en god soundbar. Den lyder bare meget bedre.
Begrænsninger
På trods af sine mange kvaliteter har Canvas HiFi 65” nogle begrænsninger. Først og fremmest mangler den understøttelse af Dolby Atmos-surroundlyd, faktisk har den ikke andet end PCM-stereo.
Der er heller ingen mulighed for at tilslutte en ekstern subwoofer, som kunne give endnu mere punch i bassen til dem, der ønsker det. Jeg ville gerne have set en subwooferudgang her.
På den anden side kan højttaleren fungere som en dedikeret high-end centerkanal i et surroundsystem. Det er bestemt værd at udforske nærmere, for jeg synes, det ville være rigtig fedt! Med et heftigt prisskilt, selvfølgelig.
Konklusion
Canvas HiFi 65” er et virkelig imponerende produkt, som leverer høj lydkvalitet i en stilfuld og funktionel indpakning. Den er perfekt til dem, der vil have kraftig hi-fi-kvalitet i deres TV-stue uden at skulle fylde den med store højttalere.
Prisen, som starter på omkring 25.000 kroner, placerer højttaleren et godt stykke oppe i high-end soundbar-segmentet, og du kan lægge 30 procent til, hvis du vil have et frontpanel i træ. Men kvaliteten, funktionaliteten og brugervenligheden mere end retfærdiggør investeringen for den kræsne lydentusiast. Sammenlignet med konkurrenter som Bang & Olufsen Beosound Theatre, der koster næsten 125.000 kroner med en motoriseret base, er Canvas HiFi 65” et meget bedre køb.
Canvas HiFi 65” erstatter både dit hi-fi-anlæg og din soundbar. Ud over 65” fås den i alle størrelser fra 55” og opefter til nogenlunde samme pris. Det er måske ikke for alle, men for dem, der sætter pris på kompromisløs lyd og design, og som har budgettet til det, er dette et uovertruffent produkt.