Allerede ved udpakningen af Scansonic MB5 B tager jeg mig i at blive begejstret. De slanke højttalere er glatte og lækre i deres hvide satinfinish med delikate vævede kulfiberdetaljer både øverst og nederst på frontpladen. Designet er umiskendeligt Scansonic med de afrundede former og den karakteristiske bånddiskant.
Dette er en ny version af MB5, og bag disse højttalere står det samme team, som bygger de eksklusive Raidho-højttalere. Samme tekniske principper, men med mere fornuftige materialeomkostninger. Men misforstå mig ikke – der er stadig tale om nogle dyre højttalere.
Avanceret konstruktion
Scansonic MB5 B er et par slanke gulvhøjttalere med en prisseddel på omkring 54.000 kroner. Hvis du da ikke vælger valnøddefinish, som kommer til at stå dig i 67.000 kroner.
Det er mange penge, men alligevel nærmest en bagatel i forhold til noget tilsvarende fra Raidho. For øjeblikket findes der faktisk ingen direkte sammenlignelig model. Men den, der ligner mest, når vi ser på bestykningen, er den udgåede C3.2 til 34.000 euro. Altså over en kvart million kroner. Af dem, man kan købe i dag, koster den mindste gulvhøjttaler, X2.6, over 150.000 kroner. En kompakt 2,5-vejs sag, som jeg håber at kunne teste snart.
MB5 B kan ses som en line source i miniformat med sine symmetrisk placerede enheder. To 5,25-tommers bas/mellemtoner flankerer bånddiskanten i midten, mens to dedikerede basenheder er placeret nederst. Det giver mange af fordelene fra en line source som storebror MB6 B – bl.a. jævn spredning og god faserespons – men i et mere kompakt format.
Også bånddiskanten med waveguide er hentet fra Raidho-universet. Membranen består af en sandwichkonstruktion i kapton og aluminium, i alt kun 20 mikrometer tyk og med en vægt på 0,03 gram. Det er omkring 50 gange lettere end konventionelle dome-diskanter, hvilket lover godt for diskantens opløsning og renhed.
Hvor Raidho bruger ekstremt kostbare keramiske membraner og svingspoler af titan, har Scansonic valgt mere fornuftige, men stadig højkvalitetsmaterialer. Membranerne er af vævet kulfiber for høj stivhed og lav masse, mens svingspolerne er af aluminium. Dette resulterer i en betydeligt mindre påvirkning af induktansen end konventionelle kobberspoler, hvilket betyder, at enhederne kan bevæge sig friere og hurtigere. Resultatet er højttalerenheder, der reagerer hurtigt og præcist på musiksignalet, og som kun har en marginalt højere forvrængning end deres langt dyrere slægtninge.
Kabinettet er buet og afstivet med kulfiber og står på solide fødder med justerbare spikes. En let hældning bagud skulle give den bedst mulige fasegengivelse, når man lytter. Det er vigtigt for både stereoperspektiv og rytme. På bagsiden finder vi et basrefleksrør og et enkelt par solide højttalerterminaler.
Lette at placere
Hvor tidligere Scansonic-modeller har haft en tendens til at være lidt svære at placere i rummet, er MB5 B-højttalerne mere fleksible. De er stadig bedst placeret et stykke fra bagvæggen, men kan også placeres tættere på væggen, uden at bassen bliver for dominant. I vores 30 kvadratmeter store testrum fungerede de faktisk overraskende godt bare 60-70 centimeter fra væggen.
Let drevne er de også. Med en følsomhed på 90 dB har de ikke brug for mange watt for at vågne op til dåd. I testrummet spiller Hegel H590 perfekt op til deres enorme stereoperspektiv og dynamiske egenskaber. Men også andre forstærkere vil fungere fremragende. Denon PMA-3000NE har en varm og frodig lyd, der fyrer op under det enorme lydbillede. En hurtig Naim-forstærker vil derimod fremhæve deres taktfaste og rytmiske kvaliteter. Rotel Michi X3 S2 vil tilføre en hel del autoritet og kraft, mens du også kan komme langt med en mere budgetvenlig integreret forstærker som Marantz Model 40n.
Men det er, når de får en masse forstærkerkraft, at der virkelig kommer liv i underholdningsafdelingen.
Imponerende dynamik
Susanne Sundførs version af Dejlig er jorden fremkalder både gåsehud og en våd øjenkrog. Ole Morten Vågans mægtige kontrabas lyder så kraftfuld og stor, at man næsten må knibe sig selv i armen. Det, der lyder som et ægte og tårnhøjt kirkeorgel, men som jeg ud fra de tilgængelige oplysninger tolker til at være samplet, er så overjordisk grandiost, at det næsten ikke er til at tro.
På samme måde har de samplede strygere celloer og violiner en varm og sprød klang, der er en lise for sjælen. Alt lyder så ægte og autentisk, som var det optaget i selveste Notre-Dame, og Sundførs stemme står så smukt frem i lydbilledet, at jeg ville ønske, hun kunne høre, hvad jeg hører i rummet lige nu.
Rap og elektronisk musik viser også, hvor dynamiske og rytmiske disse højttalere er. Bassen føles både dyb og slagkraftig, mens vokaler og detaljer træder tydeligt frem uden at være påtrængende eller skarpe. Hvor mange hi-fi-producenter fristes til at trække ned i mellemtonen for at fremkalde mere ‘luft’, har Scansonic fundet en fin balance. Ja, den øvre mellemtone er lidt tilbagetrukket, men ikke så meget, at jeg synes, at det går ud over nærværsregistret. Stemmerne kommer stadig rigtig godt frem. Samtidig er der god fylde i både den nedre og midterste mellemtone.
MB5 B leverer en naturlig og engagerende musikgengivelse, som aldrig bliver trættende at lytte til. Stereobilledet er enormt med præcis placering af instrumenter og vokaler. Og takket være den lette bånddiskant er der masser af luft og detaljer i toppen, uden at det bliver skarpt eller påtrængende.
Scansonic MB5 B mod konkurrenterne
MB5 B har flere stærke konkurrenter i sin prisklasse. I skrivende stund har jeg de fabelagtige Dali Rubicore 8 i frisk erindring. Dali-højttalerne er fysisk større, og også de har en vidunderlig, rytmisk bas og velopløst lyd. De går dog ikke helt så dybt i bassen som Scansonic. Skal vi helt ned i detaljen, har Dali-højttalerne også en tyndere mellemtone og en lidt skarpere diskant. Dermed er de nok mere kræsne, når det gælder indspilningskvalitet; ved skarpe indspilninger kan de være lidt anstrengende at høre på.
Scansonic MB5 B fremstår ganske enkelt som en mere komplet højttaler. Med en naturlig evne til at gøre al musik engagerende, nærmest uanset indspilningens kvalitet. Og den dynamiske kontrol er i særklasse.
Diskanten i Scansonic MB5 B lyder ikke så ultradetaljeret som f.eks. de dyrere Audiovector R3 Arreté, men er til gengæld også mere fjerlet end den mere prisvenlige R3 Signature. Slægtskabet med Raidho er let at høre, selv om de allermindste og mest flygtige detaljer fra Raidho-grenen af familien går tabt.
Konklusion
Scansonic MB5 B er en imponerende højttaler, som virkelig lever op til sit Raidho-DNA. Du får meget af magien fra de ultra-eksklusive højttalere, men til en mere rimelig pris. Dynamikken er fantastisk, stereobilledet er enormt, og de er både let drevne og fleksible at placere.
Ja, de koster stadig en god slat penge, men sammenlignet med, hvad du skal slippe for tilsvarende kvalitet fra konkurrenterne, ligner det et røverkøb. Det er højttalere, der virkelig får det bedste frem i musikken – nærmest uanset genre.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer