annonse
annonse
annonse

Test: Sonus faber Sonetto V

Sonus faber Sonetto V
Sonus faber Sonetto V

High-end-kuppet

Sonetto er håndbygget i Italien, og det kan både mærkes på lyden og kvaliteten.

Strålende allround-højttaler med næsten komplette kvaliteter, der både kan skræmme naboerne og fremkalde gåsehud.
Kræver meget plads i rummet, ingen ægte dybbas, sølle gulvbeskyttere.

Forestil dig en velklædt herre – ulasteligt jakkesæt i italiensk snit, upåklageligt pudsede sko, veltrimmet hår og skæg. En ægte gentleman. En, der konverserer let med alle, spreder godt humør i selskabet og har et smittende humør.

Men så smides jakken, vores mand entrer scenen med en elguitar hængende på hoften, og på en, to, tre, fire køres en heftig bluesrock i gang, som blæser dig fuldstændig over ende.

Det er en ganske god analogi for Sonus fabers nye Sonetto V. En mellemstor gulvstående trevejshøjttaler, her klædt i sort lak med sort stof, kunstlæder og aluminiumdetaljer.

En højttaler, der fremmaner det slidte begreb “en ulv i fåreklæder”, men fortjener en mere nuanceret beskrivelse.

Sonetto-serien

Den klædelige sorte højttaler fås også i hvid og en meget lækker valnøddefarvet træfinér, og er den næststørste i Sonus fabers nye Sonetto-serie. En serie med otte højttalere i alle størrelser, der på sigt skal erstatte den kritikerroste Venere-serie.

Sonetto har taget et lille prishop i forhold til Venere, men et stort spring i den rigtige retning, hvad angår byggekvalitet og ikke mindst lydkvalitet.

Mens tidligere tiders Sonus faber-højttalere havde en charmerende varm klang og et stort lydbillede (selv de små), har de nyere udgaver bevæget sig i en mere åben og neutral retning. Det gælder også Sonetto-serien, som næsten er en Olympica light, hvad lyden angår. Dog ikke med lige så dyre enheder eller kabinetudførelse.

Men de er som nævnt et godt trin op fra Venere, som blev produceret i Østen. Sonetto produceres og samles i hånden i Italien, og det er måske grunden til, at især de træfinerede udgaver ser dyrere ud, end de egentlig er.

Sonetto fås også i en meget tiltalende valnøddefinér. (Foto: Sonus faber)

Sonetto V

Sonetto V er den mellemste udgave af de tre gulvstående i serien. Sonetto III er den slankere udgave, mens den meget større VIII er flagskibet i serien.

De nærmeste konkurrenter til femmeren er f.eks. Bowers & Wilkins 702 S2, som vi også har testet i år, Audiovector SR3 Signature, Piega Premium 701 og – for dem, der elsker eksplosiv dynamik – Klipsch RF-7 III.

Af disse fire er det måske B&W 702 S2, der kommer tættest på, og den man først og fremmest bør tage turen til Hi-Fi Klubben for at sammenligne med.

Trevejs med basrefleks

Højttalerne følger Sonus fabers opskrift for højttalere i premium- og high-end-segmentet. Med kabinetter, hvis form minder om en lut, og en relativt smal front, der slutter i en endnu smallere bagplade, ser de temmelig eksklusive ud.

Denne udgave i Sonetto-serien er en trevejshøjttaler. I dette tilfælde betyder det to 18 cm bas-enheder med stive og lette aluminiummembraner, en 15 cm mellemtone med en blanding af cellulosefibre og en 29 mm stor diskant med silkemembran. Alt sammen i et 107 cm højt kabinet med basporte i bunden for lidt mere fleksibel placering i rummet – og lidt større rækkevidde i bassen.

Men er det nok?

Den opgivne følsomhed er 90 dB, og den nominelle impedans 4 ohm. I praksis betyder det, at de er temmelig letdrevne, og en medium kraftig Hegel-forstærker er faktisk alt, hvad der kræves for at drive højttalerne. Vi prøvede også med kraftigere McIntosh-forstærkere, som ofte er vores foretrukne referencer, og fik en aha-oplevelse ud over det sædvanlige.

Lækre detaljer, men gulvbeskytterne er til grin. (Foto: Sonus faber)

Brutal dynamik og sublimt raffinement

Jo, Klipsch RF-7 III giver selvfølgelig en mere eksplosiv dynamik og spiller højere og sejere. Lige i øret for dem, der kan lide den slags. Et par B&W 702 S2 spiller ikke lige så højt, men er mere nuancerede og giver et mere åbent lydbillede.

Sonus faber-højttalerne kræver lidt mere plads i rummet end 702 S2, og lyden er mere i den retning, men de har meget af den samme livlige dynamik som RF-7 III. Sonetto V er nemlig den jakkesætklædte gentleman, der spiller bluesrock i weekenden og spreder god stemning, hvor end han går.

Fra første takt på Ryan Adams’ album Easy Tiger var jeg hooked. De to bas-enheder dundrede løs med en mægtig, kraftfuld bas, der slog fra sig i seriøs grad. Meget overbevisende. Samtidig havde højttalerne fuld kontrol over dynamikken, også når jeg kørte på med øredøvende volumen.

På Paul Bleys In The Evenings Out There fik jeg et flashback til de fire gange så dyre Sonus faber Serafino. Gary Peacocks bas på “Portrait of a Silence” lyder næsten lige så luftigt og nuanceret her, og jeg tænkte, at Sonus fabers Olympica III burde føle sig alvorligt truet af den lydkvalitet, man kan få til under den halve pris.

Jeg fik ret hurtigt en følelse af, at det her kunne være et af de bedre køb i prisklassen, og fortsatte med Walter Trouts bluesguitar, hvor den følelse blev forstærket. På det, jeg uden blusel vil kalde koncertvolumen, fik jeg “Marie’s Mood” lige i maven og gik i knæ. Magen til dynamik må man til Klipsch for at finde.

På musik med flere nuancer, såsom Radka Toneffs Fairytales og Marianne Thorsen og Trondheimsolisternes Mozart-indspilninger på 2L, lød strygerne glat som silke og Toneffs vokal guddommeligt gennem Sonetto-højttalerne.

Ikke alene kan de rocke med de bedste, højttalerne leverer også et generøst lydbillede med enormt god transparens og virkelig godt fokus, især i mellemtonen, og lyder faktisk meget dyrere, end de er. Hvordan det er muligt med en højttaler bygget i Europa, man kan kun undre sig over.

Sonus faber producerer Sonetto i Italia, og det kan mærkes på kvaliteten. (Foto: Sonus faber)

Konklusion

Bortset fra at de ikke leverer ægte dybbas (under 30 Hz) er Sonus faber Sonetto V de mest komplette gulvhøjttalere, vi hidtil har testet i denne prisklasse. Hvis man har plads og råd, er det et par højttalere, man kan have glæde af i årevis, uanset om man er til Metallica eller Mozart. De kan tackle alt, og det gør dem til noget nær perfekte allround-højttalere for dem, der bruger meget tid på musik.

Forestil dig en velklædt herre – ulasteligt jakkesæt i italiensk snit, upåklageligt pudsede sko, veltrimmet hår og skæg. En ægte gentleman. En, der konverserer let med alle, spreder godt humør i selskabet og har et smittende humør. Men så smides jakken, vores mand entrer scenen med en elguitar hængende på hoften, og på en, to, tre, fire køres en heftig bluesrock i gang, som blæser dig fuldstændig over ende. Det er en ganske god analogi for Sonus fabers nye Sonetto V. En mellemstor gulvstående trevejshøjttaler, her klædt i sort lak med sort stof, kunstlæder og aluminiumdetaljer. En højttaler, der fremmaner det slidte begreb “en ulv i fåreklæder”, men fortjener en mere nuanceret beskrivelse.

Sonetto-serien

Den klædelige sorte højttaler fås også i hvid og en meget lækker valnøddefarvet træfinér, og er den næststørste i Sonus fabers nye Sonetto-serie. En serie med otte højttalere i alle størrelser, der på sigt skal erstatte den kritikerroste Venere-serie. Sonetto har taget et lille prishop i forhold til Venere, men et stort spring i den rigtige retning, hvad angår byggekvalitet og ikke mindst lydkvalitet. Mens tidligere tiders Sonus faber-højttalere havde en charmerende varm klang og et stort lydbillede (selv de små), har de nyere udgaver bevæget sig i en mere åben og neutral retning. Det gælder også Sonetto-serien, som næsten er en Olympica light, hvad lyden angår. Dog ikke med lige så dyre enheder eller kabinetudførelse. Men de er som nævnt et godt trin op fra Venere, som blev produceret i Østen. Sonetto produceres og samles i hånden i Italien, og det er måske grunden til, at især de træfinerede udgaver ser dyrere ud, end de egentlig er. [caption id="attachment_83834" align="alignnone" width="678"] Sonetto fås også i en meget tiltalende valnøddefinér. (Foto: Sonus faber)[/caption]

Sonetto V

Sonetto V er den mellemste udgave af de tre gulvstående i serien. Sonetto III er den slankere udgave, mens den meget større VIII er flagskibet i serien. De nærmeste konkurrenter til femmeren er f.eks. Bowers & Wilkins 702 S2, som vi også har testet i år, Audiovector SR3 Signature, Piega Premium 701 og – for dem, der elsker eksplosiv dynamik – Klipsch RF-7 III. Af disse fire er det måske B&W 702 S2, der kommer tættest på, og den man først og fremmest bør tage turen til Hi-Fi Klubben for at sammenligne med.

Trevejs med basrefleks

Højttalerne følger Sonus fabers opskrift for højttalere i premium- og high-end-segmentet. Med kabinetter, hvis form minder om en lut, og en relativt smal front, der slutter i en endnu smallere bagplade, ser de temmelig eksklusive ud. Denne udgave i Sonetto-serien er en trevejshøjttaler. I dette tilfælde betyder det to 18 cm bas-enheder med stive og lette aluminiummembraner, en 15 cm mellemtone med en blanding af cellulosefibre og en 29 mm stor diskant med silkemembran. Alt sammen i et 107 cm højt kabinet med basporte i bunden for lidt mere fleksibel placering i rummet – og lidt større rækkevidde i bassen. Men er det nok? Den opgivne følsomhed er 90 dB, og den nominelle impedans 4 ohm. I praksis betyder det, at de er temmelig letdrevne, og en medium kraftig Hegel-forstærker er faktisk alt, hvad der kræves for at drive højttalerne. Vi prøvede også med kraftigere McIntosh-forstærkere, som ofte er vores foretrukne referencer, og fik en aha-oplevelse ud over det sædvanlige. [caption id="attachment_83835" align="alignnone" width="678"] Lækre detaljer, men gulvbeskytterne er til grin. (Foto: Sonus faber)[/caption]

Brutal dynamik og sublimt raffinement

Jo, Klipsch RF-7 III giver selvfølgelig en mere eksplosiv dynamik og spiller højere og sejere. Lige i øret for dem, der kan lide den slags. Et par B&W 702 S2 spiller ikke lige så højt, men er mere nuancerede og giver et mere åbent lydbillede. Sonus faber-højttalerne kræver lidt mere plads i rummet end 702 S2, og lyden er mere i den retning, men de har meget af den samme livlige dynamik som RF-7 III. Sonetto V er nemlig den jakkesætklædte gentleman, der spiller bluesrock i weekenden og spreder god stemning, hvor end han går. Fra første takt på Ryan Adams’ album Easy Tiger var jeg hooked. De to bas-enheder dundrede løs med en mægtig, kraftfuld bas, der slog fra sig i seriøs grad. Meget overbevisende. Samtidig havde højttalerne fuld kontrol over dynamikken, også når jeg kørte på med øredøvende volumen. På Paul Bleys In The Evenings Out There fik jeg et flashback til de fire gange så dyre Sonus faber Serafino. Gary Peacocks bas på “Portrait of a Silence” lyder næsten lige så luftigt og nuanceret her, og jeg tænkte, at Sonus fabers Olympica III burde føle sig alvorligt truet af den lydkvalitet, man kan få til under den halve pris. Jeg fik ret hurtigt en følelse af, at det her kunne være et af de bedre køb i prisklassen, og fortsatte med Walter Trouts bluesguitar, hvor den følelse blev forstærket. På det, jeg uden blusel vil kalde koncertvolumen, fik jeg “Marie’s Mood” lige i maven og gik i knæ. Magen til dynamik må man til Klipsch for at finde. På musik med flere nuancer, såsom Radka Toneffs Fairytales og Marianne Thorsen og Trondheimsolisternes Mozart-indspilninger på 2L, lød strygerne glat som silke og Toneffs vokal guddommeligt gennem Sonetto-højttalerne. Ikke alene kan de rocke med de bedste, højttalerne leverer også et generøst lydbillede med enormt god transparens og virkelig godt fokus, især i mellemtonen, og lyder faktisk meget dyrere, end de er. Hvordan det er muligt med en højttaler bygget i Europa, man kan kun undre sig over. [caption id="attachment_83833" align="alignnone" width="678"] Sonus faber producerer Sonetto i Italia, og det kan mærkes på kvaliteten. (Foto: Sonus faber)[/caption]

Konklusion

Bortset fra at de ikke leverer ægte dybbas (under 30 Hz) er Sonus faber Sonetto V de mest komplette gulvhøjttalere, vi hidtil har testet i denne prisklasse. Hvis man har plads og råd, er det et par højttalere, man kan have glæde af i årevis, uanset om man er til Metallica eller Mozart. De kan tackle alt, og det gør dem til noget nær perfekte allround-højttalere for dem, der bruger meget tid på musik.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Sonus faber Sonetto V
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: 3-vejs gulvhøjttaler

Bas: 2 x 18 cm m. aluminiummembran

Mellemtone: 15 cm m. cellulosemembran

Diskant: 29 mm silke-dome

Følsomhed: 90 dB/4 ohm

Frekvensområde: 38 Hz – 25 kHz

Mål og vægt: 107,2 x 25,8 x 40,9 cm / 22,6 kg

Andet: Sort eller hvid lak, træfinér

Web: psaudio.dk

Pris: 33.700,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.