TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Få fuld adgang til alt LB+ indhold

TEST: Sony Bravia Theatre Bar 6

Surroundlyd med højt til loftet

Sony har opgraderet sin prisbillige soundbar med højdekanaler til Dolby Atmos og DTS:X. Men ikke alt er perfekt.

Af / 26/04/2025 - 10:33
Sony Bravia Theatre Bar 6

Lyd & Billede mener

  • Sonys soundbar skaber et imponerende stort lydbillede, inklusive tydelige højdeeffekter fra Dolby Atmos-lydspor.
  • Surroundlyd bagfra er ikke så overbevisende, og du kan heller ikke tilføje ekstra baghøjttalere. Theatre Bar 6 har ikke indbygget Wi-Fi.

Sony Bravia Theatre Bar 6 er den nyeste soundbar fra Sony, og det er ikke til at skjule, at den er tænkt som en konkurrent til Sonos. Med en pris på 4.999 kroner (vejledende udsalgspris) placerer den sig midt imellem populære modeller som Beam og Arc, men udfordrer også testvindere som Samsung HW-Q710D.

Sony har hørt vores bønner og inkluderet en subwoofer i pakken, så de nu kan tilbyde et (næsten) komplet soundbar-system. Det giver dig mulighed for at opnå en overraskende god lydoplevelse: Det er naturligvis ikke på niveau med en fuldblods hjemmebiograf, men milevidt bedre end den indbyggede TV-lyd.

Indbyggede højdekanaler til 3D-lyd

Det er allerede en selvfølge, at en moderne soundbar også skal understøtte de nyeste lydformater. 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X er udbredte på streamingtjenester og i nyt indhold. De indeholder metadata – smart lydinformation, der gør det nemmere at skabe et stort, overbevisende lydbillede fra dine kompakte soundbars.

De fleste soundbars, der kommer på markedet i dag, har en eller anden form for understøttelse af disse formater, men der er også meget name-dropping: Vores erfaring er, at der er stor forskel på at simulere 3D-lyden ved hjælp af virtuel lydbehandling sammenlignet med at have sine egne højttalere til formålet.

Det har Sony også indset, og deres seneste soundbar har to dedikerede højdekanaler – opadvendte højttalere, som sender lyden op mod loftet, hvor den reflekteres ned mod lytteren og giver et højdeperspektiv. Sådanne »højdehøjttalere« findes også på Sonos Arc, men f.eks. ikke på den mindre Beam.

Annonce
Sony Bravia Theatre Bar 6 scaled
Foto: Sony Bravia Theatre Bar 6 har indbyggede højdekanaler på toppen, som har brug for ”frit udsyn” op til loftet. (Foto: Audun Hage)

Sony Bravia Theatre Bar 6

Sony Bravia Theatre Bar 6 front
Designmæssigt har Bar 6 en enkel, buet form i sort, mat plast, som er den eneste farve, Sony tilbyder – ikke nogen hvid farve her. (Foto: Sony)

Den nye soundbar fra Sony erstatter sin populære forgænger, HT-G700. Ud over nykommerens indbyggede højdekanaler har den fået lidt vægt og en kraftigere trådløs subwoofer på slæb. Det resulterer i en samlet højttalerkonfiguration på 3.1.2 kanaler.

Alt kommer i en færdig pakke i modsætning til Sonys dyrere Bar 8- og Bar 9-modeller, hvor man skal købe subwooferen separat og betale dyrt for den.

Samtidig er Theatre Bar 6 et mere “lukket” system uden de samme opgraderingsmuligheder. Det er ikke muligt at tilføje sine egne surround-baghøjttalere, som man kan med storebrødrene. Disse kanaler skal derfor simuleres, ironisk nok.

Brugervenlighed og finesser

Sony Bravia Theatre Bar 6 inputs
Sony-baren har kun én HDMI-indgang: Nogle konkurrenter tilbyder måske en ekstra indgang, som du kan bruge til at tilslutte en ekstra A/V-kilde. (Foto: Sony)

Tilslutningen er supernem: Soundbaren og subwooferen kommer i samme kasse, så det er stort set bare at pakke dem ud, sætte strøm til og tilslutte det medfølgende HDMI-kabel fra TV til soundbar.

Så længe du har downloadet Sonys Bravia Connect-app og aktiveret Bluetooth på forhånd, er det nemt at finde soundbaren og sætte den op. Processen er glat og hurtigere, end vi har oplevet med ældre Sony-soundbars.

Det skal dog bemærkes, at soundbaren ikke har et indbygget netværk eller Wi-Fi, kun Bluetooth. Derfor er der ikke adgang til musik over Wi-Fi via Airplay eller Chromecast, og heller ikke Spotify Connect. Det må siges at være en mangel i denne prisklasse, men det kan løses, hvis man har et TV eller en streamingboks, der understøtter disse funktioner.

Så længe soundbaren er tilsluttet HDMI, behøver du ikke at bruge den medfølgende fjernbetjening, da lydstyrken styres via TV’ets fjernbetjening. Hvis du har et kompatibelt Sony Bravia-TV af nyere dato, kan du også få adgang til soundbarens indstillinger i en separat pop op-menu på TV-skærmen.

App’en fungerer godt og fører os gennem opsætningen på ingen tid. Indstillingerne for afstanden mellem højttalerne og lyttepositionen skal ganske vist foretages manuelt, da der ikke er nogen indbygget rumkorrektion. De første indstillinger er også ret omtrentlige, men du kan gå ind og finjustere afstanden og niveauet bagefter.

Så er det bare at læne sig tilbage og lytte – spidse ører og høre, hvad Sony-pakken er god for!

Lydkvalitet

HAVFY25 CG1 Overview Voice D scaled
(Foto: Sony)

Vi har allerede gode erfaringer med forgængeren HT-G700, men det system er allerede fem år gammelt, og i dagens hårde marked er det indlysende, at Sony havde brug for en ny “våbenbærer” i det vigtige midrange-segment.

Det er lykkedes ganske godt, for det første indtryk er, at Theatre Bar 6 gør meget rigtigt rent lydmæssigt. Til at begynde med er dialogen klar og velforankret i midten, og der er en generøs bredde i lydbilledet, som langt overgår forventningerne.

Når vi afspiller velkendte Dolby Atmos-klip fra serier som Drive to Survive, kan vi straks mærke, at lyden antager en god størrelse i både højde og bredde. Nogle lydeffekter ser ud til at komme fra siden og bagfra – næsten som om der var usynlige højttalere i rummet.

Sony har tydeligvis fat i noget rigtigt med sine højttalere: Samtidig fandt vi hurtigt ud af, at lyden fra actionfilm som 6 Underground får en ret lys, sprød og syntetisk karakter, som om højttalerne var ved at blive lidt forpustede af at prøve for hårdt. Det viser sig, at lydfinessen “sound field” har været aktiveret fra starten, og det er den, der tilføjer ekstra lydbehandling.

Når denne funktion slås fra, går luften lidt ud af Sony-systemet, lydbilledet falder sammen og lyder måske ikke længere så “imponerende” – men på den anden side lyder det mere naturligt. Dialogen lyder også klarere og mere nærværende. Afhængigt af størrelsen og akustikken i dit rum kan det godt være, at du foretrækker denne indstilling.

Ellers har Sony-højttaleren ingen problemer med at spille højt, og som nævnt ledsages den af en aktiv, trådløs subwoofer. Det kan tydeligt høres og mærkes i form af en bas, der giver et godt fundament for både musik og lydeffekter.

Ikke desto mindre er der langt fra tale om et dybt basmonster: Der er trods alt grænser for, hvad man kan forvente af en lille 6,5-tommer i et lille kabinet. Bassen er ikke nær så dyb og hårdtslående som f.eks. Sonos’ subwoofere eller dem, der følger med Samsungs 700-serie og derover. Hvis du har et stort rum eller er særligt interesseret i bas, bør du nok vælge en større størrelse.

Simulerer surroundlyd bagfra

HAVFY25 CG1 Overview Sound D scaled
(Foto: Sony)

Der er ingen tvivl om, at dette er en stor opgradering i forhold til almindelig TV-lyd. Men vi kan høre nogle udfordringer med den måde, Sony har konfigureret soundbaren på.

Fordi Sony-soundbaren ikke har nogen dedikerede højttalere til bagkanalerne, skal disse ledes gennem venstre og højre højttalerkanal og blandes med de andre lydsignaler. Det betyder, at en masse lyd skal presses gennem en relativt smal tragt.

Afhængigt af, hvordan de forskellige lydspor til den film eller serie, du ser, er mixet, kan det hele lyde lidt besværligt.

Nogle lydspor blander en masse baggrundsmusik i de bageste kanaler, hvilket kan være stemningsfuldt, men også lidt “for meget af det gode”, hvis musikken fylder for meget i lydbilledet og overdøver handlingen foran.

Sony har f.eks. inkluderet en mulighed for at justere niveauet for de fysiske højdekanaler, men vi savner en lignende mulighed for at reducere niveauet for de “virtuelle” surroundkanaler. Indbygget rumkorrektion og EQ kunne også have hjulpet.

Resultatet er, at surroundkanalerne ikke lyder så afbalancerede, som vi kunne have ønsket os, og det kan selvfølgelig ikke konkurrere med Sonys større Bravia Theatre System 6, som har fysiske baghøjttalere.

Bemærk: Disse udfordringer var tydeligst i vores 34 kvadratmeter store lytterum, hvor vi sidder midt i rummet med god afstand til væggen bagved, og er måske ikke så stort et problem i mindre rum, hvor man typisk sidder op ad væggen.

For at opsummere har Sony opnået nogle vigtige forbedringer med Bravia Theatre Bar 6, men der er stadig et stykke vej til den lydoplevelse, du kan opnå med testvinderen Samsung HW-Q710D, som både tilbyder bedre virtuel surroundlyd og har mulighed for valgfri baghøjttalere. Og så har den også indbygget Wi-Fi.

PS! Desværre havde vi ikke et Sony Bravia-TV til rådighed i øjeblikket, så vi kunne ikke lave en ordentlig test af funktioner som Voice Zoom 3, hvor du kan bruge TV’ets højttalere sammen med soundbaren til at forbedre stemmegengivelsen. Vi fik dog en god demonstration af dette ved lanceringen i Weybridge tidligere på foråret og kan stå inde for dets effektivitet – selv om det ikke er nogen erstatning for en bedre højttaler.

Konklusion

Sony Bravia Theatre Bar 6 er et klart fremskridt i forhold til tidligere Sony-højttalere i mellemklasse-segmentet og udmærker sig med både bred, høj og overraskende stor surroundlyd. Her kan du få et strejf af ægte biograflyd i en kompakt og skræddersyet pakke inklusive subwoofer.

Samtidig er Bar 6 et ret “lukket” system med begrænset funktionalitet, uden opgraderingsmuligheder eller indbygget Wi-Fi. Vi mener blandt andet, at soundbaren ville have rigtig godt af et par ekstra surroundhøjttalere. Sony tilbyder dette som tilbehør til flere af sine soundbars – bare ikke Bar 6. Hvis du vil have fleksibilitet og mulighed for senere opgraderinger, bør du hellere overveje Bravia Bar 8 – en dyrere, men klart bedre løsning.

Karakter
Sony Bravia Theatre Bar 6
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Journalist. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Han er ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt LB+ indhold

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Budgetmodel fra Revival

Sony tager kampen op med Sonos – med delvis succes

Harmonisk kompakthøjttaler

Billige biografhøjttalere med punch

Lynhurtigt energibundt

Ren musikmagi med et heftigt prisskilt

Har kun udseendet med sig

Mesterligt afbalanceret lyd

Norsk dynamit i stuen

Trådløs luksus

Perfekte til skrivebordsanlægget

Audiofilt på mindre plads