Vi har ventet temmelig længe på Huawei MediaPad X1, som den kinesiske elektronik-gigant ellers præsenterede som det helt store slagnummer helt tilbage i februar måned på Mobile World Congress i Barcelona. Dengang havde Huawei kikkertsigtet rettet stift imod Apples iPad mini (med Retina-skærm) og den noget billigere Google Nexus 7 (2013-modellen produceret af ASUS), og Huaweis egen konklusion var ikke overraskende meget klar: Huawei MediaPad X1 er det overlegne alternativ til de to nærmeste tablet-konkurrenter, og i øvrigt er den billigere.
Men når man tager munden så fuld, må man også finde sig i at blive konfronteret med sine egne påstande, og efter rent faktisk at have testet MediaPad X1 og ladet Huaweis løfter komme an på en prøve må vi konstatere, at virkeligheden ikke helt lever op til de gyldne løfter.
Dermed ikke sagt, at Huawei MediaPad X1 er nogen dårlig tablet. Absolut ikke. Den er bare ikke helt så klasseledende, som Huawei lovede os, da de præsenterede den for et halvt år siden.
Design
Nu var det jo ikke løgn altsammen. MediaPad X1 ér med sine 7,18 mm og 239 gram både tyndere og lettere end de nærmeste konkurrenter, og dertil kommer et robust design med en kombination af aluminium, glas og en lille smule plastic. Men MediaPad X1 er også meget kompakt og føles næsten mere som en stor smartphone – en phablet – end en tablet. Dermed – og det er helt klart en meget subjektiv vurdering – kommer enheden næsten til at virke mere som en stor og tung mobil end en slank og let tablet, hvilket er lidt en skam.
Dog er det samlede indtryk af design og kvalitet mestendels positivt. Enheden føles både solid og eksklusiv, den passer perfekt i en jakkelomme, og den virker absolut dyrere, end den egentlig er.
Skærm
På ét punkt holder Huawei med MediaPad X1 faktisk mere end de lovede i Barcelona. Ved præsentationen blev vi lovet, at den lille tablet ville få en IPS-skærm, men i stedet er enheden udstyret med en skærm af typen LTPS, hvilket er en forkortelse af Low Temperature Poly Silicon. Denne skærmteknologi er især kendetegnet ved at have et ekstremt lavt strømforbrug, samtidig med at billedkvaliteten er imponerende høj, hvilket vi kun kan bekræfte. Billedet står knivskarpt, og farverne er krystalklare. Her kan iPad mini med Retina-skærm ikke engang følge med. Med en sådan skærm må Huawei MediaPad X1 være den perfekte multimedietablet til video, fotos og spil fristes man til at mene. Og det ville den også være, hvis det altså ikke lige var for lyden.
Lyd
For lige så fantastisk skærmen er, lige så elendig er lyden. Og den er virkelig slem. Vi kiggede forgæves efter en eller anden indstilling, som vi måske kunne have overset. Et eller andet der ville fikse problemet og få MediaPad X1 til at lyde ordentligt. Men forgæves. Denne enhed lyder som om, den befinder sig under vand! Eller som om man havde stoppet vat i ørerne. Lyden er simpelthen ulden, og hverken de høje eller de dybe toner overlever ret længe uden at forvrænge til ukendelighed.
Så hvis du nøjes med at se stumfilm eller at spille spil, hvor den vigtigste lyd er “bip”, så lever MediaPad X1 virkelig op til sit navn som en ægte multimedia-tablet. Ellers synes vi ærlig talt, at navnet MediaPad er falsk varebetegnelse.
En tablet er intet hi-fi-produkt, og man kan ikke forvente feinschmecker-lyd, uanset hvilket logo, der står på fronten, men man kan som minimum forvente tålelig lyd, og den forventning kan MediaPad X1 på ingen måde leve op til. Lyden fra denne tablet er i ordets egentlige forstand utålelig. Og det i en sådan grad, at det desværre trækker ned i den samlede vurdering.
Software
Huawei har udviklet sin egen brugerflade til Android, Emotion UI, som med MediaPad X1 kommer i version 2.0. Den ændrer på et par punkter temmelig radikalt på det sædvanlige Android-design, herunder primært ved at trække alle apps frem på startskærmene. Ligesom vi kender det fra iPad. Det kræver lidt tilvænning, hvis man forventer en standardiseret Android-oplevelse, men til gengæld vil MediaPad X1 formentlig være nemmere at komme i gang med for iPad-brugere, som ikke er vant til Androids app-launcher.
Vi har ikke noget problem med Huaweis forsimplede Android-brugerflade, men den er meget lidt tablet-agtig. Det kan for eksempel ikke lade sig gøre at rotere hjemmeskærmen, hvis man vil holde enheden på langs i stedet for på højkant. Jo, mens man bruger forskellige apps som internetbrowseren eller YouTube, kan man godt rotere skærmbilledet, men selve hjemmeskærmen er som mejslet i sten. Præcis som på en smartphone.
Vi kan også godt undre os over, at Huawei ikke har udstyret MediaPad X1 med en nyere Android-version end 4.2.2. Sågar sidste års Google Nexus 7, som Huawei jo gerne vil sammenlignes med, kom med Android version 4.3, og siden da er version 4.4 KitKat blevet introduceret med en række nye funktioner – såsom bedre hukommelsesstyring, ny og opdateret Google Now-funktion og muligheden for at printe dokumenter fra den mobile enhed – som vi da gerne have set på MediaPad X1. Al den stund, at Huaweis nye smartphone-flagskib, Ascend P7, som blev lanceret adskillige måneder efter MediaPad X1, kommer både med Android KitKat og den nyere version 2.3 af Huaweis Emotion UI, kan vi virkelig ikke forstå, hvorfor Huawei hænger i bremsen, når det gælder deres flagskibs-tabletprodukt.
Ydelse og funktioner
Det ville være en overdrivelse at hævde, at MediaPad X1 hænger i bremsen, når det gælder ydelse og processorkraft, men imponerer gør den heller ikke. Sammenligner vi MediaPad X1 i benchmark-test med de erklærede konkurrenter, iPad mini med Retina-skærm og Google Nexus 7, så kommer Huaweis tablet ind på en flot tredjeplads. Den scorer henholdsvis 538 point (single-core) og 1.620 point (multi-core) i vores sædvanlige testværktøj Geekbench 3, mens iPad mini til sammenligning scorer henholdsvis 1.387 og 2.487 point. Google Nexus 7 scorer 579 og 1.851 i samme test, men den koster også en tredjedel mindre end MediaPad X1.
Det er ikke fordi MediaPad X1 reagerer langsomt eller byder på en frustrerende brugeroplevelse. Den er bare ikke helt så fantastisk, som Huawei gerne vil gøre den til.
Ros skal den dog have for at komme med 4G/LTE samt komplet telefonfunktionalitet, selvom det igen giver mindelser om, at MediaPad X1 mere virker som en stor telefon end en egentlig tablet-computer.
Ris skal den til gengæld have for kun at komme med 16 gigabyte lager, når den samtidig kun understøtter udvidelse af lagerpladsen med microSD-kort på op til 32 gigabyte.
Konklusion
Huawei MediaPad X1 lever ikke helt op til vores forventninger, som Huawei selv havde medvirket kraftigt til at sætte i vejret. Skærmen er fantastisk, men lyden er til gengæld noget af det værste vi har hørt.
Produktet er robust fremstillet af ordentlige materialer, mens designet er let og slankt, men fysisk minder MediaPad X1 mere om en stor telefon end om en egentlig tablet, hvilket er et indtryk, der går igen på software-siden.
Alt-i-alt sidder vi tilbage med indtrykket af et produkt, der såmænd sagtens kan bruges (så længe man er ligeglad med lyden), men alligevel virker som lidt af et fejlskud.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer