Med stadig flere mobiltelefoner uden hovedtelefonstik er markedet for trådløse hovedtelefoner eksploderet. Selv om mange bruger hørepropper, er der også mange, der foretrækker gedigne hørebøffer, selv når de er på farten. Det er mere behageligt i længden, og man får en mere åben og ofte mere afbalanceret lyd. Kort og godt et bedre valg for dem, der prioriterer lydkvalitet over komfort.
Vi har tidligere testet trådløse hovedtelefoner til omkring en tusse. De giver okay lyd sammenlignet med de deciderede budgetmodeller. Denne gang har vi skruet forventningerne op og sat prisloftet til det dobbelte. Så får man bedre byggekvalitet, mere behagelige ørekopper, flere funktioner og frem for alt bedre lyd. Det synes vi er en god middelvej for dem, der ikke vil bekoste et par svinedyre rigtige hi-fi-hovedtelefoner.
Finesser og funktioner
I denne prisklasse begynder der at dukke funktioner op, som man ikke finder på de billigere hovedtelefoner. De understøtter ofte standarder, der giver bedre lydkvalitet end almindelig Bluetooth. Der er tit funktioner som basforstærkning eller equalizer og gerne en god mobil-app, så man kan trimme lyden selv. Disse apps gør også, at man kan opgradere softwaren i hovedtelefonerne, så de får nye funktioner, f.eks. understøttelse af stemmeassistenter.
Men frem for alt opdagede vi, at det nu nærmest er svært at købe hovedtelefoner i denne prisklasse uden støjreduktion. Det er ikke kun rart på flyrejser, men også meget praktisk, hvis man arbejder i et støjfyldt miljø. Eller for den sags skyld i toget eller bussen på vej til og fra arbejde.
Støjreduktionen er selvfølgelig ikke lige så god som på topmodellerne, men selv moderat dæmpning er faktisk nok til, at det virker væsentlig bedre.
Testkriterier
Vi har bedt producenterne om trådløse hovedtelefoner i prisklassen 1.200-2.000 kroner. Vi har bedømt, hvor robuste de virkede, og hvor behagelige de var at have på, også ved længere tids brug. Betjeningen er også vigtig, f.eks. om man let kan finde uden at skulle tage hovedtelefonerne af.
De blev forbundet til en smartphone, der understøttede den højest mulige lydoverførselskvalitet. Vi har spillet musik i forskellige genrer med den bedste tilgængelige lydkvalitet. Til sidst er der givet en samlet karakter, hvor lydkvaliteten vejer tungest.
TRÅDLØS ORDLISTE
aptX – En algoritme til at overføre lyd med lavere bit-hastighed, men uden at musikken komprimeres så meget. Bør give bedre lydkvalitet, selv om graden af forbedring kan diskuteres.
aptX HD – Den nyeste version, som skal give “bedre end CD”-kvalitet med højopløst lyd (48 kHz/24 bit LPCM). Ingen af aptX-varianterne bruges af Apple
AAC – En komprimeringsalgoritme, der giver bedre lydkvalitet end MP3 ved samme datamængde. Findes til både Android- og Apple-enheder.
Bluetooth – En standard til bl.a. at overføre lyd trådløst. Bemærk, at en nyere version ikke nødvendigvis betyder bedre lyd, men også kan handle om funktionaliteten.
LDAC – Sonys codec for højere lydkvalitet. En komprimeret lydstrøm, der skulle kunne overføre 96 kHz/24 bit med op til 990 kbit/s.
NFC – Near Field Communication. En metode til overførsel af data over korte afstande. Anvendes i denne sammenhæng til at forbinde mobiltelefon og hovedtelefoner med Bluetooth, uden at man skal lave manuelle indstillinger.
Læs også:
5 trådløse træningshørepropper
6 overkommelige hovedtelefoner med støjreduktion
Audio-Technica ATH-M50xBT
Favoritten er blevet trådløs
Branchestandarden Audio-Technica M50 er endelig blevet trådløs. Men er det en fordel?
Kygo A6/500
Stor lyd i lille format
Mindre hovedtelefoner, der sidder uden på øret, har ofte tyndere lyd end deres større slægtninge. Ikke disse.
Marshall Major 3 Bluetooth
Rock’n’roll igen
De mest rockede hovedtelefoner er tilbage, men forskellene er svære at få øje på.
Panasonic RP-HTX90N
Retro-hørebøffer
Panasonics hovedtelefoner er hyggelige snarere end seje, og det gælder både udseendet og lyden.
Sony WH-H900N
Sony gør alt rigtigt
Nedsat pris betyder, at de tidligere ret dyre h.ear On 2 pludselig er blevet et kup.
JBL E65BTNC
Diskrete og vellydende
JBL kommer godt fra start med et par behagelige hovedtelefoner med god lyd og uden de store fejl.