annonce

Test:
Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generation

Gennemprøvet opskrift

Bang & Olufsens luksus-ANC-hovedtelefoner er nået til tredje generation. Forandringerne er små – næsten for små.

Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generation
annonce
Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Beoplay H9 med aktiv støjreduktion (ANC) er Bang & Olufsens topmodel inden for hovedtelefoner. Første generation hed H9, den næste hed H9i, og nu er vi atter tilbage ved H9 – med et lille “3. generation” tilføjet. Der er altså tale om et gennemprøvet koncept, som videreføres med kun små ændringer. Den mest iøjnefaldende er farven. Ud over sort fås H9 nu i en “Agrilla Bright”-udgave i lysebrunt skind og champagnegyldent aluminium.

H9 er over-ear-hovedtelefoner. Ørekopperne er cirkelrunde, og ørepuderne er af blødt lammeskind med fyld af memory-skum. Hovedbøjlen er betrukket med groftvævet stof og forstærket med kernelæder. Det hele er gennemført lækkert og ligner noget, der er beregnet til at holde i årtier. Og det får de fleste andre luksus-ANC-hovedtelefoner til at minde om noget fra en Flying Tiger-butik ved sammenligning!

Forbindelsen sker trådløst med Bluetooth. AAC og aptX er understøttet for bedre lyd. Der medfølger også et standard 3,5 mm stereo-minijackkabel samt en flyadapter, så man ikke behøver at betragte in-flight-underholdningen på lange flyrejser som stumfilm.

Ibrugtagningen er som med de fleste moderne ANC-hovedtelefoner: Inden man begynder at bekymre sig om Bluetooth-parring, skal producentens mobil-app hentes. Bang & Olufsens app dækker alle firmaets trådløse produkter.

Nu med stemmestyring

Når hovedtelefonerne er parret med mobilen, sættes opsætningen af Google Assistant i gang. Som andre trådløse hovedtelefoner anno 2019 har H9 nemlig fået indbygget stemmestyring. Med et tryk på en knap på venstre ørekop kan man få besvaret spørgsmål som “Hvordan bliver vejret i Oslo i morgen?” eller “Hvad hedder hovedstaden i Malta?”.

Man kan i app’en vælge farven på sine hovedtelefoner. Det har dog ikke den store betydning i praksis, da selve hovedtelefonerne beholder samme farve, uanset hvad man vælger i app’en.

I Bang & Olufsen-app’en kan man vælge imellem forskellige ToneTouch equalizer-indstillinger: Commute, Clear, Workout og Podcast. Og er det ikke nok, kan man trinløst justere lyden i området mellem Warm, Excited, Relaxed og Bright. Der mangler desværre en Neutral-indstilling, hvor ingen toneområder tilgodeses på bekostning af andre. Men Clear er tættest på at være det.

annonce

Ligesom mange andre har Beoplay H9 touch-betjening. Ved at massere ørekopperne på den rigtige måde kan du skrue op og ned for lydstyrken, skifte nummer, slå støjreduktionen til og fra samt aktivere Transparency Mode.

annonce

Hvis du vel at mærke gør det rigtigt. Et par lidt forkerte bevægelser eller en tilfældig berøring, og du får lynhurtigt slået de forkerte funktioner til eller fra.

Ligesom mange andre har Beoplay H9 touch-betjening. Foto: B&O

Kun én slags støjreduktion

De nye Beoplay H9 er på de fleste punkter identiske med forgængeren H9i. Der kan være god grund til at holde fast i en opskrift, der har vist sig at virke, men tiden har på den anden side ikke stået stille. Hvor konkurrenterne tilbyder op til 20 forskellige niveauer af støjreduktion, og nogle også automatisk tilpasning til omgivelserne, må H9 nøjes med én type støjreduktion. Take it or leave it!

Der er heldigvis ikke noget galt med den støjreduktion, der er der. Beoplay H9 fjerner støjen fra omgivelserne omtrent lige så godt som Sony WH-1000XM3 – og lidt bedre end Bose NC 700. Når begge er i stærkeste indstilling.

At bedømme lyden på ANC-hovedtelefoner kan være som nat og dag, alt efter om den aktive støjreduktion er slået til eller fra. Uanset gyldne løfter lider lydkvaliteten altid mere eller mindre i processen. På Beoplay H9 er det især den øvre mellemtone, der påvirkes. Resultatet er en “klædeskabseffekt”, hvor overtoner dæmpes, og man får den lette trykken for ørene, som man oplever i et lyddødt rum.

annonce
Når det gælder byggekvalitet og finish, kommer ingen konkurrenter op på siden af B&O. Foto: B&O

Lydkvalitet

Hi-fi-nørder ynder at tale om, at udstyret skal gengive musikken, som den lød ved optagelsen, eller som det var musikernes hensigt. Det ideal er i bedste fald svært at efterleve. Og på hovedtelefoner spiller “sound” eller “lydsignatur” en større rolle. Det gælder også Beoplay H9, som har en lyd, der afviger noget fra det lineære.

Beoplay H9 giver den allerdybeste bas et ekstra skud vitaminer. På de fleste numre giver det en sådan set behagelig tyngde. Afenginns album Opus, der domineres af slagtøj, lyder lækkert og magtfuldt. Men er der i forvejen egentlig dybbas i et nummer, bliver det nemt for meget af det gode. På Roger Waters’ “Three Wishes” bliver dybbassen så enorm, at der opstår tydelig forvrængning selv ved moderat lydstyrke. Og på “Scarlet Ribbons” med Sinéad O’Connor, der er et a cappella-nummer, hører man tydelige bump fra mikrofonstøj. Tendensen forstærkes med ANC slået til.

For at opklare spørgsmålet spurgte vi Bang & Olufsens tonemester, Geoff Martin:

“Det er rigtigt observeret, at den typiske afrulning i de lave frekvenser sker dybere end på nogle af vores tidligere modeller. Og at det kun er på nogle numre, hævningen bemærkes. Moderne lyddesign på hovedtelefoner må tage hensyn til mange faktorer. Først og fremmest præferencerne hos målgruppen af kunder. Og det omfatter en mere fremtrædende bas, end hvad man ville opleve på hovedtelefoner til andre formål.”

Mens dybbassen er fremhævet, har H9 ikke det boost i den øvre bas, som mange andre hovedtelefoner i samme klasse har, f.eks. Sony WH-1000XM3. Det giver paradoksalt nok en oplevelse af at mangle “punch” på stortrommer og bas-instrumenter.

I det hele taget er der ikke meget rock’n’roll over H9, da lydstyrken er betydelig lavere end på de fleste andre trådløse hovedtelefoner. Man kan simpelthen ikke skrue højt nok op. Godt for hørelsen, men mindre godt, når flylarm truer med at overdøve musikken, trods ANC.

Med ANC slået til bliver mellemtonen desuden noget dæmpet. Det går ud over fornemmelsen af rum, og stemmer bliver tilbagetrukne. Ligesom klangforskellen på en kostbar klassisk violin og en billige musikskolemodel udviskes.

Sammenlignet med Sony WH-1000XM3 virker H9 mindre åbne og spiller med mindre nærvær. Det gælder især med ANC slået til.

Konklusion

Bang & Olufsen Beoplay H9 er i sin essens samme produkt som de højt besungne H9i. Og det er stadig lækre hovedtelefoner i den absolutte luksusklasse. Når det gælder byggekvalitet og finish, kommer ingen konkurrenter op på siden af B&O. Til gengæld skal man betale rigtig, rigtig mange penge for dem.

Sammenligner man lydkvalitet og funktioner med de stadig flere konkurrenter i klassen for støjdæmpende luksushovedtelefoner, får H9 svært ved at stå distancen. Hvis du ikke har brug for stemmestyring, er forgængeren H9i, der i skrivende stund kan findes til nedsat pris, til gengæld et fremragende køb.

 • Type: Over-ear, lukkede, trådløse med ANC
 • Drivere: 40 mm
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • Aktiv støjreduktion: Ja
 • Mikrofoner: 6 (4 til ANC, 2 til tale)
 • Batteritid: 25 timer med ANC og Bluetooth
 • Stemmestyring: Google Assistant
 • App: Bang & Olufsen
 • Tilslutninger: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, cVc, SBC, AAC)
 • Vægt: 285 g
 • Web: bang-oufsen.com
Pris: 4000 kr
PlusFantastisk byggekvalitet, god støjreduktion og behagelig lyd. Nu også med Google Assistant.
MinusKun én indstilling for støjreduktion – og den tager en bid af lydkvaliteten. Koster mere end alle andre.
Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generation produktside
Støjreduktion er vigtigt for folk, der rejser meget eller sidder i et åbent kontorlandskab. Jo mere effektiv støjreduktionen er, jo mere lukker man omverdenen ude, og en bonus er, at man kan lytte til musik på et lavere lydniveau og stadig høre alt. I Beoplay H9’s tilfælde er den rimelig effektiv til at dæmpe støj over basniveau. Derimod lukker den ikke basfrekvenser ude i særlig høj grad; det inkluderer f.eks. støjen fra flymotorer, der forplanter sig i kabinen til irritation for passagererne. Anden støj, f.eks. på cafeer og i åbne kontorlandskaber, dæmper den helt fint. Ikke lige så effektivt som Sony WH-1000XM3, der ligger ca. 10 dB lavere hele vejen, men støjreduktionen er klart godkendt på B&O-hovedtelefonerne. At John synes, at H9 har overdrevet fokus i dybbassen, er ikke så underligt, for hovedtelefonerne mangler mellembas. Der mangler noget punch ved 70-80 Hz, hvilket gør, at de kan opleves som lidt slappe i bunden og uden så meget fysisk tryk i det område, hvor basrytmerne ligger. Nemlig mellembassen. Desuden mangler der glans og tilstedeværelse fra omkring 4-7 kHz. Her ligger meget af energien og fokus i sangstemmer, især kvindestemmer. Som dermed kan lyde noget indelukket. At energien kommer tilbage i diskanten, giver luft, men også lidt hvislende sibilanter. Det kan indimellem lyde lidt spidst. Rent subjektivt synes jeg, at Beoplay H9 lyder helt okay, men det bliver lidt fladt og uengagerende. Et større problem er, at man ikke kan få et tilstrækkelig højt lydniveau. Man må ligesom spille på maks. hele tiden, hvilket gør, at der ikke er meget overskud til musik med høj dynamik og dermed et lavere gennemsnitligt lydniveau. Såsom klassisk musik. – Geir Gråbein Nordby
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
  annonce

  Læs også

  Så let er det at lave dronevideoer

  Droneflyvning bliver ikke meget lettere eller sjovere end dette.

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II frister sportsfotograferne med verdens bedste autofokus.

  Den perfekte højttaler findes ikke. Men den her er tættere på end de fleste.

  Nogle højttalere er dyrere end andre. Og desuden latterlig meget bedre.

  Jabras trådløse propper er overlegne til prisen

  Jabra Elite 75t er markedets bedste trådløse hørepropper uden aktiv støjreduktion.

  OLED + Ambilight = succes

  Philips er tilbage med endnu et farvestrålende OLED-TV, der lyser til alle sider. OLED804 giver en bomstærk billedoplevelse!

  Råstærk kontrast

  Panasonics billigste OLED-TV byder på råstærk billedydelse til en attraktiv pris.

  Superbt allround-kamera

  Med det vellykkede Z50 viser Nikon, hvorfor alle ikke har brug for et professionelt kamera.

  Spillyd i luksusklassen

  Hvad får man, når man lægger en tusse ekstra på bordet for et gaming-headset? Først og fremmest får man bedre lyd.

  Dette smart-ur skal du vælge, hvis du bruger Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 er det tætteste, Samsung nogensinde er kommet på at lave et smart-ur, der er lige så godt som Apple Watch. Men som man siger: Lige ved og næsten …

  Hovedtelefoner med luksusfølelse

  Bowers & Wilkins har ikke sjusket med byggekvaliteten på deres nye trådløse topmodel, PX7, der også har støjreduktion.