TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony WH-1000XM3

Tavse som graven

Flyt dig, Bose. Sony WH-1000XM3 er verdens bedste støjreducerende hovedtelefoner!

Af / 30/08/2018 - 13:14
Sony WH-1000XM3

Lyd & Billede mener

  • Den bedste støjreduktion, der findes, kombineret med førsteklasses lyd og fornem komfort.
  • Helt tætte hovedtelefoner kan føles lidt klamme over tid.

Hvis du kun skal have ét par hovedtelefoner, bør de både være trådløse og have aktiv støjreduktion.

Bose QuietComfort 35 er de bedst sælgende på markedet. Men de bedste hovedtelefoner, vi kender i denne kategori, hedder faktisk Sony WH-1000XM2. Bedre lyd end Bose og noget bedre støjdæmpning. Ikke mindst fordi den automatisk tilpasses til lufttrykket og brugerens ører.

WH-1000XM2 har dog en skavank, idet de slukker automatisk efter fem minutter uden musik. Hvis du kun vil have støjreduktion, men ikke musik, er det et problem. Bose-ejere kan styre dette i app’en, mens Sony-brugere må løse det ved at tilslutte lydkabel. Og hvem gider det?

Lydmæssigt virker XM2 lidt afdæmpede i diskantområdet, og de kunne have været hurtigere og mere letbenede, når vi taler dynamik og transientrespons.

Sony WH 1000XM3 side black 40877
Sorte med bronzedetaljer. (Foto: Sony)

Arvtageren

Men nu kommer arvtageren, WH-1000XM3. Og her taler vi om flere forbedringer.

Annonce

For det første er de med deres 255 gram næsten ti procent lettere. Desuden følger hovedbøjlen hovedet tættere, hvor forgængeren stikker lidt mere ud på siderne og ser mere klodset ud.

Ørepuderne har lidt større omkreds og giver bedre plads til ørerne. Et blødere materiale giver også øget komfort, på niveau med Bose QC35. Hvor Sony XM2 havde forbedret en svaghed ved sin forgænger, idet brugerens fodtrin forplantede sig ind i hovedet, er dette helt væk på XM3. Det skyldes meget mindre friktion i ørekoppernes ophæng – det føles næsten, som om de har fået kuglelejer!

Forbedret indmad

Ligesom forgængerne understøtter WH-1000XM3 ukomprimeret lyd over Bluetooth via Sonys LDAC-codec (kræver kompatibel Android-mobil). Men her hører lighederne også op.

Mens andre hovedtelefoner har digital forstærkning, har Sony valgt analog til XM3. Normalt er analoge forstærkere for store, tunge og batteriædende til at kunne konkurrere, men Sony har formået at skrumpe den uden at miste effekt. Sammen med en ny lydprocessor og 32 bit DAC skal det give bedre baskontrol og opløsning.

Vi vil også nævne dobbelt mikrofon til mobilsamtaler for bedre lyd her. Og ligesom forgængeren kan XM3 styres med stemmen, enten via Google Assistant eller Apple Siri.

Sony WH 1000XM3 silver 40878
Guld-looket er skrottet og erstattet af sølv med messingdetaljer. (Foto: Sony)

Ny støjreduktion

Sony har arbejdet hårdt på at gøre støjreduktionen endnu mere effektiv. Især hvad angår mere højfrekvent baggrundsstøj. Hvis du sidder på en café med klirrende metal og bestik fra bordene omkring dig, så reduceres det mere effektivt på XM3 end på forgængeren. Og nu kan du bestemme i app’en, at støjreduktionen altid skal være tændt, eller at hovedtelefonerne slukkes automatisk efter et vist stykke tid.

Batterilevetiden er på 30 timer ligesom sidst, og takket være hurtigopladning med USB-C tager det kun ti minutter at få fem timers brug!

Tavse som graven

Støjreducerende hovedtelefoner reducerer støj udefra ved at sende et modfasesignal ind i ørerne. Nogle af dem gør det på en fremragende vis. Men støjen erstattes i større eller mindre grad af en svag susen, der kan forringe lydoplevelsen.

Både Bose QC35 og Sony WH-1000XM2 har en hørbar susen med støjreduktionen aktiveret. Den er derimod kraftigt reduceret på WH-1000XM3 – ja, faktisk skal du koncentrere dig ret meget for at høre noget som helst. Afgjort det bedste, vi har set på dette område!

Forgængeren undertrykker støj rigtig godt i basområdet (buldren i flykabiner osv.), men ikke lige så godt i mellemtoneområdet. XM3 er endnu bedre, hvilket især er hørbart i et åbent kontorlandskab. Jeg kan høre musik endnu svagere, uden at miljøet omkring mig lækker ind.

XM2 var gode sammenlignet med vores andre referencer, men svaghederne er åbenbare i forhold til XM3. Magen til effektiv støjreduktion har jeg aldrig hørt før! Og hvis du vil høre, når nogen taler til dig, skal du bare lægge hånden på højre ørekop, så dæmpes musikken, og omgivelserne lukkes ind.

Hovedtelefonerne kan ud fra dine bevægelser gætte, om du sidder, går eller løber, og justerer støjreduktionen tilsvarende. Hvis du løber, lukkes maksimal omgivelseslyd ind, så du kan høre trafikken omkring dig. Du kan også vælge kun at høre frekvensregisteret for stemmer, mens andet blokeres.

Sony WH 1000XM3 folded black 40875
WH-1000XM3 kan foldes sammen ligesom forgængerne. (Foto: Sony)

Den bedste lyd

Men hvad med lyden? Hvor forgængeren lyder rigtig godt, men har en lidt tilsløret bas og dæmpet diskantgengivelse, er XM3 væsentlig bedre. Bassen er langt mere markeret. Hør f.eks. Janelle Monáes “I Like That” med dens heftige RnB-bas, der går dybt og har strammere anslag end på forgængeren. Lydsignaturen er ikke så forskellig, idet diskanten stadig er lidt behersket.

Bose har en mere distinkt hi-hat, men langtfra samme renhed som XM3. Denne dynamik og ro i lydbilledet kan Bose kun drømme om. Hvis du derimod foretrækker mere detaljerede hovedtelefoner fra B&O eller Bowers & Wilkins, kan lyden af 1000XM3 måske ikke overbevise dig, men undertegnede foretrækker dem.

Også til klassisk. Hør bare Alice Sara Otts dejlige klaver på Nightfall. Den superstille og frekvensjævne støjreduktion gør, at man kan lytte ved meget lav volumen og stadig få hele oplevelsen med. Anslagene er markeret, samtidig med at klangbunden fra flyglet har et godt fundament i bassen.

Her hører man også tydeligt forskel på LDAC med en kompatibel Android-telefon (jeg brugte Motorola G6 Plus) og f.eks. iPhone, der kun har komprimeret AAC. Der er mere luft med LDAC.

I en perfekt verden kunne jeg måske have ønsket mig endnu mere liv. Til sammenligning har de specialiserede nuraphone endnu mere punch og attack i mellemtonen og justérbar bas ud i det ekstreme. Men de er ikke lige så finmaskede i toppen, og trods både passiv og aktiv støjreduktion dæmper de ikke lige så godt som Sony.

Sony WH 1000XM3 vs WH 1000XM2 grabein 40880
WH-1000XM3 (tv.) sidder tættere og mere strømlinet mod hovedet end WH-1000XM2 (th.). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

I våbenkapløbet mod Bose, hvor Sony allerede tog føringen med WH-1000XM2, lægger de så meget afstand med XM3-udgaven, at der ikke længere er nogen konkurrence.

Komforten er superb, og støjreduktionen er tavs som graven med en frekvenslinearitet, som vi ikke har hørt magen til.

Lyden er også endnu bedre end før, med bedre dynamik og baskontrol. Læg hertil ekstremt hurtig opladning (fem timer på ti minutter), og Sony WH-1000XM3 er simpelthen verdens bedste støjreducerende hovedtelefoner lige nu.

Sony WH 1000XM3 stativ 40879
Sony WH-1000XM3 på testbænken. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Støjreduktion – målinger

Jeg prøvede at lave nogle målinger med “pink noise” og fik opgivet hele 8 dB mere effektiv støjdæmpning end med forgængeren, som igen er lidt bedre end Bose QC35. Det faktiske støjniveau, jeg målte, er mindre relevant (22,2 dB for XM3 mod 13,5 dB for XM2), da tallene i virkeligheden nok er højere på grund af lækage fra hovedtelefonerne der, hvor mikrofonkablet går ind, samt resonanser i det træstativ, jeg brugte til lejligheden, som giver støjforurening. Men den indbyrdes forskel er interessant.

Desuden viser målingerne, at WH-1000XM3 har en langt mere jævn frekvensrespons på støjreduktionen. Hele frekvensregisteret undertrykkes ensartet, hvor XM2 slipper mere igennem mellem 100 og 1000 Hz.

 

Karakter
Sony WH-1000XM3
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

1 kommentar til “Sony WH-1000XM3”

  1. Slukker WH-1000XM3 også efter 5 minutter uden musik, eller kan den også godt bruges hvis man gerne vil have støjreduktion uden at høre musik?
    Og virker støjreduktion også når den bruges med stik og ikke bluetooth?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Styr udenom hørepropper fra Temu

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen