TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Jern 14 DS

Neutralt tungmetal

Usædvanlige materialer giver spændende resultater hos ny dansk højttalerproducent.

Af / 17/03/2017 - 09:50
Jern 14 DS

Lyd & Billede mener

  • Meget forvrængningsfri og afslørende lyd.
  • Kræver en subwoofer for at gengive bas.

Højttalere findes i en mangfoldighed af forskellige former og størrelser. Men fælles for så godt som alle er, at kabinettet er lavet af træ. Nogle går dog nye veje og fremstiller kabinetter i plast, aluminium eller endda stål. Og så er der dem, der tager en århundredgammel teknik i brug for at skabe noget helt anderledes. Som virksomheden Skalform i Aars i Nordjylland.

Jern 14 er det ekstremt præcise navn på virksomhedens første højttaler. Navnet er valgt, fordi højttaleren er lavet af støbejern, og vægten er netop 14 kilo.

At fremstille et højttalerkabinet af jern vil for de fleste være stort set umuligt. For mens enhver kan tømre et kabinet sammen af MDF-plade, skal man have et støberi for at arbejde i jern. Er man derimod allerede ejer af et jernstøberi, stiller sagen sig anderledes …

Jern 14 er resultatet af et samarbejde mellem jernstøberiet Skalform og diplomingeniør Ole Lund Christensen. Den laves foreløbig i tre varianter, men med samme kabinet. En subwoofer med integreret stander for satellithøjttaleren er under udvikling.

Jern 14 DS er udstyret med en 5 1/4 tommers bas og en trekvarttommes dome-diskant, begge fra Scan-Speak. Delefilteret er blødt, 6 dB/oktav, og de få filterkomponenter er fra tyske Mundorf. Det plejer at borge for kvaliteten.

Annonce

Kabinettet er støbt i ét stykke i en form af sammenpresset sand. Der er altså ingen samlinger, og støbemetoden gør det muligt at arbejde i en jernlegering, der kaldes gråjern, som også bruges i industrimaskiner. Gråjern har en høj brudstyrke og sejhed, der skulle gøre materialet velegnet til højttalere. Det er også tungt, hvilket ligeledes er en fordel.

Altså bortset fra når man som hårdt prøvet tester skal bakse tingene på plads. Testsættet blev nemlig leveret på solide standere i samme materiale. Den REL-subwoofer, som blev brugt i testen, var også blevet monteret på en massiv – og tung – “fod” i støbejern.

Startudgiften til at lave en støbt højttaler er høj. Til gengæld er der frit slag med hensyn til formgivningen. Prisen på at udvikle støbeformen er den samme, hvad enten man vælger en firkantet kasse eller kaster sig ud i runde former og finurlige finesser. Det samme gælder stort set materialeprisen. Og der er ikke noget spild i produktionen. Det gælder også kabinetterne til de eksisterende højttalere, som engang i fremtiden vil kunne smeltes om til nye jernprodukter. Holdbarheden på kabinettet opgives til 200 år!

Med frihed i formgivningen er kabinettet alene bestemt af akustiske hensyn. Her har man valgt en form, der består af to sammensmeltede kugler – en stor til bassen og en mindre til diskanten. Eller en “Barbapapa”, om man vil. Kabinettet har en blød, men lidt ru overflade, der føles behagelig at røre ved, og fås i grå, sort og hvid.

Z7P0278 copy 9538
Jern 14 fås i sort, metalgrå og hvid. Man kan købe fødder i forskellige højder og materialer. Foto: Jern

 

Kugleformen er ideel til at undgå diffraktioner og opnå en jævn frekvensgang. Det har man sådan set vidst siden 1957, hvor Harry Olson undersøgte frekvensgangen på mange forskellige kabinetformer – og kugleformen viste sig at være bedst. Det har bare været for svært og dyrt at lave kugleformede kabinetter hidtil,” siger direktør Ole Lund Christensen fra Jern.

Selv om Jern 14 er kompakte, vejer de godt til. Medregnet stativer kommer vægten op over 30 kg. Egentlig havde jeg troet, at et støbejernskabinet ville have ringet som en kirkeklokke, men det kommer an på legeringen, og Jern 14 er aldeles resonansdøde. Der sker absolut intet ved at banke på dem med knoerne. Den eneste lyd kommer fra knoglens møde med jernet.

Højttalerne har en jævn frekvensgang (inden for 3 dB) fra 20 kHz ned til 120 Hz. Men så slutter festen. Det kompakte 3,7 liters kabinet sætter en brat og naturlig grænse for basgengivelsen, og der er ikke lavet en pukkel lige over grænsefrekvensen for at give indtryk af bas. Et trick, som man finder på mange andre kompakthøjttalere, f.eks. den klassiske BBC-monitor LS3/5A.

En subwoofer er derfor stort set uundværlig. En REL T/5i (ca. 5.000 kroner) blev udlånt sammen med højttalersættet, og Jern har udviklet en jernstøttefod, som REL kan skrues fast på, så den står helt stabilt. Lytteindtrykkene i testen er baseret på det samlede 2.1-sæt, mens prisen gælder højttalerne alene. Stativer er også ekstraudstyr, men der medfølger en gummiring til at sætte højtaleren oven på, når den sættes på en reol.

Lyden af Jern 14

Forud for testen blev jeg foreslået at teste Jern 14 sammen med en triodebaseret rørforstærker – eller i det mindste en klasse A-forstærker. Fordi de kunne være for hårde i klangen sammen med klasse D-forstærkere.

Som udgangspunkt bør en velkonstrueret højttaler kunne kombineres med et bredt udvalg af forstærkere. Hvis en højttaler lyder dårligt med alt andet end en ganske bestemt type forstærker, er der sandsynligvis noget galt med konstruktionen.

Heldigvis er der ikke noget galt med Jern 14. Vi har tværtimod at gøre med en højttaler, der gør langt det meste rigtig godt, og hvis svagheder efter denne testers mening er lette at leve med.

Fra højttalernes nedre grænse og opefter får man en lyd, der først og fremmest kan beskrives som nøgen. Stemmer står klart og uden den ekstra “krop,” som egenlyden fra kabinettet kan tilføje. Højttalerne er også ret usynlige i lydbilledet i den forstand, at lyden i lige så høj grad opfattes, som om den kom fra rummet omkring og bagved højttalerne som fra de to jernskulpturer i lytterummet.

Det er egenskaber, der kendetegner højttalere i den bedre (dyrere) ende af skalaen. Men friheden for resonanser og farvning er i meget fornem klasse. Ikke mindst i betragtning af, at et sæt Jern 14 koster under 15.000 kroner – standere og subwoofer dog ikke medregnet.

Så kommer vi til den komplicerede del. Under 100-120 Hz er basgengivelsen overladt til subwooferen, og selv med støbejernssko på er den lille REL T/5i ikke lige så fri for farvning og kasselyd som Jern. Der er ikke noget galt, men bassen er tilbage i kassen. Da vi besøgte jernstøberiet, så vi dog tegninger af en subwoofer med 10 tommers bas og kugleformet kabinet i støbejern. Den vil sandsynligvis være en bedre partner. Derudover er der jo frit valg med hensyn til subwoofere, og den er under alle omstændigheder ikke med i prisen.

For at afprøve påstanden om, at klasse A-forstærkere er det naturlige match for Jern 14, fremskaffede vi en håndbygget “Zen variation 2”-forstærker, designet af audiolegenden Nelson Pass. Den lille forstærker leverer – under stor varmeproduktion – lidt under 20 watt effekt, men gør det med en blødhed og renhed som få. At lytte til “I’m Confessin’” fra Jazz at the Pawnshop på Jern 14 er som at spise en lækker creme brulée. Sødt, men desværre kun i små portioner lydtryksmæssigt. Også selv om jernhøjttalerne hører til blandt de lettere drevne.

Sat sammen med en klasse D-forstærker i samme prisklasse som højttalerne, NAD C388, er indtrykket et andet. Ikke dårligt, men langt mindre tilgivende. Hvis Nelson Pass og Jern er som creme brulée, er kombinationen Jern og NAD som Gin & Tonic uden tonic: tørt, og blottet for sødme. NAD’en er næsten lige så tør i klangen som højttalerne. Og kombinationen er knastør, men også stor, åben og fri. Har du trang til at analysere og finde alle smutterne i dine yndlingsoptagelser, er det et godt sted at starte.

Z7P0209 copy 9556
Standeren er – selvfølgelig – lavet i støbejern. Foto: Jern

Konklusion

Jern 14 er interessant og vellykket højttaler, hvor man har valgt nogle få, velovervejede kompromiser for at komme i mål med en på alle andre punkter kompromisløs konstruktion. Resultatet er blevet en højttaler, som kan tilfredsstille både kritiske lyttere og designelskere. I hvert fald nogle af dem.

Manglen på bas betyder, at man enten skal have en subwoofer eller et meget lille lokale. Og Jern 14 er alt andet end diskrete. Men kan du sige ja til begge dele, får du til gengæld en særdeles vellydende højttaler til en rigtig rimelig pris.

DSC7152 9569
Det går bogstavelig talt hedt til, når der produceres kabinetter. Til gengæld er holdbarheden 200 år! Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
Karakter
Jern 14 DS
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet