Dynaudio er især kendt for produkter i den tungere ende af prisskalaen. Dem har vi testet mange af. Nogle af de seneste har været Special Forty, Focus 20 XD og Contour 60, der alle udmærker sig i deres prisklasser. Nu har fabrikken i Skanderborg imidlertid kastet sig over en for dem helt ny og meget anderledes udfordring: Livsstilshøjttalere til multirum. Det sker i form af serien Music. Music 7, som vi her tester, er topmodellen.
Music Now
I de gode, gamle stereodage var musik noget, man satte sig ned foran stereoanlægget for at lytte andægtigt til. Sådan er virkeligheden ikke for en multirumshøjttaler. Her er musikken en indbygget bekvemmelighed på linje med vand og lys. Noget, som man bare åbner for.
Forskellige producenter har i tidens løb givet deres bud på en tilpasset, konstant musikledsagelse. Hos Dynaudio kaldes den Music Now. Når man første gang sætter systemet op, skal man udvælge sine yndlingsmusikere. Højttaleren spiller fortrinsvis musik fra disse, men krydrer løbende udvalget med “lignende” numre. På samme måde, som Netflix og Amazon tilbyder dig henholdsvis film og bøger, der måske kunne være noget for dig.
Kræver plads
Dynaudio Music 7 er med sine 81 cm i bredden ikke ligefrem nogen nipsgenstand. Den kræver en hel reolhylde eller toppen af en skænk for at finde fodfæste. Og med sin kantede, prismeagtige form tiltrækker den sig yderligere opmærksomhed. Man kan i øvrigt købe et beslag til vægmontering.
Selv om Music 7 først og fremmest er tænkt som en selvstående højttaler, kan den godt dublere som tv-højttaler. Ud over analog og optisk digitalindgang er der nemlig en HDMI-port med indbygget ARC (Audio Return Channel).
Bag det vævede møbelstof på fronten finder man hele seks højttaler-enheder: To 5 tommers basser, to 3 tommers mellemtone-enheder og to 1 tommers diskanter. Hver enhed er forsynet med sin egen effektforstærker, der kan levere 50 watt i spidserne, hvilket er rigeligt til at spille med meget mere end baggrundsstyrke.
Oven på højttaleren finder man knapper til forvalg, volumen samt afspilning (play/frem/tilbage). Der er til gengæld ingen tænd/sluk-knap på Music 7. Så hvad gør man, når telefonen ringer, mens musikken spiller? Første gang det skete, ledte jeg forgæves efter stopknappen, indtil jeg til sidst trak strømstikket ud.
Forklaringen er den simple, at højtaleren slet ikke skal slukkes. Når man for en stund ønsker at stoppe baggrundsmusikken, trykker man på pauseknappen. Højttaleren går så automatisk i dvale efter et stykke tid for at spare på strømmen.
Automatisk tilpasning
At opstille en højttaler er aldrig en simpel opgave, da rummet påvirker lyden. Især i bassen. Dynaudio Music-højttalerne er udstyret med et system kaldet RoomAdapt, som prøver at råde bod på dette. En indbygget mikrofon måler lyden i rummet – og tilpasser den tilsvarende.
Der er ikke tale om egentlig rumkorrektion i stil med den, man finder hos f.eks. MartinLogan, men en tilpasning af basforstærkningen til bestemte placeringer. Højttaleren kan derfor ikke gætte, om frekvensgangen på din lytteplads er passende. Til gengæld sker det hele i løbet af få sekunder, uden at man skal fumle med mikrofoner og testtoner.
En anden automatisk tilpasning er NoiseAdapt, der tilpasser lyden efter baggrundsstøjen. Hvis snakken går livligt, eller rummet syder af madlavning, komprimeres dynamikken i de svage passager, så musikken kan høres hen over støjen.
Streaming
For en multirumshøjttaler er streaming-tjenester alfa og omega, når musikken skal strømme ud af højttaleren med et tryk på en knap. Spotify understøttes ikke i skrivende stund, men der er heldigvis Tidal, som udbyder det samme antal numre. Faktisk får man ni måneders Tidal Premium-abonnement med i prisen. Ved siden af streaming-tjenesterne kan man selvfølgelig spille musik fra netværket (DLNA og AirPlay) og Bluetooth.
Den tilhørende app er nødvendig, når højttalerne skal sluttes til netværk og streaming, samles i grupper eller stereopar, forvalgsknapper programmeres, samt når man skal slå rumtilpasning og tilpasning til baggrundsstøj til og fra. For Android-brugere er app’en også vejen til at styre afspilning af numre fra streaming-tjenester (iOS-brugere kan gøre det samme eller bruge AirPlay).
Lyden af Music 7
Vi har testet multirumshøjttalere mange gange (faktisk kan du læse endnu en test i netop det nummer, som denne artikel stammer fra), og lydkvaliteten er ofte imponerende – når man tager den beskedne størrelse og pris i betragtning. Når det er bedst, kunne man næsten forestille sig at bruge dem i stuen. Næsten.
Dynaudio Music 7 fejer omsvøbene og forbeholdene af banen. For selv om den bare ligner en forvokset soundbar, kommer der rigtig hi-fi ud af den!
Mellemtonen står rent og ubetonet, langt bedre, end hvad man er vant til at høre fra de fleste multirumshøjttalere i plastickabinetter (som retfærdigvis koster det halve eller mindre). Diskanten er velopløst, og selv om stereoperspektivet aldrig bliver så bredt som på traditionelle højttalere, er det bestemt til at leve med. Man fornemmer koncertsalens størrelse på Jean-Michel Jarres “Fishing Junks at Sunset” (Concerts in China).
Og så er der bassen, som er fremragende. De to 5 tommers bas-enheder leverer en solid og fast bund helt ned til grænsen på 40 Hz. Også når der kommer vitaminer i bunden på Chris Jones’ “No Sanctuary Here”. Med Music 7 placeret oven på en skænk og ind mod væggen gjorde RoomAdapt-funktionen ikke den store forskel, men gav dog lidt mere styr på bassen. Og anbringer man højttaleren på “umulige” placeringer, er forbedringen langt tydeligere.
Og så kan den spille tordnende højt! Selv i en pænt stor stue på knap 30 kvadratmeter og på flere meters afstand fylder den rummet med vellyd, og rammer feststyrke, inden volumenkontrollen kommer over 50 procent.
Alt i alt føles det at lytte til Dynaudio Music 7 mere som at lytte til “rigtige” højttalere end til en multirumshøjttaler – eller for den sags skyld en soundbar.
Konklusion
Dynaudio Music 7 er blandt de dyreste multirumshøjttalere, men den har kvaliteten til at berettige prisen. Den skal ikke konkurrere med små, billige monomodeller, men med det “rigtige” stereoanlæg i den fine stue. I kraft af dens størrelse er stereoperspektivet og dybbassen begrænset, men man kommer faktisk et overraskende langt stykke ad vejen. Selv om det ikke er “ægte” rumkorrektion, er den automatiske tilpasning til placering og baggrundsstøj en lille genistreg.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer