TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
PÅSKE-TILBUD 6 uger for 6 kroner

TEST: PMC Active twenty5.21i

Aktiverer musikglæden

Det er næsten naturstridigt, hvor meget energi der kan komme ud af noget så småt.

Af / 17/04/2025 - 11:03
PMC Active twenty5.21i

Lyd & Billede mener

  • Legende dynamik og et stramt, fokuseret og præcist lydbillede. Leverer mere bas, end du tror.
  • Begrænset, hvor stort et rum de fungerer i. Ingen streaming. Relativt høj pris.

Man kan ikke se det på dem, men de små højttalere fra PMC i Storbritannien er faktisk aktive. Med andre ord har de forstærkeren indbygget i højttaleren. Det er en praktisk og enkel løsning for dem, der ønsker, at deres system skal fylde lidt uden at skulle gå for meget på kompromis med lyden.

Højttalere, der kun er aktive, som Active twenty5.21i, er ikke særlig almindelige. De fleste aktive højttalere har normalt indbygget streaming. Enten i form af Bluetooth og/eller Wi-Fi og kræver ikke andet end en mobiltelefon, der kan streame musikken til højttalerne.

Sådan er det ikke med PMC’s Active twenty5.21i. Den er bygget på PMC’s lange erfaring med aktive studiemonitorer, et miljø, hvor aktive højttalere er langt mere almindelige end passive. I modsætning til hjemmet, hvor det er omvendt.

Så PMC har ikke kun stor erfaring med aktive studiemonitorer, de har også bygget løse moduler til nogle af de passive højttalere til hi-fi-brug. Nu er turen kommet til twenty5 i-serien, som fås i en aktiv version.

Her vil jeg skynde mig at tilføje, at hele i-seriens passive højttalere kan opgraderes med PMC’s aktive moduler. En passiv version af twenty5 i-serien kommer i et par, klar til at blive koblet til ved panelet hvor delefilteret sidder.

Annonce
Læs også TEST: PMC Twenty5 24i Slanke højttalere med velvoksen bas er ikke lette at finde. Medmindre de hedder PMC.

Undtagelsen er twenty5 26i – og centerhøjttaleren Ci – som i øjeblikket ikke kan leveres i en aktiv version eller opgraderes med et forstærkermodul. Det skyldes ganske enkelt, at det er en trevejshøjttaler, mens de andre udgaver i Twenty i-serien, fra den mindste 21i, som vi tester her, til den større 24i, alle er tovejshøjttalere.

De har en anden ting til fælles. De er alle bygget op omkring PMC’s Advanced Transmission Line-princip. Hvilket er en bedre og mere kompleks løsning på ideen bag basrefleks-princippet.

Som de fleste producenter bruger til at give højttalere lidt ekstra rækkevidde i bassen.

ATL

PMC Active twenty5.21i ATL
Active twenty5.21i med ATL-Advanced Transmission Line. (Foto: PMC)

Dette er ikke en traditionel basrefleks, men en transmissionslinje. Det gælder naturligvis både de aktive og passive modeller i serien, og for den mindste 21i er transmissionslinjen – dvs. den kanal, som bassen ledes igennem inde i højttaleren – hele 172 cm lang.

Højttalere med transmissionslinje har traditionelt stået over for en lille udfordring. Den lange kanal, som de lave frekvenser ledes igennem, kan i nogle tilfælde føre til en fysisk modstand mod den luft, der forlader højttalerne.

PMC Active twenty5.21i 3
Transmissionslinjen ender i denne Laminair-port. (Foto: Lasse Svendsen)

En form for kompression kan opbygges og gøre bassen lidt langsommere, lidt mere ulden, men helt sikkert dybere, end man ville opnå med en traditionel basrefleksåbning. I PMC’s design er det lykkedes at holde følsomheden høj nok selv i bassen, så de dybe toner er langt mere i harmoni med resten af toneregistret.

Det gælder for alle de PMC-højttalere, vi har testet, og dem er der en del af. Det gælder også for den aktive og lille 21i, som af naturlige årsager har brug for mere rækkevidde i bassen.

Aktivt forstærkermodul

Det aktive klasse D-modul, som er monteret i alle aktive versioner i serien, er tilpasset 21i. Forstærkermodulet leverer 2 × 100 W, og et multistik placeret i en sokkel på indersiden af modulet, mærket 21i og deler aktivt mellem enhederne ved 1.650 Hz.

Som nævnt kommer højttaleren ikke med nogen form for trådløs forbindelse. De eneste tilslutninger, der findes på bagsiden, er en balanceret og en ubalanceret indgang. Bortset fra strømkablet, som sættes i basen, hvor afbryderen også er placeret. Det er muligt at justere følsomheden på indgangene i to trin, og det er det.

<
>

Ligesom de andre modeller i serien fås 21i i en mørk valnøddefiner, en lysere egefiner eller en silkeagtig sort lak. Alle leveres med gitre, der fastgøres magnetisk, og PMC laver højttalerstativer til de kompakte versioner, mens de gulvstående leveres med polerede fødder, der monteres på undersiden af højttalerne.

Enheder

Højttaleren har de samme enheder som en passiv 21i. Diskanten håndteres af en 19 mm Sonomax fra SEAS i Norge. Den har en 34 mm Outer Meadow, der fungerer som en slags passiv membran og hjælper med effektiviteten. Over Laminair-porten sidder en 14 cm mellemtoneenhed. Enheden bruger en kompositmembran med glasfibre vævet ind, hvilket kombinerer lav masse med en membran, der er stiv nok til at modstå det tryk, der kan opstå i transmissionslinjehøjttalere.

PMC Active twenty5.21i 2
14 cm fibermembran. (Foto: Lasse Svendsen)

Man taler ikke om følsomhed, modstand og lignende, når det drejer sig om aktive højttalere, men selvfølgelig betyder højttalernes kompakte dimensioner ikke, at de kan spille meget højt, især ikke i et stort rum. De er relativt dybe i bassen og har ifølge PMC en god frekvensrespons ned til 46 Hz.

Seas-diskanten, som vi kender fra tidligere tests, skulle kunne klare 25 kHz, men som altid er de tekniske specifikationer ikke så interessante som lytteindtrykket af højttaleren.

Det kommer her her.

PMC Active twenty5.21i 4
19 mm Sonomax fra SEAS. (Foto: Lasse Svendsen)

Skarp dynamik og upåklagelig præcision

De små PMC-højttalere kan nemt tilsluttes en streamer som Wiim Ultra. Resultatet er en superkompakt og alsidig løsning, der omfatter streaming og mulighed for at tilslutte andre lydkilder via kabel. Det er en løsning af den mere budgetvenlige slags. En dyrere streamer med forforstærker er nok at foretrække, hvis man vil have den bedst mulige kvalitet fra de aktive PMC-højttalere.

En streamer med indbygget forforstærker fra for eksempel Hi-Fi Rose eller Auralic kan være det helt rigtige. Til en noget lavere pris kan du kigge på Bluesound Node Icon eller NAD’s fremragende C 658. Den kombinerer Bluesound-streaming i en forforstærker med flere tilslutninger, end en streamer normalt har.

PMC Active twenty5.21i 7
(Foto: PMC)

Hvis du er mere end almindeligt glad for hovedtelefoner og har købt en dyr high-end-model, er det oplagte valg Naims kompakte Uniti Atom HE. Den kombinerer Naims streamingplatform med en god klasse A-hovedtelefonforstærker og har både analoge og digitale tilslutninger. Sæt Uniti Atom HE direkte til højttalerne, og vi kan næsten garantere, at du bliver nødt til at samle hagen op fra parketgulvet bagefter.

De aktive twenty5.21i-højttalere er kendetegnet ved en ekstremt livlig og præcis lydgengivelse. Tænk studiemonitorer med lidt uhæmmet sjov, og du har et par Active twenty5.21i. De spiller højere, end du tror, og de går helt sikkert dybere i bassen, end du tror. Jeg taler selvfølgelig ikke om subwoofer-niveauer, slet ikke, men vi kan ikke komme i tanke om nogen højttalere i denne størrelse, der leverer så overbevisende bas. Den kombinerer både dybde, dynamik og baskontrol.

PMC Active twenty5.21i 5
(Foto: Lasse Svendsen)

Men det er mere end bare basgengivelsen, der overbeviser. Lydbilledet er ret åbent, f.eks. på niveau med et par passive Radiant Acoustics Clarity 6.2 og mere åbent og fintmasket end et par Bowers & Wilkins 705 S3.

Strygerne og klaverlyden i Domenico Scarlattis Sonata K406 i C-dur har ikke den samme varme som et par 705 S3’ere, men fokus er bedre. Kari Bremnes 2015-udgave af Spor, i et hurtigere tempo med et mere kraftfuldt beat, skinner overbevisende her. Slagtøjet vælter ikke boghylderne, men bassen er slagkraftig og præcis, og det er nemt at følge bastonerne fra de små højttaleres 14 cm basenhed og Laminair-port.

Det samme gælder for jazztrioen Chick Corea, John Patitucci og Dave Weckl på Alive fra 1991. Med Chick Corea Acoustic Band, som de hed dengang. Åbningsnummeret, On Green Dolphin Street, er hektisk, jagende og komplekst nok til at tvinge små højttalere i knæ. Ikke disse. De sidder klistret til Patituccis bassolo, og Weckls trommesolo er imponerende præcist gengivet. Ikke kun fordi de små højttalere rent faktisk får slagtøjet til at lyde som et slagtøj, men fordi højttalerne fremhæver nuancerne i Weckls spil med eksemplarisk præcision.

Konklusion

Det er ikke let at finde direkte konkurrenter til de små aktive PMC’er. Faktisk er der en hel del aktive højttalere, som både er i denne prisklasse og små nok til at stå på en bogreol. Argumentet for dette er, at det er praktisk, at alt er indbygget i højttaleren. Så kan du bare tilslutte den lydkilde, du ønsker – så længe den har volumenkontrol – og du har alt, hvad du har brug for i et kompakt og kompetent system. Argumentet mod dette er, at det også er muligt at få god lyd med et par passive højttalere og en god integreret forstærker. Et par passive PMC twenty5.21i eller Dali Rubikore 2 for eksempel, tilsluttet en Hegel H95 eller en Marantz Model 40n, giver dig et fantastisk system til omtrent de samme penge, som ikke fylder meget mere, og som inkluderer streaming. Det er altså valgets kvaler.

Læs også TEST: DALI Rubikore 2 FØRSTE TEST: DALI har givet sin tæt-på-topserie en opgradering med teknologi fra de superdyre Kore. Resultatet overgår de vildeste forventninger.
Karakter
PMC Active twenty5.21i
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sony tager kampen op med Sonos – med delvis succes

Harmonisk kompakthøjttaler

Billige biografhøjttalere med punch

Lynhurtigt energibundt

Ren musikmagi med et heftigt prisskilt

Har kun udseendet med sig

Mesterligt afbalanceret lyd

Norsk dynamit i stuen

Trådløs luksus

Perfekte til skrivebordsanlægget

Audiofilt på mindre plads

Næstmindst – men stor