Test: Asus ZenFone 5Z ZS620KL

Asus ZenFone 5Z ZS620KL
Asus ZenFone 5Z ZS620KL

Lidt mere af det gode

Topmodellen i årets ZenFone-serie er på de fleste punkter identisk med lillebror. Bare langt hurtigere.

Plus
En turboladet udgave af ZenFone 5. Lynhurtig processor og endnu hurtigere grafik. Prisen er helt rigtig.
Minus
Ikke helt så luksuriøst udstyret som sidste års topmodel, men prisen er til gengæld langt lavere.

Det er et års tid siden, Asus annoncerede deres entré på det globale smartphone-marked. Nu er de klar med anden generation, kaldet ZenFone 5. Vi testede standardmodellen i forsommeren, men nu har vi omsider fået fat i topmodellen, ZenFone 5Z.

Af ydre ligner Z-modellen sin lillebror på en prik. Faktisk skal man ind under det metalblå eller sølvfarvede skjold for at finde forskellen på de to. De er nemlig bygget over samme chassis, og de har også præcis samme kamera. Oplåsningsknappen med indbygget fingeraftrykslæser er anbragt på bagsiden i stil med LG.

Der, hvor forskellen sætter ind, er primært på processoren. I stedet for mellemklasse-CPU’en Snapdragon 636 er ZenFone 5Z udstyret med Snapdragon 845. Der er også mulighed for mere ram (op til 8 gigabyte i stedet for maks. 6) og lagerplads (op til 256 gigabyte). Den model, som vi fik til test, var dog kun udstyret med 6 gigabyte ram og 64 gigabyte lager. Endelig skal en ekstra mikrofon give mulighed for bedre automatisk støjreduktion.

Skærmen er en IPS-skærm på 6,2 tommer med en opløsning på 2246 x 1080 punkter. Ganske som på ZenFone 5. Det er en neddrosling af ambitionsniveauet i forhold til ZenFone 4 Pro, der havde en AMOLED-skærm. Til gengæld er opløsningen lidt højere for at modsvare den større billedflade. Som årets mode foreskriver, er frontkamera og højttaler anbragt i en lille udskæring (“hak”) i skærmen, der dermed dækker ni tiendedele af hele fronten.

Intelligent katteøje

Kunstig intelligens (AI) er et af årets modeord på mobiltelefoner. For mens man ikke kan hente noget ved at hælde endnu flere megapixels på kameraet, er der stadig plads til forbedringer i valget af motiv og indstillinger. Asus er også hoppet på AI-vognen, og ZenFone 5Z skulle være i stand til at vurdere motivet foran linsen og tilpasse sig efter det. Blandt de 16 “scener”, som AI’en kender, er mennesker, mad, hunde, katte og solnedgange. Hvilket burde dække hovedparten af de snapshots, som vi selv går og bilder os ind er originale.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

AI’en findes også i den billigere ZenFone 5, men her er der ekstra processorkraft til rådighed. Med Learn-funktionen forbedrer telefonen løbende sin behandling af billeder, så den passer til dine yndlingsmotiver. AI-motoren bruges også til ansigtsgenkendelsen, der låser telefonen automatisk op, og til at styre opladningsmønsteret, så telefonen oplades langsomt og skånsomt, når det sker om natten, men hurtigt, når tiden er knap.

Hvad angår kamera-hardware, er Asus trådt et skridt tilbage i forhold til den avancerede, men også vildt dyre 4 Pro. Hvor forgængeren kunne bryste sig af et blændetal på f/1.7, laserfokus og fireaksers optisk billedstabilisering, må 5Z “nøjes” med blænde f/1.8, ligesom billedstabilisering og laserfokus er strøget. Det betyder ikke, at kamerasektionen dermed er skrabet. Den er bare ikke overdådig – og dermed kostbar.

Asus har ligesom LG valgt at bruge den ekstra optik på en vidvinkel til gruppebilleder og scenerier. AI-motivvælgeren fungerer rigtig godt. Der er også en portrætindstilling, der giver en pæn sløret baggrund ved hjælp af begge kameraer. I Pro-indstillingen kan man selv styre ISO, hvidbalance, eksponeringskompensation, lukkertid og fokuspunkter.

Sensoren i hovedkameraet er en Sony IMX363, der regnes blandt de bedste lige nu. Og Asus har tydeligvis arbejdet hårdt på algoritmerne til at forbedre billedkvaliteten. Automatikken gør et godt stykke arbejde med farvegengivelse, hvidbalance og eksponering. Selv med en lysstærk baggrund lykkedes det den at eksponere et mørkt motiv godt. I svagt lys er resultatet overraskende godt med skarpe detaljer og kun begrænset støj.

Af ydre ligner Z-modellen sin lillebror på en prik. Faktisk skal man ind under det metalblå eller sølvfarvede skjold for at finde forskellen på de to. Foto: Asus

 

Benchmarks

Asus ZenFone 5Z er udstyret med den hidtil kraftigste Snapdragon-processor, 845. Og ydelsen er forventeligt i top. I Geekbenchs processortest scorer 5Z 9.057 i multi-core og 2.476 i single-core. Det er blandt det højeste, vi har målt. Det samme gælder for PCMark Work 2.0, der simulerer almindelige opgaver på mobilen. Her er resultatet 8.112, hvilket er i vores top 5.

Endnu bedre går det imidlertid, når det gælder 3D-grafik. Futuremark Sling Shot Extreme og AnTuTu 6 ender på henholdsvis 4.653 og 268.661. Det er intet mindre end imponerende.

Der sættes til gengæld ingen rekorder i batteritesten. Seks timer og 18 minutter i PCMark er under middel. Men det er i sidste ende ikke overraskende, når batteriet er det samme som i de mindre modeller, men processoren langt kraftigere.

Med Asus ZenFone 5Z har Asus taget det, der var godt i den billigere ZenFone 5, og givet det ekstra skrue. Foto: Asus

 

En tunet udgave

Asus ZenFone 5Z er en topmodel med et andet og mere jordnært sæt ambitioner end forgængeren. Hvor ingeniørerne bag ZenFone 4 Pro sandsynligvis er blevet bedt om at skabe den bedst mulige kameramobil – koste hvad det koste ville – har opgaven her nok været at bygge en tunet udgave af ZenFone 5 med masser af kræfter, men til en konkurrencedygtig pris.

Den opgave er lykkedes. ZenFone 5Z er blandt de hurtigste Android-telefoner på markedet lige nu, men koster langt mindre end de store konkurrenters modeller. Skal jeg pege på direkte konkurrenter, er det OnePlus 6 og HTC U12+, der begge er dyrere uden at være hurtigere.

Konklusion

Asus er blandt de sidst ankomne til mobilfesten, så man kan frygte, at alle de gode pladser for længst er taget. Derfor skal der noget ekstra til for at komme i betragtning. Med ZenFone 5Z burde muligheden være god. Prismæssigt ligger den i den bedre ende af mellemklassen, men ydelsen hører hjemme i topklassen, og arsenalet af kameraer er også fint.

Med Asus ZenFone 5Z har Asus taget det, der var godt i den billigere ZenFone 5, og givet det ekstra skrue – men stort set uden at hæve prisen.

Bedste pris på Asus ZenFone 5Z ZS620KL
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Skærm: 6,2″ IPS, 2246 x 1080, 550 nit

CPU: 2,8 GHz Qualcomm Snapdragon 845 octa-core

Hukommelse: 6 GB ram / 64 GB lager (+ microSD op til 2 TB)

Styresystem: Android 8.0

Kamera: 12 Mp f/1.8 + 12 Mp f/2.2 120º vidvinkel / 8 Mp f/2.2 22 mm

Tilslutninger: USB-C, hovedtelefon (3,5 mm stereo-minijack)

Trådløst: X12 LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac

Lyd: HD 24 bit/192 kHz, DTS Headphone:X 7.1 virtuel surround, aptX/A2DP

Batteri: 3300 mAh

Farver: Blåmetallic, sølv

Mål og vægt: 75,6 x 154 x 7,6 mm / 155 g

asus.dk

Asus ZenFone 5Z ZS620KL produktside
Pris: 3.990,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.