annonse
annonse
annonse

Test: Dynaudio Music 1

Dynaudio Music 1

Hi-fi i køkkenet

Music-seriens mindste kan godt klare sig blandt de store drenge. Og faktisk sætte storebror til vægs på et par punkter.

Plus
Automatisk tilpasning til omgivelserne. Ni måneders Tidal. Let at tage med rundt i huset.
Minus
Noget dyrere end de mest populære konkurrenter. Ingen digitale indgange.
Dynaudio Music 1 er på størrelse med en dametaske – dog noget mere kantet. Foto: Dynaudio

Multirumshøjttalere er en bekvem og enkel måde at få musik i hele huset på uden at trække kabler overalt og fylde stuerne med udstyr. Og kategorien er blevet så voksen, at de traditionelle højttalerproducenter har meldt sig ind i (multi-)rumkapløbet. Blandt dem danske Dynaudio.

Vi testede for nylig topmodellen Dynaudio Music 7, som klarede sig rigtig godt. Denne gang tager vi fat på den mindste og billigste i serien, Music 1. Ordet “billig” er dog kun i relation til resten af serien. For til en pris tæt på 4.000 kroner er der stort set frit valg på alle hylder, når det gælder multirumshøjttalere.

Dynaudio Music 1 er en lille sag på størrelse med en dametaske, men ikke så lidt mere kantet. Ligesom resten af serien er designet prismeformet og faktisk ganske elegant. For- og bagside er dækket af vævet møbelstof, og en metalkant går hele vejen rundt og rummer alle kontroller. På siden af højttaleren kan man med en knap vælge imellem fem forvalg. Det kan være et netradioprogram, en playliste eller Music Now-funktionen, der sørger for, at der bestandig strømmer musik ud, tilpasset din smag.

Bag stoffet finder man en 1 tommes dome-diskant og en 4 tommers bas/mellemtone-enhed. Hver af dem med sin egen 40 watt effektforstærker. Der er en analog indgang og USB-port til iOS-enheder.

Alle kontroller er anbragt på et metalbånd rundt om højttaleren. Foto: Dynaudio

 

Music Now

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Forskellige producenter har gennem tiden givet deres bud på tilpasset, konstant musikledsagelse. Hos Dynaudio kaldes det Music Now. Når man første gang sætter systemet på, skal man udvælge sine yndlingsmusikere. Højttaleren spiller fortrinsvis musik fra disse, men krydrer løbende udvalget med “lignende” numre. Når et nummer spiller, kan du give det karakter i form af et plus eller et minus, der får programmet til at vælge henholdsvis mere og mindre af samme slags.

Streaming

I skrivende stund er kun streaming-tjenesten Tidal understøttet af Music-højttalerne. Så ingen Spotify. Til gengæld får man de første ni måneders abonnement med i prisen. Der er også internetradio. Ved siden af streamingen kan man selvfølgelig spille musik fra netværket (DLNA og AirPlay) og via Bluetooth.

Automatisk tilpasning

Alle Dynaudio Music-højttalerne er udstyret med et system kaldet RoomAdapt, som prøver at råde bod på påvirkningen fra rummet. En indbygget mikrofon måler lyden i rummet – og tilpasser den tilsvarende. Det hele sker i løbet af få sekunder, uden at man skal fumle med mikrofoner og testtoner, som vi kender det fra surround-receivere med rumtilpasning.

En anden funktion, NoiseAdapt, tilpasser lyden efter baggrundsstøjen og komprimerer dynamikken, så musikken kan høres hen over snakken. Det er smart og især brugbart i en højttaler som Music 1, der i kraft af sin størrelse og batteridrift vil blive taget med rundt i huset, hvor den f.eks. skal konkurrere med opvask og madlavning.

Lyden af Music 1

Dynaudio Music 1 kan bruges på flere måder. Takket være det indbyggede batteri kan man tage den med sig rundt i huset og lytte til musik overalt. Multirum på guerilla-manér, om man vil – og langt billigere end at købe en højttaler til hvert rum. Her kommer RoomAdapt til sin ret: Sæt højttaleren, hvor du vil, og kort efter har den fundet sig selv i omgivelserne og tilpasset frekvensgangen.

Bassen må nødvendigvis være stedbarnet i en kompakt, batteridrevet højttaler på bare 1,6 kilo. Det skulle man i hvert fald tro. Men den lille 4 tommers enhed arbejder hårdt på at bevise det modsatte, godt hjulpet af DSP’ens rumtilpasning. Der er ingen mangel på fylde ved normal lyttestyrke. Selv et orgelstykke som Koyaanisqatsi klares i fin stil. På James Blakes basdræber “Limit to Your Love” er der ikke helt så meget smæk i bunden som på voksne højttalere. Men det lyder aldrig grimt.

Diskanten er fuldt ud på højde med bassen. Det hænger sikkert sammen med, at Dynaudio har ofret en rigtig 1 tommes dome-diskant på højttaleren, hvor mange små – og betydelig billigere – multirumshøjttalere må nøjes med en enkelt fuldtone-enhed.

Men det er jo stadig kun mono. For at se, hvad Music 1 formår, fremskaffede vi et ekstra eksemplar og satte de to højttalere op som stereopar på standerne i lytterummet. Og der følte de sig hjemme – trods det aparte udseende. Med passende placering kan de godt konkurrere med et sæt “rigtige” højttalere til mere end samme pris. Stereoperspektiv, rum og opløsning lyder så godt, at man et kort øjeblik tager sig selv i at tænke: “Hvad nu hvis …”

Når man parrer højttalerne som stereosæt, skal man dog huske at vælge samme indstillinger for RoomAdapt og NoiseAdapt på begge. Det sker nemlig ikke automatisk. Og det lyder virkelig besynderligt, hvis kun den ene i et par komprimer lyden med NoiseAdapt.

Alt i alt er Dynaudio Music 1 næsten mere imponerende at lytte til end Music 7. Ikke fordi den er bedre, for så langt gror træerne altså ikke ind i himlen. Men fordi den lille prås af en højttaler overgår forventningerne så meget mere end den store, tunge topmodel. Den er langt dyrere end tilsvarende løsninger fra f.eks. Sonos, hvis basismodel koster det halve. Men den renere lyd og det udstrakte frekvensområde opvejer prisforskellen.

Konklusion

Dynaudio Music 1 har mange konkurrenter. Music-serien starter prismæssigt der, hvor de fleste slutter, så man kan finde masser af stereomodeller til samme pris som denne tovejs monohøjttaler. Til gengæld er lyden en klasse over, hvad du finder de fleste andre steder.

Den nærmeste konkurrent er faktisk Music 7, der koster omtrent det samme som to Music 1. Har du pengene til det, bliver det valget imellem stor råstyrke og opløsning i mellemtonen på Music 7 eller bredere stereoperspektiv og bærbar bekvemmelighed på to Music 1.

Der er en analog indgang og USB-port til iOS-enheder. Foto: Dynaudio
Bedste pris på Dynaudio Music 1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Bestykning: 4″ bas/mellemtone, 1″ dome-diskant

Konstruktionsprincip: Lukket, aktiv, digital

Frekvensområde: 50 Hz – 20 kHz (-3 dB)

Indbygget forstærkereffekt: 2 x 40 W

Tilslutninger: Analog (3,5 mm stereo-minijack), USB (iOS)

Opløsning: 24 bit/96 kHz

Justeringer: Automatisk tilpasning efter placering og baggrundstøj

Batteritid: Op til 8 timers lytning

Mål: 22,9 x 22 x 14,2 cm

Vægt: 1,6 kg

Farver: Mørkegrå, lysegrå, blå, rød

Web: dynaudio.com

Dynaudio Music 1 produktside
Pris: 3.799,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×