TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: DALI Callisto 2 C

Bekvemt trylleri

DALI har taget springet ind i den digitale tidsalder med en serie af højttalere, der byder på avanceret teknik til en forholdsvis rimelig pris.

Af / 22/06/2018 - 09:00
DALI Callisto 2 C

Lyd & Billede mener

  • God og velopløst lyd i høj klasse. Og sikke en bas fra de små kasser. Bekvemmeligheden er i top – og du kan sælge din forstærker.
  • Designet kunne være mere modigt, og rumkorrektion ville være et ekstra plus. Men til prisen er der ingen relevante indvendinger.

Efter at have været en fremtidsteknologi i årevis myldrer det med aktive højttalere med digital indmad. Nu er turen kommet til danske DALI. Kompakthøjttaleren DALI Callisto 2 C er – sammen med storebror Callisto 6 C – det første bud på aktive, digitale højttalere fra Nørager.

Når den står på sin sokkel i stuen, er det stort set umuligt at opdage, at DALI Callisto 2 C ikke er en traditionel højttaler. Kun det faktum, at det er elkablet og ikke et højttalerkabel, der hænger ned bag på kabinettet, afslører sandheden.

Enhederne i Callisto 2 C er “klassisk” DALI og fremstillet på deres egen fabrik: En 6,5 tommers bas/mellemtone med membran i træfiber samt DALI’s eget hybrid-diskantmodul med 29 mm tekstil-dome til den nedre ende af diskantområdet og en bånddiskant til de højeste frekvenser. Bånddiskanten har her fået en rund front, hvilket får den til at ligne en traditionel enhed lidt mere.

Da højttalerne er aktive, indeholder hvert kabinet en forstærker til hver højttaler-enhed. I hvert fald næsten: Overgangen til bånddiskanten i det højeste område sker med gammeldags passiv deling. Men bas- og diskantområdet har i hvert fald hver sin klasse D-forstærker på 250 watt til rådighed. Og en indbygget digital signalprocessor til at klare delingen samt rette frekvensgangen ud.

CALLISTO 2 C Black Front 36524
DALI Callisto 2 C ligner en traditionel, passiv højttaler, men under den pæne overflade er den gennemdigital. Foto: DALI

 

Annonce

Kabinettet i sort ask eller hvid er traditionelt at se til. Kun når man justerer lydstyrken, og en stribe hvide lysdioder viser den valgte indstilling, kommer sandheden for dagen. Man kan styre lydstyrken på fjernbetjeningen eller på et usynligt touch-felt på toppen af hver højttaler.

Bagsiden er mere teknologisk. Ud over basport og strømstik finder man en knap mærket “Connect”. Når man trykker på knappen, viser et sort plasticpanel sig at været et display. Der er en enkelt analogindgang på bagsiden af Callisto 2 C, men højttaleren er først og fremmest beregnet til trådløs forbindelse via den tilhørende hub.

Trådløs “stikdåse”

Den såkaldte Sound Hub er trådløs forbindelsescentral for anlægget. Bag på den højglanssorte plasticboks finder man to sæt analoge indgange, to optiske digitale og en koaksial digital. Ligesom på højttalerne er der et skjult display, som kommer for dagen, når højttalerne skal tilsluttes trådløst, og man skal bestemme deres placering i rummet. På nuværende tidspunkt er Callisto et stereosystem, men det er umuligt ikke at lægge mærke til, at der er plads på displayet til at vise en fuld surround-opsætning.

DALI Sound Hub Top Angle Remote 36521
Den såkaldte Sound Hub er trådløs forbindelsescentral for anlægget. Foto: DALI

 

Hub’en indeholder desuden to “luger” til udvidelsesmoduler. Indtil videre findes der dog kun ét modul, nemlig en Bluesound-udvidelse (3.498 kr), som giver trådløs adgang til en lang række førende streaming-tjenester, herunder Spotify, Tidal og TuneIn. Hvad kommende andre moduler angår, holder DALI kortene tæt ind til kroppen. Men der arbejdes “ad flere spor”.

Hub’en har selvfølgelig også trådløs modtagelse af Bluetooth-signaler. Herunder AAC, AptX og den helt nye AptX HD, som understøtter HD-lyd. Sidst, men ikke mindst indeholder Bluesound-modulet understøttelse af HD-lydformatet MQA, som findes på bl.a. Tidal.

DALI Sound Hub Back 36520
Bag på den højglanssorte plasticboks finder man to sæt analoge indgange, to optiske digitale og en koaksial digital. Foto: DALI

 

DALI Callisto er langtfra det første trådløse, aktive, digitale højttalersystem, verden har set. Den vej er flere gået ned ad. De fleste, herunder B&O og System Audio, har valgt at bruge den trådløse WISA-standard. Hos DALI har man valgt at udvikle sit eget system.

“Vi ser Callisto som en platform, vi vil komme til at bygge videre på i mange år frem,” siger direktør Lars Worre fra DALI.

Forbindelsen mellem hub og højttalere sker med 24 bit/96 kHz HD-opløsning. Selve forbindelsen sker dog med 30 bit dybde. De sidste bits bruges til fejlkorrektion og styring af volumen, højttalerplacering m.m.

Lyden af DALI Callisto 2 C

DALI Callisto 2 C er nem at lytte til. Det skal forstås på den måde, at den ikke gør unødvendig meget væsen af sig. Det handler først og fremmest om at spille musik, ikke om at analysere eller fremhæve noget. Det betyder dog ikke, at den er kedelig eller tilbageholdende. Tværtimod har den en dynamisk spændvidde og uanstrengthed, der er imponerende til prisen. Men den praler ikke unødvendigt.

Nogle højttalere imponerer med det samme med en stor lyd. Callisto’erne kan godt lyde stort, men kun hvis optagelsen er til det. Sæt en live-optagelse med en levende akustik på, f.eks. “Fishing Junks at Sunset” fra Concerts in China med Jean-Michel Jarre, så er der højt til loftet og langt til væggene på scenen. Men mere intime miljøer beholder deres naturlige størrelse.

DALI’s egen 6,5 tommers bas har en superlet membran af træfiber. Det gør det let for den ellers ret store enhed at følge med op til delefrekvensen med 29 mm domen. Og uden spor af vanskeligheder. Det høres på en ren og homogen gengivelse af stemmer, hvor ingen toneområder betones særligt (som man også kan forvente af et gennemdigitalt, DSP-styret system).

Med to diskant-enheder i tandem er der ikke mangel på opløsning i toppen. Men som med resten af gengivelsen handler det mere om musik end om at pinde de sidste detaljer ud.

At få forstærkeren ind i højttaleren er praktisk og sparer plads i stuen. Men den store fordel ved at gå den aktive vej er den digitale signalbehandling i højttaleren, som det giver mulighed for. Her kan man rette op på faseforhold og frekvensgang på en måde, man kun kan drømme om i passive højttalere. Og man kan trylle med bassen. Med nok DSP-kraft om bord kan man også lave rumkorrektion i bassen, men det skridt har DALI dog ikke taget endnu.

DALI Callisto går ikke dybere i bassen end passive kompakthøjttalere, men den gør det med en styrke og autoritet, man sjældent finder i passive højttalere. System Audio Pandion 5, drevet af Marantz PM-10, er en af undtagelserne, men den kombination koster tre gange så meget. Sæt Chris Jones’ “No Sanctuary Here” på, og de små, anonyme Callisto’er får sofaen og rummet til at vibrere. Uden at miste kontrol.

Med en pris et godt stykke oppe i det femcifrede område er DALI Callisto 2 C ikke noget, som alle og enhver smider ned i indkøbskurven på en pludselig impuls. Men de koster stadig en tredjedel mindre end selv de mindste højttalere i firmaets egen high-end flagskibsserie, Epicon. Og dertil skal lægges prisen på en forstærker i den tunge ende. En anden og mere umiddelbar konkurrent er den ligeledes aktive Dynaudio Focus 20 XD, som med sin Connect-hub koster tæt på det dobbelte. Helt op i det luftlag når Callisto 2 C efter min mening ikke. Men det er tæt på – og pokkers bekvemt, især med Bluesound-modulet om bord!

Konklusion

Som firmaets første fuldaktive, digitale højttalere er Callisto-serien en stor satsning for DALI. Men også en nødvendig en af slagsen. DALI Callisto 2 C leverer alle de dyder, som vi kender fra firmaets passive serier, kombineret med trådløse bekvemmeligheder. Og takket være den indbyggede computerkraft har Callisto’erne en formåen i bunden, der ikke er mulig med traditionelle, passive højttalere.

Når man tænker på, at man får et komplet “anlæg” med i prisen, virker beløbet mere end rimeligt.

CALLISTO 2 C White 36525
Foto: DALI
Karakter
DALI Callisto 2 C
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Slank dansker imponerer

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed