TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Devialet Silver Phantom

Sensationel digitalhøjttaler

Den lille multirumshøjttaler Devialet Silver Phantom spiller højere og dybere end mange gulvstående.

Af / 12/10/2015 - 06:00
Devialet Silver Phantom

Lyd & Billede mener

  • Denne kompakte højttaler er et teknologisk vidunder. Den kan placeres nærmest hvor som helst, lyden er enorm, lydtrykket er vanvittigt, og bassen er dybere end mange subwoofere! App-styringen af multirumsfunktionen er også upåklagelig.
  • Bassen flader ud, når det bliver virkelig højt.

Devialet Silver PhantomSilver Phantom fra franske Devialet er lidt af et teknologisk vidunderbarn. At den kan streame musik trådløst fra nettet og i flere rum samtidig, er ikke det, der gør den hypermoderne. Det er, hvad den ellers huser af indmad.

Og lad det være sagt med det samme: Jeg har aldrig oplevet en high-end produkt, der var så brugervenligt! Æsken åbnes, uden at man behøver at tage højttaleren ud – den står automatisk på bordet, når emballagen fjernes! Tilslutningen er også pærelet, og i daglig brug er den en drøm.

 

Teknisk

Men først lidt teknik. Når man læser, hvad producenten skriver om Silver Phantom, kan man undre sig over, om der mon er kommet noget i designernes drikkevand: Indbygget forstærkerkraft på 3000 watt, et lydtryk i nærheden af natklubniveau og en dybbas, der kan få visse subwoofere til at ryste i bukserne – og det fra en dværg af en kompakthøjttaler med en kabinetvolumen på kun seks liter!

Det er størrelsen på de mindste standerhøjttalere og 20 gange mindre end typiske high-end højttalere med tilsvarende dybbaspræstation.

Annonce

Det er naturligt at rynke på næsen, for som nogle af vores Facebook-følgere påpegede, da vi lagde det første billede af højttaleren ud, så vil en sikring på 10 ampere ryge længe før 3000 watt. Men her taler vi om peak-watt, altså i meget korte intervaller, og moderne sikringer er tilpas træge til, at de ikke springer ved disse korte impulser.

Marketingchef Thierry Massoubre var dog ikke så optaget af watt, da han var forbi for at sætte systemet op sidst på sommeren: “Vi taler aldrig om RMS-effekt. Vi er mere optaget af lydtrykket. Og i Silver Phantoms tilfælde er det 105 decibel ved 1 kHz, målt på en meters afstand. Hvilket igen er den lovlige grænse for natklubber og spillesteder.”

Devialet_SilverPhantom_bass
To 7 tommers bas-elementer slår 2,6 cm ud på hver side og giver et indvendigt lydtryk på 174 dB! Foto: Devialet

 

Tordnende elementer

Tage lige et kig på højttaleren igen. Bare se på den lille krabat! Den skal altså være i stand til at gengive lineær bas helt ned til 16 Hz – dybere, end noget menneske kan høre! Det sker via to 7 tommers bas-elementer, som slår ud til hver sin side. At de vender hver sin vej, udligner eventuelle forvrængninger, der måtte forplante sig i kabinettet.

Når de skal spille dybt med højt lydtryk, siger det næsten sig selv, at slaglængden må være ekstrem. Nærmere bestemt 2,6 cm for hvert element. Og det næsten uden at kabinetterne overhovedet vibrerer.

Den del af kabinettet, der huser elementerne, er i øvrigt kuglerund for at forhindre stående lydbølger og diffraktion. Foran sidder et koaksial-element med diskanten monteret midt i mellemtone-elementet. Både koaksial-elementet og bas-elementerne er konvekse og går i ét med det runde kabinet.

 

Nytænkning inden for forstærkning

Hvad forstærkningen angår, er det heller ikke nogen traditionel konstruktion. Devialet kalde den ADH, og det er en hybrid mellem klasse A og klasse D.

Klasse A er kendt som den reneste form for forstærkning, men ulempen er, at den er ineffektiv, fordi den bruger lige meget strøm, uanset om der spilles musik eller ej. Hvilket igen betyder lidt effekt til musik og meget til varme. Klasse D har fordelen af at være ekstremt driftseffektiv, men har visse mangler i form af forvrængninger, der er svære at komme uden om.

I Devialets tilfælde arbejder flere klasse D-forstærkere i tandem med klasse A-forstærkeren. Den bliver så fritaget fra opgaven med at levere en masse effekt og kan i stedet laves mere lineær. Devialet hævder, at klasse A-forstærkeren faktisk bliver bedre af D-forstærkerne på denne måde.

Devialet_Dialog_stereo
Central-enheden Dialog synkroniserer alle højttalerne i en multirumsopsætning. Den er ekstraudstyr og koster 2.590 kroner. Foto: Devialet

En anden fordel er, at udgangsimpedansen bliver forsvindende lav – omkring 1 milliohm! Og i denne højttalerkonstruktion er det vigtigt, da højttaler-elementerne er en meget vanskelig last.

“Var det ikke for ADH-forstærkeren, ville denne konstruktion ikke have været mulig,” siger Massoubre. “Så ville det altid være sådan, at det ene element dominerede i forhold til det andet. Men her er de perfekt kontrolleret – i perfekt symmetri.”

Uden at det skal blive for teknisk, så taler vi altså om en højttalerkonstruktion med specialiseret forstærkning, der pumper musik ud med et lydtryk på op til 105 dB. Inde i selve kabinettet kan lydtrykket komme helt op på 174 dB!

 

Placering og tilslutning

Den lille størrelse gør højttalerne meget placeringsvenlige. Stil dem på tv-møblet, montér dem på væggen med beslag eller gør, som vi nørder så godt kan lide: Placér dem på højttalerstandere et godt stykke ude fra væggen. Det er trods alt dybe basfrekvenser, det drejer sig om, så de fortjener luft omkring sig. Og gerne vinklet lidt ind mod lyttepositionen for at få det bedste stereoperspektiv.

Selve tilslutningen sker ved at forbinde central-enheden Dialog (2.590 kroner) til hjemmenetværket med Ethernet-kabel. Åbn derefter app’en Spark på din mobil eller tablet; den kan downloades fra Google Play eller iTunes App Store. Den vil så søge efter Phantom-højttalerne. I vores tilfælde finder den to højttalere. Derefter skal du røre ved hver højttaler. Bare læg hånden på hver højttalers “pande”, og app’en parrer dem automatisk.

I næste trin sendes en lyd ud af hver højttaler, så du kan definere, om den er henholdsvis venstre eller højre; eller du kan vælge mono, hvis du kun har én højttaler i rummet. Her angiver du også, om du har flere rum eller kun ét. Det hele er meget enkelt – faktisk endnu enklere end Sonos, som ellers går for at være markedets mest brugervenlige system. I øvrigt skulle surround-opsætning være undervejs, men i skrivende stund er det ikke muligt.

Devialet_Silver_Phantom_koakselement
Foto: Devialet

 

Tilslutning og formatunderstøttelse

Devialet Phantom understøtter p.t. musiktjenesterne Deezer, Tidal og Qobuz. De to sidstnævnte kan streame i cd-kvalitet, og Qobuz har endda højopløst streaming. For sådan et high-end produkt giver det mening at starte her, men Devialet bedyrer, at tjenester som Spotify, Netflix og YouTube også er på vej sammen med radiotjenesterne SiriusXM og Pandora.

Bluetooth er også i støbeskeen. Desuden har central-enheden Dialog optisk digitalindgang, hvor man f.eks. kan tilslutte en AirPort Express, hvis man vil have AirPlay-understøttelse.

 

En brugervenlig oplevelse

Selve brugeroplevelsen er meget uproblematisk. App’en er noget af det mest strømlinede, jeg har prøvet, og Tidal-funktionaliteten er en drøm. Det må jeg tage hatten af for; dette system har jeg hygget mig rigtig meget med!

Devialet_Silver_Phantom_bak
Foto: Devialet

 

Lyd af en anden verden

Ikke mindst på grund af lydkvaliteten. Som er ekstrem. Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jeg have troet, at det var et par store gulvhøjttalere, der stod og hældte den elektroniske “Touching Ghosts” af eks-Yello-medlem Boris Blank og med vokal af Malia ud. Og bassen går ikke alene dybt, den er også ekstremt luftig og opløst.

Lydbilledet er usædvanlig stort; man kan nærmest gå ind i det. Jeg sidder og drømmer mig væk, mens mikrodetaljerne skyller ind over mig, tamburinen klinger, keyboardet vandrer op og ned ad toneskalaen, og elbassen står støt som en klippe.

Tracy Bonhams jazzede “Noonday Demon”, som også har et strejf af spiritual over sig, er ingenting uden rytme. Og rytme, det har Silver Phantom i den grad. Højttalerne holder takten klippefast. De kan også spille højt, men det skal dog siges, at bassen flader noget ud, når man presser dem. Selv ikke hi-fi-branchens svar på Tesla-biler kan bryde fysikkens love. Den fremragende lyd, man får, når man spiller moderat til pænt højt, bliver lidt fladere og mere spids, når man virkelig skruer op.

Men bare det at det er muligt at spille så højt, er en præstation i sig selv. Selv festmusik som Matomas remix af Astrid S’ “2AM” gengives med både tyngde og luft, og det er næsten ikke til at tro, at højttalerne er ikke dyrere.

 

Gulvstående reference

Til sammenligning kan vi tage de gulvstående aktive, digitale højttalere Dynaudio Focus 600 XD. De koster 75.000 kroner parret, men selv om de er meget større end Silver Phantom, har de ikke noget særligt forspring, hvad lydtryk og dybbas angår. De evner dog bedre at bevare dynamikken i bassen, når det bliver varmt om ørerne. Og de har nok også mere opløsning helt i toppen.

Devialet_Dialog
Foto: Devialet

Men Devialet har sine fordele. Ud over den åbenlyse forskel på at have indlejret streaming, hvor Dynaudio har mere traditionel trådløs signaloverførsel (der er ekstraudstyr), så har Silver Phantom også den lydmæssige fordel af koaksial-elementet, som gengiver overgangen fra mellemtone til diskant helt gnidningsløst.

Det gør ikke alene, at frekvensområdet lyder endnu mere sammenhængende, men bidrager også til at tegne et mere holografisk korrekt stereoperspektiv op. Man hører det især på vokaler, der bare er helt rigtigt placeret.

Devialet_Dialog_2
Foto: Devialet

Læs også: Test af Dynaudio Focus 600 XD – trådløs lyd på første klasse

 

Konklusion

Devialet Silver Phantom er det største – og mindste – teknologiske højttalervidunder, jeg har haft den ære at teste. Vi taler om en lille, dråbeformet kompakthøjttaler, der spiller så højt og med så dyb bas, at man skulle tro, den var gigantisk!

Den er så hurtigt og kontant, og spiller så åbent og detaljeret, at man nærmest ikke tror sine egne øjne, når man ser den. Ikke mindst takket være en kraftig forstærker, som makser ud på 3000 watt!

Men vidunderet stopper ikke dér. Højttalerne er ikke alene aktive, de er også trådløse. Og har meget brugervenlig app-styring af musik og multirumsfunktion. Med indbyggede sensorer til synkronisering går tilslutningen som en drøm, og på trods af al teknologien indeni oplevede vi aldrig nogen problemer med brugen. Det er næsten skræmmende, hvad franskmændene er lykkedes med her!

NB! Kan du klare dig med 6 dB lavere lydniveau, så er der også Devialet Phantom til 13.990 kroner stykket.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?