Danske Libratone har på få år skabt sig et ret succesfuldt navn som leverandør af ”livstilslyd.” I første omgang i form af en serie indretningsvenlige trådløse højttalere, men på det seneste også med trådløse bærbare produkter. Vi testede for nylig Bluetoothhøjttaleren Libratone One, og sortimentet blev i efteråret udvidet med to hovedtelefonmodeller, begge med aktiv støjreduktion. I denne test ser vi på den største af modellerne, kaldet Q-Adapt On-Ear.
Hvis du rejser meget eller bare har støjende kontorkolleger, kan et sæt hovedtelefoner med aktiv støjreduktion være løsningen. Det er en dyr fornøjelse, men når man læner sig tilbage i flysædet og med et tryk på en knap fjerner lyden af de brølende jetmotorer og gør sig klar til otte timers stilhed tværs over Atlanterhavet, virker prisen pludselig rimelig.
Libratone Q-Adapt er prismæssigt i den billigere ende blandt hovedtelefoner med aktiv støjreduktion. Man skal give en del mere for aktiv støjreduktion fra de andre ”livsstilsmærker,” som Bose og B&O.
For pengene får man en udpræget enkel og stilrent designet hovedtelefon, der ikke burde kunne afskrække nogen som helst visuelt. De grå ørekopper er udstyret med bløde ørepuder i gråt skind, og aluminiumshovedbøjlen er foret med vævet, gråt stof. Det runde Libratone-logo pryder den højre ørekop, og fungerer som volumenkontrol og fjernstyring af musikafspilning. Der er også en minijackindgang til analog lyd, hvis batteriet løber tør. Med 20 timers spilletid er man dog ret godt dækket ind. Faktisk er det imponerende, at man kan presse så lang tid med både trådløs lyd og aktiv støjreduktion ind i den kompakte hovedtelefon.
ANC udfaser støjen
Aktiv støjreduktion virker ved, at indbyggede mikrofoner i hovedtelefonerne opfanger lyden fra omgivelserne og mikser den ind i lydsignalet, men i modfase, hvorved støjen fra omgivelserne udfases, og resultatet bliver stilhed. I hvert fald i princippet, for aktiv støjreduktion virker for det første bedst på langsomme, konstante signaler, imens korte lyde og tale trænger igennem. Det kan have den positive bivirkning, at det er lettere at høre, hvad stewardessen i flyet siger, når man har hovedtelefoner på, da stemmen ikke drukner i maskinlarmen. En anden begrænsning i den aktive støjreduktion er, at en del af musikken kan ryge med i processen, hvilket ofte giver ANC-hovedtelefoner en mørk og lidt indelukket lyd.
Ikke enten-eller
Libratone har valgt at gøre støjreduktionen variabel. Man kan med et tryk på en knap vælge fire grader af lydmæssig isolation fra omverden – fra helt åben hvor al lyd trænger ind, og til fuld aktiv afskærmning mod lyde udefra. Libratone kalder funktionen ”City Mix,” da man med den kan følge sikkert med i omgivelserne, når man pendler gennem storbyen.
Lyden
Som nævnt sætter den kraftige digitale signalbehandling ofte sine spor på lyden i hovedtelefoner med aktiv støjreduktion. Det er også tilfældet i Q-Adapt, men musikken slipper mere helskindet igennem, end vi er vant til fra mange dyrere modeller.
Med støjreduktionen på højeste niveau får man et tæt lydbillede med en forholdsvis fast og dyb bas. Mellemtonen er lidt tilbagetrukket, men ikke så meget som på f.eks. B&O Play H8. Diskanten er der, men klinger ikke så frit som på konventionelle hovedtelefoner. Dette er altså sammen kendetegn, der i større eller mindre grad deles med alle andre ANC-hovetelefoner; og man skal huske på, at musikken også lider slemt ved at blive aflyttet i meget støjende omgivelser.
Her kommer den variable støjkorrektion ind i billedet. På laveste indstilling er der tydeligt mere luft og åbenhed i lydbilledet. Altså for en ANC-hovedtelefon. Musikken bliver ikke så fri som på Sony MDR-100AAP, der til gengæld mangler både støjreduktion og trådløshed.
On-ear-hovedtelefoner, hvor ørekopperne hviler på selve øret i stedet for at omslutte det helt, kan have svært ved at give fuld isolation fra omgivelserne, og på hovedtelefoner med støjdæmpning, f.eks. Bose QC25, kan der opstå en slags akustisk kortslutning, hvis der kommer utætheder langs ørepuden, når man bevæger hovedet. Det er dog ikke tilfældet på Q-Adapt On-Ear, som beholder sin støjdæmning selv om man bevæger sig.
KONKLUSION
Libratone Q-Adapt On-Ear fortjener både ros for sit simple, elegante design og sin velfungerende støjreduktion. Og så en ekstra rose oven i hatten for at gøre det hele til en rimelig pris. Den variable støjreduktion er en spændende nyskabelse, selv om de fleste sandsynligvis vil vælge at køre den på fuldt niveau hele tiden, da musikken faktisk lyder bedst der.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer