En helt ny generation af højttalere fra Linn så for nylig dagens lys. I sig selv er det ikke noget bemærkelsesværdigt. Der dukker hele tiden nye højttalere op i alle retninger. De fleste af dem er ret forgængelige, men nogle af dem sætter blivende spor.
Som Linn 119 gjorde i slutningen af 2024. En kompakt tovejshøjttaler i samme form som de fleste små tovejshøjttalere. Men netop denne formåede at fastholde opmærksomheden længere end de fleste små højttalere, jeg har testet.
Med fare for at lyde blasert, så er det en god ting. Der er trods alt en hel del højttalere, der besøger testbænken i løbet af et år.
De små 119-modeller leverede et meget større lydbillede, end man kunne forvente, og de har en moden basgengivelse, når man tager deres størrelse i betragtning. Derudover spiller de med en naturlig varme, og lyden er fyldig samtidig med, at den giver god indsigt i musikken. Hvad de selvfølgelig ikke har, er dyb bas af nogen art, og deres størrelse begrænser det lydtryk, du kan opnå.
Men de kan opgraderes til aktiv drift, hvilket har en positiv effekt på lyden. Jeg kunne ikke teste præcis det på 119’eren, men på den gulvstående 150’er kunne jeg konvertere højttalerne til aktiv drift efter et par uger.
Linn 150
De to højttalermodeller blev begge lanceret i slutningen af 2024 og repræsenterer som nævnt en ny generation af Linn-højttalere. Den gulvstående 150 deler to af sine enheder med den kompakte 119, men det en meter høje kabinet rummer også en 19 cm stor basenhed.
Øverst på fronten finder man den samme pæreformede skive som på 119’eren. Med en 13 cm mellemtone og en 19 mm diskant fra norske SEAS. Bassen på 19 cm er en større version af mellemtonen. Med samme type Nextel-belagte papirfibermembran sidder basenheden i et kammer, der åbner sig i en basrefleksport i bunden af kabinettet, der har en bundplade, som er monteret med et par cm afstand til basporten.
På bagsiden af det 32 cm dybe kabinet har højttalerne tre kabelterminaler med skinner imellem. Hvis du fjerner skinnerne, kan du lave bi-wire, tri-wire, bi-amp eller tri-amp, alt efter hvad du foretrækker. Linn har allerede planlagt det sidste med aktiv drift på alle tre enheder.
Aktiv drift
Den aktive drift sker ikke i form af et forstærkermodul, der skal monteres indvendigt eller udvendigt, men Linns Selekt-system er omdrejningspunktet for enten en passiv eller aktiv løsning. Du kan f.eks. starte med et par passive 150’ere, som vist her, og senere opgradere til aktiv drift med en Selekt DSM. Dette er en integreret forstærker med fleksible udvidelsesmuligheder. Hvis du installerer tre forstærkermoduler i stedet for kun ét, kan du drive alle tre enheder med deres egne forstærkere.
Installationen foretages af en Linn-forhandler. Man skruer basenheden af for at flytte kablerne på delefilteret fra passiv til aktiv drift, og derefter tilslutter man et kabel med tre par ledninger, og så har man aktiv drift af højttalerne med aktiv deling til hver enhed.
Det giver endnu bedre lyd fra højttalerne, men det vender jeg tilbage til om lidt.
Konkurrenter
Der er ikke mange højttalere i samme klasse som 150’erne, der kan konverteres fra passiv til aktiv drift. Men hvis vi ser på udvalget af passive gulvhøjttalere i samme klasse som 150’eren, er udvalget større. Den nye Dali Rubikore 8 er et alternativ, men selv om prisen er den samme, er de betydeligt større og kræver mere plads. Det samme gælder for KEF R11 Meta – som også sparer dig for et par tusinde kroner – og den smukke Sonus faber Sonetto V G2.
Alle disse er fremragende gulvhøjttalere, men kun Linn 150 kan opgraderes med aktiv drift, hvis du ønsker det.
Om det er en fordel eller en ulempe, afhænger af, hvilke krav du prioriterer, når du vælger højttalere.
Lyden i rummet
Linn 150 er uden tvivl den af disse højttalere, der er nemmest at finde gulvplads til. I mit testrum var 85 cm til bagvæggen næsten optimalt, men de kan også placeres tættere på bagvæggen. Det er ikke så let at opnå med et par R11 Meta eller Rubikore 8, som begge har store basporte på bagsiden.
Med højttalerne på plads og vinklet moderat indad tilsluttede jeg højttalerne til den eminente Denon PMA-3000NE. En af vores seneste favoritter blandt integrerede forstærkere i sin klasse. Senere tilsluttede jeg en af vores referenceforstærkere i prisklassen omkring 50.000 kroner, Yamaha A-S3200, og mod slutningen af højttalertesten også en Linn Selekt DSM. Men det er i en separat test, så bliv bare hængende.
Højttalerne går en halv oktav dybere i bassen end den lille 119. Linn selv siger 38 Hz, og den relativt lave følsomhed på 86 dB, impedansen på 4 Ohm, betyder, at højttalerne ikke er blandt de lettest drevne derude.
Selv om de på ingen måde kan sammenlignes med et par letdrevne Klipsch Forte IV (99 dB og 8 Ohm), føles de ikke specielt tungtdrevne.
Det var ikke noget problem at få et seriøst lydtryk i et 35 kvadratmeter stort sort rum, og Denon PMA-3000NE på 80 W havde fuld kontrol over højttalerne hele vejen fra afdæmpet triojazz til live messingfunk.
Klipsch-højttalerne spiller naturligvis højere med endnu mere vægt i bassen, og et par KEF R11 Meta er endnu bedre fokuseret. Men, og det er et men af stor betydning: 150’erne spiller større, end de faktisk er – og lige så vigtigt er det, at de har mere end nok vægt i bassen til at få Sades Turn My Back On You til at lyde lige så voldsom, som den oprindeligt var tænkt.
Større lydbillede og bedre dynamik
Selv om det er uretfærdigt at sammenligne dem med et par 119’ere, er det alligevel naturligt. For de deler den samme teknologi, minus basenheden og kabinetstørrelsen. Og det er vigtigt at understrege, at et par 150’ere ikke lyder som et par 119’ere, bare med mere bas.
Den ekstra halve oktav i bassen har en hørbar indvirkning på skala, dybde og klangfarve.
Der er mere resonans i vokaler og instrumenter, og det er ikke kun bassen på Sades Turn My Back On You, som lyder hårdere og mere dynamisk. Kontrabas, percussion, klaver og piano får alle mere vægt bag tonerne. På albummet Polarity med Jan Gunnar Hoff-ensemblet kan man f.eks. høre langt mere af tonestrukturen i bassporet, og Steinway-klaveret går dybere med mere lyd fra de dybeste toner.
Selvfølgelig kan du spille højere, end du kan med et par 119’ere, men ved lav til moderat lydstyrke vil du hurtigt opdage, at et par 150’ere også fylder rummet langt bedre. Hvis du skruer fem trin op på volumenkontrollen, vokser lydbilledet, og det er nemmere at følge rytmen i sange som Ezra Collectives God Gave Me Feet For Dancing.
Okay, indspilningen af Boom Boom med John Lee Hooker er ikke den bedste, men her svinger det helt vildt. Og det er jo det, der er pointen. At højttalerne formår at formidle energien. Med Rumers og Redtenbachers Funkestra på Saving Grace får man lydbilledet langt ud i rummet. Man sidder lige foran scenen eller i midten af studiet, alt efter hvad der er tilfældet. Men pointen er, at højttalerne leverer en eksemplarisk genskabt version af det, der blev optaget dengang.
Den udpræget rytmiske Prince Eugene med James Brandon Lewis har et saxofonspor foran et komplekst lydbillede. Med percussion som den dominerende rytmiske faktor. Lige her kunne jeg godt have tænkt mig lidt mere tyngde i bassen, en ekstra basenhed kunne have opfyldt ønsket, og som på 119 før dem savner jeg lidt luft i toppen af diskanten. Men Linn-højttalerne mangler ikke meget andet. Den dynamiske kontrast er fremragende, og højttalerne lyder altid fokuserede og åbne.
Konklusion
Linn 150 er mere end et par gulvstående Linn 119’ere med en ekstra basenhed. De står solidt på deres egen sokkel og bygger videre på de fine kvaliteter fra den lille 119’er. Du får den samme evne til at lukke musikken ud, og lyden er relativt neutral hele vejen igennem, men et par 150’ere leverer musikken med en helt anden vægt, skala og dynamik. Ligesom 119’eren er de velafbalancerede, og der er mere end nok gennemsigtighed her til at give dig et godt indblik i musikken på optagelsen. Vi kan sige det samme om andre højttalere i samme klasse, men med et par 150’ere har du mulighed for at opgradere til fuld aktiv drift og få endnu bedre lyd, end du får med et par passive 150’ere. Det er noget at tænke over.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer