Test: Sonus faber Sonetto V

Sonus faber Sonetto V
Sonus faber Sonetto V

High-end-kuppet

Sonetto er håndbygget i Italien, og det kan både mærkes på lyden og kvaliteten.

Plus
Strålende allround-højttaler med næsten komplette kvaliteter, der både kan skræmme naboerne og fremkalde gåsehud.
Minus
Kræver meget plads i rummet, ingen ægte dybbas, sølle gulvbeskyttere.

Forestil dig en velklædt herre – ulasteligt jakkesæt i italiensk snit, upåklageligt pudsede sko, veltrimmet hår og skæg. En ægte gentleman. En, der konverserer let med alle, spreder godt humør i selskabet og har et smittende humør.

Men så smides jakken, vores mand entrer scenen med en elguitar hængende på hoften, og på en, to, tre, fire køres en heftig bluesrock i gang, som blæser dig fuldstændig over ende.

Det er en ganske god analogi for Sonus fabers nye Sonetto V. En mellemstor gulvstående trevejshøjttaler, her klædt i sort lak med sort stof, kunstlæder og aluminiumdetaljer.

En højttaler, der fremmaner det slidte begreb “en ulv i fåreklæder”, men fortjener en mere nuanceret beskrivelse.

Sonetto-serien

Den klædelige sorte højttaler fås også i hvid og en meget lækker valnøddefarvet træfinér, og er den næststørste i Sonus fabers nye Sonetto-serie. En serie med otte højttalere i alle størrelser, der på sigt skal erstatte den kritikerroste Venere-serie.

Sonetto har taget et lille prishop i forhold til Venere, men et stort spring i den rigtige retning, hvad angår byggekvalitet og ikke mindst lydkvalitet.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Mens tidligere tiders Sonus faber-højttalere havde en charmerende varm klang og et stort lydbillede (selv de små), har de nyere udgaver bevæget sig i en mere åben og neutral retning. Det gælder også Sonetto-serien, som næsten er en Olympica light, hvad lyden angår. Dog ikke med lige så dyre enheder eller kabinetudførelse.

Men de er som nævnt et godt trin op fra Venere, som blev produceret i Østen. Sonetto produceres og samles i hånden i Italien, og det er måske grunden til, at især de træfinerede udgaver ser dyrere ud, end de egentlig er.

Sonetto fås også i en meget tiltalende valnøddefinér. (Foto: Sonus faber)

Sonetto V

Sonetto V er den mellemste udgave af de tre gulvstående i serien. Sonetto III er den slankere udgave, mens den meget større VIII er flagskibet i serien.

De nærmeste konkurrenter til femmeren er f.eks. Bowers & Wilkins 702 S2, som vi også har testet i år, Audiovector SR3 Signature, Piega Premium 701 og – for dem, der elsker eksplosiv dynamik – Klipsch RF-7 III.

Af disse fire er det måske B&W 702 S2, der kommer tættest på, og den man først og fremmest bør tage turen til Hi-Fi Klubben for at sammenligne med.

Trevejs med basrefleks

Højttalerne følger Sonus fabers opskrift for højttalere i premium- og high-end-segmentet. Med kabinetter, hvis form minder om en lut, og en relativt smal front, der slutter i en endnu smallere bagplade, ser de temmelig eksklusive ud.

Denne udgave i Sonetto-serien er en trevejshøjttaler. I dette tilfælde betyder det to 18 cm bas-enheder med stive og lette aluminiummembraner, en 15 cm mellemtone med en blanding af cellulosefibre og en 29 mm stor diskant med silkemembran. Alt sammen i et 107 cm højt kabinet med basporte i bunden for lidt mere fleksibel placering i rummet – og lidt større rækkevidde i bassen.

Men er det nok?

Den opgivne følsomhed er 90 dB, og den nominelle impedans 4 ohm. I praksis betyder det, at de er temmelig letdrevne, og en medium kraftig Hegel-forstærker er faktisk alt, hvad der kræves for at drive højttalerne. Vi prøvede også med kraftigere McIntosh-forstærkere, som ofte er vores foretrukne referencer, og fik en aha-oplevelse ud over det sædvanlige.

Lækre detaljer, men gulvbeskytterne er til grin. (Foto: Sonus faber)

Brutal dynamik og sublimt raffinement

Jo, Klipsch RF-7 III giver selvfølgelig en mere eksplosiv dynamik og spiller højere og sejere. Lige i øret for dem, der kan lide den slags. Et par B&W 702 S2 spiller ikke lige så højt, men er mere nuancerede og giver et mere åbent lydbillede.

Sonus faber-højttalerne kræver lidt mere plads i rummet end 702 S2, og lyden er mere i den retning, men de har meget af den samme livlige dynamik som RF-7 III. Sonetto V er nemlig den jakkesætklædte gentleman, der spiller bluesrock i weekenden og spreder god stemning, hvor end han går.

Fra første takt på Ryan Adams’ album Easy Tiger var jeg hooked. De to bas-enheder dundrede løs med en mægtig, kraftfuld bas, der slog fra sig i seriøs grad. Meget overbevisende. Samtidig havde højttalerne fuld kontrol over dynamikken, også når jeg kørte på med øredøvende volumen.

På Paul Bleys In The Evenings Out There fik jeg et flashback til de fire gange så dyre Sonus faber Serafino. Gary Peacocks bas på “Portrait of a Silence” lyder næsten lige så luftigt og nuanceret her, og jeg tænkte, at Sonus fabers Olympica III burde føle sig alvorligt truet af den lydkvalitet, man kan få til under den halve pris.

Jeg fik ret hurtigt en følelse af, at det her kunne være et af de bedre køb i prisklassen, og fortsatte med Walter Trouts bluesguitar, hvor den følelse blev forstærket. På det, jeg uden blusel vil kalde koncertvolumen, fik jeg “Marie’s Mood” lige i maven og gik i knæ. Magen til dynamik må man til Klipsch for at finde.

På musik med flere nuancer, såsom Radka Toneffs Fairytales og Marianne Thorsen og Trondheimsolisternes Mozart-indspilninger på 2L, lød strygerne glat som silke og Toneffs vokal guddommeligt gennem Sonetto-højttalerne.

Ikke alene kan de rocke med de bedste, højttalerne leverer også et generøst lydbillede med enormt god transparens og virkelig godt fokus, især i mellemtonen, og lyder faktisk meget dyrere, end de er. Hvordan det er muligt med en højttaler bygget i Europa, man kan kun undre sig over.

Sonus faber producerer Sonetto i Italia, og det kan mærkes på kvaliteten. (Foto: Sonus faber)

Konklusion

Bortset fra at de ikke leverer ægte dybbas (under 30 Hz) er Sonus faber Sonetto V de mest komplette gulvhøjttalere, vi hidtil har testet i denne prisklasse. Hvis man har plads og råd, er det et par højttalere, man kan have glæde af i årevis, uanset om man er til Metallica eller Mozart. De kan tackle alt, og det gør dem til noget nær perfekte allround-højttalere for dem, der bruger meget tid på musik.

Forestil dig en velklædt herre – ulasteligt jakkesæt i italiensk snit, upåklageligt pudsede sko, veltrimmet hår og skæg. En ægte gentleman. En, der konverserer let med alle, spreder godt humør i selskabet og har et smittende humør.Men så smides jakken, vores mand entrer scenen med en elguitar hængende på hoften, og på en, to, tre, fire køres en heftig bluesrock i gang, som blæser dig fuldstændig over ende.Det er en ganske god analogi for Sonus fabers nye Sonetto V. En mellemstor gulvstående trevejshøjttaler, her klædt i sort lak med sort stof, kunstlæder og aluminiumdetaljer.En højttaler, der fremmaner det slidte begreb “en ulv i fåreklæder”, men fortjener en mere nuanceret beskrivelse.

Sonetto-serien

Den klædelige sorte højttaler fås også i hvid og en meget lækker valnøddefarvet træfinér, og er den næststørste i Sonus fabers nye Sonetto-serie. En serie med otte højttalere i alle størrelser, der på sigt skal erstatte den kritikerroste Venere-serie.Sonetto har taget et lille prishop i forhold til Venere, men et stort spring i den rigtige retning, hvad angår byggekvalitet og ikke mindst lydkvalitet.Mens tidligere tiders Sonus faber-højttalere havde en charmerende varm klang og et stort lydbillede (selv de små), har de nyere udgaver bevæget sig i en mere åben og neutral retning. Det gælder også Sonetto-serien, som næsten er en Olympica light, hvad lyden angår. Dog ikke med lige så dyre enheder eller kabinetudførelse.Men de er som nævnt et godt trin op fra Venere, som blev produceret i Østen. Sonetto produceres og samles i hånden i Italien, og det er måske grunden til, at især de træfinerede udgaver ser dyrere ud, end de egentlig er.[caption id="attachment_83834" align="alignnone" width="678"] Sonetto fås også i en meget tiltalende valnøddefinér. (Foto: Sonus faber)[/caption]

Sonetto V

Sonetto V er den mellemste udgave af de tre gulvstående i serien. Sonetto III er den slankere udgave, mens den meget større VIII er flagskibet i serien.De nærmeste konkurrenter til femmeren er f.eks. Bowers & Wilkins 702 S2, som vi også har testet i år, Audiovector SR3 Signature, Piega Premium 701 og – for dem, der elsker eksplosiv dynamik – Klipsch RF-7 III.Af disse fire er det måske B&W 702 S2, der kommer tættest på, og den man først og fremmest bør tage turen til Hi-Fi Klubben for at sammenligne med.

Trevejs med basrefleks

Højttalerne følger Sonus fabers opskrift for højttalere i premium- og high-end-segmentet. Med kabinetter, hvis form minder om en lut, og en relativt smal front, der slutter i en endnu smallere bagplade, ser de temmelig eksklusive ud.Denne udgave i Sonetto-serien er en trevejshøjttaler. I dette tilfælde betyder det to 18 cm bas-enheder med stive og lette aluminiummembraner, en 15 cm mellemtone med en blanding af cellulosefibre og en 29 mm stor diskant med silkemembran. Alt sammen i et 107 cm højt kabinet med basporte i bunden for lidt mere fleksibel placering i rummet – og lidt større rækkevidde i bassen.Men er det nok?Den opgivne følsomhed er 90 dB, og den nominelle impedans 4 ohm. I praksis betyder det, at de er temmelig letdrevne, og en medium kraftig Hegel-forstærker er faktisk alt, hvad der kræves for at drive højttalerne. Vi prøvede også med kraftigere McIntosh-forstærkere, som ofte er vores foretrukne referencer, og fik en aha-oplevelse ud over det sædvanlige.[caption id="attachment_83835" align="alignnone" width="678"] Lækre detaljer, men gulvbeskytterne er til grin. (Foto: Sonus faber)[/caption]

Brutal dynamik og sublimt raffinement

Jo, Klipsch RF-7 III giver selvfølgelig en mere eksplosiv dynamik og spiller højere og sejere. Lige i øret for dem, der kan lide den slags. Et par B&W 702 S2 spiller ikke lige så højt, men er mere nuancerede og giver et mere åbent lydbillede.Sonus faber-højttalerne kræver lidt mere plads i rummet end 702 S2, og lyden er mere i den retning, men de har meget af den samme livlige dynamik som RF-7 III. Sonetto V er nemlig den jakkesætklædte gentleman, der spiller bluesrock i weekenden og spreder god stemning, hvor end han går.Fra første takt på Ryan Adams’ album Easy Tiger var jeg hooked. De to bas-enheder dundrede løs med en mægtig, kraftfuld bas, der slog fra sig i seriøs grad. Meget overbevisende. Samtidig havde højttalerne fuld kontrol over dynamikken, også når jeg kørte på med øredøvende volumen.På Paul Bleys In The Evenings Out There fik jeg et flashback til de fire gange så dyre Sonus faber Serafino. Gary Peacocks bas på “Portrait of a Silence” lyder næsten lige så luftigt og nuanceret her, og jeg tænkte, at Sonus fabers Olympica III burde føle sig alvorligt truet af den lydkvalitet, man kan få til under den halve pris.Jeg fik ret hurtigt en følelse af, at det her kunne være et af de bedre køb i prisklassen, og fortsatte med Walter Trouts bluesguitar, hvor den følelse blev forstærket. På det, jeg uden blusel vil kalde koncertvolumen, fik jeg “Marie’s Mood” lige i maven og gik i knæ. Magen til dynamik må man til Klipsch for at finde.På musik med flere nuancer, såsom Radka Toneffs Fairytales og Marianne Thorsen og Trondheimsolisternes Mozart-indspilninger på 2L, lød strygerne glat som silke og Toneffs vokal guddommeligt gennem Sonetto-højttalerne.Ikke alene kan de rocke med de bedste, højttalerne leverer også et generøst lydbillede med enormt god transparens og virkelig godt fokus, især i mellemtonen, og lyder faktisk meget dyrere, end de er. Hvordan det er muligt med en højttaler bygget i Europa, man kan kun undre sig over.[caption id="attachment_83833" align="alignnone" width="678"] Sonus faber producerer Sonetto i Italia, og det kan mærkes på kvaliteten. (Foto: Sonus faber)[/caption]

Konklusion

Bortset fra at de ikke leverer ægte dybbas (under 30 Hz) er Sonus faber Sonetto V de mest komplette gulvhøjttalere, vi hidtil har testet i denne prisklasse. Hvis man har plads og råd, er det et par højttalere, man kan have glæde af i årevis, uanset om man er til Metallica eller Mozart. De kan tackle alt, og det gør dem til noget nær perfekte allround-højttalere for dem, der bruger meget tid på musik.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Sonus faber Sonetto V
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: 3-vejs gulvhøjttaler

Bas: 2 x 18 cm m. aluminiummembran

Mellemtone: 15 cm m. cellulosemembran

Diskant: 29 mm silke-dome

Følsomhed: 90 dB/4 ohm

Frekvensområde: 38 Hz – 25 kHz

Mål og vægt: 107,2 x 25,8 x 40,9 cm / 22,6 kg

Andet: Sort eller hvid lak, træfinér

Web: psaudio.dk

Pris: 33.700,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.