TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Technics Ottava SC-C30

Premium-lyd på køkkenbordet

Technics laver ikke bare en af de bedste bordhøjttalere i sin klasse, de laver to!

Af / 27/09/2019 - 13:02
Technics Ottava SC-C30

Lyd & Billede mener

  • Stort lydbillede med fyldig bas. Kan spille virkelig højt og samtidig klart. Understøtter AirPlay 2 og Chromecast, multirum og stereoparring.
  • Lidt for dæmpet diskant og ingen EQ. App-styring og ingen fjernbetjening.

Vi kan lige så godt at indrømme det først som sidst: De fleste af de bordhøjttalere, vi pakker ud, lyder ikke særlig godt. De er heller ikke særlig smarte, lette at bruge eller virkelig godt lavet.

Heldigvis er der undtagelser. Audio Pro, Geneva og Naim er blandt de få, der virkelig kan det dér. Altså kombinere god lyd med brugervenlighed og tillidsvækkende kvalitet. Vi kan også tilføje Technics, som slog konkurrenterne i vores test af bordanlæg for ikke så længe siden.

Testvinderen Technics Ottava f SC-C70 passer måske ikke til alles tegnebog eller behov. Det er f.eks. ikke alle, der har brug for en CD-afspiller. Men Technics har habile alternativer. To faktisk. De er næsten helt identiske med de samme funktioner, og prisforskellen er ikke stor. Den største af dem hedder Ottava SC-C50 (se separat boks), mens den, vi tester her, er lidt mindre og hedder SC-C30.

Google Assistant

De ser meget ens ud, og under motorhjelmen er forskellene minimale. En 12 cm subwoofer, to mellemtone-enheder og to diskant-enheder – tilsammen fem højttaler-enheder – skal give fyldig lyd i rummet. Den større C50 har lidt mere effekt, men begge er trevejs fuldtone-bordhøjttalere.

De er også trådløse, selv om man kan slutte TV’et til den optiske indgang på bagsiden og streame over Wi-Fi-netværket gennem Ethernet-porten bagpå. Højttalerne har streaming via Google Chromecast, Bluetooth og AirPlay 2, og de kan parres to og to i stereo. Eller flere kan kobles trådløst sammen i flere rum, også kaldet multirum.

Annonce

Man kan give kommandoer til højttaleren via Google Assistant på mobilen, men også direkte til højttaleren.

Multirum

Hvis man vil have lyd i flere rum, er det bare at sætte flere højttalere op via det trådløse hjemmenetværk ved hjælp af opsætningsassistenten i Google Home-app’en.

Der findes også en Technics Audio Center-app. Her kan man tilføje streaming-tjenester som Spotify, Deezer og Tidal og TuneIn internetradio.

Technics har ikke sjusket med teknikken. Bag frontstoffet og den tykke, buede aluminiumplade finder vi fem højttaler-enheder monteret i et formstøbt chassis af glasfiber. I en 2.1-kanals løsning, hvor diskanterne og de to mellemtone-enheder peger udad for bedre stereoeffekt og spredning af lyden i rummet.

C30 Technical 2 61175
Det stive glasfiberchassis har et fast greb om de fem højttaler-enheder. (Foto: Technics)

Space Tune

Tre JENO-processorer (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimization) styrer lyden til højttalerne, og SC-C40 og C50 har også Technics’ LAPC (Load Adaptive Phase Calibration), som er en slags digital optimering af de forskellige enheders egenskaber. Men vigtigere end det er Space Tune, som tilpasser lyden til placeringen i rummet, så bassen f.eks. ikke bliver for dominerende, hvis højttaleren er tæt på bagvæggen.

Det fungerer helt fint på egen hånd, med en automatisk justering af lydbalancen, som man foretager ved at holde play/pause-knappen inde i nogle sekunder. Derefter kommer der nogle smæld og andre lyde fra højttaleren, og så er balancen justeret. Man kan også selv vælge et af tre parametre: Fritstående, nær væg og nær hjørne, som har hver sin karakter.

Højttaleren understøtter de fleste afspilningsformater via kablet streaming, også højopløst lyd fra DSD-filer, FLAC og ALAC op til 24 bit/384 kHz samt WAV og AIFF op til 32 bit/384 kHz.

Favoritter

Betjeningen på selve højttaleren er begrænset til afspilning, kildevalg og volumen. Der er selvfølgelig også en on/off-knap, og så er der en favoritknap. Her kan man gemme og hente op til ni favoritter frem, som man har gemt i app’en; det kan være alt fra den radiostation, man lytter mest til, til playlister på Spotify.

Ottava C50 61176
(Foto: Technics)

Kraftig lyd

Lad det være sagt med det samme: Technics-højttaleren spiller langt bedre end de fleste bordhøjttalere, vi har testet. Naim Mu-so er endnu bedre, men også dyrere, så i denne klasse er SC-C30 måske den mest vellydende bordhøjttaler.

Klangen er varm, bassen er fyldig, og lydbilledet er enormt for en så kompakt højttaler. Den får bassen på Khalids “My Bad” til at ryste støvet ud af tæpperne i rummet, og klaverklangen på Keith Jarretts Köln-koncert lyder sjældent så klangfuldt på andre bordhøjttalere.

Efter en runde med Space Tune-optimering fik jeg en klarere klang i den nærmest mezzoagtige sopran på Lise Davidsens Wagner-fortolkninger, og Sam Fenders meget spillede “Will We Talk” satte næsten ild til tapetet, når jeg skruede lydstyrken op over 80 på OLED-skærmen.

Men så blev lyden også skarpere i kanterne, og bassen mistede lidt af grebet; så der er grænser for, hvor højt man kan spille. På minussiden skal det også nævnes, at lydbilledet kan opleves som lidt mørkt, og det maskerer de fineste detaljer i musikken. Strygere lyder mere raffineret på Mu-so 2, og det ville have været rart med en manuel EQ i app’en.

Konklusion

Technics Ottava SC-C30 er en mellemstor bordhøjttaler, der både rummer Google Chromecast og AirPlay 2, og kan styres med Google Assistant. Det kan mange andre bordhøjttalere også, men Technics-højttaleren spiller bedre end de fleste, den er bedre bygget og lettere at sætte op og bruge.

Hvis man ikke har plads til en stor højttaler – for slet ikke at tale om et stereopar – er den et godt og velspillende alternativ, som fint formår at fylde en stue med musik.

Karakter
Technics Ottava SC-C30
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?