TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Yamaha NX-N500

Hi-fi i multirum

Yamahas aktive multirums-stereohøjttalere er tro mod deres professionelle aner.

Af / 10/05/2016 - 06:00
Yamaha NX-N500

Lyd & Billede mener

  • Præcis og klar mellemtonegengivelse afslører den tekniske kvalitet af din musik. Masser af tilslutninger i HD-kvalitet og indbygget multirumsfunktionalitet.
  • Meget afslørende lyd demonstrerer forskellen på gode og dårlige optagelser. Begrænsede kræfter i bassen.

Yamaha – som laver alt fra koncertflygler til motorcykler – har en lang tradition inden for hi-fi og lydudstyr til både private og professionelle. Firmaets hi-fi-forstærkere og surround-processorer er anerkendt for vellyd, og mini-monitoren NS10 betragtes som et uundværligt redskab i et flertal af verdens lydstudier. Hvis du har et sæt NS10 stående i garagen eller på loftet, kan de indbringe op til 1.000 dollars i brugtpris. Ikke dårligt for snart 40 år gamle højttalere, der oprindelig var tænkt til prisbillig hjemmebrug.

Med den forhistorie in mente er det ikke mærkeligt, at Yamaha siden da har designet adskillige efterfølgere til NS10, senest den trådløse multirumshøjttaler NX-N500, som med sin snehvide 5 tommers bas og gitterbeskyttede dome-diskant ligner en moderne, lidt mere kompakt hyldest til klassikeren.

Ligheden går endda så langt som til, at bas-elementet har samme sorte kantophæng og karakteristiske fold i pappet, der hvor center-domen er limet fast. Kabinettet har dog en mere moderne sort finish med afrundede kanter og er af basreflekstypen.

 

Ægte aktive

Mens ligheden i det ydre er slående, er indmaden en helt anden historie. For det første er NX-N500 aktive. Og ægte aktive endda, det vil sige med separate forstærkere til bas og diskant samt elektronisk delefilter. Der sidder aktiv elektronik i begge kabinetter, så begge højttalere skal sluttes til lysnettet. Desuden skal de to højttalere forbindes indbyrdes med et XLR-kabel til analog signaloverførsel samt et Cat5-netkabel til kontrolsignaler. Altså mindst fire kabler. For et sæt trådløse højttalere er det rigtig meget ledning!

Annonce

Den venstre højttaler har indgange for USB, optisk digital og analog mini-jack. Der er også en indgang for Ethernet samt trådløs tilslutning og selvfølgelig Bluetooth. Man kan med andre ord tilslutte snart sagt hvad som helst, og digitale signaler kan være i en hvilken som helst form og opløsning, fra MP3 til 5,6 MHz DSD-filer. Dog mangler OGG-filer på listen.

Yamaha NS10, der er en fjern stamfader til NX-N500, har været standardudstyr i musikstudier i årtier. (Foto: Producent)
Yamaha NS10, der er en fjern stamfader til NX-N500, har været standardudstyr i musikstudier i årtier. (Foto: Producent)

 

Lyden

Men ét er udseendet, noget andet er ydelsen. Kan NX-N500 leve op til deres forgængere, eller er det bare en design-gimmick? Jeg har ikke haft adgang til at sammenligne direkte med et sæt originale NS10, men de små Yamaha-højttalere besidder bestemt nogle af de monitor-kvaliteter, som NS10 er kendt for. Mellemtonen er endda overordentlig klar og ufarvet, hvilket især gavner sang. Teksturen i Marianne Faithfulls sprukne, knækkede stemme på “The Ballad of Lucy Jordan” kommer frem med en gruopvækkende klarhed.

Stereoperspektivet er fremragende. På Roger Waters’ “Three Wishes” er stemmer og lydeffekter placeret langt uden for højttalerne, og NX-N500 klarer dette bedre end de fleste højttalere, jeg har testet. Også langt dyrere. Rumfornemmelsen er ligeledes rigtig fin, og man får fornemmelsen af et åbent vindue til optagerummet (eller til den illusion af et optagerum, som blev skabt af teknikeren i studiet).

 

God, men ikke overdrevet bas

Basgengivelsen er overraskende god for så små højttalere, hvilket vidner om en velprogrammeret DSP. Heldigvis er Yamaha ikke faldet for fristelsen til at imponere med overdrevet bas. Bunden er tør og fast ned til den nedre grænse på 54 Hz, men så heller ikke dybere. Man kan godt tvinge det lille bas-element til at gå dybere endnu, men så går impulsgengivelsen fløjten – og forvrængningen går i vejret.

NX-N500 er mere kritiske med hensyn til placering end Samsung R5, der spreder lyden ligeligt i rummet, og Sonos Play:5, som har en genial rumtilpasning i app’en. Men placeret med respekt er resultatet hi-fi-mæssigt flere klasser over disse to.

Yamaha NS10 var berygtede for at lyde rædsomt med dårlige optagelser. Helt så nådesløse er NX-N500 heldigvis ikke. Dårlige optagelser lyder ikke ubehageligt på dem. Bare kedeligt. Hvorpå man skynder sig at finde en mere spændende optagelse. Og så bliver det magisk igen!

Med en samlet forstærkereffekt på 44 watt og et 5 tommers bas-element er der naturlige grænser for, hvor langt kræfterne rækker. Skruer man volumen helt op, begynder det hele at lyde presset, og luften mellem instrumenterne forsvinder. Vilde dansefester er ikke de små NX-N500’s livret, men inden for rammerne af rimelig hverdagsbrug følger de fint med.

Volumenknappen på bagsiden kan med fordel skrues en kvart omgang ned; så undgår du, at højttalerne nogensinde kommer ud, hvor de ikke kan bunde. I hvert fald så længe lydkilden er trådløs og digital.

 

Der er godt fyldt op på bagsiden af NX-N500, som kan sluttes til stort set alt. Inklusive lyd- og netkabel mellem de to højttalere. (Foto: Producent)
Der er godt fyldt op på bagsiden af NX-N500, som kan sluttes til stort set alt. Inklusive lyd- og netkabel mellem de to højttalere. (Foto: Producent)

Både Bluetooth og multirum

NX-N500 er i tråd med dagens mode trådløse. Man kan både bruge Bluetooth og netværk. En ydre Wi-Fi-antenne sikrer, at der altid er en stabil opkobling til netværket, men man kan også tilslutte dem via kabel.

Højttalerne bruger Yamahas egen multirumsstandard, MusicCast. Har du andre nyere Yamaha-apparater, kan de sandsynligvis samles med NX-N500 i et multirumssystem. Det hele styres fra Yamahas MusicCast-app (iOS og Android). Du kan også streame lyd via AirPlay og DLNA.

MusicCast-app’en fungerer udmærket, og opsætningen er forholdsvis logisk – dog uden at være tilnærmelsesvis lige så intuitiv og simpel som hos Sonos. Der er et rimeligt udvalg af musikkilder, herunder Spotify og TuneIn netradio, men ikke Tidal.

 

Konklusion

Jeg havde ventet en del af Yamaha NX-N500, men virkeligheden overgår så rigeligt forventningerne! De kan andet og mere end bare at se godt ud i indretningen (hvad de i øvrigt også gør glimrende). Hvis du søger nem multirumslyd, er Sonos stadig kongen, men anbring Yamaha NX-N500 på stuens bedste plads, og slut en højkvalitetskilde til, så har du et kvalificeret hi-fi-anlæg i stuen til spotpris.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet