Harman Kardon har lavet lydelektronik til hjemmet i en menneskealder. I dag er de mest kendt for deres livsstilshøjttalere – ikke mindst smarthøjttalerne i Citation-serien, som vi har testet mange af.
Men firmaet laver også Bluetooth-højttalere. Harman Kardon Onyx Studio 9 er den nye topmodel i serien. En knap 30 cm stor cirkelformet bordhøjttaler, der både kan bruges med batteri og lysnet. En aluminiumsramme går hele vejen rundt om højttaleren. En fordybning på bagsiden af rammen fungerer som bærehank. For- og bagside er dækket af gråt eller sort møbelstof. Det hele ser afdæmpet elegant ud på en ganske tiltalende måde.
Bortset fra et smalt logo i metal på forsiden og bøsninger på bagsiden til strøm, analog lyd og en USB-C til opladning er front og bagside helt ubrudt. Harman Kardon skal have ros for at have indbygget strømforsyningen i stedet for at medlevere endnu en netadapter. Gummibeskyttede knapper på hanken styrer Bluetooth-parring, lydstyrke, skift af musiknummer og tænd/sluk. Der er også en knap til Auracast.
Harman Kardon Onyx Studio 9 er bærbar, men kun beregnet til indendørs brug (eller til en mild solskinsdag på terrassen). I hvert flad har den ikke nogen IP-certificering.
Bag det fast monterede frontstof finder man en 12 cm bas/mellemtoneenhed og hele tre 20 mm domediskanter, der er vinklet indbyrdes for at give et bredere lydbillede. Men kun i mono ved at mærke. Onyx Studio 9 er en ren monohøjttaler. Der er 50 watt forstærkereffekt indbygget. Om der er en eller flere forstærkere, er ikke oplyst.
Auracast
Harman Kardon Onyx Studio 9 understøtter Auracast, der gør det muligt at sende det samme signal til mange enheder samtidig. Og det kan naturligvis bruges til at holde en fest. Vi har gennem årene set andre teknologier til at binde højttalere sammen (for eksempel Ultimate Ears Partyup), men de har alle krævet, at højttalerne var af samme mærke og serie. Auracast er indbygget i de nyeste udgaver af Bluetooth. Det lover godt for fremtiden.
Harman Kardon Onyx Studio 9 kan styres med Harman One mobil-app’en, men den er ikke strengt nødvendig, da der er tale om en ren Bluetooth-højttaler uden indbyggede netværksfunktioner. App’en giver dog adgang til equalizerindstillinger, mærket Signature Sound, Vocal, Energetic og Chill, samt en Custom-indstilling, hvor man selv kan justere lyden i seks frekvensbånd.

Lydkvaliteten
Som udgangspunkt blev profilen Signature Sound, der også er standard, valgt, og højttaleren blev placeret i en vindueskarm omkring en meter fra arbejdsbordet. Harman Kardon Onyx Studio 9 har tilsyneladende en form for rumtilpasning indbygget. I hvert fald forklares det i dokumentationen, at højttaleren indstiller sig automatisk efter omgivelserne, hver gang den tændes. Af samme grund blev højttaleren slukket og tændt igen, hver gang jeg flyttede den til en ny placering.
Det, man først bemærker, er bassen. Af rimelige grunde har en 12 cm basenhed i et lille kabinet ikke nogen egentlig dybbasgengivelse. Harman Kardon oplyser selv, at Onyx Studio 9 har en nedre grænse på 60 Hz (-6 dB). Mellembas er der til gengæld rigeligt af. Bas er fint nok, og nogle elsker den over alt andet, men i den dybe vindueskarm overdøvede den rungende bas alt andet.
Placeringen i vindueskarmen måtte hurtigt opgives, og højttaleren blev i stedet flyttet til et sofabord midt i rummet. Det hjælp lidt på den overdrevne bas, men lyden kom aldrig helt i balance, og bassen havde stadig en noget hul klang, selv om højttaleren blev slukket og tændt for at give den mulighed for at tilpasse sig til den nye placering.
De øvrige EQ-indstillinger, Vocal, Energetic og Chill, blev selvfølgelig også forsøgt, men ingen af dem gav et sammenhængende lydbillede.
Harman Kardon Onyx Studio 9 kan godt levere lidt musikalsk baggrundstapet til madlavning og lektielæsning. Men begynder man at lytte til musikken, opdager man, at toneområderne ikke hænger sammen. Under den rungende mellembas er der faktisk noget rigtig bas gemt. Og de tre diskantenheder har en helt i orden opløsning og en fin spredning. Men bas og diskant kan ikke rigtig nå sammen, og toppen er alt for dæmpet.
Det lykkedes faktisk ved equalizerens hjælp at opnå en nogenlunde brugbar frekvensgang, hvor stemmer ikke længere lød uldne og indelukkede. Og ved at dæmpe de værste pukler i basområdet kom også en brugbar bas frem. Men det ville have været nemmere, hvis højttaleren i sig selv lød nogenlunde lineært ud af æsken. Hvorefter brugeren kunne bruge EQ’en til at farve lyden efter egen smag. Ikke omvendt.

Konkurrenter
At finde en bærbar Bluetooth-bordhøjttaler under 3.000 kroner er ikke en svær opgave, så Harman Kardon Onyx Studio 9 møder hård konkurrence. Audio Pro A15 er næsten lige så diskret elegant, men har både langt mere harmonisk lyd – og dertil indbygget musikstreaming og multirumsfunktioner. DALI Katch G2 har ikke samme styrke i bassen, men udmærker sig ved en virkelig ren og neutral lyd. Og vil du gerne have musikken med i poolen, har UE Epicboom en bedre lyd og er fuldkommen vandtæt.
Konklusion
Harman-koncernen, som Harman Kardon er del af, laver mange fremragende højttalere i alle prisklasser. Onyx Studio 9 er desværre ikke en af dem. Designmæssigt kan man ikke sætte en finger på den. Man får en finish, der næsten kunne være kommet fra B&O i Struer – til en langt mere tilgængelig pris. Men lyden er desværre skummel og mumlende. Man kan redde det værste med Harman One-app’en. Men sammenlignet med, hvad man også kan få for de samme penge, har jeg svært ved at finde på en grund til, at valget skulle falde på Onyx Studio 9.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer