Dagen startede med et besøg lidt ud over det sædvanlige. En leverandør af strømprodukter var kommet for at demonstrere, hvad renere strøm kan gøre for lyden. Selv om jeg ved, at det hjælper, var jeg skeptisk over for, hvor stor en forskel det kunne gøre. Denne gang viste det sig dog at være meget nemmere at skelne mellem »beskidt« og ren strøm med ørerne. En stor del af æren går til højttalerne. Raidho X2.6 voksede med opgaven og leverede flere og flere detaljer for hvert trin op på strømkomponenterne. Det var næsten komisk, og på topniveauet var gåsehuden til at tage og føle på. Nu er vi i ultra high-end-klassen, og hver eneste detalje i hvert eneste led i kæden tæller. Men jeg havde ingen anelse om, at man kunne fremtrylle et så realistisk og stort lydbillede.
Danske Raidho har aldrig lavet billige højttalere, men de er kendt for at levere varen i form af fantastisk lydkvalitet. Men hvor de største og dyreste kreationer ligger langt uden for ”almindelige menneskers” budget, har jeg mest koncentreret mig om at teste de mere prisvenlige modeller. For dem, der har fulgt mine tests af X1t, X1.6 og X2t, fuldender jeg kvartetten med den nye X2.6 gulvhøjttaler i mellemstørrelse – den hidtil største model i den nye X-serie.
X2.6 er, ligesom X1.6 var det i forhold til X1t, en større version af X2t. Men uden den eksklusive tantalbelægning på bashøjttaleren. Det lyder måske som et skridt ned i kvalitet, men tænk på det som en anden prioritering – et større og dybere lydbillede til en mere overkommelig pris sammenlignet med, hvad en større X2t ville koste.

Unik teknologi
En Raidho-højttaler er aldrig bare en højttaler. Den er resultatet af en kompromisløs stræben efter perfektion, helt ned til de mindste detaljer.
Diskanten i X2.6 er den ikoniske planarmagnetiske bånddiskant, som har gjort Raidho berømt, med en knivtynd 11 mikrometer-folie på kun 20 milligram. Det resulterer i en forbløffende hurtig og velopløst diskant med et “break-up point”, der ligger højt over det hørbare område – helt op til 82 kHz! Alt sammen for at opnå den renest mulige lyd.
Bas og mellemtone gengives af to 6,5 tommer keramiske basenheder. Mens de dyrere modeller har en ekstra belægning af tantalum for ekstra stivhed, har X2.6 “kun” keramik. Men bare rolig – de keramiske membraner er i sig selv ekstremt stive og lette med en break-up-frekvens langt over delefrekvensen (12,5 kHz).
En anden Raidho-signatur er svingspoler af titanium. Titanium er faktisk en dårligere elektrisk leder end kobber og aluminium, hvilket der skal kompenseres for med et større tværsnit af spoletråden. Men fordelen er, at titanium næsten ikke påvirkes af magnetisme, hvilket betyder, at spolen kan bevæge sig frit gennem magnetfeltet. Og resultatet? Bedre dynamik og hastighed.

Elegant konstruktion
Kabinettet på X2.6 er 21 mm MDF med et design, der bliver smallere bagtil – både for at reducere stående bølger inde i kabinettet og for at give højttaleren et elegant og slankt fodaftryk. Højttalerenhederne er monteret på dobbelte frontplader, der er direkte fastgjort til solide aluminiumsplader, som er limet på MDF-fronten.
I stedet for traditionelle spikes har X2.6 smarte fødder med integreret afkobling ved hjælp af keramiske kugler, der ikke er synlige udefra. Det giver en effektiv isolering fra gulvet uden at beskadige det. Basrefleksporten på bagsiden er også usædvanlig – en åbning, der er opdelt i otte celler, som hver især kan tilstoppes med skum for at finjustere basgengivelsen.

Placering og system
Som med andre Raidho-højttalere er placeringen vigtig, men X2.6 er mindre kritisk end tidligere generationer. I vores 30 kvadratmeter store testrum fungerede de optimalt med fronten ca. 1,5 meter fra bagvæggen og ca. 120 cm fra sidevæggene. Og vinklet lidt indad og pegende mod et punkt omkring tre meter bag siddeområdet.
Der blev brugt flere forstærkere i testen: Naim Uniti Nova PE, Hegel H590 og Musical Fidelity Nu-Vista 800.2, som alle er integrerede og fantastiske forstærkere på hver deres måde. Men så har jeg også Hegel P30A-forforstærkeren og to H30A-effektforstærkere til virkelig at skille skidt fra kanel. At de leverer 1.100 watt pr. kanal er ikke så interessant i sig selv, men det er den enorme ro og overskud i lydbilledet!
Hegel Viking CD-afspiller, Hegel D50 DAC og Macbook Pro M4 Max med Roon har også været vigtige brikker i dette spil. Og ikke mindst har et IsoTek V5 Sigma effektfilter vist sig at være uvurderligt, når det gælder om at få mest muligt ud af disse højttalere.
Forskelle på forstærkere
Lydbilledet fra X2.6 er så rent og opløst, at det næsten er skræmmende realistisk. Det er, som om højttalerne forsvinder og kun efterlader musikken svævende i rummet.
Højttalerne fungerer som et vindue i høj opløsning til elektronikkens egenskaber. Med Hegel H590 får du en ekstremt neutral og kontrolleret præsentation med et stort, præcist lydbillede. Naim Uniti Nova PE giver en mere umiddelbar, næsten fysisk håndgribelig energi, især i mellemtonen. Musical Fidelity er også bedst med ekstremt sprød dynamik og stor opløsning – den slags neutrale og afbalancerede lyd, som en lydtekniker ville sætte pris på. Det største højdepunkt kom dog med det separate Hegel-system med P30A og de to H30A-monoblokke – her åbnede lydbilledet sig yderligere med et endnu mere tredimensionelt rum og et bundløst dynamisk overskud. Raidhos ekstreme opløsning og mikrodynamik betyder, at hver forstærker kan vise sin unikke lydkarakter, og selv små ændringer i signalkæden er straks hørbare. For den kræsne lytter, som virkelig ønsker at udnytte X2.6’s fulde potentiale, vil jeg nok især fremhæve Musical Fidelity-forstærkeren, hvis man ikke har planer om at bruge pænt over 300.000 kroner på et forstærkersæt.

Lydmagi fra Raidho X2.6
Maria Menas Kiss-cover I Was Made for Lovin’ You bliver en komplet åbenbaring gennem X2.6. Kontrabassens brede frekvensområde, fra de dybe akkorder til anslaget af de krystalklare toner, fremstår med en sådan renhed, at jeg næsten må knibe mig selv i armen. Instrumentet bevarer sin akustiske “krop” i hele registret.
Det mest slående er dog, hvordan Menas stemme præsenteres. Hendes følsomme vibrato svæver i luften mellem højttalerne med alle de mikrodynamiske nuancer bevaret – fra hvisken til mere kraftfulde udbrud. Der er en følelsesmæssig gennemsigtighed, som er sjælden at opleve, selv i high-end-klassen. Stemmen er både luftig og tæt, uden spor af kunstig skarphed eller kompression.
For at udforske den elektroniske kompleksitet spiller jeg Boris Blanks Electrified. Sangen opbygges i lag af subtilt panorerede effekter og lag af synth-arpeggios, der spænder over hele stereobredden. X2.6 genskaber det virtuelle rum med forbløffende præcision. Brillant brug af dybe baseffekter og komplekse rytmiske mønstre præsenteres med en kontrol, der holder hver komponent adskilt. Selvom det at spille højt nok ikke er højttalernes mest udtalte styrke, er det imponerende, hvordan højttalerne formår at bevare transientresponsen uden at smøre lyden ud, selv i de mest udfordrende passager.
For at teste rå energi og dynamisk udholdenhed vender jeg mig mod Marilyn Mansons Third Day of a Seven Day Binge fra 2015. Den rå, upolerede produktion med forvrængede guitarer og Mansons skiftende vokal – fra hvisken til skrig – håndteres med en lethed, der gør det muligt for mig at skelne mellem bevidst kompression og kunstnerisk tilsigtet råhed. Baslinjen, som lyder enkel, men kræver præcis kontrol, leveres med slagkraft og autoritet uden at glide.

Større skala og bas
Sammenlignet med X2t har X2.6 en betydeligt mere udstrakt basrespons. Ikke alene går den dybere, men den har også en mere afslappet og naturlig basgengivelse, især i større rum.
Basgengivelsen er særligt imponerende på Massive Attacks Angel, hvor den ruller gennem rummet med en autoritet, der får dig til at glemme, at du lytter til højttalere.
Når det er sagt, får de samme rytmer spillet gennem KEF Blade Two Meta eller Dali Epikore 9 mig til at skælve mere, men X2.6 har andre styrker, der er værdige til et par tårer og en god dosis gåsehud.
Fordelen ved et strømfilter
En ting, jeg indså under min test, var det, jeg antydede i begyndelsen; hvor vigtigt et ordentligt strømfilter var for oplevelsen. En demonstration af IsoTeks strømfiltre; fra det enkle Polaris over det overdådige Aquarius med separate filtre til alle udgange og til sidst Sigmas med endnu dyrere filtrering, gav nogle rigtige aha-oplevelser.
Og selv om der var en stor forskel allerede med det billigste Polaris-filter, var det først, da IsoTek V5 Sigmas blev tilsluttet, at X2.6 virkelig åbnede sig og nåede sit fulde potentiale. Uden filteret var lyden stadig meget god, men med filteret blev den forvandlet til noget helt ekstraordinært – mere tredimensionel, med bedre separation, dybere bas og en diskant, der var endnu mere detaljeret uden at være hård. Alt blev bedre.
Det er ikke højttalernes skyld, jeg vil hellere kalde det en styrke, at de er i stand til at skelne mellem alle kilder. Det er stadig værd at nævne, hvis du vil investere i denne prisklasse, for selvom det måske lyder mærkeligt, vil du aldrig fortryde at investere i et strømfilter. Bare sørg for, at du køber et, der ikke kvæler dynamikken i processen. Den slags findes.

Konkurrenter
Der er flere stærke konkurrenter i denne prisklasse. Bowers & Wilkins 803 D4 er måske den mest naturlige sammenligning med sin diamantdiskant og høje tekniske niveau. Men B&W har en mere teknisk perfekt lyd, hvor Raidho X2.6 har en varmere og mere engagerende præsentation.
Dali Epikore 7 er en anden udfordrer med sin hybrid-diskant, men Raidho har et mere luftigt og detaljeret lydbillede, især i diskanten. Ø Audio Icon 12 giver mere bas og lydtryk for pengene, men mangler den urlignende opløsning, der gør Raidho så speciel. KEF Blade Two Meta har en tordnende dynamik og en dristighed, som næsten er unik i sin klasse. Men hvor de også kan blive lidt anstrengte i den øvre mellemtone, lyder Raidho bare ultrarent hele vejen igennem.

Konklusion
Raidho X2.6 er for dem, der ikke bare vil høre musikken, men opleve den i al dens dybde og kompleksitet. Disse højttalere er ikke for alle – de kræver omhyggelig placering, fantastiske komponenter og, vigtigst af alt, en ren strømforsyning. Men for dem, der er villige til at give dem, hvad de har brug for, belønner X2.6 med en lydoplevelse, der er så tæt på den musikalske virkelighed, at man er nødt til at knibe sig selv i armen.
Magien opstår, når alting klikker, og du pludselig befinder dig midt i musikken. X2.6 har alle de særlige kvaliteter, der gør Raidho til noget ud over det sædvanlige, med en skala og autoritet, der passer til mellemstore til lidt større rum.

Læs videre med LB+
TILBUD Tilbud - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!