TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 11 soundbars

Soundbars i luksusklassen

Selv om indretningen kræver en soundbar, behøver du ikke at gå på kompromis med lyden.

Af / 21/12/2015 - 06:00
11 soundbars

Salget af soundbars er stigende, og det er ikke svært at forstå hvorfor. De er som regel en billig og brugervenlig måde at opgradere tv-lyden på, de er nemme at tilslutte, og de glider let og elegant ind i interiøret.

Af de overkommelige soundbars, vi testede i Lyd & Billede #9 2015, var nogle overraskende gode. Men en soundbar til fem tusind kroner kan ikke erstatte et rigtigt anlæg. Dertil er lyden hverken opløst eller kraftig nok.

Går man derimod op i pris til omkring 10.000 kroner, kan det blive rimelig heftigt. Her har man lov til at forvente både god lydkvalitet – med klare og flotte dialoger på film – og et stort, kraftigt lydbillede. Her begynder vi også at tale om ordentlige musikoplevelser.

 

Udstyr

Udstyrsniveauet varierer. Nogle soundbars har optisk digitalindgang og Bluetooth, og det er så det. Andre har også HDMI, og nogle har desuden netværkstilslutning, så man kan streame musik trådløst fra pc’en. Nogle af de sidstnævnte kan synkroniseres med andre produkter fra samme producent, så de kan indgå i et multirumssystem og spille musik eller filmlyd i flere rum.

Annonce

Der er forskellige måder at fjernbetjene soundbars på. Mange af dem kan styres med en app til mobiltelefonen, mens andre bare har en lille, sørgelig fjernbetjening. I så fald kan det betale sig at investere i en programmérbar fjernbetjening, f.eks. Logitech Harmony.

 

Sådan testede vi

Alle produkterne er blevet testet på vores hi-fi-bænk. Til film har vi brugt HDMI, hvor det var tilgængeligt, ellers er lyden blevet overført via optisk digitalkabel. De enheder, der ikke har subwoofer, har vi testet, som de er, men også koblet til en separat subwoofer for at høre potentialet. Det viser sig nemlig, at en sub altid en fordel til denne type produkter.

Netværksfunktionaliteten er testet, hvor det er aktuelt, og musik i stereo er for det meste blevet streamet med enten AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth. Enheder uden streaming-mulighed har vi sluttet til netværksafspilleren Marantz NA6005 med optisk digitalkabel.

Vi har tjekket de forskellige lydindstillinger for at prøve at finde den, der giver det bedste resultat. Som regel lyder det bedst i ren stereo til musik, mens film giver mest indlevelse med surround-funktionen.

Vi har testet med filmen Interstellar på Blu-ray og assorteret musik i stereo.

 

Hvad med Sonos?

Nye læsere kan måske undre sig over, at Sonos Playbar ikke er med i denne test, da den sammen med subwooferen Sonos SUB havner i den rigtige prisklasse. Det er, fordi vi har testet den før.

Den er rigtig god, især til musik. Til film har den derimod ikke helt den dynamik, vi ønsker, og kan ikke måle sig med f.eks. Focal Dimension eller Yamaha YSP-5600, hvad angår råstyrke. Den er et naturligt valg, hvis man har Sonos-produkter i forvejen, men hvis ikke, så findes der bedre soundbars.

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant løsning

Funktioner er der få af, men lyden er flot. Og man kan selv vælge, om Dimension skal være soundbar eller lydsokkel.

Lyden på film er rigtig god. Lydbilledet er stort og åbent, og dialoger har glimrende dynamik.
Man kan ikke slå surround-funktionen helt fra, hvilket betyder, at musik i stereo kan lyde lige lovlig tredimensionelt. Man kan få bedre bas fra andre subwoofere.
Læs hele testen

Harman Kardon Sabre SB 35

Ultraslank overraskelse

Fra Harman Kardon kommer en supertynd soundbar med overraskende klar og åben lyd.

Selv om det er en af de tyndeste soundbars, vi har testet, lyder Sabre SB 35 klart og fint. Subwooferen kan gemmes under sofaen, hvilket gør det til en endnu mere elegant løsning.
Dynamikken er ikke alverden, og intense scener lyder lidt fladt. Subwooferen mangler også noget power.
Læs hele testen

Bose SoundTouch 130

Brugervenlig men tam

Bose har en af de mest brugervenlige soundbars, som desuden har trådløs multirumsfunktion. Men lyden er i den tamme ende.

Systemet er let at tilslutte, og det er svært at gøre noget galt i daglig brug. Stort plus for multirumsfunktion.
Lyden er temmelig tam, dialoger lyder fladt, og vi kan ikke lide, at surround-funktionen altid er på – også ved musik i stereo.
Læs hele testen

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Ikke mere end okay

Med deres 20 års erfaring havde vi håbet, at Arcam ville lave en bedre soundbar.

Rumkorrektionen fungerer godt, soundbaren er nem at bruge og har god formatunderstøttelse. Sammen med subwooferen bliver bassen mere udstrakt.
Der mangler dynamisk kontrol, sub’en er ikke kraftig nok, og soundbaren bliver hurtigt stresset, når der sker for meget i lydbilledet. Der mangler opløsning, og surround-funktionen på film fungerer dårligt.
Læs hele testen

Vifa Stockholm

Trådløs musiker

Vifa Stockholm er en stor soundbar, der primært fokuserer på trådløse musikoplevelser, men også fungerer til film.

Musik gengives med god fylde i bassen og en fin, varm lyd – uden behov for ekstern subwoofer. Brugervenligheden er god, og den kan bruges af alle.
Vi savner til gengæld en subwoofer til film, hvor der mangler lidt dynamik og power.
Læs hele testen

Canton DM 90.3

Sokkel på steroider

Testens eneste lydsokkel er Cantons største, og den tager både film og musik dødsens alvorligt.

Lyden er kraftig og engagerende, man får et godt indtryk af surround på film, og musik i stereo giver danselyst. Opløsningen er god nok til, at man tror på det, man hører.
Lydsoklen er temmelig stor og klodset, og bas-effekter på film vil have gavn af en subwoofer.
Læs hele testen

Sony HT-ST9

Balanceret lyd i alle rum

HT-ST9 er en del af Sonys multirumsfamilie, der kan give trådløs lyd i hele huset. Og den lyder både fint og balanceret.

Sonys soundbar lyder fint og balanceret, den understøtter højopløste lydformater, og multirumsfunktion gør den meget fleksibel.
Der mangler lidt gang i den på film, og subwooferen hænger noget bagefter.
Læs hele testen

Bowers & Wilkins Panorama 2

Omsluttende lydbillede

Panorama 2 fra Bowers & Wilkins har ikke separat subwoofer, men giver overraskende stor lyd og fyldig bas.

Surround-effekten på film imponerer, og dialoger har god fylde og substans. Stereomusik har bas nok til de fleste.
Mellembassen er lidt svulstig, og overtonerne er dæmpet. Filmoplevelser bliver tamme uden ekstern subwoofer.
Læs hele testen

Yamaha YSP-5600

Ægte biograflyd

Yamaha anvender mange højttaler-elementer, der peger i flere retninger, for at give ægte surround-lyd med Dolby Atmos. Multirumsfunktion gør den ekstra cool.

Det her er klart den bedste hjemmebio-soundbar, vi har testet, med indtryk af ægte surround. Dynamikken er glimrende, og underholdningsfaktoren høj.
En subwoofer er nærmest nødvendig, da lyden fra soundbaren alene er temmelig tynd. Musik i stereo har ikke samme opløsning som med visse konkurrenter.
Læs hele testen

LG LAS950M (HS9)

Funktionel men blodfattig

LG’s soundbar kan udbygges til både multirum og fuld trådløs surround-sound. Men lydkvaliteten er ikke mere end okay.

Trådløs netværkstilslutning og multirumsfunktion giver mange muligheder, såsom at spille musik i alle rum, udbygge til fuld surround og tænde soundbaren med en SMS.
Lyden er en temmelig tam oplevelse, hvor intense scener flader ud, og indtrykket af surround er ikke på højde med de bedste. Vi havde også problemer med lyd via HDMI.
Læs hele testen

Definitive Technology W Studio

Skuffende

Soundbaren fra Definitive Technology er en del af en multirumsfamilie. Desværre imponerer lyden ikke.

Soundbaren er let at slutte til trods svært læsbar skærmmenu. Multirumsfunktion og understøttelse af den tabsfri Tidal HiFi streaming-tjeneste trækker op.
Lydkvaliteten er ikke god nok. Det lyder uldent, og subwooferen integreres ikke ordentligt i lydbilledet, så det fænger ikke.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede