annonse
annonse
annonse

Test: Dynaudio Music 1

Dynaudio Music 1

Hi-fi i køkkenet

Music-seriens mindste kan godt klare sig blandt de store drenge. Og faktisk sætte storebror til vægs på et par punkter.

Plus
Automatisk tilpasning til omgivelserne. Ni måneders Tidal. Let at tage med rundt i huset.
Minus
Noget dyrere end de mest populære konkurrenter. Ingen digitale indgange.
Dynaudio Music 1 er på størrelse med en dametaske – dog noget mere kantet. Foto: Dynaudio

Multirumshøjttalere er en bekvem og enkel måde at få musik i hele huset på uden at trække kabler overalt og fylde stuerne med udstyr. Og kategorien er blevet så voksen, at de traditionelle højttalerproducenter har meldt sig ind i (multi-)rumkapløbet. Blandt dem danske Dynaudio.

Vi testede for nylig topmodellen Dynaudio Music 7, som klarede sig rigtig godt. Denne gang tager vi fat på den mindste og billigste i serien, Music 1. Ordet “billig” er dog kun i relation til resten af serien. For til en pris tæt på 4.000 kroner er der stort set frit valg på alle hylder, når det gælder multirumshøjttalere.

Dynaudio Music 1 er en lille sag på størrelse med en dametaske, men ikke så lidt mere kantet. Ligesom resten af serien er designet prismeformet og faktisk ganske elegant. For- og bagside er dækket af vævet møbelstof, og en metalkant går hele vejen rundt og rummer alle kontroller. På siden af højttaleren kan man med en knap vælge imellem fem forvalg. Det kan være et netradioprogram, en playliste eller Music Now-funktionen, der sørger for, at der bestandig strømmer musik ud, tilpasset din smag.

Bag stoffet finder man en 1 tommes dome-diskant og en 4 tommers bas/mellemtone-enhed. Hver af dem med sin egen 40 watt effektforstærker. Der er en analog indgang og USB-port til iOS-enheder.

Alle kontroller er anbragt på et metalbånd rundt om højttaleren. Foto: Dynaudio

 

Music Now

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Forskellige producenter har gennem tiden givet deres bud på tilpasset, konstant musikledsagelse. Hos Dynaudio kaldes det Music Now. Når man første gang sætter systemet på, skal man udvælge sine yndlingsmusikere. Højttaleren spiller fortrinsvis musik fra disse, men krydrer løbende udvalget med “lignende” numre. Når et nummer spiller, kan du give det karakter i form af et plus eller et minus, der får programmet til at vælge henholdsvis mere og mindre af samme slags.

Streaming

I skrivende stund er kun streaming-tjenesten Tidal understøttet af Music-højttalerne. Så ingen Spotify. Til gengæld får man de første ni måneders abonnement med i prisen. Der er også internetradio. Ved siden af streamingen kan man selvfølgelig spille musik fra netværket (DLNA og AirPlay) og via Bluetooth.

Automatisk tilpasning

Alle Dynaudio Music-højttalerne er udstyret med et system kaldet RoomAdapt, som prøver at råde bod på påvirkningen fra rummet. En indbygget mikrofon måler lyden i rummet – og tilpasser den tilsvarende. Det hele sker i løbet af få sekunder, uden at man skal fumle med mikrofoner og testtoner, som vi kender det fra surround-receivere med rumtilpasning.

En anden funktion, NoiseAdapt, tilpasser lyden efter baggrundsstøjen og komprimerer dynamikken, så musikken kan høres hen over snakken. Det er smart og især brugbart i en højttaler som Music 1, der i kraft af sin størrelse og batteridrift vil blive taget med rundt i huset, hvor den f.eks. skal konkurrere med opvask og madlavning.

Lyden af Music 1

Dynaudio Music 1 kan bruges på flere måder. Takket være det indbyggede batteri kan man tage den med sig rundt i huset og lytte til musik overalt. Multirum på guerilla-manér, om man vil – og langt billigere end at købe en højttaler til hvert rum. Her kommer RoomAdapt til sin ret: Sæt højttaleren, hvor du vil, og kort efter har den fundet sig selv i omgivelserne og tilpasset frekvensgangen.

Bassen må nødvendigvis være stedbarnet i en kompakt, batteridrevet højttaler på bare 1,6 kilo. Det skulle man i hvert fald tro. Men den lille 4 tommers enhed arbejder hårdt på at bevise det modsatte, godt hjulpet af DSP’ens rumtilpasning. Der er ingen mangel på fylde ved normal lyttestyrke. Selv et orgelstykke som Koyaanisqatsi klares i fin stil. På James Blakes basdræber “Limit to Your Love” er der ikke helt så meget smæk i bunden som på voksne højttalere. Men det lyder aldrig grimt.

Diskanten er fuldt ud på højde med bassen. Det hænger sikkert sammen med, at Dynaudio har ofret en rigtig 1 tommes dome-diskant på højttaleren, hvor mange små – og betydelig billigere – multirumshøjttalere må nøjes med en enkelt fuldtone-enhed.

Men det er jo stadig kun mono. For at se, hvad Music 1 formår, fremskaffede vi et ekstra eksemplar og satte de to højttalere op som stereopar på standerne i lytterummet. Og der følte de sig hjemme – trods det aparte udseende. Med passende placering kan de godt konkurrere med et sæt “rigtige” højttalere til mere end samme pris. Stereoperspektiv, rum og opløsning lyder så godt, at man et kort øjeblik tager sig selv i at tænke: “Hvad nu hvis …”

Når man parrer højttalerne som stereosæt, skal man dog huske at vælge samme indstillinger for RoomAdapt og NoiseAdapt på begge. Det sker nemlig ikke automatisk. Og det lyder virkelig besynderligt, hvis kun den ene i et par komprimer lyden med NoiseAdapt.

Alt i alt er Dynaudio Music 1 næsten mere imponerende at lytte til end Music 7. Ikke fordi den er bedre, for så langt gror træerne altså ikke ind i himlen. Men fordi den lille prås af en højttaler overgår forventningerne så meget mere end den store, tunge topmodel. Den er langt dyrere end tilsvarende løsninger fra f.eks. Sonos, hvis basismodel koster det halve. Men den renere lyd og det udstrakte frekvensområde opvejer prisforskellen.

Konklusion

Dynaudio Music 1 har mange konkurrenter. Music-serien starter prismæssigt der, hvor de fleste slutter, så man kan finde masser af stereomodeller til samme pris som denne tovejs monohøjttaler. Til gengæld er lyden en klasse over, hvad du finder de fleste andre steder.

Den nærmeste konkurrent er faktisk Music 7, der koster omtrent det samme som to Music 1. Har du pengene til det, bliver det valget imellem stor råstyrke og opløsning i mellemtonen på Music 7 eller bredere stereoperspektiv og bærbar bekvemmelighed på to Music 1.

Der er en analog indgang og USB-port til iOS-enheder. Foto: Dynaudio
Bedste pris på Dynaudio Music 1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Bestykning: 4″ bas/mellemtone, 1″ dome-diskant

Konstruktionsprincip: Lukket, aktiv, digital

Frekvensområde: 50 Hz – 20 kHz (-3 dB)

Indbygget forstærkereffekt: 2 x 40 W

Tilslutninger: Analog (3,5 mm stereo-minijack), USB (iOS)

Opløsning: 24 bit/96 kHz

Justeringer: Automatisk tilpasning efter placering og baggrundstøj

Batteritid: Op til 8 timers lytning

Mål: 22,9 x 22 x 14,2 cm

Vægt: 1,6 kg

Farver: Mørkegrå, lysegrå, blå, rød

Web: dynaudio.com

Dynaudio Music 1 produktside
Pris: 3.799,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

annonse
Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.
Test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.