TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: KEF R3 Meta

Måske det bedste køb du kan gøre

De både ser ud og lyder som meget dyrere højttalere.

Af / 03/07/2024 - 12:05
KEF R3 Meta

Lyd & Billede mener

  • Klassens bedste basgengivelse og stereoperspektiv. Stor dynamisk kontrast i et åbent og dybt lydbillede. Overbevisende indtryk af kvalitet. Meget værdi for pengene.
  • Kræver bevidst matchning med forstærker. Dyre højttalerstandere.

Disse højttalere har gjort det meget nemmere at beslutte sig for nye standerhøjttalere. Faktisk er det svært at finde grunde til ikke at vælge KEF R3 Meta.

Den 42 cm høje standerhøjttaler har måske stået lidt i skyggen af den fantastiske KEF LS50 Meta, som er en af vores absolutte favorithøjttalere. Uanset prisklasse. Nu har vi fået en ny favorit.

For den kompakte R3 Meta er en lille juvel i deres lange række af højttalere, og disse er de mindste i R Meta-serien, som ellers består af gulvstående modeller og to centerhøjttalere.

De ser godt ud, især i testeksemplarets version i valnøddefinér, men de fås også i hvid eller sort højglanslak. Men også i en specialudgave i en dyb indigoblå mat lak, hvor basenheden også er farvet blå. Og det er den største forskel mellem R3 Meta og LS50 Meta: En ekstra basenhed.

KEF R3 Meta stands
(Foto: KEF)

Højttalerne bruger den samme koaksiale Uni-Q-enhed, men i R3 Meta deles bassen ved 420 Hz til en 16,5 cm basenhed. Det kan mærkes. Højttalerne går dybere end LS50 Meta og har langt mere vægt i bassen. De præsenterer også musikken i større skala, med mere dybde, uden at maskere Uni-Q-enhedens styrke. R3 Meta har det samme præcise stereoperspektiv og det samme skarpt fokuserede lydbillede.

Annonce
Læs også Sensationelt god lyd Der findes mange gode små højttalere, men ingen som disse.

Så R3 Meta er noget så sjældent som en trevejs standerhøjttaler, og den eneste af sin slags i KEF’s katalog.

Den koaksiale Uni-Q-enhed i højttalerne er den seneste generation af KEF’s smarte MAT-teknologi – Metamaterial Absorption Technology, som alle Meta-udgaver af KEF’s højttalere er udstyret med.

KEF R3 Metafront
(Foto: KEF)

Unik 

Den seneste version af Uni-Q-enheden har et nyt membranophæng og et nyt svingspolesystem. Med bedre dæmpning af resonanser i åbningen mellem diskantmembranen på 2,5 cm i midten og aluminiumsmembranen på 12,5 cm.

KEF R3 Meta Uni q 22
Uni-Q-enheden. (Foto: KEF)

Meta, eller MAT, er en rund skive, der er placeret bag Uni-Q-enhden (se billede). Den har et fræset labyrint-mønster, som er formet til at absorbere forskellige frekvenser på enhedens bagside. Som KEF beskrev det for os, er det som et akustisk sort hul, hvor op til 99 procent af de uønskede resonanser fjernes i området mellem 620 Hz og 40 kHz.

Og det virker faktisk. Vi har testet flere af KEF’s højttalermodeller med MAT, og der er ingen tvivl om, at Meta-højttalerne lyder hørbart bedre end højttalerne uden MAT.

KEF R3 Meta Uni q
MAT er den runde skive, der er placeret bag Uni-Q-enhedens magnet. (Foto: KEF)

Gulvstandere

Der findes skræddersyede gulvstandere til R3 Meta, S3 Floor Stand. De er 54 cm høje og monteres med i alt 12 skruer pr. stander. Der er også huller til fire skruer under toppladen, som bruges til at fastgøre højttalerne til standeren.

Gulvstanderne samles på få minutter ved hjælp af de medfølgende unbrakoskruer, og der medfølger spikes og parketbeskyttere. Søjlen har to rum, der kan fyldes med dæmpningsmateriale, og en åbning under og bagved til kabelføring.

De fås også i matchende farver, hvid, skifergrå eller indigoblå.

KEF R3 Meta par
Indigoblå – også standerne. (Foto: KEF)

Mini Meta med mega lyd

Den lille R3 Meta har samme klarhed, åbenhed og fokus som den gulvstående R7 Meta i vores test i 2023. Den største forskel er, at den mindste højttaler ikke spiller helt så højt eller helt så dybt. Det er klart.

Men alt andet er på plads.

Her præsenteres du for et stort lydbillede med en varm, naturlig klang og en betydelig mængde fylde. Klaverlyden på SACD-udgaven af Jan Gunnar Hoffs album Home er fyldig med mærkbar vægt selv i de laveste oktaver. Steinway-klaverets finere klanglige nuancer er en tydelig del af lyden, og på albumnumre som Free Flow og Magma er det nemt at høre temposkift og dynamikken i spillet.

KEF R3 Meta hvit
(Foto: KEF)

Når jeg skifter fra Hoffs soloalbum til Keith Jarretts trio live, får jeg kontrabas og slagtøj på samme tid. På titelnummeret The Cure er der nogle solopartier, og lyden af slagtøjet er særlig interessant. Det er her, baselenheden virkelig viser sig i lyden. Slagtøjet – og kontrabassen – gengives med en tyngde og dybde, som den lille LS50 Meta ikke er i nærheden af. Med en lydstyrke, der ville være koncertlydstyrke, hvis jeg sad tættere på scenen, er det næsten chokerende at høre, hvor let og ubesværet KEF-højttalerne leverer dynamikken i musikken.

Læs også Alsidighedens mester Dynaudio vækker musikken til live og placerer artisten midt i stuen med et gigantisk rum omkring sig.

Kantslagene på lilletrommen slår ind i væggene, men det lyder aldrig skarpt eller spidst. Selvfølgelig går højttalerne ikke så dybt som et par R7 eller R11 Meta, men de har mere vægt i den dybe bas end Dynaudio Evoke 20 og Sonus faber Sonetto II.

Det kan også mærkes på Sades Babyfather, hvor dybden i bassen overgår alle andre standerhøjttalere, jeg har hørt i samme prisklasse. På titelnummeret Soldier of Love kunne jeg også spille højere, end godt er, uden at højttalerne gik i kompression, eller lyden blev ubehagelig eller skarp.

Læs også Sonus faber Sonetto II De snehvide Sonetto-højttalere spiller godt på det meste og tager sig godt ud.

Du vil opleve mere luftige klange fra bånddiskanten i et par Audiovector R1 Arreté til tre gange prisen, men du vil aldrig få den samme rækkevidde i bassen som i et par R3 Meta. Strygerlyden fra allegro-satsen i Rossinis Sonate i A-dur lyder mere fokuseret i et par R1 Arreté, som de bør i betragtning af teknologien og prisen. Men selv i R1 Arreté vil du ikke opleve den samme klangbund fra strygerne som i R3 Meta.

KEF R3 Meta bak
Bi-wiring på bagsiden. (Foto: KEF)

Det siger noget om, hvor gode KEF-højttalerne er til prisen. En frekvenstest viste, at de leverede effektiv bas ned til 40 Hz i mit rum, og 31,5 Hz var fuldt hørbar, men der er ikke meget energi og dynamik tilbage så lavt. Alligevel er det en bemærkelsesværdig god præstation.

Et par gode råd om forstærkeren. KEF-højttalerne spiller godt sammen med en Marantz Model M1 (se separat test), men lav følsomhed og lav impedans reducerer højttalernes effektivitet. For at få mest muligt ud af et par R3 Meta er en Yamaha A-S701 et godt sted at starte, men du får mere kontrol og bedre lyd med en Hegel H95 eller en Marantz Model 40n.

Læs også Streaming-forstærker fra øverste hylde Det eneste, man behøver, er denne forstærker og et par fede højtalere, så har man et fabelagtigt anlæg.

Hvis dit budget tillader det, er der ikke noget galt i at vælge en dyrere forstærker til dine højttalere. Rotel RAS-5000 streamingforstærker, Yamaha R-N2000A eller en Hegel H190V vil have mere end nok kraft til et par R3 Meta’er og forbedre lydkvaliteten yderligere.

KEF R3 Meta griller
Frontgitter er inkluderet. (Foto: KEF)

Konklusion

Det er tilsyneladende ligegyldigt, hvad du spiller på KEF-højttalerne, de leverer fremragende lyd uanset hvad. De har vægten og dynamikken til at gengive Lizzo eller Kvelertak med samme energi, samtidig med at de er raffinerede og lydmæssigt rige nok til at fremhæve nuancerne i strygere og bunden af et klaver. Vokaler gengives med en naturlig varme, uden betoning, og de leverer det mest overbevisende stereoperspektiv af alle de højttalere, vi har testet i denne klasse. Den detaljerede træfinér og de robuste standere giver et indtryk af kvalitet, som kun Sonus faber kan matche i denne prisklasse. Det er faktisk et kompliment. Men KEF R3 Meta spiller musik med mere kraft, vægt, dybde og åbenhed.

Karakter
KEF R3 Meta
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “KEF R3 Meta”

  1. I sidste uge var det Dali Rubikore 2 der havde det bedste lydbillede og var den bedste standerhøjtaler i prisklassen, i denne uge er det så Kef R3.
    Hvordan er de side by side?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet