TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 5 trådløse aktive højttalere

Den trådløse drøm

Er trådløse højttalere endelig blevet gode nok til at erstatte det traditionelle stereoanlæg?

Af / 28/03/2014 - 05:50
5 trådløse aktive højttalere

Udvalget af trådløse højttalere bliver bare ved med at vokse. I januar besøgte vi CES-messen i Las Vegas, hvor fremgangen inden for trådløs lyd var en tydelig trend. Selv inden for det traditionelle hi-fi segment, som ellers har været domineret af stationære musikafspillere og forstærkere – og metertykke kabler – tilbydes der nu nemme måder afspille musik på direkte fra mobil og tablet. De traditionelle højttalerfabrikanter har endelig opdaget de muligheder, der er for at levere komplette lydprodukter.

Enhver, der har holdt en mobiltelefon i hånden, ved at trådløs lyd har sine begrænsninger. Lydkvaliteten svinger, og lyden kan i værste fald forsvinde helt. Den slags problemer er uforenelige med god musikgengivelse. Men nu er teknikken ved at blive moden. Forbedrede Bluetooth-standarder med aptX (der understøttes af de nyeste Android-telefoner fra Samsung, Sony og HTC) samt AirPlay, Wi-Fi og DLNA er med til at gøre trådløs lydoverførsel mere stabilt og pålideligt, også i musikalsk sammenhæng.

Trådløse og trådløse …
For nu at tage det væsentlige først: Ingen af de højttalere, vi omtaler denne gang, er helt trådløse. I så fald skulle de være batteri- eller induktionsdrevne, og det ville blive for kompliceret og for dyrt. Derfor er alle trådløse hi-fi højttalere afhængige af strømtilførsel, og man må stadig have en stikkontakt i nærheden.

Selve signaltilførslen er derimod trådløs. Højttalerne kan modtage trådløse musiksignaler fra en række kilder, enten via Wi-Fi netværket eller direkte fra en mobil enhed via Bluetooth. Desuden findes der andre proprietære løsninger til trådløs overførsel.

Fordele og ulemper
En af fordelene ved “trådløse” højttalere er placeringsvenlighed. Uden behov for en forstærker og lange højttalerkabler står man mere frit med hensyn til at sætte højttalerne, hvor man vil – højt eller lavt, på en hylde eller i et skab – uden at skulle bekymre sig om at trække ledninger på kryds og tværs.

Annonce

En anden fordel ved aktive højttalere er lydkvaliteten. Siden højttaler-elementer, kabinet og forstærker kan tilpasses nøjagtigt til hinanden, opnås der en meget præcis lydkvalitet med potentiale til at overgå tilsvarende højttalere uden indbygget elektronik. Gode fuldt aktive højttalere kan derfor have bedre lydmæssige forudsætninger end passive højttalere, selv når sidstnævnte kobles til en meget dyr forstærker. Husk at tage det i betragtning, når du sammenligner priserne på aktive og passive højttalere!

Dermed er alt imidlertid ikke fryd og gammen. De indbyggede forstærkere kræver som nævnt strøm, og i nogle tilfælde må lyden også sendes via ledning fra den ene højttalere til den anden (det såkaldte master/slave-princip). Således kan man i nogle tilfælde rent faktisk ende med FLERE ledninger, end man havde med traditionelle højttalere. Derfor er det vigtigt at overveje højttalernes brugsområde, og hvor de primært skal placeres, før man foretager det endelige valg.

Testen
I denne test kigger vi på fem af de nyeste trådløse højttalerkonstruktioner på markedet. Alle har det tilfælles, at de tilbyder en form for trådløs musikafspilning, men ingen af dem er helt ens, når det gælder teknik og udførelse. Priserne varierer også meget – fra 4.000 og helt op til 20.000 kroner.

Vi ser nærmere på forskelle inden for teknik, brugervenlighed og lydkvalitet, så du selv kan vurdere, hvilken løsning der passer bedst til dine behov og dit budget.

System Audio Saxo 1 active

Billig vellyd

System Audios første aktive højttalere er baseret på den populære budgetmodel Saxo 1. Med lav pris og høj ydelse er de et rart bekendtskab.

Saxo 1 active byder på en overbevisende lydkvalitet med en fyldig mellemtone, distinkte overtoner og en frisk basgengivelse, som man let kommer til at stampe takten til. Højttalerne er lette at bruge både trådløst og kablet. Og så er de meget gunstigt prissat.
Nogle steder må der nødvendigvis spares: Lydkvaliteten er ikke lige så præcis som med dyrere, fuldt aktive højttalere, og den dybeste bas glimrer ved sit fravær.
Læs hele testen

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og almindelig Wi-Fi. B&O’s nye trådløse højttalere kan spille musik i op til 24 bit lydkvalitet – uden højttalerkabler!

BeoLab 17 har et lækkert udseende i børstet aluminium, med højkvalitets elektronik og kraftige forstærkere indvendig. Lydgengivelsen er ren og spændstig med en solid portion musikalitet. Højkvalitets trådløs lydoverførsel gør, at du kan sløjfe højttalerkablerne næsten helt uden ulemper.
Som sædvanlig for B&O må man regne med en betydelig udskrivning. Ud over summen for højttalerne kræves der også tilbehør i form af en ekstern sender eller et tv fra B&O, for at det fungerer.
Læs hele testen

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hi-fi anno 2014

Audiovectors nye Ki1 Super Discreet er ikke helt som andre aktive højttalere: Her sendes lyden gennem digitale højttalerkabler.

De små Audiovector-højttalere lyder væsentlig større, end de ser ud. Nemlig som ægte hi-fi-højttalere med et stort, åbent lydbillede og imponerende mange detaljer. Ki1 Discreet giver mere musik og mindre forvrængning end mange af konkurrenterne og er et seriøst alternativ til almindelige stereohøjttalere.
Lydkvaliteten er høj, men det er prisen også. Med dobbelte højttalerkabler og fælles strømforsyning kan det også diskuteres, hvor “trådløse” Audiovectors højttalere egentlig er. Det er først og fremmest aktive højttalere, som også har mulighed for Bluetooth-afspilning.
Læs hele testen

KEF X300A Wireless

Skrivebordets konger

KEF X300A er nogle af vores favoritter blandt aktive højttalere. Nu er de også blevet trådløse, og forventningerne til X300A Wireless er selvfølgelig høje.

KEF X300A Wireless passer til dig, der vil have vellydende “studie-monitors” til din pc og samtidig kunne afspille musik fra trådløse lydkilder. X300A lyder meget spændstigt og dynamisk: Takket være KEF’s specielle koaksial-element spredes lyden ud fra ét og samme punkt, hvilket gør gengivelsen meget fokuseret og præcis.
Uden traditionelle analoge og digitale indgange er det vanskeligt at bruge X300A med lydkilder som tv eller cd-afspiller.
Læs hele testen

Dali Kubik Free + Xtra

Ladies in red

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.
Selv om højttalerne er fuldt aktive, må man trække højttalerkabel mellem dem for at få stereolyd, så i praksis er kun den ene højttaler trådløs. Bassen går ikke så dybt, men man kan udvide med en separat subwoofer. Trådløs tilkobling er begrænset til Bluetooth - her er altså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix