TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: 5 hørepropper til eliten

Hørepropper til eliten

De koster en bondegård, men de bedste hørepropper har man ikke lyst til at hive ud igen.

Af / 28/02/2017 - 15:16
5 hørepropper til eliten

De bedste musikoplevelser er ikke gratis, og sådan er det også med både hovedtelefoner og hørepropper. Krydser man 2.500 kroners grænsen, er der mange rigtig gode hovedtelefoner at få. F.eks. Beyerdynamic T 70 p til 3.200 kroner med deres perfekt afbalancerede lyd eller de spændende Sennheiser HD 630VB til 3.300 kroner, der har trinløs basforstærkning, som kan tilpasses perfekt til lytterens smag.

Fælles for dem er, at de er af over-ear typen. Og de sidder meget behageligt rundt om ørerne, men mange vil vægre sig mod at blive set på gaden med sådan nogle, da de ikke ligefrem er diskrete. Desuden fylder selv de mest foldbare ret meget, og de er derfor ikke noget, man kan tage med overalt. De kan ikke være i lommen.

Af den grund sværger mange til hørepropper. Eller in-ear høretelefoner, som de også kaldes. De er superdiskrete at have på, du kan bruge dem til løb og træning, og desuden er de ultra transportable. De kan bare vikles sammen og lægges i lommen. Og hvis du troede, at hørepropper nødvendigvis giver dårligere lyd end store hovedtelefoner, så tager du grundigt fejl!

I jagten på de ultimative musikoplevelser lige ind i øregangene ser vi her på hørepropper et godt stykke oppe ad prisstigen, nemlig i prisklassen over 2.500 kroner. I denne klasse er der råd til dyrere materialer, og producenterne har brugt mere tid på forskning og udvikling for at finpudse teknologien til at udnytte de små drivere (højttaler-enheder) maksimalt.

Her kan man forvente herlige musikalske oplevelser, og i denne prisklasse er der også meget at hente for musikere og lydteknikere, da producenterne af professionelle in-ear monitors også satser stærkt her. Man sidder næppe med hørepropper på i et studie, men til monitoring på en scene er de optimale. Musikere, der ikke bevæger sig alt for meget på scenen, kan fint klare sig med universalpropper frem for at betale i dyre domme for de specialstøbte.

Annonce

Propper til alle
Her tester vi fem forskellige modeller, hvor hørepropperne fra Sony og AKG er til typisk hi-fi-brug, mens ACS, RHA og Audiofly alle stiller med modeller møntet på fagfolk. Man kan kende forskel på, at hi-fi-propperne har en mere fyldig bas og et generelt varmere lydbillede, mens de professionelle modeller lyder mere analytisk og sterilt, for at man kan høre alt, hvad der er på mikset.

Det er også noget, mange musikelskere vil sætte pris på, men den slags hørepropper er mere afhængige af, at musikken er godt produceret, så det ikke lyder alt for hårdt og brutalt. Hørepropperne fra RHA kræver desuden en ekstern hovedtelefonforstærker, da de er alt for tungtdrevne for en mobil eller standard musikafspiller.

Bedst lyd med forstærker
Som alle ordentlige hovedtelefoner vil et par high-end hørepropper afsløre svagheder i halvgode musikafspillere. Det gælder ikke mindst smartphones, der som regel ikke er specialiseret i at levere optimal lyd. Derfor findes der dedikerede musikafspillere som f.eks. den fremragende Pioneer XDP-100R.

RHA Dacamp
(Foto: Producent)

Men endnu federe lyd får du med en ekstern hovedtelefonforstærker. I testperioden har jeg især brugt RHA Dacamp L1 – en heftig bærbar hovedtelefonforstærker med indbygget højopløst digitalkonvertering. Den har separat konvertering til venstre og højre kanal, understøtter signaler op til 32 bit/384 kHz og fungerer med både Apple- og Android-telefoner samt pc og Mac.

Desuden har den tonekontroller, hvis du skulle føle behov for at lægge til eller trække fra i bas og diskant, og den kan drive stort set alle hovedtelefoner – også ekstremt tungtdrevne. Prisen er ca. 4.000 kroner.

Audiofly AF180

Perfekt balance

Vores første møde med Audiofly bliver garanteret ikke det sidste. Her får du perfekt afbalanceret lyd.

Audiofly har lavet nogle monitorpropper, der ud over at være ærlige også formår at være medrivende.
Musik, der som udgangspunkt lyder fladt og livløst, får ingen hjælp her.
Læs hele testen

RHA CL1

Simpelthen for dyre

Alt ved RHA oser af kompromisløshed. Også lyden. Men undervejs er prisen blevet for hamper.

Med det rigtige udstyr får RHA CL1 alle detaljer i musikken frem på meget overbevisende vis.
Kostbar teknologi kombineret med kravet om en dedikeret forstærker er hård kost for tegnebogen. Desuden er lyden ekstremt analytisk.
Læs hele testen

ACS Evolve Studio Universal

Når sandheden skal frem

ACS’ hørepropper afslører alt i enhver musikindspilning. På godt og ondt.

Disse propper er et præcisionsværktøj, der lader dig høre, præcis hvad der ligger på optagelsen.
Til almindelig musiklytning er lyden lidt for neutral og ærlig, så man sidder og bliver irriteret over dårlige musikproduktioner.
Læs hele testen

Sony XBA-N3AP

Den bedste bas

Det er ikke til at høre, at Sonys hørepropper er de billigste i testen.

Her får du heftig dybbas og saftig lyd, uden at det er på bekostning af detaljerne.
Hvis du bedst kan lide helt neutral lyd, vil du finde bassen lige lovlig fyldig.
Læs hele testen

AKG N40

Skræddersyet vellyd

AKG lader dig tilpasse N40 med tre forskellige filtre. Når de er bedst, lyder de meget opløst og musikalsk.

Den fyldige lyd er medrivende, og især flade produktioner får mere liv. Tre udskiftelige filtre lader dig justere lyden.
Mellembasområdet kan være lidt svulstigt, og detaljerne i overtoneområdet bliver indimellem overdrevede.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?