TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Chord Electronics Hugo 2

Ekstraordinær forstærker til hovedtelefonerne

Den bærbare Chord Hugo 2 sprænger grænser og går ud over, hvad vi forventer af selv stationære DAC’er.

Af / 10/01/2018 - 23:43
Chord Electronics Hugo 2

Lyd & Billede mener

  • En lyd, der er lige så silkeglat, som den er dynamisk, kombineret med en ekstrem kraft gør selv de tammeste hovedtelefoner levende.
  • Den er større end andre bærbare DAC’er, og prisen vil få de fleste til at styre udenom. At tolke lysene kræver tilvænning.

At gode hovedtelefoner lyder endnu bedre gennem en ordentlig forstærker, er ikke noget nyt. Det bliver vigtigere, jo bedre og dyrere hovedtelefoner man har på hovedet. Derfor findes der stationære hovedtelefonforstærkere, gerne med indbygget DAC, såsom Marantz HD DAC1, Pioneer U-05 og den på alle måder ekstreme McIntosh MHA150.

Men da mange gerne vil tage deres hi-fi-hovedtelefoner med ud ad døren, findes der også bærbare alternativer som f.eks. RHA Dacamp L1 og Chord Mojo. Begge koster under 5.000 kroner og er lydmæssigt et kompromis i forhold til de stationære alternativer, til gengæld for fleksibiliteten i lommestørrelse.

Men Chord Electronics synes ikke, at en bærbar forstærker skal være et kompromis. Derfor lancerede de Hugo i 2014 – en bærbar sag af den større slags, som ikke uden videre kunne være i en lomme, men optog minimal plads i en lille taske. Dyr, men meget vellydende, højopløst og desuden med mulighed for trådløs tilslutning af lydkilden via Bluetooth.

Nu er Hugo 2 her så. Med de samme typer tilslutning, men et nyt, lidt mere kompakt og også mere kantet design.

Den er stadig for stor til at være i lommen, hvilket betyder, at mange nok primært vil bruge den som digitalkonverter og hovedtelefonforstærker i en stationær hi-fi-opsætning, men også kunne tage den med ud, når de vil. Derfor har Chord inkluderet en fjernbetjening.

Annonce

Hvor knapperne på selve DAC’en har farvekoder, som angiver, hvilken indgang og filterindstilling der er i brug – hvilket er let at løbe sur i – så har fjernbetjeningen direkte knapper til de forskellige valg. Langt mere overskueligt, indtil man har lært, hvad de forskellige farver betyder.

Chord Hugo 2 black angle 26944
Chord Hugo 2 er let genkendelig med sine distinkte bagbelyste knapper. (Foto: Chord Electronics)

Brugsområder

Hugo 2 kan en hel del tricks. For det første har den en USB-indgang, der tager lydsignaler op til 32 bit/768 kHz og desuden DSD-filer med 256 gange højere sampling-frekvens end cd (højopløst musik sælges bl.a. på HDtracks.com og 2L.no).

Der medfølger desuden et USB OTG-kabel, som gør, at man kan koble en Android-telefon direkte til DAC’en og forvandle mobilen til en high-end lydkilde. Jeg fik den også til at fungere direkte med min iPhone og iPad, med en adapter, så her er mulighederne mange. Batteriet skulle i øvrigt holde til syv timers kontinuerlig musik.

Men det stopper ikke her, for Hugo 2 har både koaksiale og optiske digitalindgange, og ud over såvel 3,5 mm minijack som 6,3 mm hovedtelefonstik er der også en RCA-udgang til tilslutning af stereoanlæg.

Alle udgangene har variabel volumenkontrol, så du kan drive to hovedtelefoner ud over at bruge Hugo 2 som digital forforstærker i et hi-fi-anlæg. Ved at holde en knap inde ved opstart sættes alle udgange til et fast lydniveau (3 volt) til brug gennem en ekstern forforstærker.

Der er fire forskellige filterindstillinger til at justere lyden. Jeg foretrækker at have den i neutral tilstand, som giver mere luft og bedre attack end at vælge en indstilling, der giver en lidt varmere lyd.

Chord Hugo 2 black in out 26945
To hovedtelefonudgange og en RCA samt både optisk og koaksial digitalindgang giver god fleksibilitet. (Foto: Chord Electronics)

Lyden med hovedtelefoner

Om Hugo 2 holder, hvad Chord lover lydmæssigt? Ét ord: Ja! Den lukkede udgave af MrSpeakers Æon (test på vej) lyder mere luftigt og mere detaljeret end de fleste andre af den lukkede type. Sammen med den stationære hovedtelefonforstærker Questyle CMA400i lyder det meget fint, men noget analytisk, og det fulde potentiale i bassen kommer ikke frem.

Chord Hugo 2 er straks noget andet. For hvor jeg troede, at hovedtelefonerne ikke havde mere at give, så hamrer den hårdtslående stortromme på Nine Inch Nails’ “Into the Void” løs med en helt anden tyngde nu. Og det tilsyneladende uden at det går ud over luften og bredden i lydbilledet eller kvaliteten af vokalen.

AKG Q701 er et par åbne hovedtelefoner, der hurtigt kan lyde fladt og uengagerende. Questyle-forstærkeren driver dem bedre end MrSpeakers, men jeg foretrækker Hugo 2, der har lidt mere kraft og vitalitet fra mellemtonen og nedad.

Sammenlignet med den bærbare RHA Dacamp L1 er forskellen endnu større. Mens det er smag og behag, om man foretrækker RHA eller den mere kompakte Chord Mojo, så er Chord Hugo 2 i en liga for sig. RHA er tam i sammenligning. Selv med gain på maksimum får den ikke punch nok gennem MrSpeakers; forstærkeren går hurtigt i kompression, og det bliver kedeligt. Ved lavere lydniveauer har den godt med detaljer, men den falder igennem i forhold til Chord Hugo 2.

Chord Hugo 2 inside 26947
På indersiden sidder en programmérbar FPGA som den digitale hjerne og sørger for den renest mulige lyd. De to batterier giver syv timers spilletid. (Foto: Chord Electronics)

Lyden som hi-fi-DAC

Musikken på mit skrivebord derhjemme serveres for tiden af forstærkeren Hegel Röst og mine gamle, men trofaste Dynaudio Audience 42 højttalere. Når Hugo 2 får lov til at stå for digitalkonverteringen, er det med en øm håndtering af digitalsignalet.

Josh Grobans fortolkning af “Panis Angelicus” lyder forbavsende smukt. Vibratostemmen står superdetaljeret frem, omgivet af luft, og der er mere dybde i lydbilledet end med Questyle CMA400i. Jeg kan godt lide den måde, de mørkere klangfarver i blæserne kommer frem på, samtidig med at der aldrig mangler luft i violinerne. Questyle giver lidt mere indtryk af bredde, men Chord har engagementet.

Sammenlignet med den indbyggede konverter i Hegel Röst er der også mere liv og leben med Chord. Hemsing & Aspaas’ Northern Timbre i 24 bit/352,8 kHz lyder både dejlig luftigt og herlig aggressivt. Chord Hugo 2 er med andre ord sin vægt værd i guld, hvad enten det er som stationær DAC eller som bærbar hovedtelefonforstærker.

Chord Hugo2 RHA Dacamp L1 Questyle CMA400i 26943
Chord Hugo 2 er væsentlig dyrere og langt mindre bærbar end RHA Dacamp L1. Vi testede den også mod den stationære Questyle CMA400i. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Chord Hugo 2 sætter musikken i sjette gear, træder speederen i bund og ser sig ikke tilbage. Som stationær DAC fungerer den superfint, men det er først, når man slutter hovedtelefoner til, at den virkelig får vist sig frem.

Lyden er opløst og netop varm nok til at få rødmen frem i kinderne, men uden at blive direkte frodig. Uanset musikstil får den smilet frem og blæser nyt liv i hovedtelefoner, som vi troede var tamme.

Hugo 2 er for stor til bukselommen og langtfra billig. Løsningen må være at knuse sparegrisen og så købe noget tøj med større lommer, for det her er en lyd, man vil ofre meget for!

picture1 picture2 picture7 Chord Hugo 2 OPPSLAG 26949 Chord Hugo 2 Silver and Black 26950 Chord Hugo 2 silver angle 26951
<
>
(Foto: Chord Electronics)
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord