Sidste år tog den første HTC One mobilverdenen med storm. Her var endelig en high-end Android-baseret smartphone, der kunne hamle op med Apples iPhone, hvad angik design og rendyrket X Factor. Vi konstaterede, da vi testede den, at HTC One var et stykke industrielt design, som var sexet i en sådan grad, at vi havde svært ved at holde fingrene fra den. Det var ikke svært at udpege den første HTC One som Årets Bedste Gadget i 2013.
Udseende og konstruktion
Men hvordan forbedrer man perfektion? HTC’s designafdeling har stået over for noget af en opgave med udviklingen af dette års HTC One – navngivet HTC One M8 for at kunne skelne den fra sidste års model, der fremover vil være kendt som HTC One M7 – og når man står med den nye topmodel i hænderne, bliver det med det samme tydeligt, at HTC har valgt at fortsætte i samme retning, som HTC One M7 allerede havde udstukket.
HTC One M8 er godt nok en smule større end HTC One M7, men det grundlæggende design med fremadrettede stereohøjttalere og et kabinet fremstillet af ét stykke aluminium er det samme. Det samme er pudeformen, hvilket indebærer, at telefonen er lidt tykkere på midten end i kanterne. Til gengæld er kanterne mere afrundede, og formen er generelt mere blød, hvilket faktisk gør HTC One M8 mere behagelig at holde, selvom den er både større og tungere end sin forgænger. Optisk ser HTC One M8 også en smule anderledes ud end den første One, der kom med en mat og ensartet overfalde. I stedet har den nye model fået en børstet metaloverflade med en slags nålestribemønster, der giver telefonen lidt tekstur og faktisk også får den til ligge bedre i hånden.
Den første gang er altid noget særligt, og HTC One M8 formår ikke på samme måde som M7’eren at slå benene væk under os, men alligevel må vi konstatere, at HTC også i 2014 er designmestre på Android-markedet. Og det lækre og brugervenlige design modsvares af en kvalitetsfølelse, som mange af konkurrenterne kunne lære noget af.
Skærm
Vi synes, det klæder HTC at gå sine egne vegne, hvad det unikke design er et godt eksempel på. Men på ét punkt har man åbenbart valgt at følge med strømmen. HTC One M8 kommer nemlig med større skærm end forgængeren, 5” mod tidligere 4,7”, men det er ingen reel forbedring, da skærmopløsningen er præcis den samme. Nemlig 1080p Full HD. Faktisk betyder det større skærmareal, at pixeltætheden er en smule ringere på One M8 end på One M7, men det er ikke noget, man vil kunne se med det blotte øje. Med mindre man er en ørn!
Når det så er sagt, så er der absolut intet at indvende mod skærmen på One M8. Den er lysstærk, knivskarp og så giver Super LCD-teknologien efter vores mening et mere naturtro og behageligt billede, ikke mindst når det gælder farver, i forhold til for eksempel S-AMOLED, som er Samsungs foretrukne skærmteknologi.
Kamera
Med One M7 tog HTC et modigt valg og introducerede det såkaldte Ultrapixel-kamera, som kun var på 4 MP, men til gengæld kom med større billedpunkter i sensoren, hvilket skulle kunne fange 300% mere lys. Kameraet havde også egen billedprocessor til at behandle billederne i realtid samt en rigtig god blænde og optisk billedstabilisering. Alt-i-alt betød det fremragende billeder, også i svag belysning, og HTC One M7 vandt da også vores test af mobilkameraer sidste sommer.
Men selvom HTC One M8 kommer med samme Ultrapixel-kamera som forgængeren, så har HTC denne gang valgt at droppe den optiske billedstabilisering. Det er der flere grunde til, men det er primært fordi, OIS ikke kan fungere sammen med den nye kamera-feature, som efter HTC’s mening er One M8’s es i ærmet. Og her taler vi om HTC Duo Camera, hvilket egentlig er et lidt misvisende navn. Der sidder godt nok to kameraer på telefonens bagside, men kamera nummer to er der udelukkende for at fungere som afstandsmåler. Det er for at muliggøre et par nye kamera-funktioner, hvoraf den absolut vigtigste har fået navnet uFocus. Hermed er det muligt for fotografen at ændre fokus på et billede, efter det er blevet taget. Altså stille skarpt på en genstand, som på det oprindelige foto for eksempel fremstod uskarpt i baggrunden. Den samme funktion har i øvrigt også den kommende Samsung Galaxy S5 samt Nokias overlegne kameramobil, Lumia 1020, men HTC fremhæver, at med deres løsning, som jo er hardware-baseret, er telefonen er ikke nødt til at tage flere billeder for at indsamle den nødvendige information. Måske endnu vigtigere er det, at brugeren ikke på forhånd er nødt til at vælge en bestemt indstilling i kamera-app’en for at tage et billede, hvor fokus senere kan ændres. Hvert eneste billede, som bliver taget med HTC One M8, vil indeholde de informationer, uFocus skal bruge.
HTC’s løsning fungerer dog ikke, hvis man for eksempel har brugt blitz eller ved meget dårlig belysning. Ved brug af blitz har man så til gengæld gavn af den nye Dual Colour Flash, hvilket er HTC’s navn for de to styk LED-blitz, som den nye HTC One er udstyret med. Hermed oplyses motivet med to forskellige lystemperaturer, hvilket skal give mere naturtro billeder. En feature, som den nye HTC One i øvrigt har til fælles med iPhone 5S.
Og der er ingen tvivl om, at HTC One M8 stadig tager lækre billeder, specielt hvis man skal helt tæt på motivet eller belysningen er under middel, men til gengæld betyder den høje lysfølsomhed, at kamera leverer et markant dårligere resultat end for eksempel iPhone 5S, hvis der er en kraftig lyskilde i billedet. Og uFcous-funktionen fungerer heller ikke så godt i praksis, som vi havde håbet. Objekter, som man gerne vil stille skarpt på i forgrunden, får uldne og uskarpe kanter. HTC One M8 bliver ikke dette års kamera-konge. Det er vi ret sikre på allerede nu.
Lyd
Til gengæld er der gode chancer for, at den bliver lydkonge, hvis vi på et tidspunkt laver en sammenlignende test, hvor fokus er på god mobillyd. HTC One M7 havde markedets ubestridt bedste lyd, ikke mindst på grund af HTC’s samarbejde med Beats Audio, og selvom Beats-logoet nu ikke længere er at finde på bagsiden af HTC’s telefoner, så klarer HTC One M8 skærene stort set lige så godt. Vi synes godt, vi kan høre, at M8 mangler en lille smule i forhold til forgængeren, hvad angår præcision og detaljegrad i lyden, men til gengæld er de indbyggede stereohøjttalere, som HTC kalder BoomSound, blevet endnu bedre, og skal man spille musik med en smartphone uden at bruge hovedtelefoner, så skal det være med HTC One M8. Det lyder faktisk helt hæderligt!
Ydelse og funktioner
Af nye funktioner kan vi nævne Motion Launch, som gør det muligt at vække telefonen fra dvale blot ved at prikke to gange på skærmen, præcis som vi kender det fra LG G2 og G Flex. Man kan også vække kameraet og tage et billede lynhurtigt blot ved at holde telefonen horisontalt og så trykke på volume-knappen. Med den nye version af HTC Sense har brugerfladen også fået en overhaling, ligesom navigationsknapperne (blandt andet Hjem og Tilbage) er flyttet ind på selve hjemmeskærmen. En rigtig fed funktion er den nye Extreme Power Saving tilstand, der ved 5% strøm tilbage på mobilen bliver lukker ned for alle funktioner, undtagen de vigtigste. På den måde kan HTC One forblive tændt i op til yderligere 15 timer, selvom batteriet er næsten dødt.
Hvilket i øvrigt skulle tage længere tid end tidligere på grund af den strømbesparende Snapdragon 801-processor, som sidder bag skærmen. Op til 40% længere skal HTC One M8 kunne holde strøm på en enkelt opladning. Den slags kommer i høj grad an på personlige præferencer og indstillinger, men oplevelse var i hvert fald, at HTC One M8 holder til lidt af hvert i løbet af dagen uden at løbe tør for strøm.
Og det er absolut ikke på bekostning af ydelsen. Som det sig hør og bør på en high-end smartphone gik alting lynhurtigt. Navigation rundt i menuer og mellem hjemmeskærme gled i olie, og selv store apps åbnede med det samme og kørte lydefrit. Og i vores benchmark-test scorede HTC One M8 overlegne resultater. 975 point (single-core) og 2.964 point (multi-core) i Geekbench 3 kan ikke engang iPhone 5S med sin 64-bit processor hamle op med, og i forhold til HTC One M7 er det også en markant forbedring.
HTC One M8 kommer egentlig i to forskellige versioner med henholdsvis 16 og 32 gigabyte indbygget lager, men i de skandinaviske lande har HTC valgt kun at tilbyde den “lille” model med 16 gigabyte., og det er til gengæld ikke nogen forbedring! Man kan så indvende, at One M8 i modsætning til forgængeren understøtter udvidelse af hukommelsen via microSD-kort op til 128 gigabyte, så egentlig burde lagerplads ikke være noget problem. Sagen er bare, at det er endog meget vanskeligt at få apps til at køre fra SD-kortet, og installerer man bare tre til fire store spil på sin telefons interne lager, så løber man hurtigt tør for plads. Øv.
Konklusion
HTC One M8 har ikke på samme måde som forgængeren, One M7, formået at smelte vores hjerte. Vores vurdering af HTC’s nye flagskibsmodel er knap så følelsesladet og mere koldblodig og rationel, end da vi sidste år erklærede vores kærlighed til den første HTC One. Men det skyldes mest af alt, at man aldrig glemmer den første gang, og HTC One M8 er i år ikke lige så nyskabende og revolutionerende, som M7’eren var i 2013. Men det er også svært at løfte barren yderligere, når den er sat så højt fra begyndelsen, og HTC One M8 formår alligevel på næsten alle punkter enten at gøre det lidt bedre eller i det mindste lige så godt som den første HTC One.
Om Duo Camera er helt så meget en gave til brugerne, som HTC gerne vil gøre det til, er vi ikke helt sikre på, men ellers tøver vi ikke med at give HTC One M8 topkarakter og vores helt specielle anbefaling. Om den ender med at blive årets absolutte Android-konge er for tidligt at sige med sikkerhed, men et mere lækkert og velfungerende topprodukt skal man lede længe efter!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer