annonce

5 trådløse aktive højttalere

Den trådløse drøm

Er trådløse højttalere endelig blevet gode nok til at erstatte det traditionelle stereoanlæg?

Udvalget af trådløse højttalere bliver bare ved med at vokse. I januar besøgte vi CES-messen i Las Vegas, hvor fremgangen inden for trådløs lyd var en tydelig trend. Selv inden for det traditionelle hi-fi segment, som ellers har været domineret af stationære musikafspillere og forstærkere – og metertykke kabler – tilbydes der nu nemme måder afspille musik på direkte fra mobil og tablet. De traditionelle højttalerfabrikanter har endelig opdaget de muligheder, der er for at levere komplette lydprodukter.

Enhver, der har holdt en mobiltelefon i hånden, ved at trådløs lyd har sine begrænsninger. Lydkvaliteten svinger, og lyden kan i værste fald forsvinde helt. Den slags problemer er uforenelige med god musikgengivelse. Men nu er teknikken ved at blive moden. Forbedrede Bluetooth-standarder med aptX (der understøttes af de nyeste Android-telefoner fra Samsung, Sony og HTC) samt AirPlay, Wi-Fi og DLNA er med til at gøre trådløs lydoverførsel mere stabilt og pålideligt, også i musikalsk sammenhæng.

Trådløse og trådløse …
For nu at tage det væsentlige først: Ingen af de højttalere, vi omtaler denne gang, er helt trådløse. I så fald skulle de være batteri- eller induktionsdrevne, og det ville blive for kompliceret og for dyrt. Derfor er alle trådløse hi-fi højttalere afhængige af strømtilførsel, og man må stadig have en stikkontakt i nærheden.

Selve signaltilførslen er derimod trådløs. Højttalerne kan modtage trådløse musiksignaler fra en række kilder, enten via Wi-Fi netværket eller direkte fra en mobil enhed via Bluetooth. Desuden findes der andre proprietære løsninger til trådløs overførsel.

Fordele og ulemper
En af fordelene ved “trådløse” højttalere er placeringsvenlighed. Uden behov for en forstærker og lange højttalerkabler står man mere frit med hensyn til at sætte højttalerne, hvor man vil – højt eller lavt, på en hylde eller i et skab – uden at skulle bekymre sig om at trække ledninger på kryds og tværs.

En anden fordel ved aktive højttalere er lydkvaliteten. Siden højttaler-elementer, kabinet og forstærker kan tilpasses nøjagtigt til hinanden, opnås der en meget præcis lydkvalitet med potentiale til at overgå tilsvarende højttalere uden indbygget elektronik. Gode fuldt aktive højttalere kan derfor have bedre lydmæssige forudsætninger end passive højttalere, selv når sidstnævnte kobles til en meget dyr forstærker. Husk at tage det i betragtning, når du sammenligner priserne på aktive og passive højttalere!

Dermed er alt imidlertid ikke fryd og gammen. De indbyggede forstærkere kræver som nævnt strøm, og i nogle tilfælde må lyden også sendes via ledning fra den ene højttalere til den anden (det såkaldte master/slave-princip). Således kan man i nogle tilfælde rent faktisk ende med FLERE ledninger, end man havde med traditionelle højttalere. Derfor er det vigtigt at overveje højttalernes brugsområde, og hvor de primært skal placeres, før man foretager det endelige valg.

annonce

Testen
I denne test kigger vi på fem af de nyeste trådløse højttalerkonstruktioner på markedet. Alle har det tilfælles, at de tilbyder en form for trådløs musikafspilning, men ingen af dem er helt ens, når det gælder teknik og udførelse. Priserne varierer også meget – fra 4.000 og helt op til 20.000 kroner.

annonce

Vi ser nærmere på forskelle inden for teknik, brugervenlighed og lydkvalitet, så du selv kan vurdere, hvilken løsning der passer bedst til dine behov og dit budget.

Produkter i testen
System Audio Saxo 1 active
Billig vellyd
System Audios første aktive højttalere er baseret på den populære budgetmodel Saxo 1. Med lav pris og høj ydelse er de et rart bekendtskab.
Bang & Olufsen BeoLab 17
Trådløs drømmelyd
Glem alt om Bluetooth og almindelig Wi-Fi. B&O’s nye trådløse højttalere kan spille musik i op til 24 bit lydkvalitet – uden højttalerkabler!
Audiovector Ki1 Super Discreet
Diskret hi-fi anno 2014
Audiovectors nye Ki1 Super Discreet er ikke helt som andre aktive højttalere: Her sendes lyden gennem digitale højttalerkabler.
KEF X300A Wireless
Skrivebordets konger
KEF X300A er nogle af vores favoritter blandt aktive højttalere. Nu er de også blevet trådløse, og forventningerne til X300A Wireless er selvfølgelig høje.
Dali Kubik Free + Xtra
Ladies in red
Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  1
  Leave a Reply

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Subscribe  
  newest oldest most voted
  Notify of
  annonce

  Læs også

  Et meget bedre spejlreflekskamera

  Spejlrefleksen lever i bedste velgående med Canons nyeste systemkamera til begyndere og entusiaster.

  Huaweis AirPods-kopi er lige så gode (og dårlige)

  Huawei Freebuds 3 tager kampen op mod Apples AirPods. De lyder godt, men har et par alvorlige skavanker.

  Smart budgetvalg

  Moto G er blevet billigere og giver samtidig mere for pengene end nogensinde.

  Klassisk professionelt kamera

  Lad dig ikke narre af det klassiske retro-­design – Fujifilm X-Pro3 er et topsejt kamera.

  10 på hovedet

  Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.

  Overraskende neutralt fra Beats

  Hvem ville have troet, at producenten, der elsker fed bas, kunne lave noget så neutralt?

  Muskuløs multikunstner

  Hvis du har brug for en kraftig forstærker med DAC og mange indgange, så er svaret her.

  Hvilket Samsung-TV er det bedste køb?

  Hvilket Samsung-TV er det bedste køb? Vi tester os igennem junglen af QLED-skærme!

  Imponerende kamerarekord

  Mi Note 10 jorder konkurrenterne med hele fem kameraer og 108 megapixel opløsning.

  Googles mindste gør underværker – nogle gange

  Det er kun det nye navn og nogle detaljer, der adskiller den nye Nest Mini fra forgængeren.